Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
jao, znam reakcije, opet OVA, opet buch femme itd, ali meni nikada nece biti jasno, zelim da mi bude jasno, mislim, diskutujemo, sta je lose u tome.

zasto su l zene u 80 posto slucajeva na isti kalup?muskobanjaste ne samo po izgledu, vec i po ponasanju, stavu, recniku, a ako je ovo heteroseksizam, upravo su preuzele model muskarca, dakle, radi se o heteroseksizmu kod buchica. zna se da ovde na balkanu muskarac pije pivo, gleda tekme, psuje i vice "brate". i meni bi bilo jasno da je odredjena skupina devojaka izabrala da se ponasa na takav nacin, da ne vidim da je situacija slicna i u ostalim zemljama sveta. kod pedera, cini mi se, odnos je malo uravnotezeniji, tu se moze naci bogatstvo raznolikosti, za bogatstvo ukusa. ovako vecina izgleda isto, ne shvataju i cak sarkasticno ismejavaju pedikir i manikir (kao moja starija braca koja kazu:vidi onog cupa obrve, peder. zenu ne cine pedikir i manikir, vec estrogen. dakle, mekane crte lica, odgovarajuca mimika i sve ono sto pederi tzv tetke i te kako imaju u kolicini vecoj od bilo koje isfeminizirane zene ...(?)
i jos mi je nejasnije zasto se dosta lez devojaka zaljubljuje bas u buch devojke, voli te mishice, izgled muskarca, vecu kolicinu misicne mase, bavljenje tradicionalno muskim poslovima, ne sminkaju se, jer to je sve "nametnuto" (radikalni feminizam)ako vec vole zene?
ako zene vole zene, znaci da zena, ono sto je u svetu, sa s vim svojim atributima, buduci da voli isti pol, izgleda kao zena i voli druge zene koje izgledaju kao zene.
ovako mi se cini da su lezbejke, nekom logikom, u velikom broju slucajeva-zapravo-pederi.
nije jasno ni meni, a ni gomili ljudi. da li je to hormonalni disbalans? ako je tako, sta sam jbt ja? zasto je zenstvenih devojaka tako malo, a jos manje onih koje vole isto tako-zenstvene. lezbejke-vole ZENE. Meni nesto tu ne stima, buduci na sve ovo sto mi je palo u oci ...
nemojte mi samo ono sranje o dushi, ogromna vecina lezbejki ima manji problem s izgledom, nego sa dusom ili se dusa bas toliko ocrtava na licu, a van onih koje poznajem, mislim da duhovne vrednosti nemaju nikakve veze. da ima vise fem devojaka, opet bih postavila ovo pitanje, jer to bi bilo nesto kao-postoje jako ograniceni ljudi na ovom forumu, koji da nisu ono sto jesu, da su u drugoj situaciji, bili bi homofobi.
nadam se da necu probuditi neciji kompleks ili sujetu, vec odgovor, poriv za diskusijom ... mozemo relativizovati sve sa-neka svako izgleda kako izgleda, ja ...i ja .. .ali ovde se radi o frapantnom uzorku muskobanjastih devojaka u odnosu na devojke, podrazumevane zenama koje me kao takve, privlace. u strejt svetu, drugacije se posmatra. ali, ja nisam strejt.
Korisnikov avatar
By jugoslovenka
Zasto neko postavlja pitanje zasto je neko ovakav ili onakav?! Svako je onakav kakav jeste i ukoliko se razlikuje od onoga sto je steretip onda ne valja, tako isto ni sve butch lezbejke ne valjaju jer jednostavno nisu iste kao devojke koje su opevane u pesmama, te su podvrgnute nekim losim komentarima i osudama od strane besposlicara koji nemaju cim drugim da se bave nego mislima o tome sta bi bilo kad bi bilo.
Ova i slicne teme zaista nemaju smisla, prvenstveno zbog toga sto je svako onakav i u onom izdanju kakvo mu je najprijatnije (osim foliranata), ma kakvo ono bilo, i ko si ti ili ja ili bilo ko da o njima prica zasto su one takve.
Korisnikov avatar
By djo
sve ovo sto si napisala nekako ide u prilog teoriji o diskontinuitetu izmedju pola i roda i seksualne orijentacije. dakle sve moguce kombinacije su u opticaju. ako je tipicna binarna hetero matrica: muskarce (koji su butch) privlace zene (koje su fem) onda bi
binarna homo matrica bila: butch muskarce privlace butch muskarci i fem zene privlace fem zene :)
sva sreca te je malo komplikovanije i raznovrsnije od toga :) pa su sve kombinacije moguce (odnosni treba napustiti binarni sistem), ukljucujuci i butch zene koje provlace butch zene... :) ne znam da li ovo ima smisla :hmm:
Korisnikov avatar
By Deksi
Ne znam devojke koje su u butch fazonu,bar nisam primetio u mojoj okolini...od mojih drugarica koje su bi ili lez znam price da znaju dosta takvih devojaka i da ih uopste ne vole niti se loze na doticne.....
Korisnikov avatar
By Zoe
Ja sam se isto pitala kako zene koje vole bas, bas butch zene, uopste vole zene?! One vole muskarce........one su bezmalo str8 :lol: Bezmalo, rekla sam....... :eevil:
Ja sam skontala da mi se butchice svidjaju kao ortaci (ionako se druzim sa muskarcima :D ), mada, i tu postoji nesto........problem je sto se kod butchica taj njihov (ipak) zenski pol pojavi u najgorem mogucem svetlu iliti trenutku, kako hocete, bar je to moje neko iskustvo, neka se ni jedna ne vredja molim.......Nekako su sve ok, super ortaci, ovo, ono........i odjednom vidis njihovu neku posesivnost.........odmah misle da ako si sa njima ok da si u vezi.....pocinju da guse i pritiskaju........Kazem, to su MOJA ogranicena iskustva, sigurna sam da to nije pravilo, niti ja imam predrasudu prema doticnima..........Ali sam se pitala nesto slicno kao Angelina.......pa bih i ja rado cula nesto.......
Mene butchice privlace zaista na neki poseban nacin, ali do sada to nije bio seksualni...........
Zena sam i zelim zenu koja tako izgleda..........nije nuzno da ima dugu kosu, zenstvenost se vidi i ako iz dzaka viri.......... :lol:

