Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za ljubitelje sporta, i one koji se bave sportom...

Moderatori: IriS, Moderators

Poznat po nadimku više nego po imenu (retko ko reaguje na Dušan Savi?), junak jedne od najslušanijih pesama devedesetih i jednog od najgledanijih filmova dvehiljaditih, najpopularniji fudbaler Crvene zvezde meðu onima koji nikada nisu zvani?no proglašeni za klupsku "zvezdu", Dule Savi? odavno je prerastao sportsku slavu i postao jedan od zaštitnih znakova Beograda.

- U tome nema mog udela. Nisam se ja trudio da ostanem popularan. Nisam ja pisao te pesme, nisam ja tražio da glumim u tim filmovima. Možda je sve baš zato i vrednije - pokušava Savi? da objasni zašto je i dan-danas, 22 godine pošto je otišao iz Zvezde a 16 leta od kako je prestao da pika fudbal, medijska atrakcija.

Za Savi?evu "perpetuum mobile" slavu verovatno je najzaslužnija njegova otvorenost. Ako ga pitate nešto o politici, nikada se ne?e sakriti iza otrcane fraze "ja sam sportista i to me ne zanima". Ako vas zanima njegovo mišljenje o Haškom tribunalu, dobi?ete ga. Ako tražite od njega da izabere - Partizan ili Cibona - Dule Savi? ?e izabrati.

Kao što je izabrao još 1997. godine, kada su srpski i hrvatski klubovi prvi put posle raspada SFRJ igrali jedni protiv drugih, ta?nije kada su košarkaši Partizana igrali protiv Splita.
- Pa, nisam tada mogao da navijam ni za Partizan ni za Split, ali bliže mi je bilo da Hrvati izgube. Hvala Bogu, kada neki naš klub igra protiv nekog hrvatskog, uvek mi je bliže da Hrvati izgube. Dakle, ne mogu da navijam za Partizan, ali volim da Hrvati izgube.
Da li ste gledali rukometnu utakmicu Zagreb - Partizan?
- Nisam, ali pratio sam šta se dešavalo. Evo, kada bi neko pronašao šta sam ranije pri?ao, ispostavilo bi se da sam za sve bio u pravu. A rekao sam da bih zabranio da srpski i hrvatski klubovi igraju meðusobno narednih sto godina! Ne zbog nas. Postoji kompleks jedne male, neostvarene nacije kao što su Hrvati. Oni su dobili državu uz pomo? Vatikana i ostalih koji su rušili Jugoslaviju, ali nisu dobili na ljudskosti. Da su te meðunarodne sportske organizacije pametne, i one bi zabranile da Srbi i Hrvati igraju jedni protiv drugih u bilo kom sportu.

Ovo što se dogodilo na rukometu je najbolji dokaz. Kakva Evropska unija?! Evo, koliko je prošlo od rata, deset godina, a oni nas i dalje mrze, možda ?ak i žeš?e nego ranije. Pa, kada se završio Drugi svetski rat, naši ljudi su išli u Nema?ku ve? 1950. ili 1955, dolazili su i Nemci ovde i nije bilo problema. A sa Hrvatima, vidite, to nije mogu?e. Pa, vi ne možete da odigrate normalnu utakmicu sa Hrvatima, pod kapom evropske federacije! A kamoli neke zajedni?ke lige koje se pominju, pa to su obi?ne budalaštine.

Zbog ?ega se navijanje toliko promenilo u odnosu na doba kada ste Vi igrali fudbal?
- Bilo je to drugo vreme, neke druge vrednosti su vodile ljude. Ranije, dešavalo se da pobedimo Partizan, i mi idemo kroz grad da slavimo pobedu, a partizanovci idu pored nas i tuguju zbog poraza, i nikom ništa. Niti mi njih diramo, niti oni nas, najnormalnije prolazimo jedni pored drugih. Se?am se, 1976. godine igrali smo sa Partizanom na JNA, pobedili smo 4:1 a ja sam dao dva gola.

