Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By bern
Otvorena veza je izgovor za one koji nisu u stanju da priznaju sopstvene emocije i dovoljno su razmaženi da udovolje svakoj svojoj seksualnoj želji.

Ako ti je do nekog stalo, onda ne vidim potrebe za nekim trećim - osim ako to nije samo zbog seksa, odnosno jedenju svake čokolade sa police, a svi znamo da se tad ukus gubi i da se često smuči u stomaku.

A ako neko ima potrebu za "otvorenom vezom", to znači da ima patološku želju da sebe svrsta u red onih koji su "u vezi", za razliku od "patetičnih samotnjaka", koji nikako ne žele da budu. Pošto nisu u stanju da održavaju ozbiljnu vezu, onda se ona pretvara u neko glumatranje.

Ne znam zašto otvorenu vezu ne zovete pravim imenom: fuck buddies.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Prvo: zašto ljudi ne bi udovoljavali svojim seksualnim željama? Zato što ti smatraš to nemoralnim i razmaženim? Konačno, što ne pređeš u celibat s obzirom na takav stav -- tako ćeš pokazati vrhinsku (samo)disciplinu i biti pravi primer esktrema koga ovde propovedaš?

Dalje -- što ne bismo imali samo jednog prijatelja? Ako nam je do njega stalo, šta će nam više? Ta logika j epotpuno promašena -- ako volimo jednu osobu, zašto ne bismo mogli voleti još neke, pa biti u vezi sa više ljudi, dakle imati neku formu poliamorije?

Ne vidim ništa patetično u tome da je neko single, kao što ne vidim ništa posebno u vezi sa ljudima koji su u vezi, ali većima onih koji su u vezi i to neotvorenoj upravo su oni koji se uažsavaju da budu single i žele po svaku cenu da zadrže ono što je njihovo -- pogledaj samo komentare tih osoba na ovom forumu i dobićeš empirijsku potvrdu.

Otvorenu vezu nauvaćemo pravim imenom -- otvorena veza. Jer ona uključuje emocije, a isključuje posesivnost i zabranu seksualnog opštenja sa drugim ljudima -- ona je rezultat "seksualnog oslobađanja" i u odnosu na standardni closed relationship predstavlja evolutivni napredak.
Korisnikov avatar
By Mars
Otvorena veza znači: "Pukli smo, ali ajde da se još neko vreme pretvaramo da nije tako."
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ha ha, evo ja sam sa dečkom u otvorenoj vezi od starta i pretvaramo se već 3 godine. Vrlo uspešno.

Kakva gomila konzervativnih budalaština.

P.S. Mars, kada je tvoj najavljeni sepuku,* koji mnogui ovde priželjkuju? Nadam se da ćeš ga prenosiliti live streamom, a ako ne, onda da ćeš makar postaviti snimak na youtube. Ja sam počeo da pišem nekrolog i mogu ti reći da mi vrlo dobro ide... Inspiracija si veća od svih muza.

*Mars je u temi NIkola Mitic vs. Status rekao da će se ubiti ako Nikola pobedi, što se id ogodilo. A sepuku je http://en.wikipedia.org/wiki/Seppuku
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Dušan Maljković

Prvo: zašto ljudi ne bi udovoljavali svojim seksualnim željama? Zato što ti smatraš to nemoralnim i razmaženim? Konačno, što ne pređeš u celibat s obzirom na takav stav -- tako ćeš pokazati vrhinsku (samo)disciplinu i biti pravi primer esktrema koga ovde propovedaš?
Hajde prvo da mi ne ubacuješ riječi u usta, OK? Nisam nigdje rekao da je otvorena veza "nemoralna", i nisam rekao seksualnim željama uopšte već SVIM seksualnim željama, svakoj koja ti padne na pamet. Dalje, nisam pričao o "prijateljima" jeć FUCK BUDDIES. Ja ne spavam sa prijateljima, bili oni strejt ili gej (al sam konzervativan, mogu pravo u manastir), tako da imaj prijatelja koliko hoćeš.

Zašto ne udovoljavati svakoj seksualnoj želji? Pa ti možeš, ali to ima svoju cijenu. Isto kao i prežderavavanje: stvar navike, ukusa i zadovoljenja potrebe. Možeš da ždareš brzu hranu, a možeš i da jedeš vrhunski spremljeni specijelitet.