Ponovicu: butchice me privlace na poseban nacin. Nemam predrasuda i ne mislim da su sve kao ona moja iskustva.........ne znam........imala sam osecaj da i one (iz moje price) toliko vape za zenstvenim zenama, da se mene uhvate ko pijan plota cim samo kafu popijemo :doh: i od jedne sam do skoro morala da bezim.......
Ne znam....... :neznam:
Korisnikov avatar
By Draco
Vidis, to se i ja isto pitam vec duze vreme. Ja sam sebi sasvim jasna - volim DEVOJKE i zato biram zenstvene devojke <osim 2 izleta, ali necemo o tome>. Srecom po mene, ne misle sve devojke tako. Ocigledno, inace ne bi bilo potrebe da se postavlja tema, niti bih ja ikada imala devojku. Ne mogu generalno da pisem jer, niti poznajem SVE bucice sveta, niti su sve identicnih shvatanja, ideologija, cega god. Dakle, ja. :D Ja sam buch ubi boze, po tvom primeru - pijem pivo i govorim brate. Fudbal ne volim, manikir i pedikir smatram odrazom kulture. Sad, pivo mi se dopalo jos dok sam 'bila' strejt i lozila se na likove. 'Brate' govorim 2,3 dana posle vidjanja sa drugaricom koja je iz Zemuna. Jednostavno, malo mi je duze potrebno da iskorenim to iz govora posle visecasovne torture istim. Tako da, eto ti samo na tvom primeru da i u okviru najobicnije podele postoje varijacije i da je nemoguce odgovoriti na tvoja pitanja. Da ne pricam o tome da koristim 3 razlicite kreme za lice, 1 za ruke, 1 za laktove, 1 za usta + labelo.. Pritom, ne da sam bucica, nego sve u 16. Eh, da! Ni ne planiram da se bavim muskim poslom. :)

Ako imas jos neka pitanja, ja cu se potruditi da ti odgovorim.
Korisnikov avatar
By tramp
e da te ne volim sad bi se pobila s tobom :smeh:

salim se jos pijem jutarnju kaficu (po podne) pa da se prisaberem

ovo je jako dugo i koplikovano pitanje i verovatno bi mi trebala knjiga a ne post da na istu odgovorim

ja sebe recimo ne vidim ni kao buch ni kao fem nego vise kao nekog isfeminiziranog pedera (ne u seksualnom smislu nego stilskom) i to je vezano uz moju vezanost za scenu kao i to sto sam u nekom formativnom periodu provela veliki deo vremena sa gej deckima i tako ... mozda je vezano i uz moju rodnu neorijentisanost

skoro je u NY bila devojka iz Hrvatske koja se sokirala raznolikoscu lezbejki u NY (isli smo u neki klub zajedno) jer imas fem zene koje se sminkaju i ne briju, buchice koje su izbrijane, namirisane itd. imas femice koje su ultra fem na stiklama, suknjama i sl. imas ultra buchice za koje moras dva put da pogledas da utvrdis da li je musko ili zensko imas bois koji su prelaz izmedju buch i trans imas trans muskarce koje se jos identifikuju kao lezbejke imas trans zene koje su lezbejke i koje mogu biti buch ili fem imas trans decke koji su gej muskarci i tako, spektrum andro riba ... stvarno svako moze da nadje ono sto trazi

ja sam prosla kroz razne faze i neki buch izgled i neki fem izgled i najzad se nalazim u ovome sad sto moze i da se promeni

desilo mi se neki dan da mi gej tip kaze da bih bila buch samo da skinem karmin sto je meni bio bez veze komentar

mene privlace osobe i vecina devojaka sa kojima sam bila jesu vukle na buch ali isto tako je bilo i onih koje su femme

uglavnom me ne privlace prenasminkane zene, mogu da ih gledam i da mi budu lepe ali me sminka na licu odbija jer imam osecaj da ljubim naslage hemikalija, e sad to ne znaci da bi mi smetalo da zena sa kojom sam izasla nosi sminku ali bih volela da je skine pre seksa :D

ja stvarno ne znam sta to znaci da zena izgleda/ponasa se kao zena jer mislim da je ta definicija zene limitirana patrijarhalnim shvacanjem i da je koncept roda nametnut svima nama (ukljucujuci ultra hetero-patrijarhalne muskarce i zene) i da bi svi mi bili opusteniji da nema tih nametanja i da bi tek onda mogli da vidimo sta je to biti zena ali tad verovatno ne bi bilo potrebe da se pojam definise

ja cak ne znam ni da objasnim zasto me privlace zene a ne muskarci i svakih malo mi se desi da me privuce po neki muskarac ali kad to treba sprovesti u delo shvatim da me ne zanima a sad zasto nemam pojma

uglavnom volim ljude na granici ali opet imam totalni crush trenutno na jednu jako feminine devojku (a uz to istovremeno volim svoju buch devojku)

eto rekoh da je komplikovano :D
sve u svemu opet dolazimo do zakljucka da treba nekako da te dovedemo u NY :kiss:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by tramp
... ja sebe recimo ne vidim ni kao buch ni kao fem nego vise kao nekog isfeminiziranog pedera ...
Odjednom imam neku neopisivo jaku želju da te upoznam ... što bolje...
Korisnikov avatar
By tramp
hvala, ja evo skupljam donacije po NY da mogu da idem malo kuci u bgd kod mame pa ako dodjem svi koji to zele ce imati priliku da me upoznaju

