Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

By Ulix
Da, ali na nekom površnom nivou, tipa zabavno mi je da čitam naučno popularne knjige o tome i da gledam emisije, recimo BBC Horizon dokumentarce. Na tom istom nivou me fascinira i kvantna fizika, ali nemam dovoljno vremena da se zaista udubim u materiju.
:sigh:
By Kragi
lako je tebi, ja ovde ubedjujem ljude da je to venera a ne americki spijunski satelit poslat u orbitu bas zbog nas i Kosova :smeh:

Inace volim astronomiju ali nemam vremena da se posvetim svim interesovanjima u meri u kojoj bih zeleo pa za sad jedino osrednjim teleskopom posmatram nebo nocu.
Lepa tema.
Subscribe.
Korisnikov avatar
By bern
kako klinac znao sam mnogo o životu zvijeza i sunčevom sistemu, sazvježđima. sve me to fasciniralo... sad ne toliko.
Korisnikov avatar
By smaug
@Kragi - :lol:
Zar jos uvek zbog Srbije i Kosova (eto da lepo priznaju sebi da Kosovo vise ne pripada Srbiji poceli bi drugim ocima da gledaju na astronomske pojave). Ajde sto je ono pomracenje Sunca 1999. bilo zbog bombardovanja...ali aman.

On: Da li je iznad Prokuplja otvorena nova opservatorija i da li je stigao nov teleskop. Nadam se da jeste. To je veliki pomak iz Beograda i od 1924.
Korisnikov avatar
By Mia123
Uh, i ja stalno razmisljam o tome kako je trebalo da se bavim nekim slicnim stvarima, a ne da biram zanimanje po principu potencijalne perspektivnosti. :shrug:
A, nisam ni kuzila da imam afiniteta prema astronomiji dok je nisam kao prirodnjak u 4. razredu gimnazije dobila kao zaseban predmet.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Imam ja ulterior motive da istrazujem upravo taj deo astronomije. :giggle:
Korisnikov avatar
By bern
čuvaj se crnih rupa!

ova tema me vraća u djetinjstvo :awesome:

anyway... jedan od poznatijih crvenih džinova je "Mira". imali smo i jednu komšinicu "Miru" koja je sva bila tako "crvena i velika" :D pa mi bilo smiješno.

Slika

http://en.wikipedia.org/wiki/Mira" target="_blank
Korisnikov avatar
By smaug
Kad smo kod toga sta se vidi (sa obracanjem paznje na crne rupe i komsinice:))
Ovo je mapa (u principu) vidljivog dela svemira (map of observable universe) i svaka tacka je jedna galaksija u kojoj je (pojedinacnoj galaksiji) minimum 100 milijardi zvezda (sto puta deset na deveti).

Slika

Al to nije bitno. :)
Mene zanima ko sta moze da vidi na nebu i kad.
Da pravimo dnevnik?
Zato sto se razlicite stvari vide sa razlicitih mesta i iste stvari razlicito sa tih istih mesta.

(a Kragi bi mogao ako mu nije mrsko da kaze kakav teleskop ima i sta je video, ako je gledao :) )
By Sixto
Ja bi se pre bavio 3D animacijom koju gutaju Diskaveri i Nat Geo konzumenti za debele pare...
Korisnikov avatar
By smaug
Samo napred. Imas moju podrsku.
Korisnikov avatar
By smaug
Eto da si znao pa da si rekao ranije...Al nikad nije kasno da se bude kompletiran.
By Sixto
Idi begaj, pa da sam znao tebe bi za uciteljicu zivota uzeo. Ne bi se trazio 30 godina.

Kad postanem faca sa A liste seticu te se pa ti kupim forum da se oduzim za uslugu. Da imas svoj pesak da se igras i niko vise.
Korisnikov avatar
By smaug
Pa trideset godina je nista u odnosu na vecnost svemira. Ne kloni duhom.
A hvala za pesak. Ne treba, zaista. Jer se uvek nadje neki ignorant da kvari krugove.

:shrug:
Korisnikov avatar
By bern
poetski offtopic:

And even should I track you to your birth
Through all the cities of your mortal trial,
As in my jealous thought I try to do,
You would escape me--from the brink of earth
Take off to where the lawless auroras run,
You with your wild and metaphysic heart.
My touch is on you, who are light-years gone.
We are not souls but systems, and we move
In clouds of our unknowing
like great nebulae.
Our very motives swirl and have their start
With father lion and with mother crab.
Dreamer, my own lost rib,
Whose planetary dust is blowing
Past archipelagoes of myth and light
What far Magellans are you mistress of
To whom you speed the pleasure of your art?
As through a glass that magnifies my loss
I see the lines of your spectrum shifting red,
The universe expanding, thinning out,
Our worlds flying, oh flying, fast apart.

