Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Ih sad. Ajde...Daleko smo mi bili od one dece sa matematičkih olimpijada, Petnice i sl.

:)
Korisnikov avatar
By nev
kako je meni promakla ova tema???

@Mars
cini mi se da smo sa istog faksa... :)

my favorites: matematicka analiza (posebno integrali - sve vezano za njih), hiperbolicka geometrija, numericka matematika, diferencijalne jednacine i pojam beskonacnosti... pa onda naravno sve ostalo :)
Korisnikov avatar
By Mars

Nije ti promakla, tu si.

Prošlo je samo par strana, nije strašno.

A promaklo ti je, he.....jer sam je ja stavio u takav folder...da nije lako dostupna svima. Samo onima koji hoće da je nađu.

:D
Korisnikov avatar
By Mars
Jel voli neko matrični račun? Rešavanje sistema jednačina preko matrica?

Nama je to trebalo za teoriju električnih kola, kada se kolo predstavi kao graf sa svojim potezima i čvorovima...i onda posle od grafa matrica pa se dalje računa. Samo ispremeštaš koeficijente preko tog matričnog računa, adjungovana, inverzna, množenje matrica...i odjednom dobiješ sva rešenja.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Mars

Jel voli neko matrični račun? Rešavanje sistema jednačina preko matrica?
Ne znam, meni su matrice bilo ono: nit smrdi, nit miriše.
Kad sam se nešto zezao sa linearnom algebrom (kratko me je držalo, nešto mi je bilo dosadno) Žordanove matrice su mi malo začinile matrični račun, ali ne preterano.
Sećam se da sam napisao program u paskalu u III gimnazije koji je radio sve osnovne operacije sa matricama, da je bilo nešto ogromno, da bog sačuva :D i da sam se rasturio od for petlji :D

A sistemi linearnih jednačina su mi uvek bili bljak, s matricama i bez njih :D
Korisnikov avatar
By Mars
Meni su matrice bile super jer pomoću njih možeš da modeliraš najrazličitije moguće sisteme....da apstrah uješ sve specifičnosti tog sistema, fokusiraš se samo na matricu....radiš operacije prema tim pravilima linearne algebre....i onda kada rešiš ili uprostiš ili optimizuješ....vratiš u sistem i sve savršeno radi :)

Ceo Google.Map, GPS, geografski informacioni sistemi...sve se radi preko matrica.

A programčići u Pascalu, da.... :) Petlja u petlji u petlji u petlji...

A možeš da misliš ja na onom digitronu gore. Pa nema nizova i pristup preko indeksa, sve obične promenljive...
Korisnikov avatar
By nev
Rešavanje sistema jednačina preko matrica?
prijavljujem se. :)
mada sam ovu oblast zavolela tek kad sam polozila linearnu algebru. bio je to ispit na prvoj godini, a profesorka nije umela bas lepo da predaje. cesto se desavalo da se petlja sa nekim zadatkom i po 45 minuta, a onda sledece nedelje dodje na cas i kaze "brisite onaj zadatak sa proslog casa, nista ne valja" i opet ga ne uradi razumljivo.
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam tu u dilemi....koliko ima smisla danas insistirati na klasičnom pristupu rešavanja zadataka a koliko se osloniti na tehniku i programe.

Primera imam mnogo, ali recimo - kod mene deca u srednjoj uopšte ne analiziraju tok i grafik funkcije. Ne bi znali nikad da skiciraju. Svi imaju grafičke kalkulatore i od njih se očekuje da na osnovu dobijene slike odrede sve one parametre - nule, ekstreme, prevojne tačke, znak, parnost, neparnost, periodičnost itd...

Šta vi mislite?