PS pre neki dan me pitala devojka da li ja zelim da budem gej decko, jedino sto nije znala da objasni sta onda radim sa njom u krevetu pa smo zakljucili da bih ja bila gej decko koji voli seks sa lezbejkama :smeh:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by tramp
jer imas fem zene koje se sminkaju i ne briju, buchice koje su izbrijane, namirisane itd. imas femice koje su ultra fem na stiklama, suknjama i sl. imas ultra buchice za koje moras dva put da pogledas da utvrdis da li je musko ili zensko imas bois koji su prelaz izmedju buch i trans imas trans muskarce koje se jos identifikuju kao lezbejke imas trans zene koje su lezbejke i koje mogu biti buch ili fem imas trans decke koji su gej muskarci i tako, spektrum andro riba ... stvarno svako moze da nadje ono sto trazi
ovo je odlican opis kako u praksi izgleda teorijski koncept diskontinuiteta izmedju pola, roda i seksualne orijentacije :) :cobanica:
Korisnikov avatar
By tramp
tu inace nisam nabrojala varijacije kod gej muskaraca, str8 zena, str8 muskaraca jer bi mogla do sutra da ispisujem razne stilove

(pali su mi na pamet Radical Fairies koji su uglavnom bradati tipovi u dragu, stiklicama, haljinicama itd
By SUNNY B
Originally posted by QueerQue
jao, znam reakcije, opet OVA, opet buch femme itd, ali meni nikada nece biti jasno, zelim da mi bude jasno, mislim, diskutujemo, sta je lose u tome.

zasto su l zene u 80 posto slucajeva na isti kalup?muskobanjaste ne samo po izgledu, vec i po ponasanju, stavu, recniku, a ako je ovo heteroseksizam, upravo su preuzele model muskarca, dakle, radi se o heteroseksizmu kod buchica. zna se da ovde na balkanu muskarac pije pivo, gleda tekme, psuje i vice "brate". i meni bi bilo jasno da je odredjena skupina devojaka izabrala da se ponasa na takav nacin, da ne vidim da je situacija slicna i u ostalim zemljama sveta. kod pedera, cini mi se, odnos je malo uravnotezeniji, tu se moze naci bogatstvo raznolikosti, za bogatstvo ukusa. ovako vecina izgleda isto, ne shvataju i cak sarkasticno ismejavaju pedikir i manikir (kao moja starija braca koja kazu:vidi onog cupa obrve, peder. zenu ne cine pedikir i manikir, vec estrogen. dakle, mekane crte lica, odgovarajuca mimika i sve ono sto pederi tzv tetke i te kako imaju u kolicini vecoj od bilo koje isfeminizirane zene ...(?)
i jos mi je nejasnije zasto se dosta lez devojaka zaljubljuje bas u buch devojke, voli te mishice, izgled muskarca, vecu kolicinu misicne mase, bavljenje tradicionalno muskim poslovima, ne sminkaju se, jer to je sve "nametnuto" (radikalni feminizam)ako vec vole zene?
ako zene vole zene, znaci da zena, ono sto je u svetu, sa s vim svojim atributima, buduci da voli isti pol, izgleda kao zena i voli druge zene koje izgledaju kao zene.
ovako mi se cini da su lezbejke, nekom logikom, u velikom broju slucajeva-zapravo-pederi.
nije jasno ni meni, a ni gomili ljudi. da li je to hormonalni disbalans? ako je tako, sta sam jbt ja? zasto je zenstvenih devojaka tako malo, a jos manje onih koje vole isto tako-zenstvene. lezbejke-vole ZENE. Meni nesto tu ne stima, buduci na sve ovo sto mi je palo u oci ...
nemojte mi samo ono sranje o dushi, ogromna vecina lezbejki ima manji problem s izgledom, nego sa dusom ili se dusa bas toliko ocrtava na licu, a van onih koje poznajem, mislim da duhovne vrednosti nemaju nikakve veze. da ima vise fem devojaka, opet bih postavila ovo pitanje, jer to bi bilo nesto kao-postoje jako ograniceni ljudi na ovom forumu, koji da nisu ono sto jesu, da su u drugoj situaciji, bili bi homofobi.
nadam se da necu probuditi neciji kompleks ili sujetu, vec odgovor, poriv za diskusijom ... mozemo relativizovati sve sa-neka svako izgleda kako izgleda, ja ...i ja .. .ali ovde se radi o frapantnom uzorku muskobanjastih devojaka u odnosu na devojke, podrazumevane zenama koje me kao takve, privlace. u strejt svetu, drugacije se posmatra. ali, ja nisam strejt.

pa mislim, nemam pojma..... verovatno nikada necu ni saznati...

to ti je kao da si me pitala zasto volim da pijem lumunadu a malo manje frutellu a zasto uopste ne volim tursku kafu.... otlkud znam, valjda hromozomi, geni, RNK i te fore...

a sad - pijem pivo kao i sav ostali alkohol jer sam dugo bila alkoholicar - nevezano za sex orijentaciju i otale termine...

higijenu odrzavam, ko sto draco rece , radi kulture....

