Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Rodilo da boli glava

Ne valja, izgleda, ni kada dobro rodi! Stabla se povijaju od jabuka, kao što su i od šljiva, višanja, kajsija... Jabuka ćemo imati 289.000 tona, 22 odsto više nego prošle godine. Šljiva je rodilo 14 odsto više nego 2008... Kupaca, međutim, nema dovoljno, pa će mnogo voća istruliti.

Proizvođači beru samo koliko mogu da prodaju. Ostatak voća (većina) truli na stablima!

Izvor:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... C%20vocari

Gladni još gladniji

Ovih dana navršilo se dvadeset godina od čuvenog mitinga gladnih u Nikšiću, nekadašnjem privrednom centru Crne Gore, u kojem je 1989. godine radilo više od 20.000 ljudi. Željezara je zapošljavala 7.500 radnika, Rudnici boksita više od hiljadu, ŠIK „Javorak“ 650, PTK „Nikšić“ 2.000, „Metalac“ oko 600, pivara „Trebjesa“ isto toliko... Prosečna zarada iznosila je oko hiljadu maraka, a u nekim preduzećima čak i 2.000!

Izvor:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... %20gladnih

Da li se samo meni čini da ovde nešto ne štima?

Btw. danas je svetski dan hrane ... i danas sam sa svojim kolegama gladovao kako bih podržao gladne ... stvarno nije teško gladovati jedan dan ... verujem da je preteško gladovati godinama.
Korisnikov avatar
By jukie
Pa u suštini nikoga ne možeš da nateraš da otkupljuje voće od seljaka pa da posle gubi pare ako su troškovi prerade veći od cene soka.
Problem sa povijanjem stabala jabuka od viška voća je višestruke prirode:
-jednostavno to može da bude uobičajena fluktuacija u broju plodova zbog vremenskih prilika
-stvaranje sorti koje jednostavno stvaraju previše plodova (u Ciglerovoj knjizi iz fiziologije biljaka pomenuto je da normalne sorte jabuke namerno odbacuju deo plodova dok su sasvim mali tako da im grane ne pucaju)
-moguće preterano đubrenje?, nedostatak grabljivica voća (ptice, puhovi)
-neuklanjanje viška plodova dok su nezreli (to sam gledao na HRT kako hrvatski voćari poberu pola jabučica dok su ovolicke pa ostatak bude lep i kvalitetan)
Tako da je to isti problem kao kada seljak ima fensi krave koje jedu tonu skupog koncentrata i daju tonu mleka pa ne može da proda svo mleko mlekarama i onda kuka jer je potrošio pare na koncentrat
Korisnikov avatar
By deran
...ima poslovica koja kaže ne valja kad ne rodi,ne valja kad prerodi...

...ali od kad je ovaj tekst,znate li kad su se brale višnje i šljive,kajsije da ne pričam...:puzzle:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by deran
...ali od kad je ovaj tekst,znate li kad su se brale višnje i šljive,kajsije da ne pričam... :puzzle:
Pa ne, oni samo hoće da kažu da su ranije ove godine preterano rodile i višnje i šljive i kajsije
takva je godina
tako je jedne godine bilo "malo ledeno doba" pa je Meri Šeli morala da sedi kući celo leto umesto da se voza čamcem po jezeru, i onda je napisala Frankenštajna
Korisnikov avatar
By deran
...ja moram ovde još nešto da kažem,jer mislim da niko to ne uzima u obzir-naše voće je generalno loše,i po kvalitetu i po pakovanju...
By RuznaGlupaZla
A ja mislim da KiWi hoće da ukaže na neravnomjernu raspodjelu hrane koja propada iako ima gladnih ljudi. Mene što se tiče, shvatam da je taj problem prisutan, i na regionalnom i na globalnom nivou, no ja ga riješiti ne mogu.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by RuznaGlupaZla...
A ja mislim da kiwi hoće da ukaže na neravnomjernu raspodjelu hrane koja propada iako ima gladnih ljudi.
Mislim da većina tih gladnih ljudi baš i ne bi potrčala do tog voćnjaka da nakupi džak jabuka, odnese kući i onda ih mesecima jede za doručak, ručak i večeru (tako sam čitao da u Africi raste neka slična voćka na svakom ćošku i plodovi opadaju po ulici a izgladneli ljudi sede i gledaju u to voće jer im se ne jede; jedu im se mleko i pirinač i meso)