Dalje, mislim da je to "zadovoljenje seksualne želje" samo izgovor za dublje nezadovoljstvo. Nekli ljudi nisu u stanju da ostvare emocionalnu i ličnu vezu sa partnerom. Ali, to nikako ne znači da su pristalice otvorene veze nešto napredne, a ljudi kao ja - konzervativni.

Ne znam što ljudi vezu zamišljaju kao robiju. Veza, kako je ja zamišljam (i u kakvoj sam) je potpuno emocionalno predavanje partneru, uz bezrezervnu slobodu da svako radi šta hoće. Međutim, i on i ja se odlučujemo da budemo vjerni.

Još bih pisao, ali odužilo se...
Korisnikov avatar
By Mage
Ima ljudi kojima to odgovara, što je ok jer smo svi različiti. Međutim, ima dosta slučajeva kod kojih jedan partner švrlja okolo, dok se drugi samo folira kako mu to ne smeta da ga ne bi izgubio (što je jadno i tužno sa obe strane ako mene pitate).

Dokle god su obe strane zadovoljne i srećne sve je ok, ali imam osećaj da je to retkost: uglavnom jedna strana ispašta. A i nije retka pojava da partneri time ponekad pokušavaju da spasu vezu, samo da bi je još brže sabotirali.

Otvorena veza nije evolutivni napredak, nešto gluplje u životu nisam čuo.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mage

Ima ljudi kojima to odgovara, što je ok jer smo svi različiti. Međutim, ima dosta slučajeva kod kojih jedan partner švrlja okolo, dok se drugi samo folira kako mu to ne smeta da ga ne bi izgubio (što je jadno i tužno sa obe strane ako mene pitate).

...
Da, ali ta osoba ima sansu da se razmisli u jednom trenutku zasto tu ostaje, moze, ne moze, zeli, ne zeli... To je ipak razlika u odnosu na navodnu monogamnu vezu u kojoj postoji varanje iza ledja.

I sve veze - otvorene, slobodne, poliamorija... - jesu korak napred u smislu sto su razlicite od svega naucenog i okolnih veza i brakova te traze veci angazman, zrelost, toleranciju, razumevanje itd da bi mogle da funkcionisu.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Evolutivni napredak metaforički govoreći, ne u strogom smilsu evolucije a la Darwin.

No, meni je zabavno da vidim kako gomila konzervativnigh forumaša hronično napada otvorenu vezu. Šta ih tu toliko udara u pičkin živac... da mi je znati?! Ja sam potpuno ravnodušan što se tiče standardnih veza -- ako neko želi monogamiju, neka je ima, ali samo pod jednim uslovom, a to je da ne prodaje to kao jedini ispravan model odnosa, a u svim ostalim vidi neki "moralni" problem.

Uostalom, nije nikakva retkost -- naprotiv, opšte je mesto -- da partneri u monogamnoj vezi sasvim iscrpe sve njene aspekte (emotivni, seksualni i intelektualni) i onda žive kao zombiji u praznoj formi jer se plaše da budu sami. Kao što su često monogamni zbog straha od gubitka partnera, jer seks sa drugim osobama doživljavaju kao potencijalnu mogućnost da ih partner odjebe. I šta na kraju dobijamo -- odnos koji je upravljan strahom od gubitka, a ne željama obe strane. To nije uvek slučaj, naravno, ali meni se čini da većina takvih parova gravitira ka tom stanju sa godinama, tako da posle 50-te teško da išta ostaje od jedne zajednice koja se drži na okupu iz egzistencijalnih razloga, ni zbog čega drugog.

No, svako kako mu odgovara, ali bez licemerja, molim.

P.S. Dian je dobro primetila -- švrljanje i otvorena veza nisu isto -- u otvorenoj vezi svi ti spoljni "izleti" su intimizovani i većina ljudi je tu transparentna tj. od partnera se ništa ne krije, već se o tome otvoreno razgovara.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Kontam da bi trebalo napraviti i temu o 'standardnoj' vezi - tek bi tu bilo oprecnih misljenja.
Korisnikov avatar
By bern

No, meni je zabavno da vidim kako gomila konzervativnigh forumaša hronično napada otvorenu vezu. Šta ih tu toliko udara u pičkin živac... da mi je znati?! Ja sam potpuno ravnodušan što se tiče standardnih veza -- ako neko želi monogamiju, neka je ima, ali samo pod jednim uslovom, a to je da ne prodaje to kao jedini ispravan model odnosa, a u svim ostalim vidi neki "moralni" problem.
Ne mislim da si ravnodušan, ali nebitno.

