Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By starsailor
zasto mod. ne reaguju na njegov avatar, ako vec dozvoljavaju da pise svasta?

off: Raco ti li si?
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by AngraMaina

Jaoj.
Originally posted by sing&dunum

E sad, ovako. :)

Pogledao sam sta pise na linku "vukajlije", i moram da korigujem ono sto pishe. Tamo kaze da se neki "pametnjakovic" pridrzavao pravila da se ne akcentuju poslednji slogovi rechi. Da, to je sasvim tacno, po "zakonu" :lol: , da ne kazem - pravopisu srpskog jezika...
To je ortoepija a ne pravopis.
Ni jedna rec iz srpskog jezika (dakle, ne mislim na neke vlastite imenice drugih nacija, kao na primer glumac Zan RenO) ne akcentuje se na poslednjem slogu.

DakleM, ne postoji JugoslavijA, vatrogasAc, policajAc, itd.
Jaoj, ne, ne. To je pravilo silaznog akcenta na unutrašnjem slogu. I naglašava se "u narodu" JugoslAvija (dugosilazni) pa to u standardnom srpskom prelazi u JugOslavija, sa kratkouzlaznim O i dužinom na A posle toga (tzv. novoštokavsko prenošenje akcenata). VatrogAsac (dugouzlazni, to je u redu), policAjac (isto).

Sto se tice pravila silaznih akcenata na unutrasnjim slogovima, nije mi poznato, ali znam sta mi jeste poznato, sta jeste takodjeR pravilo u srpskom jeziku.
Vidi gore.

Dvoslozne rechi se akcentuju na sledeci nacin: uvek se akcentuje prva rech slozenice, pa ce biti - JugOslavija, telEvizija, BeOgrad... Ali, ne mora biti dokUment, poshtArina, jer za tim nema "zakonske" potrebe. :giggle: U pitanju su jednoslozne reci... :)
Misliš na dvočlane složenice, ali to nema veze s tim.
JugoslAvija (dugosilazni) mora da se promeni u JugOslavija kao gore.
televIzija (dugosilazni) isto kao Jugoslavija.
dokumEnt (kratkosilazni) mora da se promeni u dokUment (kratkouzlazni)
poštarIna (kratkouzlazni) ne mora da se menja.

I BeOgrad (kratkouzlazno) i BEograd (kratkosilazni na prvom slogu) je prihvatljivo po ovom pravilu, iako je ortoepska norma BeOgrad.

Sa druge strane, ne postoji, kako da se izrazim, "univerzalno pravilna" akcentuacija (osim, kao sto sam naveo, u dvosloznim recima gde se obavezno akcentuje prva), vec ona zavisi od lokaliteta. Niko ne moze nekom reci da je obavezno da kaze ime, recimo, MIlena, a ne MilEna... Zavisi od kraja do kraja. Bitno je samo da ne bude poslednji slog u rechi, e u tom slucaju je protiv pravila...

Smorih. :giggle:
Postoji i zove se standardni srpski, koji ponekad dopušta varijante. Otvoriš rečnik i proveriš, dobri rečnici imaju akcente.

:)

Edit

Ono sto je primetno u obracanju javnosti od strane novinara RTS-a, jeste da karikiraju te akcente, i po ugledu na JugOslavija, akcentuju i kUpatilo, a za tim nema nikakve potrebe. Jednostavno, kupAtilo (kako ja vise volem da kazem) je jednoslozna rech... I tako... :D
Jaoj. Karikiraju svi jer se tonalni akcenti gube iz upotrebe a nova norma se još nije uspostavila, pa se snalazi kako ko ume.
Hahaha... :smeh:

Toliko o tome sta nas po skolama uche "strucni" ljudi... :doh:

Sve mi je pogresno! Sve! :rida:

Keca k'o vrata sam ubo... :placko: :sigh:

:wundy:
Korisnikov avatar
By Blady

Hahaha... :smeh:

Toliko o tome sta nas po skolama uche "strucni" ljudi... :doh:

Sve mi je pogresno! Sve! :rida:

Keca k'o vrata sam ubo... :placko: :sigh:

:wundy:
Bar si ucestvovao u akcentovanju :awesome:
Korisnikov avatar
By Waldorf
Ok, ppl, methinks the troll's fat enough and can now quite easily get stuffed. :trep:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
@ AngraMaina

Moram samo da iznesem misljenje da je utvrdjivanje tacnog tipa akcenta u nekim nedovoljno koriscenim imenicama, i to od strane narodne mase, problematicno.

Ne znam chiji se sluh moze proglasiti dovoljno preciznim, validnim, izvrsnim, da moze da akcentuje pravilno, tj. odredi tacne akcente, kompletnom srpskom vokabularu...

:misli:

Na kraju krajeva, intonacija je individualna stvar, zar ne? Ko je taj "prvi", da ne kazem "pravi", koji je utvrdio gde je koji akcenat? Chija je melodika glasa "izvorna"... :smug: :giggle:

Negde je veoma ocigledno, negde manje, a negde je...diskutabilno, po meni... :shmi:
Korisnikov avatar
By deran
ako niste sigurni,udrite po prvom slogu kratkosilazno...:P
Korisnikov avatar
By simarrgL*
Originally posted by LeDeNa_

zar ti nije mama poreklom iz banata a ne keva?
keva (meni) nije ruzan izraz

inace, pokupila sam ga od svog tate koji je tako zvao svoju majku :lol:
Originally posted by Behemoth
Originally posted by simarrgL*

ja zivim u beOgradu, hvala na pitanju, rodjena sam u bivsoj jugOslaviji

meni je keva poreklom iz banata, i iskreno mrzi kad neko kaze bEograd

btw, Dukkehjem je pasivan.
Pa u Banatu se i kaže BeOgrad, osim u nekim dođoškim selima oko Pančeva i Vršca.
kako sam se svetski ispalila :smeh:

zbunjuju me ova velika slova
elem
mislih na beOgrad, tako govorim
ispada da se slazem sa tobom
ali i dalje si fasista apropo 'dodjosa' itd :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Blady

@ AngraMaina

Moram samo da iznesem misljenje da je utvrdjivanje tacnog tipa akcenta u nekim nedovoljno koriscenim imenicama, i to od strane narodne mase, problematicna.

Ne znam chiji se sluh moze proglasiti dovoljno preciznim, validnim, izvrsnim, da moze da akcentuje pravilno, tj. odredi tacne akcente, kompletnom srpskom vokabularu...

Na kraju krajeva, intonacija je individualna stvar, zar ne? Ko je taj "prvi", da ne kazem "pravi", koji je utvrdio gde je koji akcenat? Chija je melodika glasa "izvorna"... :smug: :giggle:

Negde je veoma ocigledno, negde manje, a negde je...diskutabilno, po meni... :shmi:
ne daj se singi :smeh:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Black Lady

@ AngraMaina

Moram samo da iznesem misljenje da je utvrdjivanje tacnog tipa akcenta u nekim nedovoljno koriscenim imenicama, i to od strane narodne mase, problematicna.

Aaaaaaahhahaahahhaahaha...

:rotflmao:

Hvala ti, Beckie, na moralnoj podrsci! :mazi: :kiss:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Uff mnogo vam komplikovan jezik. Ću da pređem na crnski i gorski.
Korisnikov avatar
By Blady
Originally posted by Black Lady

@ AngraMaina

Aaaaaaahhahaahahhaahaha...

:rotflmao:

Hvala ti, Beckie, na moralnoj podrsci! :mazi: :kiss:
ispadne da sam NsBeckie :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!