(strofa iz The Science of the Night, Stanley Kunitz)
By loreenche
Ja predavao 2 semestra astronomiju na virtualnom Hogwartsu :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Obozavam astronomiju, mada su mi jos interesantnije neke druge grane fizike: npr kvantna mehanika i statisticka termodinamika, kojom se donekle i bavim u svom istrazivanju.

No, if I could turn back time, verovatno bi studirao matematiku ili fiziku, iako od toga slabe vajde ima :sigh:

Nakon bavljenja raznim naucnim problemima, shvatio sam da je matematika najcistija i najelegantnija i to me bas fascinira (jedna od retkih stvari koje to uspevaju).
By Glasnik
Uvek su me fascinirale slike svemira. Nikad ne propustim da pogledam sve u HD čim se neke nove objave, kao npr. danas u Blicu o praskozorju na Marsu. :love: Deluje tako nestvarno.

Kada je najavljena kiša meteora, to se obavezno proprati.

Kad sam kod kuće, u ravnici, volim da se popnem na visoki krov garaže i ležim posmatrajući zvezde, Mlečni put i svašta nešto što se tamo vidi. :)
Smiruje.

Osim ovakvih vidova uživanja u svemiru, nemam nikakvih ambicija da se bavim detaljnije time u životu. :)
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389557#p2389557]Mage napisao:[/url]Obozavam astronomiju, mada su mi jos interesantnije neke druge grane fizike: npr kvantna mehanika i statisticka termodinamika, kojom se donekle i bavim u svom istrazivanju.
Kvantna mehanika (i teorija gravitacije) su u osnovi razumevanja univerzuma dakle u osnovi astronomije, zar ne? :)

U, pa ti se bavis neredom :)

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389565#p2389565]Glasnik napisao:[/url]

Kad sam kod kuće, u ravnici, volim da se popnem na visoki krov garaže i ležim posmatrajući zvezde, Mlečni put i svašta nešto što se tamo vidi. :)
Smiruje.
Hajde sledeci put kad budes gledao javi sta si video. I blago tebi - to znaci da u blizini nema jakog vestackog svetla, da imas i lepo vreme i cist vazduh.
To je retko.
By Kragi
http://www.tehnomanija.rs/teleskopi/cel ... -70eq.html" target="_blank

Podrudio se da ga nadjem. Dakle nista posebno i relativno prisrupacne cene. Laik sam, vidjao ih u Kg-u po nekim hiper marketima a onda se odlucio da porucim online zbog veceg izbora.
Dnevnu sobu zamisljam sa zidom u staklu i teleskopom u jednom uglu kao obaveznim detaljem. Doduse bez pogleda sa 158 sprata ili bez lokacije tipa obala okeana, ali nema veze.
Gledao sam i pokusavao da gledam sto sta, samo i dalje nisam mnogo upucen pa se najcesce informisem online sta, kad i gde mogu da vidim.
Znaci od planeta do dostupnih deep sky objekata.
Jupiter je uglavnom svima nama laicima dozivljaj. Najveci, osvetljen + njegovi sateliti koji se isto daju videti. I svaki put se menja.
Korisnikov avatar
By bern
ili na planini. kako se tamo vidi nebo...

ima google earth mod za zvijezde (vjerovatno to znate), ali nisam detaljno zagledao.
Korisnikov avatar
By Mage
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389590#p2389590]smaug napisao: U, pa ti se bavis neredom :)
Well, pokusavam da od nereda napravim red, that´s the tricky part :giggle:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389565#p2389565]Glasnik napisao:[/url]
ležim posmatrajući zvezde, Mlečni put i svašta nešto što se tamo vidi. :)
Smiruje.
:love:

Ja isto tako ponekad gledam u zvezdano vecernje nebo i razmisljam sta se sve tamo nalazi i gde sam ja u svemu tome i kako je zivot i ovaj svet cudan :)
By Glasnik
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389590#p2389590]smaug napisao:[/url]
Hajde sledeci put kad budes gledao javi sta si video. I blago tebi - to znaci da u blizini nema jakog vestackog svetla, da imas i lepo vreme i cist vazduh.
To je retko.
Idu lepi dani, a leti se jako lepo vidi noćni svod. Taman ću preći iz Beograda tamo (manje vojvođansko mesto je u pitanju) pa ću moći da uživam posmatrajući.
I prosto se plašim tog ''javljanja'' jer poznajući sebe, ukoliko krenem s opisivanjem, teško ću moći da se zaustavim - ima toliko toga što me fascinira. :giggle:

