Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

By XanaX
S očeve strane, ima dosta rabina, "najstariji" s kojim sam u rodu je Mordechai Katz iz Praga, 16. st.

Šukundjed mi je bio prvi (u obitelji) koji je išao u njemačku školu za Židove, u Brodu , u Galiciji (dotad su svi išli u hebrejski šul na jidišu).

S majčine strane imam neke veze s zagrebačkim nadrabinom Freibergerom koji je ubijen u Auschwitzu...

Kaj je još zanimljivo... Švapsko-mađarska i talijanska strana su bili uglavnom nezanimljivi.

Baba Rahela je bila partizanka bolničarka u kordunskim zemunicama (izbjegla skojevka iz zlatarske obitelji iz Zagreba), a pokatoličenog djeda "Fritza" pokupilo kao folksdojčera u Wehrmacht...
Korisnikov avatar
By Vel boy
kad bih ja rekao svoga malo puno bi to bilo odavanje lichnih podataka jer je po prezimenu pa necu, hi, hi.... :giggle: uglavnom, neki poeta dobrog srca :yes:

@Xanax, ako nije preintimno, je l' ti baba Rahela zivjela u starachkom domu Lavoslav Shvarc u u Zagrebu? :)
By XanaX
@Vel Boy

Ne bi babu Rahelu nitko strpao u starački dom, još ktome u nekakav "religiozni", "židovski" ;)

Baba Rahela je još uvijek živa i zdrava, s 87 banki i živi u Beogradu, kamo je otišla nakon rata, na VMA. Još uvijek ima mitraljez ispod kreveta.
Korisnikov avatar
By Vel boy
znachi, Ferrari?

eh, nije tako Dom Lavoslav Shvarc "religiozni", ukoliko nije postao odonda religiozniji. I moja bakina sestra partizanka i ateistkinja (dochim, jeste Židovka) doktorica primarijus je tamo...ili bila.
bar koliko ja znam.
By XanaX
Rahela Ferari - je, bilo je zezanja na taj račun, ali Ferarijeva je pokojna, zar ne?

- pokopa mi babu, a moja Rahela još živa! :sniff:

a "L. Schwarz" - ma ne, nije "religiozan", ali dosta štićenika doma su religiozni i, kako to sad već ide, i tamo je zaživio neki "vjerski život". inače, mojoj babi se živo fućka za židovstvo (jer joj je to "uspomena" na "boržujsku" prošlost), ona je :lepabrenamode: Jugoslovenka...

(a ispade da joj je otac mlađu sestru poslao u Izrael po početku rata, pa je ova mlađa, postala prava Izraelka...)

STORIES OF LIFE...
Korisnikov avatar
By Dina
Sad uocih citajuci ovaj stari topic da su i Lonijev i moj pradeda bili ubice :shocked: Bas sjajno... ;)
Korisnikov avatar
By scout_finch
deda iz moje familije(nije mi rodjeni deda) je narodni heroj iz drugog svetskog rata,po njemu se zove osnovna skola,ulica,cak i jedno brdo se zove po njemu,naravno ne mogu do kazem prezime jer se ja tako prezivam,a prezime je bas retko,svi koji se tako prezivaju su mi rodjaci.

a naravno tu je i moj cukundeda mirko,koji je bio najveci svaler u selu,svalerisao se sve do smrti,u devedeeset i nekoj godini.mislim da su o njemu ispevane i narodne pesme:smeh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by XanaX
Rahela Ferari - je, bilo je zezanja na taj račun, ali Ferarijeva je pokojna, zar ne?

- pokopa mi babu, a moja Rahela još živa! :sniff:
oops, oprosti!
mada izgleda da je Ferrari-jeva preminula nakon mog odlaska iz zemalja ex-Yu jer se neshto slabo sjecam da li je bila ziva ili ne dok sam josh tamo bio.
:)
Korisnikov avatar
By Dzi
nash neki mora da je bio tuta bygarin :smeh: potomak nekog kana..kao npr Asparuha, ha.
By XanaX
Originally posted by Vel boy

mada izgleda da je Ferrari-jeva preminula nakon mog odlaska iz zemalja ex-Yu jer se neshto slabo sjecam da li je bila ziva ili ne dok sam josh tamo bio.
:)
umrla je (ne baba) nego Ferrarijeva negdje kad su još bile "olovne" devedesete - dakle, kad sam išao u gimnaziju - barem sam tako čuo...

