Originally posted by Galateja
Originally posted by Dirrty18g
ali smesno mi je i zanimljivo kada npr. femme riba ne podnosi muskarce a trazi butch devojke koje su iste kao oni, samo nemaju onu stvar izmedju nogu.
mozda postoji razlika... odnosno sigurno da postoji razlika u razmisljanjima izmedju muskarca i devojke, pa makar ona i bila butch... ali neke mnogo vuku na muskarce... da cak razmisljaju kao oni...
Stvarno, i mene ovo živo interesuje, a ima ih još puno koji su zbunjeni tom dinamikom, samo ne smeju da pitaju.
Valjda je lezbejka osoba ženskog pola koja voli u erotskom i emocionalnom smislu devojke/žene. To što ženu čini ženom, mogu biti morfološke osobine (grudi, glas, hod...) i psihičke. Ako neku devojku čini devojkom samo to što ima vaginu (a pri tome su sve druge karakteristike maskuline) onda se postavlja pitanje koliko je takva žena žena, a ne muškarac ograničen neposedovanjem penisa. Onda, ponekad, može da se stavi pod pitanje da li je lezbejska veza ili ne kad su partnerke femme i butch (tu mislim na butch kao što je ona sa slike sa velikim zaliscima i sl.)
Ne bih volela da budem pogrešno shvaćena, nije mi cilj da bilo koga nipodaštavam. Samo mi je ta dinamika nekako čudna.
...Prateci tok ove diskusije poslednjih dana, nisam odolela da ne zapocnem svoj komentar na temu navedenim citatom, buduci da on predstavlja prilicno rasireno taksativno rodno-binarno uslovljeno misljenje - cak pre polno nego rodno, jer ukoliko se toliko insistira na binarnim odrednicama, posledicno dolazi do negiranja svih ostalih prelepih i prepunih mogucnosti varijanti rodnog izrazavanja. Da ne pominjem sada jos i cinjenicu da je i postojanje dva pola relativno radikalno konstruisano (za razjasnjavanje ove moje naizgled kontroverzne recenice pomaze malo queer literature!)...
Razlog zbog koga sam citirala upravo Galatejin post je taj sto Galateja uvek, koliko sam mogla primetiti do sada, svoje misljenje iznosi krajnje tokovito i trudi se da logicno i smireno argumentuje svoje stajaliste, sto ja izuzetno postujem, iako se cesto nase platforme sa kojih govorimo nalaze na potpuno opozitnim mestima. Dakle, uzimam sebi to pravo i zadovoljstvo da se nadovezem na jedno od mnogih misljenja izrecenih na ovu temu, a koje je citirano na pocetku posta.
Kaze Galateja (i ostali koji se slazu, ja se unapred izvinjavam Galateji sto sam je ovde uzela za primer jasnog zastupanja misljenja, objasnila sam ranije zasto je to tako):
"Valjda je lezbejka osoba ženskog pola koja voli u erotskom i emocionalnom smislu devojke/žene."
To bi en general bilo tacno. Ja bih mozda vise insistirala na "zenskog RODA", jer rod je toliko, toliko razlicit pojam od pola, a nekako mi se cini da veliki broj ljudi koji pise postove ovde nije dovoljno svestan ove razlike, te se u svojstvu znacenja "rod" vrlo cesto pojavljuje rec "pol" koja tako unosi zbrku i potkrepljuje heteronormativne dokse.
Izmenom reci "pola" u "roda" u prethodno citiranoj recenici otvorila bi se mogucnost da zapravo lezbejka jeste osoba (dakle, cak i bilo kojeg pola - sada duboko zalazim u queer, ali zasto da ne) koja rodno uzima BILO KOJI identitet koji, po njenom sopstvenom misljenju, nju izrazava i pokazuje kao zenu (a pri tome je naravno erotski i emotivno privlace takodje osobe sa rodno zenskim identitetom. O sklapanju unije pol+rod ne bih ovom prilikom, to je tek tema za sarenu raspravu
).
Pojednostavljeno, lezbejka je svaka osoba koja se u rodno-polni sistem zena + zena hoce, zeli i moze uklopiti. Lezbejka je svaka osoba koja se tako oseca (molim da se ova recenica ne shvati banalno; kratka argumentacija za nju stoji u odeljku iznad. Takodje molim ne citirati van konteksta. Hvala.)
Dalje: "To što ženu čini ženom, mogu biti morfološke osobine (grudi, glas, hod...) i psihičke"
Sve ovo navedeno (cak i grudi i glas bi se dali diskutovati - o ,da!) potpada u kategoriju ROD, iz cega sledi da su navedene kategorije prevashodno drustveno konstruisane (narocito onaj deo "psihicke", a i glas, nacin govora, naravno - da ne ulazim u moc jezika!), sto nas dalje vodi u zakljucak da nikako nisu imanentne zenskom polu ili cak zenskom bicu (ako tako nesto kao jedinstvo uopste i postoji!!), i time dolazim na poentu price kojom pokusavam da pokazem da butch zene nisu ni malo manje "zene" od femme zena, jer je sam pojam "zene" drustvena konstrukcija (pri cemu aktuelni legitimni drustveni model zene koja mora imati karakteristike "femme" da bi bila shvacena i prepoznata kao "zena" predstavlja vrlo opaku drustvenu konstrukciju, ali to je vec moje licno misljenje, kao i uostalom sve izreceno ovde).
Da sumiram, nema vidljive karakteristike koja bi imanentno pripadala pojmu "zena". Dakle, igrajmo se, kombinujmo, istrazujmo!!
"Ako neku devojku čini devojkom samo to što ima vaginu (a pri tome su sve druge karakteristike maskuline) onda se postavlja pitanje koliko je takva žena žena, a ne muškarac ograničen neposedovanjem penisa."
Sta je "zena"? Sta je "maskulino"? Sta je "muskarac"? Da li je ovde penis misljen kao penis ili kao falus? Toliko, toliko binarno uslovljenih prisilno naucenih, a sto je najgore, prevashodno konstruisanih modela koji se shvataju kao "zdravorazumski"....
"Onda, ponekad, može da se stavi pod pitanje
da li je lezbejska veza ili ne kad su partnerke femme i butch"...
I dragi moji, evo odgovora na to zasto mi 50% ljudi kojima sam se outovala nije verovalo da sam zaista lezbejka!!!!
Salim se, naravno....
Ozbiljan odgovor:
jeste lezbejska veza kada su partnerke femme i butch!!!
Za sve ostalo sto bih htela reci, o tome devokICA vec pise u svojim divnim, divnim i EDUKATIVNIM postovima - citajte i uzivajte, od srca preporucujem......