Ne osuđujem, ali mi je bez veze da razmišljam je li mi momak spavao sa nekim koj ima polnu bolest...

Da se vratim na "patetične usamljenike". Jeste čudno i pomalo tužno kad neko ne uspijeva/ne može/neće da zasnuje vezu zasnovanu na većini stvari koje smatramo pod vezom. Ne kažem sad da je to jednostavno, jer nije, pogotovo kod nas. Nađi dvije takve promiskuitetne osobe i one će, čini mi se, stupiti u "otvorenu vezu" - čisto da bi mogli reći da su u vezi.

@Dina
Slažem se, sama priča o vezivanju i odgovornosti je napredak.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Dakel ti si u monogamnoj vezi zbog straha od bolesti? Dakle, još jedan u nizu strahova -- da ne budem sam, da me dečko ne sotavi posle seksa sa drugim, pa sad još i bolest na sve to... Grozno je kada ljude strahovi u toj meri kontrolišu, jer, kako reče Ruso, čovek je rošen slobodan, a svuda je u okovima.

I konačno -- moralka o promiskuitetu. A ko određuej šta je "promiskuitet", a šta nije? Da li je to 100 partnera, 1000, 10000 itd? Valjda ljudi treba da biraju i broj aprtnera koji žele, a ne i da im se to, kao i heteroseksualnost i mnoge druge norme, nameću.
Korisnikov avatar
By bern

Dakel ti si u monogamnoj vezi zbog straha od bolesti? Dakle, još jedan u nizu strahova -- da ne budem sam, da me dečko ne sotavi posle seksa sa drugim, pa sad još i bolest na sve to...
Naravno, sve to važi i za hetero veze. Ljudi ostaju u vezi i steču potomstvo, u okovima i zbog straha od bolesti. Ili, kao što to reče Popa:

Straha da nije

ne bi bilo neba

u malom nasem stanu.

Straha da nema

zidovi ne bi nikad

iz ociju nestajali.

Straha da nije

vrbe ne bi nikad

nezne preko praga presle.

Srtaha da nije

sunce ne bi nikad

u snu nasem prenocilo.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Dina

I sve veze - otvorene, slobodne, poliamorija... - jesu korak napred u smislu sto su razlicite od svega naucenog i okolnih veza i brakova te traze veci angazman, zrelost, toleranciju, razumevanje itd da bi mogle da funkcionisu.

Ne bi se složio sa tobom. Monogamija nije uvek bila standard ponašanja (ni danas nije u svim delovima sveta). Imalo je ljudsko društvo dosta "faza" po tom pitanju tako da poligamija/poliamorija nije ništa novo što je čovek "otkrio". Samo se kroz istoriju pokazalo kao nepraktično.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Je l? A gde smo imali tu nepraktičnu poliamoriju koja je propala i kada?

Enivej, poliandririja i poligamija i danas postoje, a monogamija je specifičan fenomen koji ima svoje prostorno-vremenske granice i uopšte nije univerzalan. Da li ti hoćeš da kažeš da su druge, nemonogamne kulture lošije?
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mage
Originally posted by Dina

Ne bi se složio sa tobom. Monogamija nije uvek bila standard ponašanja (ni danas nije u svim delovima sveta). Imalo je ljudsko društvo dosta "faza" po tom pitanju tako da poligamija/poliamorija nije ništa novo što je čovek "otkrio". Samo se kroz istoriju pokazalo kao nepraktično.
Mislila sam na nase podneblje i sadasnje vreme tj na sve uticaje koji su na nas vrseni od rodjenja pa do sad a oni mozda u nekom procentu od 97% idu ka favorizovanju veza jedan na jedan. Te druge kulture samo pokazuju da se moze funkcionisati na razlicite nacine i koliko je toga naucenog. To nauceno dolazi i kad hocemo i kad necemo, i kad nam odgovara i kad nam ne odgovara, spoljni svet je "usao" u nas sad u nekog manje u nekog vise ali nema osobe koja je skroz imuna na spoljasnji uticaj. Tako je atipicna veza cesto borba sa tim spoljasnjim vrednovanjem koje je mozda delimicno postalo i unutrasnje. U monogamnim vezama ima mnogo toga poznatog, odmah se zna je li nesto pozitivno ili negativno a ovde se to odjednom menja pa moras sa sobom i sa drugom osobom da to redefinises... a onda tek kad se pojave druge osobe sa svojom energijom moras da negde imas dovoljno vestine da se snalazis u situacijama koje nisu prijatelji prosli sto puta, nisi video bezbroj puta u filmovima itd.
Korisnikov avatar
By Hys.

