Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By tintily
Bavi li se iko od vas nekim rucnim radom?
Meni je pletenje interesantno na neki uvrnut nacin. Godinama se vec cudim mojoj nadrazjoj tetki zasto s vremena na vreme sedne i plete danima, a mlada je puna zivota i moram priznati super drustvo za popodnevnu kafu :)
Kako se oko mene u poslednje vreme desavaju cudne (neodgovarajuca rec al' ja volim tako da ih nazovem) stvari zbog kojih sam cesto potistena, zabrinuta, nervozna... Skontala sam zasto tetka plete:) , opusta, rasterecuje, neki kazu da smiruje, a neki da moras biti iole smiren da bi pleo ili plela...bacih se i ja na isto . Ista ta tetka mi pokazala kako se to radi. Isplela sam par kvadratica da vidim sta se moze dobiti razlicitom kombinacijom bodova i resila da sutra odem kupiti nesto zanimljive vunice i konca i obradovati dragu neobicnim , unikatnim salom.

Nadam se da nisam jedina ovde kojoj je to zanimljivo, tek tada bih mislila da sam totalno caknuta...
Korisnikov avatar
By Sunce
Da, ja pletem frajerima specijalne gace za testise. Kad jednom probaju moj produkt, nikada ga vise ne menjaju. Koristim najkvalitetniju vunu, visokoanalizirana vlakna, a sve u cilju vece potentnosti i spermogeneze. Kesice koje pletem su anatomske, prate kretanje testisa i prilezu na kljucnu tacku u toku snosaja. Razmisljam da patentiram svoj pleteni proizvod.

Za sredu su mi narucili 48 para, tako da mi ruke otpadaju. :plete:
Korisnikov avatar
By m..
ja umem da strikam, evo strikam jedan te isti sal vec drugu sezonu, dosla do pola (strikam iskljucivo uz utisak nedelje i kad sam bolesna). :lol:
Korisnikov avatar
By m..
e, zavrsila sam i sal i kapu (bronhitis). plus sam se uclanila na neki americki forum, pa cimam gspodje kad god se pogubim ili imam neko pitanje. sad bih i rukavice, al me ubise one 4 igle kad se strika u krug, sve mi ispadaju, a cirkularnu imam predebelu.

hocu da napravim ovo:

Slika

mada je to jos uvek daleko ispred mojih mogucnosti i strpljenja.
Korisnikov avatar
By m..
btw ovo je kapa, cisto da se vidi otprilike koji je nivo ovo sto sam do sada radila:

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Kažu da je super za živce. Smiruje. Onaj neki ustaljeni ritam i to.

Lično mi je fascinantno uvek bilo da vidim one igle...i onu vunu i kako se to ne otkači, šta je drži tamo (za razliku od naprave koja se zove HEKLICA i koja ima onu kuku na vrhu).

Inače me manje fascinira sletanje na Mesec i sutra na Mars od te egzotike - da se od jednog klupčeta vune napravi recimo dzemper. Prednji deo. Zadnji deo. Rukav. Ono oko vrata. Ranfla!

Ništa od toga ne radim, možda nekad, u dalekoj budućnosti, zezanja radi.
Korisnikov avatar
By Rei
Chek chek, jel pletenje isto shto i shtrikanje?

Pa zanimljivo je, probao sam par puta, mislim da je super za nekog ko ima ADD jer je zarazno kao semenke suncokreta (kad pochnesh ne mozhesh da stanesh) :trep:
Korisnikov avatar
By Mars
Mislim da je isto. Da je pletenje, hm...možda naša reč, a štrikanje nemačka.

Kao šnajder i krojač.

Ono da je pletenje naša - uslovno, ko zna od koga smo pokupili...

Ali mislim da označava istu radnju.
Korisnikov avatar
By m..
Isto as far as i know. ima i ono kukicanje, na engleskom crochet, to se radi s heklicom i jednostavnije je.

ajme zvucim kao neka baba.

majke mi tim stvarima se bavim mahom kad sam bolesna, ponekad uz olju.

e sad fora je da uzmes najvece moguce igle da ne bi pleo do samrti, pa onda od zavisnosti od zeljene gustine uzmes ili tanju ili deblju vunu. Samo ako imas zivce ko slon odlucis da radis vako nesto

Slika
Korisnikov avatar
By AngraMaina
m.. alal vera za kapu, bozanstvena je.

strikao sam kao mali pa mi je baba govorila da sam ko zenski petko (jer jelte, nije bilo sanse da stvarno jesam), elem umeo sam da pletem ali niti sam umeo da zapocnem niti da obavim bilo koju operaciju sa strikerajem (pardon, pletivom) tj. da povezem dva kraja, ili da istrikam bilo koji oblik osim pravougaonog, nedajboze nesto u krug.

tako da sam u 7. razredu bio jedini decak koji je zaista nastrikao domaci iz domacinstva.

a heklanje u zivotu necu razumeti, kako mozes da upletes konac jednom iglom?

tako da to nisam ni pokusavao.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ja imam ostavljenu i zaboravljenu masinu za strikanje... ima gomilu nekih fora i opcija...