Neke stvari u prirodi jednostavno jesu takve kakve jesu, i nije ih briga za naša osećanja (prirodna selekcija itd)
By RuznaGlupaZla
Apetit je potreba za određenom vrstom hrane.
Glad je potreba za bilo čim jestivim.
U Africi ljudi jedu i pogačice od gline i soli da je utole.

Na ovim prostorima se tone i tone krompira bacaju svake godine zato što nema ko da ga otkupi od poljoprivrednika jer se u hipermarketima prodaje onaj iz okolnih zemalja.
Primjeri su brojni, ne samo ovi koje je KiWi ilustrativno naveo.

Eto, vidjećemo na šta on misli kad kaže da nešto ne štima.
Korisnikov avatar
By Loni
Neki moji prijatelji, su posle završetka Poljoprivrednog fakulteta otišli u Norvešku, koja vapi za ovom privrednom granom.
Poenta kupovine bila je da naši stručnjaci nauče Norvežane (gde zbog severnjačke klime ništa ne raste na otvorenom) kako se sadi voće i povrće u staklenicima.

Naši, odoše, naučiše i Norvežani prestaše da kupuju voće i povrće od južnih zemalja. (Hrani kuče da te ujede)
Imaju kilometre i kilometre staklenika sa idealnom temperaturom, gde rastu zaštićene biljke, poreklom iz svih krajeva sveta.

U Britaniji i Švedskoj isto.

Sve u svemu zahvaljujući tom groznom izumu - staklenicima - južne i plodne države mogu da se slikaju.
Severne zemlje im više ne kupuju voće i povrće. Sad gaje same.

Severne zemlje imaju staklenike, ove pustinje imaju veštako navodnjavanje.

To za nas, iz umerenog geografskog pojasa, među kojima je Srbija nije dobro, al' šta ćeš... Snalazi se svako kako zna.
Korisnikov avatar
By Delete
Poznajem porodicu koja se bavi poljopriivredom. I znam da svake godine bacaju jako velike kolicine krastavaca i paprika jer ne mogu da ih prodaju. A dok ih prodaju, ne pada im na pamet da snize cenu, ili ce ih prodati po unapred (u glavi) zacrtanoj ceni, ili ce ih baciti, preorati i sl. I gde je tu logika?

Slusala sam pricu jednog dana kad se vratio iz prodaje, sa gomilom krastavaca, koje ce da baci, a neki covek mu je nudio neku minimalnu cifru za krastavce, jer su mu potrebni za svinje, a ovaj se uvredio, jer, zaboga, zasto bi on "onako dobre" krastavce prodavao coveku za ishranu svinja...na kraju ih je bacio.
Korisnikov avatar
By wlan
Pa jabuke i sljive i treba da se pokvare za rakiju,ne? :trampolina:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Delete
Poznajem porodicu koja se bavi poljopriivredom. I znam da svake godine bacaju jako velike kolicine krastavaca i paprika jer ne mogu da ih prodaju. A dok ih prodaju, ne pada im na pamet da snize cenu, ili ce ih prodati po unapred (u glavi) zacrtanoj ceni, ili ce ih baciti, preorati i sl. I gde je tu logika?

Slusala sam pricu jednog dana kad se vratio iz prodaje, sa gomilom krastavaca, koje ce da baci, a neki covek mu je nudio neku minimalnu cifru za krastavce, jer su mu potrebni za svinje, a ovaj se uvredio, jer, zaboga, zasto bi on "onako dobre" krastavce prodavao coveku za ishranu svinja...na kraju ih je bacio.
strašno ... mogli su bar da ih poklone nekoj humanitarnoj organizaciji ...
Originally posted by wlan
Pa jabuke i sljive i treba da se pokvare za rakiju,ne? :trampolina:
Da, ako ih neko pokupi i probere i stavi u kazan ...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!