Originally posted by anche
ako si u klanu, cini ti se da imas simpa drustvance koje nikako nije nesto zatvorenog tipa, i ti imas slobodicu da leprsas kao leptir do druih cvetitja.
ako si van, onda ti se cini da je to sto posmatras zatvorena klika
Ja sam bial u tome sto se ovde naziva klan. I nije istina da bas mozes da se druzis sa osobama koje se ne druze sa ostalima koje su u tvom drustvu. Mislim, tesko je to sad nesto definisati jasno ali vrlo dobro znam kako sam se osecala prilikom jednog takvog pokusaja.
Dobila sam predavanje o tome kako ta-i-ta nisu bas zdrave, kako nisu ovo, nisu one. Te su glupe, te su nepismene, te podjebavanje tipa: 'a sta sad si se zaljubila' i slicno
Znam da mi je jako tesko bilo, ali sam istovremeno bila svesna da nemam druge drugarice i da cu ostati sama ukoliko se posvadjam sa njima i onda sam ostajala tu.
Onog trenutka kad sam skupila snagu i rekla 'Ne' nasla sam se van i zaista je istina da to jeste zatvorena klika koja se hrani sopstvenim nesigurnostima, ima interne sale koje umeju da budu vrlo zlobne i uglavnom su uperene na osobe van 'klana'.
Isto tako, ovaj klan u kojem sam ja bila se odrzavao tako sto je funkcionisalo po sistemu redovnih (cak i svakog dana!) druzenja i okupljnja nas cetiri-pet i raspredanja istih i vec prezvakanih prica u nedogled. Jedna je govorila da ne moze da zivi bez toga
Nije da je bilo bez priprema ali prva bolja prilika koja se ukazala i ja sam iskoristila to da pobegnem odatle i, uprkos usamljenosti i svim drugim sta dolazi iz toga - bolje mi je ovako.
Sada cujem da je taj 'moj' bivsi klan u dobrim odnosima sa drugim lezbejkama u gradu koje su u vreme mog boravka tamo nazivale najraznoraznijim imenima, vredjale, podsmevale se, i shvatam kolika je kolicina licemerja tu prisutna .
Jednom sam verovala da su mi iskrene prijateljice sa kojima delim tajne, sa kojima sam jaca i 'bezbednija' ali mi je odavno postalo jasno da to nije istina.
Sada mogu reci da sam zrelija, svesnija ljudskih osobina i mnogo, mnogo srecnija. Nije mi potrebno da se hranim svakodnevnim trucanjima besposlenih i besmislenih osoba
A valjda sve to ide u radni staz i pripada fazi odrastanja.