I konačno -- moralka o promiskuitetu. A ko određuej šta je "promiskuitet", a šta nije? Da li je to 100 partnera, 1000, 10000 itd? Valjda ljudi treba da biraju i broj aprtnera koji žele, a ne i da im se to, kao i heteroseksualnost i mnoge druge norme, nameću.
Da, i ja se to pitam....
Korisnikov avatar
By Mage
Da se razumemo, nemam ja ništa protiv otvorenih veza ako se oba partnera slažu i to im odgovara ;) Samo sam napomenuo da znam dosta primera gde jedan partner hoće otvorenu vezu, a drugi iz straha da ga ne izgubi se na silu prilagođava (iako mu to neodgovara). Mada je sada to već neki drugi problem, no nebitno.

Dina je lepo rekla da je nemoguće živeti izolovano od ostatka društva i ne poprimiti neke od sistema vrednosti (pa makar nesvesno). Nema tu ništa loše suštinski, problem jedino nastaje kada se tvoje potrebe sukobljavaju sa sistemom vrednosti okoline. Neki tada počnu da se ustručavaju i trpe, a druge boli briga i furaju svoj fazon. Sve zavisi kakva si osoba i koliki je socijalni pritisak na tebe.

Što se mene tiče, ja sam monogaman. Jednostavno mi to odgovara i ne osećam potrebu za više partnera. Ne zameram onima koji imaju, ali se sa njima ne upuštam u ljubavne zavrzlame ;) Koliko mi je društvo to nametnulo mi je iskreno totalno nebitno; Važno je da sam ja ovako srećan, da imam dečka kojeg neizmerno volim, poštujem i kome verujem i da se dobro osećam. Tako da ne vidim potrebu da radim nešto protiv svoje prirode/želje, ako mi ovako odgovara.

Ni monogamija, ni poligamija nije suštinski ili moralno naprednija ili bolja. To je zaista individualno i zavisi od čoveka do čoveka. Mislim da generalizacije tipa: "monogamija je nametnuta, poligamija je jedini pravi put" nisu korektne i diskriminišu. Bar bi mi trebalo da razumemo koliko je svaki čovek zapravo različit...
By Kragi
^ e bravo :D

Ja sam potpuno ravnodušan što se tiče standardnih veza -- ako neko želi monogamiju, neka je ima, ali samo pod jednim uslovom, a to je da ne prodaje to kao jedini ispravan model odnosa, a u svim ostalim vidi neki "moralni" problem.
pa ako si ravnodusan sto odmah kreces u kontra napad? zato sto je najbolja odbrana? ;)
ja potpuno drugacije vidim problem, kada god neko monogaman lepo i jasno iznese svoj stav odmah se javi 90% ljudi koji ga optuze da moralise ili sta li vec :D E kao ok jasno je nekima u kakvom okruzenju zive i koja su opsta pravila, ali njima nikako da bude jasno to da postoje pojedinci koji ih nece prihvatiti... i uvek isti problem kad god neko pomene monogamiju uvek se neko nadje prozvanim i kaze kako bespotrebno moralisemo :doh:
ostani ravnodusan kad vec jesi ;)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Kragi, tvoje jeftine psihologizacije promašuju metu -- ovde su upravo monogamni oni koji zakeraju tj. traže dlaku u jajetu kada neko odstupi od monogamne norme, te smišljaju šta tu ne valja i kako je uzrok ovo ili ono... Ravnodušan sam u smilsu da svako ima pravo da svoju oprivatnost uredi kako hoće, pa makar to bilo na najkonzervativniji mogući način, ali ni najmanje nisam ravnodušan kada neko misli da je to jedini ispravan model i napada sve ostale.

E sad, moj strukturno-politički problem sa monogamijom leži u tome što ona podrazumeva zabranu seksualnog opštenja van veze -- što je jasna moralna zabrana, kao zabrana homoseksualnog kontakta -- i konstruiše prepoznatljivi binarni model koji najčešće metastazira do posesivnosti i postvarenaj partnera, koji se tretira kao privatna svojina.