Bili smo karantinu i na na utakmicu smo išli peške. Do stadiona, prošli smo kroz park, na jednoj strani sede Zvezdini navija?i, na drugoj Partizanovi. Ovi naši vi?u "ajmo majstore da ih pobedimo", oni njihovi nam dobacuju "danas ?ete da popijete tri komada". Mi se smejemo, proðemo najnormalnije, nikom ništa. Sada je to mnogo druga?ije, posle svega što se izdešavalo u Evropi ili kod nas na Balkanu.

Kod nas se najlakše prime svakojake gluposti koje nam ubace iz inostranstva, poput huliganstva, lopovluka, prevara, ne znam ?ega još... Mi u svemu kasnimo za svetom, i kada su u pitanju i mafija, i pamet, pa i huligani. Sve za po 100 godina. A u ovome kasnimo jedno 30, koliko ima kako su Englezi po?eli da se biju. Plus, sada je materijalna situacija takva da ima mnogo siromašnih ljudi. A lako je manipulisati siromašnim ljudima.

Isto tako, sada imamo višepartijski sistem, ko zna, možda i neke partije imaju svoj interes u tim nemirima po utakmicama. Sigurno da mora nešto da se preduzme. Daj Bože da odemo na Svetsko prvenstvo u Nema?koj, to bi nam dalo prostora da naðemo neka rešenja. Znate, ne možete da odete na Svetsko prvenstvo i da dopustite da vam navija?i naprave neku glupost. Svuda se zavodi red, mora?e i u tome.
Kako biste Vi rešili problem?
- Prvo mora da se podigne životni standard. Da ljudi bolje žive. To je pitanje koje je van fudbala, ali ?e se odraziti pozitivno i na fudbal. Mnogo mladih je nezaposleno. Kada bi ti ljudi dobili posao, kada bi po?elo kvalitetnije da se živi, bilo bi manje i huligana. Mora da se radi na svim nivoima. Jedno od rešenja je i privatizacija u sportu. Kada doðe do privatizacije, kada neki ljudi budu uložili pare u klubove i postanu suvlasnici, ne?e sigurno dopustiti da se neke stvari dešavaju a da oni trpe kazne.

Kako privatizovati Zvezdu ili Partizan?
- Raspitivao sam se kod nekih ljudi, ali niko nije znao da mi kaže na koji na?in ?e to biti izvedeno. Sigurno da Zvezda ne može da se privatizuje kao še?erana, ili kao novinske ku?e. Ne može u Zvezdi da se primeni to da svako dobije deonice na osnovu godina radnog staža. Ne želim nikoga da omalovažim, ali nije logi?no da isti broj deonica dobije Džaji? koji je u Zvezdi 40 godina i kao igra? i kao funkcioner, i da isto toliko dobije neko ko šiša travu 40 godina. Kako izjedna?iti akcije portira koji je u Zvezdi 20 godina i, recimo, Šekularca koji je osvajao trofeje i privla?io milione gledalaca. Lako je izra?unati cigle i zemljište, ali kako vrednovati trofeje, pobede...

Da li biste bili spremni da, kao Roman Abramovi? u ?elzi, uložite svoj novac u Zvezdu?
- Kada bi bila situacija kao u vreme one Jugoslavije, sigurno bih uložio. Da je ovo stabilna zemlja, sigurno da bih uložio u klub takvog ugleda kao što je Zvezda. Pa, nije Abramovi? blesav. Ali, ne verujem ni da bi Abramovi? ulagao ovde, u našem regionu, gde su prili?no nejasne stvari. Ne bi sigurno uložio ni u Zvezdu, ni u Partizan, ni u Dinamo ili Hajduk. Kapital se ulaže u klubove koji garantovano svake godine igraju neki evropski kup cele jeseni. Mi još nemamo tu situaciju, a možemo da je stvorimo na osnovu talentovanih igra?a koje imamo. U ovom vremenu, bez ve?eg kapitala ne može mnogo da se uradi. Evropa je napravila Ligu šampiona, koju ne možete da igrate ako nemate 20 reprezentativaca.