brate ovo brate ono - paaa, hmm, to je nekako vise socio faktor, ono kao, cujes to non-stop pa ti udje u uvo a butchice se ionako sa viskom hormona tu i tamo poistovecuju sa muskarcima. ok, mozda ima tu i psihologije.

e jebiga sad- svoje crte lica nisam birala.

garderoba - oblacim se na muskom odeljenju jer na zenskom nema broja za mene, vec vise od decenije. a i ova na zenskom je uvek u nekim derececim bojama a ja bas i nisam u kvir kemp fazonu.

moj tip devojke - iskljucivo butch. sto vise moguce to bolje. ono- kratka tama kosa, jako telo, pogotovo ramena i ruke, palim se na sibanje i to ono sa stilom (hmm, jedna de lux bivsa je bila karatistkinja sto me je lozilo do ludila, pogotovo kad se mlatimo, sadasnja ima prvi dan, takodje u karateu, i treba da polaze za titulu majstora, sto me takodje, neverovatno lozi - a fem je da vise biti ne moze. i eto ti polovicnog objasnjenja- ne mora nuzno biti butch, vazno je da je "meni lepa".)

ali i dalje nemam racionalan argument na tvoje pitanje "zasto?"
kao sto ni ti nemas odgovor na moje pitanje " zasto ne?"

vazno je da se lepo slazemo u toj plasiranoj simbiozi...
Korisnikov avatar
By Myself
Zasto je vecina lez devojaka muskobanjasta? Ne znam otkud ti to. One su samo uocljivije jer su 'drugacije'.
Verovatno su muskobanjaste jer odrastaju u svetu gde postoje musko-zenski odnosi. Gledaju oca i majku, tetku i tecu, ujaka i ujnu...Nema nigde 2 mame, 2 tetke itd. Dakle da bi osvojile zenu smatraju da treba da se ponasaju poput svog oca ili dede ili tece ili brata (ukoliko su straight). Nesvesno nasledjuju 'model ponasanja' i to je to. OVO JE MOJE MISLJENJE.
Ja volEm jednu fAmicu, a nisam ni butch ni fem.
Korisnikov avatar
By EYA
posto si pokazala interesovanje za pojam Queer, mozda ce ti poznavanje Queer teorije pomoci da shvatis i butchice.

Queer kao dekonstrukcija roda

Kao alternativu identitetima (spolnim i/ili rodnim), queer teorija je predstavila queer kao dodatni (ne)identitet. Ako queer teorija osporava i suprotstavlja se normi, postoji opasnost da i sama nametne normu neidentiteta i tada bi postala paradoks samoj sebi. Ako queer postane norma – u tom trenutku prestaje biti queer. Queer nije (samo) kategorije identiteta, već proces neprekidnog "remećenja".

Najveća kritika queer teorije koja se upućuje gej i lezbijskoj zajednici je društvena integracija, kopiranje hetero-patrijahalnih normi (poput institucije braka odnosno kopiranje rodnih uloga u istospolnoj zajednici, njezina institucionalizacija i rodni osnos moći). Dok su sedamdesetih godina XX.st. i gejevi i lezbijke zajedno sa transrodni, osobama i ostalima, svi bili u današnjem smislu queer, iskoračenjem (coming outom) i kopiranjem normi dominantne kulture, došlo je do svojevrsnog zahlađenja odnosa unutar LGBTIQ zajednice.

Transrodne osobe, koje su ostalom i pokrenule suvremeni LGBTIQ pokret, prve izašavši na ulice i sukobivši se s policijom 1969 u na prvim Stonewall demonstracijama, nisu bile „društveno prolazne“ i teže bi se uklopile u dominantnu kulturu poput gejeva i lezbijki.

Socijalna integracija koju su prihvatili neki gejevi i lezbijke, poziva na društveni ugled – te su osobe željele postati dio „prolaznog svijeta“, te mu se žele prilagoditi i postati slični njemu, prodavši tako svoj uvjet za ravnopravnost. To „prodavanje uvjeta za ravnopravnost“ spočitava queer teorija smatravši da je takvo formiranje lezbijskog i gej ideala izdvajanjem iz donedavno „devijantne“ skupine, ništa drugo nego priklanjanje bjelačkoj buržoaziji.

Osamdesetih godina XX.st. tako su se našli na jednoj strani „asimilirani“ bijeli gejevi i lezbijke, a s druge strane osobe koje se nisu mogle uklopiti u društvenu normu: transrodne osobe: butch (maskulinizirane) žene, feminizirani muškarci, transeksualne osobe, transvestiti/kinje – crossdreseri, drag queens/drag kings; feministkinje, pobornici/e poligamije, pobornici/e grupnog seksa, the aggressives (Afroamerički transrodni identitet, sado-mazohisti, Afroamerička i Latino(američka) manjina....

Pojavom HIV/AIDS-a cijela razjedinjena LGBTI(Q) zajednica doživljava novi potres. HIV/AIDS se počinje tumačiti kao „bolest [homoseksualnost|homoseksualaca]]“ a cijela strategija prilagodbe (socijalna integracija) postaje upitna.

Prije pojave HIV/AIDS-a objekt gej i lezbijske politike bila je seksualna preferencije subjekta, te stoga se neki subjekti nisu mogli socijalno integrirati. Pojavom HIV/AIDS-a, dolazi do radikalizacije gej i lezbijske politike. Može se reći da identitet više ne postaje centar cijele politike, već se daje kolektiva podrška oboljelima i dolazi do zajedničkih istupa protiv novog vala homofobije. Seksualna praksa jedino dolazi do izražaja kao edukacija o sigurnom seksu.