Moj problem sa otvorenom vezom jeste asimetrija -- postoji i dalje jedan privilegovani partner, dok su ostali seksualni kontakti i tolerišu se sve dok ne ugrožavaju primarnu vezu, te hje i to jedna vrsta konformizma. Jedini izlaz koji vidim jeste egalitarna poliamorija -- utopija u kojoj smo u vezi sa više ljudi koji su takođe u vezi sa više ljudi, dakle izlazak iz binarnog modela i stupanje u dinamizam u kome se smenjuje broj partnera i sami partneri, brišđu se jasne granice izmešu prijateljstva i veze -- zašto ne bismo imali seks i sa prijateljima? -- itd.
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Kragi

^ e bravo :D

Ja sam potpuno ravnodušan što se tiče standardnih veza -- ako neko želi monogamiju, neka je ima, ali samo pod jednim uslovom, a to je da ne prodaje to kao jedini ispravan model odnosa, a u svim ostalim vidi neki "moralni" problem.
pa ako si ravnodusan sto odmah kreces u kontra napad? zato sto je najbolja odbrana? ;)
Da se ja malo ubacim :)

Imaš mnogo ljudi u gay svijetu koji svjesno ili nesvjesno čine da se osjećaju nadmoćnijim time što iskorištvaju ono što je hetero svijetu nedostupno u tolikoj mjeri, zbog trudnoće i društva - seks. Ako takvom gayu oduzmeš "seks kao argument", često dobiješ mehaničku odbrambenu reakciju.

Seks je kao neki bonus koji nadomještava to homoseksualno, protiv čega u pojedincu postoji pobuna.

Takođe je i način samokažnjavanja. I svojevrsna zamjena za ljubav.

A gdje je granica promiskuiteta? Ne znam. Ali uz argument da je "otvorena veza" neophodna, da je monogamna dosadna i monotona, zamalo neprirodna - e sklon sam povjerovati da se tad radi o promiskuitetu.

Sorry drugarice lece ovo gore je bilo za muškarce homoseksualce, ne znam kako to ide kod vas :(
Korisnikov avatar
By bern

E sad, moj strukturno-politički problem sa monogamijom leži u tome što ona podrazumeva zabranu seksualnog opštenja van veze -- što je jasna moralna zabrana, kao zabrana homoseksualnog kontakta -- i konstruiše prepoznatljivi binarni model koji najčešće metastazira do posesivnosti i postvarenaj partnera, koji se tretira kao privatna svojina.
Usljed psihološko-socijalnog manevrisanja propustio si ogromnu poentu: monogamna veza je suštinska SLOBODA. Nema tu zabrane. Ti imaš pravo da radiš šta god hoćeš, ali moraš imati na mu da to ima posljedice. Pravo na slobodu stičeš POVJERENJEM.

Eksplicitne zabrane i "metastaziranje posesivnosti" su patološke osobine, i UVIJEK su NEPOVOLJNE. Misliš li da se te osobine zasita rješavaju otvorenom vezom?
By Kragi

Kragi, tvoje jeftine psihologizacije promašuju metu -- ovde su upravo monogamni oni koji zakeraju tj. traže dlaku u jajetu kada neko odstupi od monogamne norme, te smišljaju šta tu ne valja i kako je uzrok ovo ili ono...
Ja se i dalje ne slazem i mislim da su ovde poligamni ti koji zakeraju kad procentualno manje monogamnih iznese svoj stav :D
...no dobro, to i nije mozda toliko bitno koliko tvoj jeftin, subjektivan i jednostran stav koji ne promasuje metu, koliko ti ne daje za pravo da sudis o necijem moralu i isto tako ulazis u analizu i uzrok, poput onih kojeoptuzujes ;)
Ja kao neko ko nije osudjivao druge zbog svojih stavova o poligamiji, tu vidim problem :lizalica:
no bice da je zbog mog morala :kragi:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ja sam već ranije branio koncept otvorene veze u nekoj drugoj temi, ako se ne varam.
Neću nikoga ovde citirati jer me mrzi da idem post po post, ali u globalu, smatram da su napadi na otvorenu vezu neopravdani. Da bi veza, kakva god bila, funkcionisala, ona mora biti produkt dogovora i obostrane želje.

Slažem se sa izjavom da je otvorena veza na neki način obmana, kada partneri/ke iz monogamije prelaze u poligamiju usred neke krize koju veza prolazi, ali isto tako, ako postoji jaka želja, taj prelazak može zaista biti spas veze i na kraju može dovesti vezu u prethodno stanje, ako se oba/obe partnera/ke izduvaju i sl..

