- 12 Okt 2010, 22:46
Ma, ima svega, a već sam o tome elaborirao svukud pokušavajući objasniti odnose etniciteta - nacionalnosti - etc. ...
Uglavnom, najstarije je neki rabin iz Praga, i od njega je i obiteljsko prezime (inače, naravno, jidiš-njemačko), to je valjda još Srednji vijek. Pa onda ima jedan koji je išao u Medelsohnove škole za prosvjetiteljstva, i jedan (eh, to je tako grah pao) koji je iz Galicije došao u Bosnu nakon aneksije...
Ženio se Vojvođanskom, iz reformacijske crkvene baštine, ali je prešla na judaizam..., pa onda ovi s majčine strane - eh, te je razapeo 2.s.r. i na ruski front, i u Jasenovac i na "Križni put", tu je bilo katolika i pravoslavaca.
Bilo ih je zlatara (to je zlato davano stražarima u Jasenovcu), pa običnih bačvara, učitelja, kantora i svega..
Ako izuzmem očevu stranu, majčina je balkanska (više-manje, tj. ilirska, i vjerojatno s te strane svi pripadaju haplogrupi I, što znači, da bi prema Y-chromosome dijagnostici većina njih nastanjivala ove prostore od zadnjeg glacijalnog maksimuma (to bi bilo, mislim prije 30 000 god. ako dobro računam ka-ove u years). Haplogrupa I je najzastupljenija u Hrvatskoj od svih europskih zemalja, a ni vlaške oblasti, točnije Temišvar, odakle mi je nekako djed, također je iste haplogrupe, samo s manjom frekvencijom...
Za očevu stranu - zaista ne znam - jer kad se Židovi umješaju - onda- svašta... osnovna haplogrupa je haplogrupa J, i ta je potekla s Arapskkog poluotoka odnosno jugozap. Azije isto oko prije 30 000 god. Kojoj grupi unutar te bih se mogao naći nemam pojma, kako su najraniji zapisi vezani Čršku, možda J* (znam , it is far fatched, ali...).
I baka, ona je Njemica, protestanka , sišla obitelj sa sjevera Njmeačke, )kalvinisti i malo s miješali s Madžarima-- ts ts ts ...
Dakle, po haplogrupama sam, kao i većina stanovnika Hrvatske, Balkanac (bar pola, druga polovica židovsko-švapska), jednako tako, samo s manjim udjelom ove haplogrupe su i stan. Bosne, Srbije itd...
Tako da pričati mi priče o Bugi i Vugi i dosljenjeu Hrvata nema nikakve vezes genetikom, genetika kaže da je većina (u Hrvatskoj) genotipski ostala praktički nepromjenjena od prije 30 000 god.). Semit nisam, blijed i visok kakav jesam, ali - opet, kad je riječ o haplogrupama - takve stavre (kao ove fenotipske karakteristike - menaju prevelika smisla).
nakon kontemplacije:
Zaboravio sam da je i mama imala židovske rodbine u Zagrebu, ne znam više krvo ili "beskrvo", no nije bitno... Također, dio porodice koji je sudjelovao u genezi moje "vojvođanske" baaze bili su i Talijani iz SZ Italije.
evo kako je npr. išlo mijenjanje imena: moja prababa "Guiseppa C. " postala je "Josipa K." , a svima ostala kao"Pepa..."