A vrlo lako se napravi sal, kapa i slicno...

Ne znam da li bih se usudila da je pokrenem...

Rukom se samo pokrece jedan deo, levo i desno, a dole izlazi to sto hocete..
Menjate vunicu, i nacine strikanja...

Nije losa fora..
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by AngraMaina

a heklanje u zivotu necu razumeti, kako mozes da upletes konac jednom iglom?

tako da to nisam ni pokusavao.

Jeste, to je :iskolacen:
Ali, pomaže puno kažiprst leve ruke onako preteće ispružen.

Ne znam ja to ništa :sigh: mene je to mogla jedino baba hercegovka da nauči, a ona bi verovatno pre spalila sebe pa mene nego muško čeljade učila tako nečemu :giggle:

Ona me je, recimo, učila da cepam drva :kingkong:
Korisnikov avatar
By Mars
Možemo jednog dana klub pletilja da oformimo...Da se okupljamo, kafenišemo...divimo se mustrama jedni drugima, oh i ah kako ti je dobro ispalo...ogovaramo malo tu i tamo...Pijemo earl gray ili šljivu, dunju, krušku, konjak već prema rapsoloženju...

Imamo razne akcije, tipa Ispletimo dzemper za Borisa Tadića...ili decu iz Zvečanske.

Mira Adanja Polak dolazi da napravi specijalni prilog o nama...čime naše postojanje (ono autentično, ne kluba) konačno dobija legitimitet među starijom populacijom...

U. Baš bi bilo dobro.

:D
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Andjelika

Ja imam ostavljenu i zaboravljenu masinu za strikanje... ima gomilu nekih fora i opcija...

A vrlo lako se napravi sal, kapa i slicno...

Ne znam da li bih se usudila da je pokrenem...

Rukom se samo pokrece jedan deo, levo i desno, a dole izlazi to sto hocete..
Menjate vunicu, i nacine strikanja...

Nije losa fora..
Jao imam i ja, tj moja baka, u procesu sam da je ubedim da mi je da, posto je ne koristi. Ona s druge strane nece, jer tvrdi da i od toga odu i ledja i pluca i da ti treba cela soba samo za to, jer pravi vuna dosta prasine.

Ja sam zahvaljujuci baki i masini kao dete imala dzempere sa tomom i dzerijem.
Korisnikov avatar
By m..
Btw ako neko zna gde ima da se kupi vuna (osim prekoputa beogradjanke pa u pasazu) bla bih mu/joj zahvalna.
Korisnikov avatar
By Mars
Ono sa klipa znam i ja da uradim, prstima, bez heklice.

Tom metodom sam upleo jedno 10m drugaricinog kablija od telefona dok smo se razvlačili po krevetu, i sad ne da nikom da to dirne...

Što se mašine tiče, imao sam prilike da vidim...verovatno je ok kome je cilj da za kratko vreme uradi što više, ali mislim da se gubi onaj hobi efekat na njoj.

Što bi rekli nije to to dok ja ne uzmem igle u ruke i sednem...

Što se materijala tiče, sećam se i to da sam se jednom oduševio kakve stvari mogu od pamuka da se ispletu, ne od vune.
Korisnikov avatar
By tintily
juju ju taman mislila da ovde niko ne smiruje zivce na ovaj nacin , kad ono nisam dolazila koji dan a vi se raskucali .

Ja kupila vunicu u beogradjanki , udje se sa druge strane i pravo vidis policice sa vunicom , raznim koncima, trakicama i sl. Ok su im cene , prodavacice jako ljubazne. Nasla sam negde na netu da ima jako dobro snabdevena radnja negde na novom beogradu, ako koga zanima potrazicu gde sam videla tu informaciju.

E sad dosla sam do sledeceg zakljucka , ja sam iz leskovca ( ne zamerite sto sve pisem malim slovima), u leskovcu je 1kg najjeftinije vunice oko 500 din , a u bg oko 700 ta ista, pa ako idete negde u stranu a imate parica potrazite, u manjim mestima je takve radnje i lakse naci.