(možda i ja pokopao Ferrarijevu, a ona još živa! sljedeći put kada baba Rahela nazove, pitat ću je, ali malo je delikatno - ispast će u stilu "a kad ćeš ti odapet', Rahela, ova druga već je, zar ne?")
Korisnikov avatar
By deran
Ferari...ne Ferrari,zaboga...i umrla je,na žalost...
By XanaX
a je li joj Ferari umjetničko prezime? Išla je ona vani i kao Ferrari...

znači, umrla - ah... laka joj zemlja
Korisnikov avatar
By deran
Bela Rohel Frajnd...

I nije išla kao Ferrari-čak je i na imdb-u upisana kao Ferari...:zvezda:
By XanaX
ima je na francuskim sajtovima kao Rahela Ferrari... no, nije bitno, sad sam guglao, i na grobu joj piše Ferari, dakle, tako je...

i pravo ime joj je Bela Rohel Frajnd, kao što si napisao...

negdje piše da je za 2.s.r. krštena kao Marija Stojković, kako bi , valjda, preživjela kao Židovka...

onda je očigledno vratila svoje "staro" ime Rohel u malo uobičajenom obliku - Rahela, ali ne i prezime (prezime, Frajnd - čisti jidiš - fraynd ili prijatelj)...

ali otkud joj Ferari - to me zanima :) Ferrari kao talijansko prezime nema veze sa značenjem njezinog prezimena, iako ga ima kod sefarda, ali ona je po prezimenu (izvornom) bila aškenazi...

Stormfront joj čak navodi ime majke Blanka Altaras... Altaras bi moglo biti i mađarsko-židovsko , ali i sefardsko...

treba otvoriti novi thread "Rahela Ferari"!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by XanaX

umrla je (ne baba) nego Ferrarijeva negdje kad su još bile "olovne" devedesete - dakle, kad sam išao u gimnaziju - barem sam tako čuo...

(možda i ja pokopao Ferrarijevu, a ona još živa! sljedeći put kada baba Rahela nazove, pitat ću je, ali malo je delikatno - ispast će u stilu "a kad ćeš ti odapet', Rahela, ova druga već je, zar ne?")
da, o glumici Ferrari ili po vukovom Ferari sam i mislio.no, ne bih ti preporuchio da ikoga pa ni tvoju vlastitu baku pitash kada ce odapeti. :nono: to nije tov niti hertzlik!

@deran, a o tom ti. pa, po vukovom u Srbiji je pisalo Ferari no po originalu je/bi trebalo Ferrari (ali, kako Xanax sve objasni, chovek se potrudio da sazna sve pojedinosti o njoj, u smislu da je to bio ionako pseudonim, ok), imalo to veze s markom automobila ili ne. :zen:
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by Azdaja2
nash neki mora da je bio tuta bygarin :smeh: potomak nekog kana..kao npr Asparuha, ha.
:hail: ahahahha :lol: :smeh: :rotflmao:

Kamiondzijeee :lol:
Korisnikov avatar
By Hys.
Jedan knjizevnik, po njemu se zove jedno pozoriste u Hrvatskoj, jos jedan knjizevnik i aktivista, jedan vojvoda, jedan poznati virusolog (obitavao i na golom otoku ), ima ih jos par komaTa, ali morala bih mamu da pitam :nerd:

edit: e daaa i jedna prabaka glumica...uglavnom su umetnicke duse :slika:
A baka mi je bila pijanistkinja :klavir:
Korisnikov avatar
By deran

@deran, a o tom ti. pa, po vukovom u Srbiji je pisalo Ferari no po originalu je/bi trebalo Ferrari...
:doh:
Korisnikov avatar
By Momo
jedan deda je bio cenjeni Dr nauka , ima ga valjda u onoj knjizi: Ko je ko u Srbiji

a drugi deda je bio legionar francuske Legije stranaca, najduže je bio stacioniran u Indokini (učestvovao u bici kod Dien Bien Fu-a) i u Alžiru... onda je živeo u Parizu neko vreme po hotelima ne radeći ništa, dok nije spiskao sve pare pa se kako je govorila moja prababa "u bušnim cipelama vratio kući"...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by deran

@deran, a o tom ti. pa, po vukovom u Srbiji je pisalo Ferari no po originalu je/bi trebalo Ferrari...
:doh:
:roll: a, LW je u biti sve samo i sa :doh: smajlijem? pa, dobro :wink:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by ciceron
Kod mene u familiji ama bas niko nije poznat nipocemu.
Sve neki bezveznjaci i anonimusi. Ja sam prva poznata licnost u svojoj familiji. Jebiga, od nekog mora da se pocne.
Takva je i kod mene situacija.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!