Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za ljubitelje sporta, i one koji se bave sportom...

Moderatori: IriS, Moderators

Beograd preplavljen teretanama i fitnes centrima u kojima èesto rade nestruène osobe
Sport mo¾e da ubije
ako se ne kontroli¹e
Èovek koji ve¾ba je kao pacijent, a trener kao lekar. Ali to ne znaèi da neko mo¾e posle odreðenog vremena smatrati da i on mo¾e da obavlja ovaj posao. To bi bilo isto kao kada bi pacijent posle nekoliko meseci leèenja mislio da zna kako to njegov lekar radi, pa da mo¾e i on sam da poène da leèi - upozorava profesor Stanimir Stojiljkoviæ
BEOGRAD - Fizièko ve¾banje veæ odavno kod nas nije samo moda za ¹to lep¹om figurom nego i potreba koju nameæe savremen naèin ¾ivota. Svakodnevne obaveze praæene stresom, nepravilnom ishranom i sedenjem stvorili su potrebu za ve¾banjem. S poveæanjem broja ljudi koji u potrazi za zdravljem ili lepom figurom odlaze u sportske ve¾baonice raste i broj teretana, aerobik sala, fitnes centara.

Iako je za svaku pohvalu to ¹to ovi objekti nièu "kao peèurke posle ki¹e", struènjaci se sla¾u da najpre treba obratiti pa¾nju na to ko vodi sportske programe. Mnogo je lepih i savremeno opremljenih prostora, ali, na¾alost, nije redak sluèaj da programe za ve¾banje ne vode struèni ljudi, pa se tako ponekad ono mo¾e pretvoriti u svoju suprotnost.

- Fizièko ve¾banje je kao lek, ako se pravilno i dobro dozira od njega èovek mo¾e imati koristi. U suprotnom mo¾e da ubije - ka¾e za Glas prof. Stanimir Stojiljkoviæ, docent na Fakultetu za sport i fizièku kulturu.

Situacija u ovoj oblasti je prilièno ¹arolika, a èesto se mo¾e èuti da nestruèni ljudi vode programe, koji na taj naèin ne mogu biti u funkciji zdravlja i lepote. Na¾alost, i ovde je presudan finansijski faktor, pa se mnogi opredeljuju za jeftinije varijante sportskih aktivnosti, ne pitajuæi za struèno obrazovanje instruktora. Onda i ne èudi da u prestonici balerina vodi fitnes program, a student psihologije radi kao ko¹arka¹ki trener.

Praksa je pokazala i da biv¹i sportisti sve èe¹æe postaju treneri, ali struènjaci u toj oblasti smatraju da to ne mora da bude pravilo.
- Prvo ¹to treba proveriti kada se poène sa ve¾banjem jeste ko radi u toj ve¾baonici. Tek posle sledi utisak koji na nas ostavlja izgled i opremljenost prostora u kojem æemo ve¾bati. Nije pravilo, ali ipak treba znati da u veæim fitnes centrima radi vi¹e kvalitetnih i kvalifikovanih instruktora - ka¾e Stojiljkoviæ.

On istièe da instruktorski rad podrazumeva struèan kadar, ne samo u sportskom smislu nego i struènjake koji su u okviru nastave Fakulteta fizièke kulture ili Vi¹e trenerske ¹kole savladali predmete metodike, psihologije, pedagogije. Svaka osoba je individua za sebe i prema njegovim reèima, rad nije kvalitetan ako su grupe velike, ¹to je kod nas èest sluèaj.

- Sportista koji ve¾ba je kao pacijent, a trener kao lekar. Ali to ne znaèi da neko mo¾e posle odreðenog vremena ve¾banja smatrati da i on mo¾e obavljati ovaj posao. To bi bilo kao kada bi pacijent posle nekoliko meseci leèenja mislio da zna kako to njegov lekar radi, pa da mo¾e i on poèeti da leèi - istièe Stojiljkoviæ.

Ono ¹to se nekada kod nas zvalo aerobik danas se razgranalo na niz aerobnih programa, po ugledu na ono ¹to se radi u svetu. To su aerobni grupno voðeni programi, koji su, po reèima, struènjaka najbolji kada se kombinuju sa jo¹ jednom sportskom aktivno¹æu. Profesor Stojiljkoviæ obja¹njava da se aerobnim ve¾bama povoljno utièe na rad srca.