Usred HIV/AIDS histerije queer počinje ulaziti u popularnu kulturu. Na brojne konferencijama koje se održavaju krajem 80-ih u Sjedinjenim državama na temu rodne neravnopravnosti, HIV/AIDS-a i gej i lezbijskih prava, počinju se koristiti i termini poput „queer nation“, queer nacionalizam.

Queer nation bila je radikalna gej/lezbijska grupa koja zajedno za organizacijom Pink Panthers organizirala ilegalne ulične patrole čiji je cilj bio sprječavanje nasilja nad homoseksualcima. Uz to, grupa Queer nation je održavala i organizirala počasti žrtvama homofobije, preminulima od HIV/AIDS-a, organizirala predavanja o sigurnom seksu i samoobrani, organizirala brojne medijske i umjetničke kampanje. U svojoj prezentaciji koristili su retoričku strategiju korištenja dotad pogrdnog i uvrjedljivog termina „queer (peder).“ Smatrali su da će korištenjem pogrdnih termina skrenuti pažnju s identiteta i fokusirati na politički i kulturni položaj homoseksualnih osoba. Grupa Queer nation je stvorila drugu vjerojatno najpoznatiju američku queer grupu ActUP, koja se raspala krajem 90ih nakon što je AIDS i situacija s njime promijenila značaj za društvo i postala "samo" kronična bolest. Aktivisti i aktivistkinje ActUpa i Queer Nation koji su tvorci slogana "We're here, we're queer get used to it!" i sloganja i kampannje "Silence = Death", najzaslužnije grupe za implementaciju queer politike i općenito impementaciju queera u aktivizam i jezik.

Queer je i dan danas vrlo kritičan prema socijalnoj integraciji gejeva i lezbijki. Danas queer teorija/pokret se razvija zasebno od gej/lezbijskog iako je nastala iz gej i lezbijskih studija, njihovog fokusa na proširivanje važećih konstruiranih kategorija normalnog seksualnog ponašanja. Međutim, dok se gej i lezbijski studiji uglavnom bave pitanjima homoseksualnosti, queer teorija proširuje polje interesa, posebno zanimajući se za ono što se smatra seksualnim devijantnim ponašanjima, različitim seksualnim identietima te političkom kritikom suvremenog društva u odnosu na seksualnost, što uključuje i kritiku gej i lezbijskih studija.

Unutar same queer teorije dvije velike struje fokusirane su na kritiku binarne rodno-spolne klasifikacije. Binarna rodno-spolna klasifikacija je (hetero)patrijarhalna norma koja priznaje postojanje samo dva spola sa pripadajućim rodnim ulogama. Proučavanjem transeksualnih i transrodnih osoba najlakše je doći do zaključka kako je rod vrlo teško vezivati za biološki spol. Upravo u ovom trenutku Butlerina rečenica zauzima ključan trenutak jer dokazuje da određeno ponašanje transeksualnih/transrodnih osoba nije takvo zbog njihovog rodnog identiteta već zato što njihovo ponašanje odražava vrijednosti koje društvo vidi kao suprotne vrijednosti roda od normi koje pripisuje njihovbiološki spol.

Druga struja queer teorije proučava camp subkulturu. Camp je urbani stil s kraja osamdesetih, početka devedesetih godina prošlog stoljeća, koji se očituje u pretjerivanju igranja i kombinaciji rodnih uloga u odijevanju i ponašanju. Camp kombinira konvencionalna obilježja rodnih suprotnosti poput primjerice uske mini-suknje u kombinaciji sa visokim potpeticama i dlakavim nogama i stiliziranom bradom i brkovima na našminkanom licu. Camp osobe žele izazvati reakciju i pitanja poput: „je li to muškarac ili žena?“, „je li on ili ona homoseksualac ili heteroseksualac?“, „da li je on ili ona možda nešto "treće"?“ Suvremeni queer upravo u postavljanju takvih pitanja vidi svoj smisao. Takve kontroverze posve ruše tradicionalnu koncepciju roda i spola, seksualne orijentacije, ne davajući odgovore na postavljena pitanja...ili možda davajući više mogućih odgovora.

Camp se danas razvio i djelom u tzv. gender queer, nešto profinjeniji neidentitet. Gender queer osobe još više izazivaju rodne norme te ponekad i suvremenom tehnologijom modificiraju svoja tijela na način da se primjerice dio tijela supermaskulinizira, osim glave koju se plastičnim operacijama nastoji još više „poženstveniti“ u stilu Jessice Rabbit. Gender queer osobe na sve moguče načine nastoje srušiti bilo kakvu rodnu ili spolnu pretpostavku. Uz takvu pojavu, gender queer osobe otvoreno pričaju o svojim seksualnim aktivnostima sa oba „konvencionalna spola“, ali i sa drugim gender queer osobama, cijelo vrijeme osvrćući se na sebe u oba gramatička roda. Genderqueer su osobe koje se ne uklapaju u tradicionalni binarni rodni sustav, a identificiraju se s queer vremenom, prostorom, kulturom i izričajem.
Korisnikov avatar
By mmiki
U str8 ljubavi postoji muskarac koji je muzevan, on je zastitnik i zena, koja je zenstvena i ona od partnera ocekuje sigurnost odnosno zastitu.

U gay ljubavi postoji muskarac koji je aktivan, on je zastitnik, u maloj je meri fem ili uopste i nije, i pasivan koji je uvek barem malo vise fem i oseca potrebu da bude zasticen.

U lez ljubavi je sigurno ista stvar, lez kamiondzija (odnosno pekarka) ima ulogu zastitnika (uloga str8 muskarca) a zenstvena lez devojka oseca potrebu za osobom koja ce tu zastitu da joj omoguci i uglavnom tu zastitu ne pronalazi u zenstvenim lez devojkama.