Ja sam prvi red napravila kad sam postavila ovu temu i ima vec jedno metar sala koji pletem za dragu, neki skroz rupicast, brzo ide i plete se samo pravo :) A kad ga zavrsim planiram da mu pridodam i neku kapu , vec navatala mustru. Kad bidne gotovo metucu vam slicice.

Sto se pletenja u krug tice , odma ja to probala da znam hocu li moci da napravim kapu, nije nista teze od pletenja na dve igle . m... nas one silne perlice koje se mogu kupiti po radnjicama ,moz nataci na oba kraja igle po jednu ili smisliti vec nesto svoje da zadrzis na mestu omcice na iglama koje trenutno ne radis. A posto se u krug pletu carapice, kapice , rukavice i to se moze zavrsiti jako brzo ok je da samo strpljivo baratas s iglicama.
Korisnikov avatar
By tintily
Svidja mi se i taj klub pletilja jos ako izmedju po nekog klota , sljive, frketa, kafe , bacimo i koji jamb .... pun pogodak ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Ja čuh nekad negde iskusne žene da je smrt plesti...drugu rukavicu, drugu čarapu. Nešto psihičke prirode.

Elem, daj ti nama šal u raznim fazama izrade, ne samo finalni proizvod.

I treća jako bitna stvar koju sam hteo da kažem je da me od malena fasciniralo da se vunica kupuje na kilogram, kao jabuke, ili kestenje ili prezervativi...

:blenta:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by tintily

Svidja mi se i taj klub pletilja jos ako izmedju po nekog klota , sljive, frketa, kafe , bacimo i koji jamb .... pun pogodak ;)
Ja ne volim jamb, tako da ću za to vreme i dalje da pletem (i eventualno iskoristim priliku da ogovaram vas, sa još nekim ko isto ne voli da igra, ako budete u drugoj prostoriji...)

Korisnikov avatar
By tintily
Ma ne mere ti je oni kupujes na klupka koja su 50gr ne znam da li ima i drugacije gramaze . Tako sam ja bila zabezeknuta kad sam u bg prvi put kupovala burek koji obozavam pa me pitali kolo cu grama a u celoj juznoj srbije se to prodaje na cetvrti il tepsije ko koliko moze da smaze ;)
Korisnikov avatar
By Mars
:yes:

Ja sam iz istočne Srbije, i ista je situacija, i isto tako sam se osećao kao ti kada je trebalo prvi put da odgovorim na pitanje: koliko to grama bureka meni treba?

Korisnikov avatar
By Mahoney
jao, mene pletenje tako asocira na detinjstvo... kada sam bio mali, moja mama i tetka i baba su zimska popodneva provodile u pletenju, pa jos kad navrate komsinice... do sitnih sati se plelo, pricalo, smejuljilo, cavrljalo, pomalo ogovaralo, pilo caja i kafe, a ja se po podu zabavljao sa gomilom klupcadi vune u raznim bojama...

naredne zime se sve to od prethodne paralo kako bi se plelo nesto novo, modernije...

posle sam odrastao i otisao u vojsku, a onda je poceo rat. pa sam se zaposlio. i osamostalio.

tako mi je drago kad vidim da ove nase fancy farmerke pletu. ili isidora bjelica i njeni gosti u talk show-u "glot-frket" na BNTV...

:lopta:
Korisnikov avatar
By Mars
Toga kod mene nije bilo.

Baba je umrla a da nije dočekala da vidi makar jednu od njene dve ćerke sa iglama u rukama, i zbog toga je bila jako nesrećna (nije mogla da razume šta to toliko ima u knjigama i kako mama i tetka nisu "ko ostale žene" :smeh:

Elem i moj doticaj sa time bio je jako redukovan, samim tim i spadao u egzotiku...

A zanimljivo mi je bilo....neke žene su imale, a neke ne....kao....kao neka zaštita za klupče, od loptaste plastike...pa to bude na podu recimo....a iz njega izlazi nit od koje posle postaje dzemper ili šal. E to mi je bilo baš...onako. Izum.

Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by tintily

juju ju taman mislila da ovde niko ne smiruje zivce na ovaj nacin , kad ono nisam dolazila koji dan a vi se raskucali .

Ja kupila vunicu u beogradjanki , udje se sa druge strane i pravo vidis policice sa vunicom , raznim koncima, trakicama i sl. Ok su im cene , prodavacice jako ljubazne. Nasla sam negde na netu da ima jako dobro snabdevena radnja negde na novom beogradu, ako koga zanima potrazicu gde sam videla tu informaciju.