Meni je to nekako ipak opasna rupa.
Korisnikov avatar
By krpica
to ne znam na kalkulatoru . sve peshaka .ko nema u glavi ima u nogama ahahah
:cigareta:
Korisnikov avatar
By Kiborg

Primera imam mnogo, ali recimo - kod mene deca u srednjoj uopšte ne analiziraju tok i grafik funkcije. Ne bi znali nikad da skiciraju. Svi imaju grafičke kalkulatore i od njih se očekuje da na osnovu dobijene slike odrede sve one parametre - nule, ekstreme, prevojne tačke, znak, parnost, neparnost, periodičnost itd...

Šta vi mislite?

Meni je to nekako ipak opasna rupa.
Pa sad...
Treba ići u korak sa tehnikom :D
Mada, mislim da ne bi bilo loše da se recimo poslednjih par časova posvećenih tome radi ručno. Da im se kaže: OK deco, ajde sad da vidimo kako taj digitron crta taj grafik. I da provežbaju par zadataka klasično, da se upoznaju sa postupkom. Mada, realno, ko se time u životu ne bude bavio, sve mu je jedno da li će da crta sam ili sa kalkulatorom na času, a ko ima kliker i kome će to nekad za nešto i trebati, znaće valjda kako se to ručno radi.

Inače, sećam se da su nas učili svojevremeno i postupak za ručno računanje kvadratnog korena, pa da tražimo rezultate po logaritamskim tablicama. Sad se to uopšte i ne spominje :)
Korisnikov avatar
By Mars
Postoji u numeričkoj...tzv. Njutnov-Kantorovičev metod. Može da se koristi za nalaženje bilo kog korena, p/q, a svodi se na osnovne računske operacije i prvi izvod funkcije. Iterativni je metod, prvo se locira zona u kojoj se očekuje rešenje (tamo gde funksija menja znak, gde prelazi iz + u -, tu je nula...) i onda se ide do neke tačnosti.

Rešenje u k-tom koraku je funkcija rešenja iz koraka k-1.

Mnogo dobra stvar :D Takođe se u nekoliko koraka napravi program...

Oko onog...peške Vs. mahina...kažem, zeznuto je. Kad se sve uzme u obzir, i dostupnost programa i pitanje da li će to i kada da im treba...Ako se tako gleda onda se vrlo lako sklizne da je malo šta u suštini potrebno ručno da se zna.
Korisnikov avatar
By bittersweet
matematika :love:

Drugo, sve sam to nekako "po sluhu radio", na osećaj....
me too :D
onaj fantasticni osecaj u glavi kada se stvari nadovezuju, pretvaraju i kombinuju, da dodjes do resenja... prosvetljenje, kada se sve sklopi u mislima :D :hyper:
nije bilo šanse da objasnim kako sam rešio...sedimo tako zajedno nas nekoliko, radimo....oni kažu "I kako si znao da treba tako?!?" a ja veze nemam da im odgovorim...

:lol:
znam i taj osecaj... kada ih gledas zbunjeno jer je tebi potpuno, kristalno jasno... skoro kao da je kompletan proces na nivou instinkta... :D :zen:

mogao sam da im objasnim... uglavnom... samo sam cesto puta morao da idem "baby steps" varijantom, tj. trazio sam od njih da mi govore sta im u kom trenutku nije jasno... a onda trazio u sebi odgovor kako da povezem taj trenutak sa onim koji je meni logicno sledeci...

bilo je trenutaka tipa: samo prihvati da se tako radi... :D

Kombinatorika mi je bila....sa STRAHOM okrećem zbirku da vidim koje je rešenje....Nikad nisi načisto.

:lol:
nisam sa strahom, vise rezignirano "sigurno nije tacno"... :lol: ali se skroz obradujem kada mi je tacno resenje :hyper:

a TEK je bio posebna prica... tu me je odusevila Furijeova, Laplasova i Z transformacija... to je bio prvi put da sam ugledao prakticnu primenu :D
Korisnikov avatar
By Mars
TEK?

teorija električnih kola?
Korisnikov avatar
By Mars
Ok. Da proverim.

Čudan naslov za onako praktičan predmet, a?

