Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By poslednjalatica
Pionirska zakletva:

Danas, kada postajem pionir,
dajem časnu pionirsku reč -
da ću marljivo učiti i raditi,
poštovati roditelje i starije,
i biti veran i iskren drug,
koji drži datu reč.
Da ću voleti našu domovinu, samoupravnu
socijalističku federativnu republiku Jugoslaviju,
da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito.
Da ću ceniti sve ljude sveta koji žele slobodu i mir!

Baš je dobra ova zakletva. Treba je ponovo uvesti!

http://www.youtube.com/watch?v=VFwys3iMcao
Korisnikov avatar
By mitrandir
I ja sam bio pionir. Jel članstvo tamo do smrti? :lol:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Naravno da jeste, mitrandir.
Ja nisam bila pionirka. Zapravo, za nas su i ukinuli tu praksu, zakletvu i crvene marame.
Korisnikov avatar
By lav
ju boze, ne ponovilo se
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by mitrandir
I ja sam bio pionir. Jel članstvo tamo do smrti? :lol:
Mi smo imali ceremoniju prelaska u omladince. :crveni:
Okupili su nas na nekoj livadi, prozvali i podelili nam omladinske knjižice
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Joj, što sam ja bila ljubomorna na starije školarce, jer moja generacija nije bila pionirska. :sigh:
By Paris
Ja sam izgubila kapu i maramu :cut:
Korisnikov avatar
By erkondisn
ja sam negdje imao i kapu i maramu i knjizicu, no tko zna gdje je to sad :sigh:
By Paris
valjda nas nece izbaciti iz udruge :sigh:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by poslednjalatica
Baš je dobra ova zakletva. Treba je ponovo uvesti!
Ali ne može, nije u skladu sa implementacijom povelje o dečjim pravima.
Dete ima pravo da ne uči, ne radi, ne poštuje druge ljude itd.... bar tako ispada po tome kako školske pepsi službe tumače tu povelju.
Korisnikov avatar
By svejedno
mislim da je moja generacija prva koja nije imala sva ta partijska & drzavna obelezja & zakletve...nisam siguran.

al mislim da su poceli/prekinuli sa mojim godistem ('83). zahvalan za to, bar.

..

cak se secam i da je bilo ljudi koji su sekli sliku tita i lepili vuka karadzica na bukvar umesto njega....tipa, bilo je da se kupi bukvara sa vukom vec, al u nekom ogranicenom broju, valjda.

tad je i krenulo celo ono 'srpsko-hrvatski vs srpski i/ili hrvatski' sranje.

..

lm, men sve to prilicn gadno. to sa tim maramicma i zakletvama preCedniku sa 7 dina i sve to.

..

crkva, drzava, skola - bilo sta sto te trenira dok si klinac da ne mislis & ne preispitujes nego samo da slepo pratis....not for me, man.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Sve je to tako, svejedno, kako ti kažeš, no ja se npr. (i dalje) "pržim" na ikonografiju, pre nego na ideologiju. :kosa:
Korisnikov avatar
By unic0rn
I posle svega toga nisu uspeli ljudima da isperu mozak. :pucaodsmeha:

Glupi "komunisti".
Korisnikov avatar
By *deni*
Meni se sviđala ta ikonografija, pionirska kapa sa petokrakom i crvena marama.
Ne znam za vas, ali naša generacija je pre crvene dobila prvo neku žutu maramu, na kojoj je bio odštampan simbol đaka u crvenom trouglu. Kontam da je smisao tih žutih marama bio u tome da đak prvak - pešak bude uočljiviji na ulici i tako bezbedniji u saobraćaju na putu do škole i nazad.
Žute marame smo furali do zakletve, posle smo dobili crvene.
U to vreme sam znao samo da se pionirom mora postati i da se Tito mora voleti, jer ko priča protiv Tita - ide u zatvor.
Zato mi iz običnog straha nije ni padalo na pamet da lanem nešto protiv Tita.
Mimo toga sam bio krajnje ravnodušan i prema Titu i prema tekovinama socijalističke revolucije. Pionirska kapa i marama su mi se estetski dopadale, rado sam ih nosio.
A zakletva ? Pa ko može ozbiljno da shvati zakletvu koje položi šestogodišnje, ili sedmogodišnje dete ?
Haj``te, molim vas...
:pionir:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa mi nismo ni imali šta da lanemo protiv Tita kada nismo ništa znali o njemu. Neki čovek. Onda su nas učili pričice iz njegovog detinjstva. Ja se sećam samo priče o svinjskoj glavi (u vreme kada meni mama ne da da sam sečem nožem hranu u svom tanjiru da se ne porežem, tako da je samostalno kuvanje bilo kao da je superjunak (Fineas i Ferb?) bez obzira na ishod - i meni su retko objašnjavali šta može da se desi ako čačkam razne stvari dok ne bude kasno) i nešto sa mačkom koji je jeo kuniće (a i moj ujak je gajio kuniće)

A da li ste imali knjižice crvenog krsta?
svaki član crvenog krsta
na svakom od deset prsta
ima po pet drugara
sa kojima se druži, igra se, razgovara
pravi đak kad se probudi
protre hladnom vodom grudi*
vojnički prokorača
da poraste, da ojača

*a za to vreme mene mama umotava u dve majice, košulju, džemper i jaknu, i obične i duge gaće i pantalone, i dvoje čarape. Još sam tada bio vrlo aktivno dete, pravo čudo kako nikad nisam umro od toplotnog udara
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by svejedno

mislim da je moja generacija prva koja nije imala sva ta partijska & drzavna obelezja & zakletve...nisam siguran.