Da li jedna ima prednost u odnosu na drugu, iskreno ne znam. Bio sam i u jednoj i u drugoj i nisam imao nikada problem. Kada sam bio u zatvorenoj vezi, to nisam radio zato što sam nateran i sl. Jednostavno, tako je krenulo i tako se razvijalo. Nisam se osećao kao da sam u zatvoru i sl...
Kada sam bio u otvorenoj, opet mi bilo dobro. Znao sam na čemu sam i šta mogu da očekujem.. Neko će reći (ako već nije) da mi u otvorenim vezama samo pokušavamo da zadržimo partnera-ku kraj sebe. Iskreno, verujem da neki to rade, ali u mojem slučaju to nije bila ideja..

Poenta jeste da, ako verujete osobi sa kojom ste, vi nemate čega da se plašite. Da, zaista verujem i spreman sam da branim argument da i u otvorenoj vezi postoji ono nešto što ćete imati samo vi i vaš partner-ka i niko više. Drugi/e prolaze, a vi ostajete i gradite vašu priču. Dok sa drugima imate samo poglavlja, međusobno stvarate knjigu.
Ja jednostavno mogu da se naložim na nekog dečka jer mi je lep i sl. ali samo ću sa svojim momkom pričati o nekim problemima, deliti lepe i ružne trenutke, ići u duge šetnje, izlaziti u grad i predstavljati ga svojim prijateljima.. Ovo je baza na kojoj se gradi koncept veze. Sa osobama sa kojima se kresnete ovo nemate i to je čar onoga što imate sa jednom osobom koju nazivate vašim dečkom-devojkom. Dakle, ja nisam njegov, ja sam slobodan, ali sam sa njim i isto to važi u njegovom slučaju.

Što se moralisanja tiče, najčešća pojava u zatvorenoj vezi su prevare.. Zar prevara i nije izlet ka otvorenoj vezi? Volite vašeg/u partnera-ku, ali vam se nešto otelo i jednostavno niste uspeli da se iskontrolišete... Razmislite malo i iz drugog ugla.. Ja mislim da je prevara, u zatvorenoj vezi, veće zlo od otvorene veze po sebi (jer vi otvorenu vezu vidite kao "zlo" - nešto što ne valja..), jer prevarom pokazujete nepoštovanje osobe sa kojom ste...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Kragi

...
ja potpuno drugacije vidim problem, kada god neko monogaman lepo i jasno iznese svoj stav odmah se javi 90% ljudi koji ga optuze da moralise ili sta li vec :D E kao ok jasno je nekima u kakvom okruzenju zive i koja su opsta pravila, ali njima nikako da bude jasno to da postoje pojedinci koji ih nece prihvatiti... i uvek isti problem kad god neko pomene monogamiju uvek se neko nadje prozvanim i kaze kako bespotrebno moralisemo :doh:
...
Ja uopste stanje na forumu ne vidim tako... Uvek je veci procenat ljudi za monogamiju, samo se nadje jedan broj ljudi koji ce da brane i druge opcije... a i to je dobro, na drugim nasim forumima tesko da mogu da zamislim i da se vode takvi razgovori...

Mada uzivo mislim da su gayevi u velikom procentu neoptereceni time da mora biti jedan na jedan u vezi. Mada ih ta situacija zbunjuje ako nemaju to iskustvo od ranije, ali ne oklevaju nesto da se upuste u neki odnos ako je situacija fer tj sve osobe koje su tu upoznate sa tim. Ali ja mislim da je to samo pohvalno za te osobe, upravo zbog onog naucenog i obaveznog kome nismo svi uspeli da izmaknemo... pa je onda pohvalno sto toliki broj ljudi sa lakocom moze da stupi i u sasvim druge veze i odnose od onih koje dominiraju u drustvu...
By Kragi
... ma naravno, ja prvi jesam i postujem razlicitost uz svoj kozervativan stav, of kors. jedino sto mi je glupo da se drugi prozivaju a pritom sami radimo ono za sta ih optuzujemo :D
... otherwise, zivela sloboda izbora :kragi: (uz postovanje razlicitosti)
Korisnikov avatar
By Mage
U potpunosti se slažem sa Kragijem i podržavam njegov stav :up: :hug:

Živela sloboda i različitost! :pivce:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!