Mada naravno da postoje i odstupanja, kao na primer da se zavole 2 uni gay muskarca, mada ipak mislim da i tu postoji zastitnik i zasticeni.
Znaci ne verujem da postoji ljubav izmedju 2 fem tipa (pogotovu izmedju 2 transexualca) i izmedju 2 lez kamiondzije. Znaci uvek se privuku mentalno vise musko i mentalno vise zensko.

Naravno ovo je moje misljenje. :)
Korisnikov avatar
By EYA
do jaja ti je misljenje :doktor:
Korisnikov avatar
By mmiki
Originally posted by EYA
do jaja ti je misljenje :doktor:
Pa sta znam mozda se ne slazes, ali tako mislim da je. :)
Korisnikov avatar
By Zibro
@mmiki ....

cela ta zastitnicka prica ima logike ali definitivno ne mora da ima nikakve veze sa fizickim izgledom ,
mene npr pale maco misicavi muskarci ALI i ja se trudim da budem nalik mome idealu pa su tu razni iscrpljujuci treninzi , teretana , proteini itd itd itd ,
moj decko je slika i prilika maco tipa definitivno je androgeniji od mene krupniji je nabildovaniji , maljaviji od mene , ja sam neznija konstitucija ali mentalno sam upravo ja taj koji je zastitnik , koji pruza oslonac , utehu , podrsku ,
stro se sexa tice tu smo potpuno ravnopravni
Korisnikov avatar
By mmiki
Originally posted by Zibro
@mmiki ....

cela ta zastitnicka prica ima logike ali definitivno ne mora da ima nikakve veze sa fizickim izgledom ,
mene npr pale maco misicavi muskarci ALI i ja se trudim da budem nalik mome idealu pa su tu razni iscrpljujuci treninzi , teretana , proteini itd itd itd ,
moj decko je slika i prilika maco tipa definitivno je androgeniji od mene krupniji je nabildovaniji , maljaviji od mene , ja sam neznija konstitucija ali mentalno sam upravo ja taj koji je zastitnik , koji pruza oslonac , utehu , podrsku ,
stro se sexa tice tu smo potpuno ravnopravni
Pa ja sam i mislio na mentalni sklop, ali sam uvrstio i fizicki izgled jer zaista smatram da:
- str8 zena, gay muskarac (koji trazi zastitu od partnera), lez devojka (koja takodje trazi oslonac) vise vode racuna o svom izgledu pa su zato uglavnom i mrsaviji, koriste razne preparate za telo itd, odnosno vise razmisljaju o svom fizickom izgledu.
- str8 muskarac, gay muskarac (koji je zastitnik u ljubavi), lez devojka (koja je takodje zastitnik) manje vode racuna o izgledu.

Ali to je samo na globalnom nivou, globalni pogled, naravno da postoje odstupanja i dobro je sto ih ima.
Korisnikov avatar
By tramp
hm mmiki ne bih se slozila sa tobom i to u par stvari - postoje parovi fem muskaraca kao sto postoje i parovi fem devojaka kao sto postoje i parovi trans osoba

e sad ovaj drugi deo o "ko se brine o sebi" ... na primeru mene i moje devojke .. ona je buch, ali pazi na sebe, bitno joj je kako izgleda mada nije zainteresovana za modu ali recimo ne moze joj se desiti da joj se boje ne uklapaju i tako to .... ja sam ta koja je u principu puno aljkavija , zaboravim da se obrijem ( :smeh: ), ako me mrzi ne spremam se a opet sam ja ta koja ima vise interesa za modu i kad hocu izgledam vrlo zenstveno i "trendi," kad nas se vidi na ulici ljudi uglavnom mene "citaju" kao fem a nju kao buch, mada kad sam sa nekom drugom vise feminine osobom "citaju" me kao vise andro .. e sad u nasoj vezi sam definitivno ja dominanta struja i "zastitnik" mada ni to nije 100% jer se i njoj desi povremeno da se postavi zastitnicki i ono sto je jako interesantno je da se ona postavlja puno vise zastitinicki prema svojoj bivsoj - recimo izadjemo nas 4 (bivsa+ njena sadasnja) i onda krene str8 tip da davi mene i nista ja sam ostavljena da se borim za sebe, krene njenu bivsu neko da gnjavi ona je brani (i bivsina sadasnja) jer se bivsa postavlja tako kao da joj treba zastita ...

zakljucak: ne moze se gledati osoba sama nego uvek u kontekstu situacije i sa drugim osobama
Korisnikov avatar
By Skyen
jednom, u naletu svih tih podela, pitam ja drugaricu da me klasifikuje, da vidim kako se kotiram na rang listama. i kaze ona, ma ti si fem andro. jebes mi sve ako ja znam sta to znaci i kako to izgleda. odmah pomislim na neku cicu roboticu u nekoj dalekoj 2145 godini. a nisam ni cica, ni robotica.
i ne znam odgovore na cuvena pitanja zasto su femice femice, a buchice buchice. a i iskreno jebe mi se vise. neka se frikombinuje svako prema sopstevnom apetitu i sklonostima. sva sreca pa iz tih kombinacija nece biti dece koja ce pitati isto to sto muci sve gejeve stotinama godina, zasto...1000 zasto, 1000 zato...

volim devojke, volim grudi, lepe noge, lepo telo, volim sve sto vole mladi, skupljam salvete, znacke i marke iz proslog veka.

lazem, ja sam asexualna tako da ne znam da odgovorim ni na jedno pitanje :doh:
By жњ
hm vidis