..

cak se secam i da je bilo ljudi koji su sekli sliku tita i lepili vuka karadzica na bukvar umesto njega....tipa, bilo je da se kupi bukvara sa vukom vec, al u nekom ogranicenom broju, valjda.

tad je i krenulo celo ono 'srpsko-hrvatski vs srpski i/ili hrvatski' sranje.

..

lm, men sve to prilicn gadno. to sa tim maramicma i zakletvama preCedniku sa 7 dina i sve to.

..

crkva, drzava, skola - bilo sta sto te trenira dok si klinac da ne mislis & ne preispitujes nego samo da slepo pratis....not for me, man.
Ja znam da su prestali sa 81-generacija posle moje u osnovnoj skoli nije imala pionire.

Maramu i kapu sam zaturila vec u 2 osnovne, zakletvu nikad zapamtila.

Ali se secam kad su za uskrs u nasem odeljenju gadjali titovu sliku (89 godina) i da je jedna devojcica na uciteljicin prekor rekla "ali uciteljice ja sam ga samo malo po kravati" :lol:

Posle toga su skinuli sliku.

A da i secam se onih sirena u maju za koju smo ustajali. I uciteljice koja ozbiljno cuti.
Korisnikov avatar
By niotkuda
Kupili su mi bukvar godinu - dve pre početka prvog razreda kako bih spreman krenuo u školu i već bio pripremljen za nastavu.
Naravno, jedino po čemu sam bio ispred ostatka svog odeljenja je bilo to što sam jedini znao priče o Titu i njegovom hrabrom psu ili tako nečemu.

Začudo, niko nije nešto posebno cenio moje dodatno obrazovanje.

Anyhow, drago mi je što nisam bio pionir.
Za Božić i Uskrs sam bar dobijao poklone, dok bih za 29. novembar i 25. maj u najboljem slučaju gledao sletove i glockao prasetinu.
Korisnikov avatar
By Torry
ja i dalje znam pesmicu napamet :smeh:
Korisnikov avatar
By mikeli
e to je sve bila organizacija, a ne ko sada ....

onda nisi smeo prigovoriti ni ucitelju ni nastavniku, odma za zulufe/uvo i dobijas samar, danas, znamo, toga nema, jer ucenik uzvraca duplo ....

to je bilo postovanje starijih kojeg danas, bas nema ......

a Tito i njegovo vreme, bilo neki dan u nekim novinama, simpaticno poredjenje, tada su nas zaglupljivali i mazali nam oci za komunizmom i oslobodilackom borbom ..... malo ko zna, da je pre nego sto je doslo do okupacije, tadasnja vlast potpisala sporazum, da se tada Jugoslavija koristi kao slobodna teritorija i da se nedira .... medjutim, narod ustao, vecito gladan ratovanja ....
danas kazu, i cetnici i partizani su isto, oslobadjaju se krivice uglavnom cetnici, rehabilitacijom .... a nekad su bili izdajnici .... joj, ala sam se rasirio !

nama sa Srbijom nikad nije dosadno ..... eto ....
nepodrzavam ni Tita a ni Drazu ....
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by svejedno

Mislim da su do 90te godine sve skole 'ukinule' crvene marame i zakletve i to.
Nas je docekala uciteljica ostrokondja, bez ikakvih zutih marama i pizdarija. Nazalost, do tada je vec krenulo sranje na par desetina kilometara odavde, pa je retko ko mogao i smeo da se hvali bilo cime, tako da taj period ne pamtim po necemu dobrom i ponosnom.
Zato sebi kupih crvenu maramu i pionirsko kapce, sa 19 godina zakasnjenja. U inat.
By Hans
Originally posted by jukie
Ali ne može, nije u skladu sa implementacijom povelje o dečjim pravima.
Dete ima pravo da ne uči, ne radi, ne poštuje druge ljude itd.... bar tako ispada po tome kako školske pepsi službe tumače tu povelju.
Tačno, deca su danas zaštićena kao polarni medvedi. Nekada je, u vreme pionira, reč profesora nešto značila, roditelji su bili u dosluhu sa profesorima a ne sa decom. Danas je obratno. A i da se ne lažemo, mnogi pioniri su polagali te zakletve pa evo šta nam rade danas. I nama i svojoj otadžbinici. :pionir:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by jukie

svaki član crvenog krsta
na svakom od deset prsta
ima po pet drugara
sa kojima se druži, igra se, razgovara
pravi đak kad se probudi
protre hladnom vodom grudi*
vojnički prokorača
da poraste, da ojača
:lol:
qq...
nisam ovo čula ranije.

i kapu i maramu još uvek čuvam, afkors. i pionirsku knjižicu sa zakletvom (napamet znam prvu polovinu, posle se već malo pogubim).

mis'im, svesna sam svega problematičnog considering pionirsko organizovanje, ali 1) sve to je i dalje manje problematično od problematičnosti koje su ga zamenile; 2) imoušns, jbg.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!