Od satelita i aviona koji šaraju nebo, preko neuhvatljivosti Mlečnog puta do razmišljanja koja idu u smeru: ''Wow. Ove zvezde koje vidim možda sada nisu tamo. Ko zna koliko je vremena trebalo svetlosti sa njih da dođe do mene i kako li one izgledaju BAŠ u ovom trenutku posmatranja?'' :blush:

A radim i nešto slično ovome što je Mage napisao.
Ležim i onda zamislim kako vidim sebe na krovu. I onda zamislim kako se slika odmiče, tj. sve sam manji i manji, pa vidim moje mesto, Srbiju, Evropu, zemlju i sve tako dok me mašta služi. I u tim trenucima se čovek oseti baš malo. :)

Ne znam koliko je ovo odgovor na temu, a koliko moja lična ispovest o tome kako doživljavam svemir, al eto. :D
Da mi autorka teme ne zameri. ^^
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389592#p2389592]Kragi napisao:[/url]http://www.tehnomanija.rs/teleskopi/cel ... -70eq.html

Podrudio se da ga nadjem. Dakle nista posebno i relativno prisrupacne cene. Laik sam, vidjao ih u Kg-u po nekim hiper marketima a onda se odlucio da porucim online zbog veceg izbora.
Dnevnu sobu zamisljam sa zidom u staklu i teleskopom u jednom uglu kao obaveznim detaljem. Doduse bez pogleda sa 158 sprata ili bez lokacije tipa obala okeana, ali nema veze.
Gledao sam i pokusavao da gledam sto sta, samo i dalje nisam mnogo upucen pa se najcesce informisem online sta, kad i gde mogu da vidim.
Znaci od planeta do dostupnih deep sky objekata.
Jupiter je uglavnom svima nama laicima dozivljaj. Najveci, osvetljen + njegovi sateliti koji se isto daju videti. I svaki put se menja.

Pa sa ovim uvecanjem bi trebalo bi da mozes da jasno vidis i Mesec (sad izmisljam rupu na saksiji, al mislim detaljno) i Saturn. Medjuzvezdane oblake malo slabije. Ako imas iole pristojan fotoaparat moze da kroz teleskop slikas Mesec ili bilo koje svtlije nebesko telo.

:)
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389615#p2389615]Glasnik napisao:[/url]

Idu lepi dani, a leti se jako lepo vidi noćni svod. Taman ću preći iz Beograda tamo (manje vojvođansko mesto je u pitanju) pa ću moći da uživam posmatrajući.
I prosto se plašim tog ''javljanja'' jer poznajući sebe, ukoliko krenem s opisivanjem, teško ću moći da se zaustavim - ima toliko toga što me fascinira. :giggle:

Od satelita i aviona koji šaraju nebo, preko neuhvatljivosti Mlečnog puta do razmišljanja koja idu u smeru: ''Wow. Ove zvezde koje vidim možda sada nisu tamo. Ko zna koliko je vremena trebalo svetlosti sa njih da dođe do mene i kako li one izgledaju BAŠ u ovom trenutku posmatranja?'' :blush:

A radim i nešto slično ovome što je Mage napisao.
Ležim i onda zamislim kako vidim sebe na krovu. I onda zamislim kako se slika odmiče, tj. sve sam manji i manji, pa vidim moje mesto, Srbiju, Evropu, zemlju i sve tako dok me mašta služi. I u tim trenucima se čovek oseti baš malo. :)

Ne znam koliko je ovo odgovor na temu, a koliko moja lična ispovest o tome kako doživljavam svemir, al eto. :D
Da mi autorka teme ne zameri. ^^
Prvo ono koliko je trebalo svetlosti...
Zvezde su udaljene izmedju 4.3 i 4000 svetlosnih godina.
Andromeda koju si sigurno video golim okom je udaljena 2.5 svetlosne godine.
Brzina svetlosti je konstantne (ince ode sve u presun i postoje vremenske masine) i iznosi 299 792 458 metara u sekundi.
Jedna svetlosna godina je 9460730472580800 metara.

Dakle koliko je trebalo svetlosti sa npr Andromede = 9460730472580800* x 2.5 / 299 792 458

Necu nista da ti zamerim kad budes opisivao. Ako znas strane sveta.
:)

*bazirano na julijanskom kalendaru :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!