- ja govorim "brate" u svakoj drugoj recenici (kao i vecina domorodaca iz kicbloa i munzea)
- obozavam fudbal (ZVEZDAAAAAAAA LEEEEEEEE)
- strastveni sam pusac (bila!! i to ne slims cigara, nego onih "muskih" i najvise sam volela da ih zubima izvlacim iz pakle)
- strastveni sam pivopija (doduse prestala da pijem!! ali ga OBOZAVAM, cak sam ponosni vlasnik enciklopedije piva i planiram Oktobarfest cim diplomiram!!)
- prva prava devojka koja mi se uzivo svidela i da sam to priznala sebi je bila buchica (i to lepsa od skoro svih femica)
- poseta kozmetickom salonu se podrazumeva kad se ima vremena
- sminkam se
- nekad se ponasam vise/nekad manje zenstveno
- ponekad nosim suknju, ponekad pantalone
- i nisam vise sigurna da sam lezbejka

... A niko ne bi rekao da sam butch!

Mislim da sam strejt devojka sa mozgom tranvestitne lezbejke koja u skladu sa potrebama okoline menja moju spoljasnjost i navodi me na greh. :klap:
By жњ
- puse iskljucivo slims cigare
- ne piju pivo nego koktelcice na slamcice
- ne nose pantalone nego suknju
- ne samo da se sminkaju nego nanose cement do mere neprepoznatljivosti
- ne nose patike, nego iskljucivo stileto shtiklu od 10 cm
- na racun svoje zenstvenosti ne zele da se ponasaju snazno, nego se skrivaju iza maske nezasticenosti (citaj k.u.k.a.v.i.c.l.u.k.a.)
- nemaju pametnija posla nego da svaki dan idu u kozmeticki salon
- bebasto tepaju dok pricaju o ozbiljnim stvarima... u nedogled.....

Totalno je pogresna pretpostavka posmatrati ovakve devojke... zenstvenijim u bilo kom pogledu od jedne prirodne bilo fem bilo ne-fem devojke..
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by SUNNY GIRL

e jebiga sad- svoje crte lica nisam birala.
Sad ce josh da tvrdi da ima mushke crte lica. :smeh: :roflmao: :smeh:
By Çâðê_DUP
ima mnogo materijala .... sutra dolazim, da repliciram, sad mi istice tajming. BRATE!:iskusenje:
Korisnikov avatar
By Frizerka
"Otislo sve u tri lepe...."
kraj citata.:hvala:
Korisnikov avatar
By Zoe
Vec smo pricale o ovome, ja mislim na temi `butch ili fem`i ne znam ni sto sam se upustila u ovo kad toliko toga mogu da kazem, da se slozim sa jako velikom vecinom zena ovde u mnogo cemu, pa i sa Angelinom u mnogo cemu..........i ko ce sad to objasniti kad su u mnogim slucajevima nijanse u pitanju i..........
Jebem ti, pa ja sam prva butch u odnosu na zene koje poznajem :doh: od nacina na koji pricam, hodam, pijem (kao smuk), psujem.......a ipak nisam kao `one` butchice o kojima sam gore govorila, tako da.........
Ja priznajem da nisam u stanju sad i ovde da nit` opisem nit` objasnim sebe, pa cu odustati......... :farewell:

Treba me upoznati :lukavi:

:giggle:
By Çâðê_DUP
Originally posted by jugoslovenka
Zasto neko postavlja pitanje zasto je neko ovakav ili onakav?!
zasto? pa verovatno zato sto taj neko smatra da u svetu u kome zivimo, u haoticnom iskustvu, konfuziji slucajnosti i neshvatljivim sferama moguceg-svi mi nekako zivimo svoje zivote, a malo njih se trudi da taj svet prouci. plodovi tog razmisljanja su otkrice, ili izum nekog malog principa harmonije i reda koji moze biti izolovan iz nereda sto ga zamagljuje. i istrazivanje bilo cega (isto tako mogli bismo se zapitati zasto ljudi postavljaju bilo koje pitanje na ovom forumu, cija je namena prevashodna-diskusija) i njegovo podvrgavanje toj istoj diskusiji.