Korisnikov avatar
By bittersweet

Ok. Da proverim.

Čudan naslov za onako praktičan predmet, a?

Skroz... :)

predmet me je ostavio skroz ravnodusnim... :shrug:
ali me je odusevio profesor. zainteresovao me je za neuralne mreze i fuzzy logiku sa dve recenice :D
Korisnikov avatar
By Mars
Nama je predavala profesorka po nadimku "Bakica". Ko ona iz crtanog filma.
Asistenti su već bili, ono...standardni.

I meni se topologija mreža tu sviđala...prelazni režimi...to kako kad...Kola sa raspodeljenim parametrima, vodovi, su mi ostali misterija...
Korisnikov avatar
By bittersweet

Nama je predavala profesorka po nadimku "Bakica". Ko ona iz crtanog filma.
Asistenti su već bili, ono...standardni.

I meni se topologija mreža tu sviđala...prelazni režimi...to kako kad...Kola sa raspodeljenim parametrima, vodovi, su mi ostali misterija...
nama je predavao Reljin. Extra profesor. jedan od retkih koji dodje na cas, u odelu skroz, stavi jednu ruku u dzep, uzme kredu u drugu i krene da pise, predaje, izvodi, nista skripte, nista da se podseti, da cita na pola recenice... :)

vodovi su svima ostali misterija... :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
I ja sam imao takve. Sve iz glave, sve ko voda ide.
A Bakica...razvuče neko izvođenje na dve table...pa ih podigne na četri...i tek vrisne "STANITE!!" i onda ide brisanje...

Vodove na pismenom nisam uradio, ali sam znao da će da me pita na usmenom pa sam naučio.
Korisnikov avatar
By bittersweet
Takvi su postali jako retki :sigh:

:lol: setio sam se kada smo spremali teoriju iz komplexne analize, ako ne znas kako se zove teorema, napisi da je Cauchy-jeva, jako su male sanse da promasis. Posle je to ostalo i za druge predmete, ako necega ne mozes da se setis, pitas da nije Cauchy-jeva teorema :D

Cauchy rulez :rock: :D :love:
Korisnikov avatar
By Mars
Košijeva teorema...zaboravio sam o čemu se radi.

Mi smo imali za Taylorov red. Kad god ne znaš šta da radiš funkciji: razvij je u Taylorov red...
Korisnikov avatar
By Mars
Znaš da je iz Analize II oborio jedno 20 ljudi ispred mene. Neko je u definiciji linijskog integrala upotrebio pojam "luk". I on ga pita šta je to luk. Ovaj ne zna - obori ga. Sledećih dvadesetak isto pitanje, isto ne znaju, isto ih obori.

Tek se kao nečeg sećam u vezi onog, ali vezano ili za diferencijalne ili ... nešto treće. Nikako nekog zadatka da se setim sa tim...
Korisnikov avatar
By bittersweet

zadaci su bili integrali u kompleksnom domenu, tipa naci integral od toga i toga po pozitivno orijentisanoj kruznici C+ itd...

kod mene vec nije bilo toga... tj. usmeni deo na veceini matematika se radio pismeno...

evo kolega, danas ispit nije tezak, tri koshija po izboru :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
To smo radili iz magnetike...cirkulacija vektora. Iz teorije polja...gradijent i ostalo.

Kod mene su usmeni bili stvarno nepotrebni užas...pismeno 10 pitanja pa te onda pita...šta mu padne...ili s tim nešto u vezi ili nešto totalno nevezano...Najveći užas naravno kad te na Analizi II pita nešto iz Analize I...pa pada u nesvest kako možeš da ne znaš, pa kako si ti položio uopšte jedinicu ako TO ne znaš...iživljavanje teško...
Korisnikov avatar
By bittersweet
aham :)

"kolega, pa to su elementarne stvari, to se radilo na predmetu X-1..."

ma sjajni su u potpunosti :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!