Kapiten Zvezde Marko Panteli? rekao je nedavno da ga ne zanima Partizan. Da li ste vi pratili crno-bele u Kupu UEFA, da li ste gledali njihove utakmice?
- Gledam ja to zbog fudbala, a ne navija?ki. Ne možete da budete u fudbalu i da ne pratite šta se dešava na evropskoj sceni, bez obzira na to da li je u pitanju vaš rival. Partizan je postigao veliki uspeh, to niko ne može da ospori. Neko ?e re?i da je imao i sre?e sa žrebom jer je izvukao neki Ocelul, ili to što je Lacio bio u rasulu. Ali, to nema nikakve veze, jer Partizan je sve to znao da iskoristi. To treba pozdraviti, jer njihov uspeh donosi neke poene i za naš fudbal u slede?oj sezoni.

Izvor: Glas-Javnosti
Slika
Korisnikov avatar
By Johnny Rocket
Glas Javnosti, 21.03.2005.
Streljao bih onoga ko je doneo odluku da može civilno da se služi vojska. To je najve?i udarac na moral ovog naroda. Srbin da ide u vojsku i pere pelene?! Pa gde to ima?! Sve su uradili ovi spolja i neke nevladine organizacije iznutra, samo da bi oslabili moral ovog naroda. A ko ?e posle da brani zemlju kada bude trebalo?
Dule Savi?

:roflmao: :smeh: :zacepi:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by Johnny Rocket
Glas Javnosti, 21.03.2005.
Streljao bih onoga ko je doneo odluku da može civilno da se služi vojska. To je najve?i udarac na moral ovog naroda. Srbin da ide u vojsku i pere pelene?! Pa gde to ima?! Sve su uradili ovi spolja i neke nevladine organizacije iznutra, samo da bi oslabili moral ovog naroda. A ko ?e posle da brani zemlju kada bude trebalo?
Dule Savi?

:roflmao: :smeh: :zacepi:
Decko, to jeste deo intervjua koji je Dule dao Glasu, ali sam ga namerno isekao, jer mi je bilo bitno sta misli o sportu....
Politicki deo me nije zanimao, a ako mislis da komentarises njegove politicke stavove, mozes da otvoris temu u politici....
Ovde je rezervisana diskusija jedino za sportska desavanja....
Korisnikov avatar
By Kupper
Sad cu da napisem jeres za svakog navijaca Zvezda. Iako sam celog zivota navijao za Zvezdu nikad nisam cenio Duleta Savica.Prosto nikad nisam voleo cenatrfore koji ne izlaze iz sesnaesterca,cekaju loptu na glavu ili na nogu. Secam se kad se pojavio Van Basten. To je cetarfor koji i dribla i MISLI za razliku od Savica.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by Kupper
Sad cu da napisem jeres za svakog navijaca Zvezda. Iako sam celog zivota navijao za Zvezdu nikad nisam cenio Duleta Savica.
ovo ti nikad necu oprostiti..... :giljotina: :lol: :friends:
Korisnikov avatar
By Kupper
To mi od caleta. Uvek mi je pricao kakvi su bili centarfori pre njega, kako on ne zna nista sem da sutne loptu ili zvekn glavom....i primilo se:D
Korisnikov avatar
By Moa
Originally posted by Kupper
Sad cu da napisem jeres za svakog navijaca Zvezda. Iako sam celog zivota navijao za Zvezdu nikad nisam cenio Duleta Savica.Prosto nikad nisam voleo cenatrfore koji ne izlaze iz sesnaesterca,cekaju loptu na glavu ili na nogu. Secam se kad se pojavio Van Basten. To je cetarfor koji i dribla i MISLI za razliku od Savica.
Ovo kao da sam ja napisala.Potpuno to sam mislila.Doduse ja sam oduvek u Marka a Savica ne podnosim.Hvala Kuppi bojala sam se reakcija Zvezdasa da sam ja to napisala.Zaista taj Dule Savic OK je igrac ali nekako je bio sirovina uvek,i u zivotu ostao i dalje,srecom fudbal vise ne igra.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by Dušica
.Zaista taj Dule Savic OK je igrac ali nekako je bio sirovina uvek,i u zivotu ostao i dalje,srecom fudbal vise ne igra.
Samo "OK igrac"?!!! Au Dusice......:obesen:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Duleta, njegovu zhenu i decu poznajem lichno. Mnogo su cool likovi!
:cheer:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!