Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By unic0rn
Elem, zanima me sledeche:

Dobijete vizu zemlje A koja nije teritorijalno povezana s Srbistanom, vi se pojavljujete u zemlji B (takodje nevezana za Srbistan - :avion: ) - ima li pravo milicija zemlje B da se izdrndava na vama i ne pusti vas?

Teoretski Shengen zona je Shengen zona, i viza je viza ali ko pita po aerodromu ne skita. :)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Znam ljude sa dobrim i lošim iskustvima u sličnoj situaciji: nekada prođe bez frke, nekada ima problema.

Stoga, savetujem da uzmeš Shengen za zemlju B ako u nju prvo ulaziš, a da, ako te to mrzi, proveriš sa ambasadom zemlje B da li je prihvatljivo da sa Đengenom izdatim u zemlji A prvo uđeš u B.

Što opet ne garantuje da će sve proći kao lubrikantom podmazano -- "graničnici" zadržavaju pravo da osnovu vlastite procene ne dozvole ulaz čak i sa najregularnijim papirima.

Stoga, zapali sveću pre negoli kreneš na put i reci koju ugodnu Svevišnjem... možda ne pomaže, lai ne može da škodi...:kisa:
Korisnikov avatar
By Manon
ogranicenje je samo ako nije pravi sengen vec viza za odredjenu zemlju. To sam cula da je bio slucaj sa Bugarskom i Grckom. Znam da su neki ljudi koji su uzimali grcki sengen isli prvo za Grcku, a odande dalje po Evropi . Licno nisam videla kako izgledaju te "ogranicene" vize

U kojoj drzavi(ambasadi) ti zelis da uzmes Sengen? Trenutno je najlakse dobiti slovenacki turisticki na godinu dana, sa vise ulazaka. Sa tim sengenom putujes gde hoces. Ne moras prvo u Sloveniju i ne moras uopste u Sl
Korisnikov avatar
By unic0rn
Shvapski bizmis shengen jer se biznis vize lako dobijaju, a imam ko ce da mi posalje pozive itd... Al mi cilj putovanja nije Shvabistan :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ja sam čuo da mađarska viza može da se lako dobije, ovo za SLO je novo. kako može da se dobije slovenačka?

što se konkretnog pitanja tiče, stvar je od slučaja do slučaja. teoretski šengen viza važi za sve zemlje potpisnice i možeš da uđeš bilo gde. ali takođe mogu da ti prave pitanje u ambasadi prilikom sledećeg vađenja vize ili već na graničnom prelazu. zato je preporučljivo da prvo uđeš u zemlju u čijoj ambasadi si dobio vizu (pogotovo ako ideš avionom). ako ideš kopnom, a zemlje se ne graniče sa Srbijom kako si naveo, onda je to manji problem, ali i tu je preporučljivo da makar uđeš u tu zemlju. sad kako će to tačno da provere, za kratak boravak ne znam (pretpostavljam da traže prijavu boravka ili nešto slično).

ne zaboravi da viza ne garantuje ulazak, pa gledaj da daš što manje povoda da te zezaju na granici.

edit: sad vidim da si stavio poslovnu vizu. mislim da ćeš morati da ideš preko Nemačke u tom slučaju, jer se najviše muva preko poslovnih viza, a to ovi iz ambasade znaju. pa je veća kontrola.
Korisnikov avatar
By unic0rn
znachi najsigurnije mi je da se klackam busom?
Korisnikov avatar
By Manon
pa i slovenacka turisticka ti je dobra. Ne treba ti garantno pismo vec rezarvacija hotela.

Engleska viza na 6 meseci se lako dobije i onda uzmes sengen bez ikakvih dodatnih papira, zbog tranzita. Mogu da ti posaljem tel agencije koja ce ti to zavrsiti brzo i dobro ukljucujuci i rezervaciju hotela koju ce posle da stornira
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by unic0rn
Shvapski bizmis shengen jer se biznis vize lako dobijaju, a imam ko ce da mi posalje pozive itd... Al mi cilj putovanja nije Shvabistan :)