Svako je onakav kakav jeste i ukoliko se razlikuje od onoga sto je stereotip onda ne valja, tako isto ni sve butch lezbejke ne valjaju jer jednostavno nisu iste kao devojke koje su opevane u pesmama, te su podvrgnute nekim losim komentarima i osudama od strane besposlicara koji nemaju cim drugim da se bave nego mislima o tome sta bi bilo kad bi bilo.
ja upravo zelim da naglasim, da postavim pitanje, otvorim pitanje u cilju diskusije, da je frapantna brojnost buch devojaka, koje su bas nekako na kalup i olicenje stereotipa, samo za drugaciji seksualni preferencijal. slicno se oblace, imaju slicne frizure, koriste slicnu leksiku, obavezna tetovaza, pirsing, martinke, prsten na palcu i sve ostalo. takodje, vecina njih se trudi da podigne ne znam koliko kilograma na benchu, ukratko oponasaju mlade muskarce koje patrijarhat uci da se ponasaju na odredjeni nacin. buch devojke su zapravo zrtve patrijarhata. u sredini u kojoj ne postoji dovoljna svest o sopstvenoj, drugacijoj seksualnosti, smatra se da biti lezbejka otprilike znaci izgledati kao marija serifovic. dakle, ja tu ne vidim nikakvu raznolikost niti bogatstvo za hiljade ukusa. sto se tice tvoje osude besposlicarenja, samo cu ti reci da su oni koji osudjuju one sto se bave mislima ili necim drugim cime se ti ne bavis-ono sto osecam u tonu tvog pisanja, jer mislim (a nadam se da gresim) da sam namirisala nekoga ko upravo sam trosi energiju na osudjivanje, umesto da je upotrebi za sticanje znanja, zato sto je lakse osudjivati, nego razmisljati. a u tvom nerazmisljanju (tebe i tebi slicnima koji ne dajete odgovore, vec hejtujete teme), u vasoj osudi se ogleda vase JA koje u neznanju i gordosti pokazujete pred svetom.
Ova i slicne teme zaista nemaju smisla, prvenstveno zbog toga sto je svako onakav i u onom izdanju kakvo mu je najprijatnije (osim foliranata), ma kakvo ono bilo, i ko si ti ili ja ili bilo ko da o njima prica zasto su one takve.
ja nikog ne prozivam, niti govorim da je biti butch nesto lose. samo se pitam, otkud tolika neraznolikost medju lezbejkama, te zasto, ako vole zene, uglavnom vole isto tako muskobanjaste devojke. jer lezbejka je za mene zena koja voli zene. (ja kad sam resila da prihvatim cinjenicu da sam lezbacha i kad sam se omedjivala kao ista, ja sam imala sliku heteroseksisticke zene i u takvu sam se i zaljubila. meni je butch bilo nesto sasvim novo, kao da sam iz prirodnog stanja homoseksualnosti, u prirodnoj sredini upala u grupu koja diktira neka svoja pravila i kalupe ponasanja.
isto tako, meni je maksimalno nezanimljiva tema o bogu (videti, religija i filozofija), po toj logici, ko smo mi da raspravljamo da li on postoji, ono, sta vec ......
By Çâðê_DUP
Originally posted by mmiki
U lez ljubavi je sigurno ista stvar, lez kamiondzija (odnosno pekarka) ima ulogu zastitnika (uloga str8 muskarca) a zenstvena lez devojka oseca potrebu za osobom koja ce tu zastitu da joj omoguci i uglavnom tu zastitu ne pronalazi u zenstvenim lez devojkama.
sta je zenstvena devojka? i muskobanjasta? ne govorim o tome da se zenstvene prenemazu, a muskobanjaste govore brate, nije samo to. postoje pederi koji zele da budu zene, bukvalno. pricaju u zenskom rodu. cemu ta potreba? zar homoseksualnost nije ljubav izmedju dva muskarca, integrisanih u svoj pol i rod? verovatno je to sad prosireno raznim queer teorijama, ali masa ljudi ne moze jos uvek da se snadje ni sa dva muskarca. isto tako, postoje devojke (90 posto kod lez devojaka, dakle radi se, ponavljam o brojnosti i ja se pitam zasto je to tako) koje su muske gradje, bukvalno, koje imaju definisane misice, jake vilice, ne cupaju obrve, drze ruke u dzepovima muskih pantalonica i gledaju "opasno". nije to jedna devojka, radi se o ogromnom procentu stereotipnog izgleda i ponasanja kod lezbejki. kod pedera je situacija mnogo raznovrsnija. znaci, homoseksualci prisvajaju osobine suprotnog pola. zasto? i to onih osobina koje su odredjene patrijarhalnom lestvicom. na njima se patrijarhat upravo ogleda, a ne krshi.
ovo sto je miki opisao je vise vezano za zatvorske okolnosti, sto mozda moze da se podvede i pod X, Floyd, kao i nivo "nesvesti" lgbtq populacije.
kada bi se radilo o raznovrsnijoj selekciji, dakle, very fem 50 posto, classx buch, hairy buch. hairy fem-50 posto, kada bi postojala ta raznovrsnost u pogledu izgleda, ponasanja medju lez devojkama, opet bih postavila ovo pitanje, jer se nekako zadire u samu definiciju i neku srzh ... isto tako, buch devojke ispoljavaju odredjenu dozu agresije i cesto se udruzuju u grupice, omalovazavajuci sve sto nosi suknju, a izaslo je u gay klub.
takodje fem devojku ne cini suknja, vec nezne crte lica, ne cini je ni blagost u ponasanju, niti mlitavost, naprotiv, mnoge se ekstremno "buchy" ponasaju, ali gradja, crte lica su im fem. a eventualna njihova potreba da se obriju do glave i istetoviraju kriglu laskog piva na njoj, govori o trendu-prava lezbejka to radi. i druge lezbejke to privlaci. eto, ja pitam zasto, i nisam do sad dobila odgovor, uglavnom se svi nalaze prozvanim, iznose ono sto one rade i ne rade, a cinjenice stoje kad se udje u gay klub ....

:slika:
By Çâðê_DUP
Originally posted by Myself
Zasto je vecina lez devojaka muskobanjasta? Ne znam otkud ti to. One su samo uocljivije jer su 'drugacije'.
Verovatno su muskobanjaste jer odrastaju u svetu gde postoje musko-zenski odnosi. Gledaju oca i majku, tetku i tecu, ujaka i ujnu...Nema nigde 2 mame, 2 tetke itd. Dakle da bi osvojile zenu smatraju da treba da se ponasaju poput svog oca ili dede ili tece ili brata (ukoliko su straight). Nesvesno nasledjuju 'model ponasanja' i to je to. OVO JE MOJE MISLJENJE.
Ja volEm jednu fAmicu, a nisam ni butch ni fem.
ta potreba da zena bude "kao musko" da bi se priblizila drugoj zeni, nestala je krajem ovoga veka u emancipovanim zemljama. meni su fem devojke jako uocljive po klubovima, upravo, jer ih je malo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!