Takve ve¾be uglavnom rade mlaði ljudi, dok oni u srednjim i zrelim godinama pokretljivost i istezanje mogu postiæi na jogi, pilatesu, streèingu jer ove aktivnosti ne podrazumevaju puno skakanja i trèanja. Savet profesora Stojiljkoviæa za postizanje dobrog zdravlja, lepote i korekcije telesne te¾ine je kombinacija aerobnih ve¾bi i teretane uz pravilnu ishranu. I pre svega, odabir ve¾baonice sa struènim kadrom jer se u suprotnom, smatra on, mo¾e negativno uticati ne samo na fizièki izgled, nego i direktno na zdravlje, upravo preko lo¹e kontrole funkcije rada srca.

Mo¾e i koji kilogram vi¹ka

Trend u fizièkom izgledu je zdravo, zategnuto telo, ni suvi¹e mr¹avo, niti s vi¹kom kilograma. Kako ka¾e profesor Stojiljkoviæ, lepo je kada se kod ¾ena ponekada vidi neki mi¹iæ, kada one deluju uravnote¾eno, a fizièki su negde na zlatnoj sredini. On smatra da nije problem èak i neki kilogram vi¹ka, ali ukoliko telo nije "zapu¹teno".

Koji sport izabrati?

Posebnu pa¾nju roditelji treba da obrate gde i kod koga im deca treniraju. Kako ka¾e Stojiljkoviæ, detetu ne treba nametati ¹ta æe trenirati, ali ga sugestijom treba usmeravati. Na DIF-u radi se testiranje za graðanstvo, gde se kroz psiholo¹ke i testove funkcionalne sposobnosti ljudi usmeravaju koji sport bi im najvi¹e "legao".

Fitnes i po vi¹e stotina evra

Ve¾baonicu, teretanu, fitnes centar mo¾e otvoriti bilo koje lice sa zavr¹enom srednjom ¹kolom, ali Zakon propisuje da struèni rad mo¾e obavljati samo struèno lice. Ipak, rad ovih objekata je retko kontrolisan na taj naèin, a i kaznene odredbe nisu mnogo obavezujuæe za prekr¹ioce. Inaèe, najpovoljnija varijanta ve¾banja u prestonici kreæe se oko 1.000 do 2.000 dinara za osam treninga meseèno, a te cifre penju se i do fantastiènih suma u fensi fitnes centrima, gde se cene kreæu od 70 do 100 pa i vi¹e stotina evra meseèno.

Slika
Korisnikov avatar
By Zoe
Zato se ja ne bavim sportom! :hvala: :lol:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Da si ti meni ziva i zdrava, ali ja to uopste ne racunam u sport.
Korisnikov avatar
By mmiki
Imam drugaricu kojoj je zivot treniranje, visoko profesionalno se bavi kajakom, stalno trenira/vezba/trci ima gomilu (bar 50-tak) medalja do svoje 17-e. Pored toga stalno ide na preglede uglavnom srca, ona mi je rekla da je to za osobu kao sto je ona od OGROMNE VAZNOSTI!!! I sama je svesna da je zavisna od sporta, da joj je telo zbog toga savrseno, a sa druge srane svesna je da njeno srce mnogo trpi i da veliki sportisti imaju neuporedivo vece srcane tegobe od ostalih. Ali ona striktno vodi racuna o funkcionisanju njenog tela. A sta je sa osobama koji nemaju pojma sta nepravilnim i neodgovornim vezbanjima cine svom telu, ostaje im da saznaju kad ih sustignu posledice svog neznanja.
Korisnikov avatar
By Delete
Pa ja sam se dug noz godina bavila sportom, amoji treneri nisu nasli za shodno ni da iskomentarisu rezultate bilo koje devojke nakon sistematskog pregleda. Za vecinu sportista, pa cak i profesionalnih kod nas, sistematski pregledi su samo puka formalnost, i poznajem mnogo sportista koji, i posle 5god. treniranja treniraju nepravilno, ali niko ni ne pokusava da im stavi do znanja gde grese. Nazalost, ja kritikujem ove domace trenere i sportske lekare, ali ni u inostranstvu nisu mnogo bolji, izuzev u extra velikim i materijalno dobro situiranim klubovima, gde profesionalizam zaista znaci profesionalizam!
Korisnikov avatar
By mmiki
Pa profesionalnog ima i kod nas, u veeeeeeeeeelikoj manjini ali ima, ziv dokaz je moja drugarica, jos od pre 5 godina mi prica o olimpijadi 2008. kad ce biti punoletna. Znaci ima ljudi i u Srbili koji neguju talente, samo sto ih ima jaaaaaaaako malo.
Korisnikov avatar
By Delete
Naravno da ima, ali su, bar na samom pocetku, jako skupi. Ja jos nisam cula za slucaj da je neko od nasih sportista dobio stipendio, i zaradio sebi bar za opremu od sporta...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!