Koliko sam ja upucjena u tu tematiku...kad stignesh u Nemachku, mozh´ da putujesh gde ´ocjesh! Pitaj Teu. S njom sam bez problema ulazila i izlazila iz Holandije. Austrija takodje nije problematichna.
Sad i Shvajcarska
skroz opushteno gledana to.
Korisnikov avatar
By Manon
cim udjes u shengen zonu mozes da putujes gde hoces. Nema granica, nema kontrole dokumenata ni na aerodromima ni na stanicama
Korisnikov avatar
By unic0rn
Da, zato sam i hteo da uzmem vizu tamo gde bih mogao da iskoristim olakshice da ne skupljam X papira, ali se ne isplati bash ako moram da idem prvo tamo.
Znam da kad udjes u zonu nema granica.. Tj najveci trip je kad prolazis kroz mrtav i prazan granicni prelaz.. Shvatis gde smo i sta smo..
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Manon
pa i slovenacka turisticka ti je dobra. Ne treba ti garantno pismo vec rezarvacija hotela.
na sajtu imaš uputstvo za vize gde stoji da nije dovoljna rezervacija, već uplata avansa od bar 30% agenciji ili hotelu koji šalju vaučer ambasadi. zato i pitam kako je lako, jer sudeći prema zvaničnim informacijama nije ništa lakše nego u bilo kojoj drugoj ambasadi.
Korisnikov avatar
By Manon
ma niko i ne gleda nesto narocito. Ja sam ranije uzimala spanski na godinu dana i nisam ni isla u spaniju. Posle italijanski sa kojim sam isla u nemacku. To nema veze. Ako si kao pojava sumnjiv cariniku onda moze da te pita zasto si na primer uzeo grcku vizu a ides u nemacku. Ja bih mu odgovorila zato sto mi je bilo lakse i blize ili da se manje ceka i zato sto je sve to ista drzava. Ne znam sta bi on na to imao da doda

PS. to sa hotelom moze da zavrsi agencija
Korisnikov avatar
By Dina
I ja mislim da moze ali da je sigurnije da se uzme za onu zemlju u koju prvo ides, bar ja sam tako uvek radila. Npr isla sam na sluzbeni put u Austriju i Holandiju istovremeno. Mnogo je jednostavnije bilo da dobijem holandsku vizu, ali sam prvo vadila austrijsku (ne secam se da li sam se nesto raspitivala za neophodnost takvog sleda, secam se samo da je tako bilo). Tako sam se ja mucila sa raznim dokumentima i morala sam da imam prevode overene kod sudskog tumaca, i to je sve bilo cak jednostavnije jer je poslovno... dosla sam u neki manji red za poslovna putovanja, dok je onaj drugi za privatna bio predug a i svako se zadrzavao. U to vreme Maza je putovao privatno u Holandiju i zacas je dobio vizu... :drama:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Mislim da sengen za bilo koju zemlju omogucava tranzit i kroz ostale, jer mu je to i svrha, da oni koji putuju ne moraju za sve usputne zemlje da traze posebne vize. Ja licno nemam iskustva sa vizama, ali ni na jednoj granici, dok su postojale, nisam imao problema zbog jugoslovenskog (a ni sada srpskog) pasosa. Imam srpski pasos, ali imam u njemu nemacku boravisnu i radnu dozvolu, neogranicenu. Cak mi ni svajcarci nisu pravili problem pre ove liberalizacije viznog rezima. Tom logikom, ako te jedna zemlja sengenskog sporazuma smatra ispravnim da je posetis, ni ostale ne mogu to da ti uskrate, jer se vode istim kriterijumima za izdavanje viza...

Naravno, sitni problemi su uvek moguci...
Korisnikov avatar
By Manon
Alexandrus Magnus,

Engleska viza nije Shengen kao ni Svajcarska. Engleska nije u zoni eura i ima neki poseban status iako je clanica EU. Zato treba da se izvati Shengen tranzit
Korisnikov avatar
By Khons
moze. ja isla u bec sa francuskim sengenom. i madjari mi lepo gledaju tu vizu, lepo pitaju gde idem, ja kazem bec. klimnuli glavama i vratili pasos, pozeleli srecan put i cao.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Pa zar nisam upravo to i napisao: da mi ni svajcarci nisu pravili problem sto nisam imao njihovu vizu, a imam Umbefristete erlaubnis...

Naravno da ti treba tranzitni sengen ako putujes u zemlje van sengenskog sporazuma, to se podrazumeva, ali ako ides avionom u Svajcarsku ili Englesku, cemu tranzitna viza, cak i da presedas negde, nece te pustiti van carinske zone na aerodromu, ai mozes putovati bez vize zemlje u kojoj presedas...