E sad dosla sam do sledeceg zakljucka , ja sam iz leskovca ( ne zamerite sto sve pisem malim slovima), u leskovcu je 1kg najjeftinije vunice oko 500 din , a u bg oko 700 ta ista, pa ako idete negde u stranu a imate parica potrazite, u manjim mestima je takve radnje i lakse naci.

Ja sam prvi red napravila kad sam postavila ovu temu i ima vec jedno metar sala koji pletem za dragu, neki skroz rupicast, brzo ide i plete se samo pravo :) A kad ga zavrsim planiram da mu pridodam i neku kapu , vec navatala mustru. Kad bidne gotovo metucu vam slicice.

Sto se pletenja u krug tice , odma ja to probala da znam hocu li moci da napravim kapu, nije nista teze od pletenja na dve igle . m... nas one silne perlice koje se mogu kupiti po radnjicama ,moz nataci na oba kraja igle po jednu ili smisliti vec nesto svoje da zadrzis na mestu omcice na iglama koje trenutno ne radis. A posto se u krug pletu carapice, kapice , rukavice i to se moze zavrsiti jako brzo ok je da samo strpljivo baratas s iglicama.
Omg ja sam juce bila u beogradjanki i trazila i videla gomile patika, decjih igracaka, parfema i firmirane garderobe, nasla sam i india shop i neke peskire, al to nisam. Ulazila sam iz Marsala Tita/Srpskih Vladara/Kralja Milana ili kako vec se zove ta ulica sto sezonski menja ime, pa sam izasla tamo prema skcu, pa sam dole sisla i videla onaj Familija supermarket, ali vunu nasla nisam (a bila sam na ivici nervnog sloma). Gde jos ima ulaz? Jel ono gde se ulazi kao kad ides na Studio B?

E da, i kakav im je izbor?

Ja sam nasla radnju u Takovskoj, negde izmedju RTS-a i Glavne poste, pa prekoputa, al me nisu odusevili izborom, mada ima zanimljivih stvari.

Za strikanje u krug sam se snasla, stavim 4 cora vunice druge boje kao markere, pa ih samo prebacujem, nego mi je ova nova vuna deblja nego ona na probnom parcetu pa cu morati ponovo da skontam kako da uradim (patern za rukavice ima 12 petlji pa se ponavlja, mislim da cu da ga preradim da se ponavlja 10 ili 8, zavisi koliko mi bude trebalo petlji oko ruke).

Aaaaaa. poludela sam. Olga Diktator samo sto nije ispustila pice iz ruke kad sam joj rekla da strikam. valjda nisko nije ocekivao da se navucem na iglu, pa jos strikacu.
Korisnikov avatar
By m..
E da, jedna od mojih baba je plela na toj masini kostime za razne zene, onako skroz profi, secam se da je jednom dosla zena od branka kockice i da sam se sve nadala da ce kockica biti kavaljer i doci po zenu, medjutim jako me je razocarao (po drugi put, kad sam se prebacila u novi vrtic rekli su i da su pre 2 meseca snimali branka kockicu, kmeee), bilo je tu raznog sveta sto poznatog sto nepoznatog kojima je to strikala (a ja sam uvek imala najgotivnije dzempere i rodjendanske torte). i druga baba plete, na igle, svasta ume, al je nesto retko vidjam sa iglama, mozda svake druge ili trece godine. I keva je strikala sve i svasta, a onda smo se rodili brat i ja, i kad je brat krenuo da gura igle u steker keva je zabatalila. Kontam da sus e bas obradovale kad su videle sal i kapu, uglavnom su navikle da me vidjaju sa srafcigerom i cekicem u rukama.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by m..

Btw ako neko zna gde ima da se kupi vuna (osim prekoputa beogradjanke pa u pasazu) bla bih mu/joj zahvalna.
st george? posebno ona prodavnica preko puta stanice 65 u 27. marta.
oni su nekada imali super izbor, boje... i posebno sto su imali pamucni konac a ne neku krepi sintetiku.

gospodska/lenjinova u zemunu - ima jedna prodavnica na otprilike sredini leve strane ulice ako se dolazi iz glavne.

stari merkator pored metro-a (ili vec nekakve prodavnice cipela).

pls note da su moje informacije stare barem 3 godine...

ja znam i da pletem i da heklam/kukicam/crochet u nacelu ali nemam strpljenja.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!