A inace Englesku nisam ni pomenu :D
Korisnikov avatar
By Manon
ja sam se samo nadovezala jer smo prethodno komentarisali koji je laksi put da se dobije Shengen viza. U tom kontekstu sam i pomenula Englesku vizu, koja se lako dobije i na osnovu nje dobijes Shengen, navodno zbog potrebe tranzita...( Mislim da jedino na osnovu te dve vize, Engleske i svajcarske, mozes da dobijes tranzit kroz shengen zonu.)
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Mislim da jedino na osnovu te dve vize, Engleske i svajcarske, mozes da dobijes tranzit kroz shengen zonu.
Naravno... Pa u kojem drugom slucaju ti treba tranzit kroz sengen zonu?
Ako ides u bilo koju zemlju sengen zone, tranzit kroz ostale se podrazumeva..
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
i tranzit sme da traje 5 dana, što ti praktično ništa ne znači ako hoćeš na taj način da putuješ u šengenske zemlje.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Alexandrus Magnus
Pa zar nisam upravo to i napisao: da mi ni svajcarci nisu pravili problem sto nisam imao njihovu vizu, a imam Umbefristete erlaubnis...

Naravno da ti treba tranzitni sengen ako putujes u zemlje van sengenskog sporazuma, to se podrazumeva, ali ako ides avionom u Svajcarsku ili Englesku, cemu tranzitna viza, cak i da presedas negde, nece te pustiti van carinske zone na aerodromu, ai mozes putovati bez vize zemlje u kojoj presedas...

A inace Englesku nisam ni pomenu :D

Shvajcarci SU na Shengen listi. Samim tim, sasvim je svejedno da li imash Unbefristet ili Vizu (bilo koje "Shengen-zemlje"!
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by unic0rn
Elem, zanima me sledeche:

Dobijete vizu zemlje A koja nije teritorijalno povezana s Srbistanom, vi se pojavljujete u zemlji B (takodje nevezana za Srbistan - :avion: ) - ima li pravo milicija zemlje B da se izdrndava na vama i ne pusti vas?

Teoretski Shengen zona je Shengen zona, i viza je viza ali ko pita po aerodromu ne skita. :)
trebalo bi da bar prodjes kroz zemlju koja ti je izdala vizu. tipa ako je to italija, a ti ides u stajaznam belgiju, onda je najpametnije ici najkracim putem do italije, tj kroz hvacku i sloveniju. dakle nikako rutom madjarska-austrija-...

ne znam kako to stoji u zakonima i to sve, ali je preporucljivo da se radi ovako.

mislim, ja sam vadila vizu samo jednom u zivotu (britansku kad mi je istekao britanski pasos - mozes misliti koliko sam zbunila konzulat), pa nemam licnih iskustava sa tim, medjutim isla sam na te silne apsolvenske eskurzije ( <- tako je pisalo na priznanici :pokazuje: ) i uvek se islo kroz zemlju koja je izdala vizu, cak iako je to znacilo blago zaobilazenje), tako da iz tog iskustva znam i da austrijanci radije izdaju vize od italijana a italijani i francuzi radije nego spanci i da bi trebalo da ides ka zemlji koja je izdala vizu, dakle ako je to italija ti udjes u sloveniju jer ti je ista na putu).
Korisnikov avatar
By m..

Engleska viza na 6 meseci se lako dobije i onda uzmes sengen bez ikakvih dodatnih papira, zbog tranzita. Mogu da ti posaljem tel agencije koja ce ti to zavrsiti brzo i dobro ukljucujuci i rezervaciju hotela koju ce posle da stornira
stvarno? hm hm, do jula ne moram da vadim pasos :D idem u englesku preko berlina. :D :D :D
Korisnikov avatar
By Val
Ma ko te pita bre? Mnogo se promenila ta politika. Mnogo! Chak ni pasoshe vishe ne trazhe. Sem ak´ si sumnjivo lice. :lol:
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
A ako neko hoce da putuje za Andoru? Moze li se na osnovu vize za Andoru dobit tranzit za schengen?
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by m..

stvarno? hm hm, do jula ne moram da vadim pasos :D idem u englesku preko berlina. :D :D :D

Se zadrzhavash u Berlinu ili...? Ak´ da, dodj´ (dodj´te) na kaHVu.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Val

Shvajcarci SU na Shengen listi. Samim tim, sasvim je svejedno da li imash Unbefristet ili Vizu (bilo koje "Shengen-zemlje"!
Da, sada, ali i u vreme kada nisu bili, nisu mi trazili vizu...
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Val

Se zadrzhavash u Berlinu ili...? Ak´ da, dodj´ (dodj´te) na kaHVu.
Ja verovatno dolazim za Berlin tokom uskrsnjeg raspusta

Za Budimpestu, Bratislavu,Bec, Prag i Krakov sam siguran
Berlin ostaje da ga umuvam u 15 dana

May I cum 4 a HOT choco?
:D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!