Originally posted by ROYAL
E, baš bih voleo da vidim kako to "puknuti" nogom srednjeazijskog ovčara, šarplaninca, engleskog hrta, akitu inu pa i veliku pudlu ako krenu da te napadnu... To su sve rastom veliki psi koji imaju jako i razvijeno zubalo i koji lako mogu da se izmaknu kontroli ako se sa njima ne radi.
@Krepa - niko nije pričao o agresivnosti toy dogs vs. "opasni" psi, tako da, ako nemaš nikakav drugi argument, nemoj molim te da raspravu svodiš na apsurd
Kad ljude neće da čitaju a vele da su mnogo razumni...
Međutim, 67% smrtnih ishoda napada pasa na ljude u Ajmerici otpada samo na samo dvije pasmine: rotovi i šitbuli.
E, vidiš, greška. Uzgajanje pasa, pored kombinovanja partnera za parenje (genetike), upravo podrazumeva i socijalizaciju pasa i osnovnu dresuru pasa. Inače govorimo o štancovanju, puppy mills i sl. Svaki ozbiljan odgajivač štence ne prodaje/poklanja dok sa njima ne prođe bar osnovne korake socijalizacije i dresure. Upravo je to i jedna od razlika (naravno, pored, objektivnih kvaliteta pasa, krvnih linija) koja razlikuje uzgajivače i štancere.
jest dušo jest...
i svaki rat se vodi po ženevskim konvencijama i nijedna borba pasa nije namještena... itd...
sigurno su vijesti o malformacijama kičme kod njemačkih ovčara po čitavom svijetu laž i podmetanje, baš kao i nova pokoljenja krajne agresivnih retrivera, kao i ruski hrtovi sa manjkom zubi... itd... itd...
Maltezeri nervozni, a pinčevi agresivni? Jel mi pričamo o istim rasama? Nešto si se ti tu žestoko zabunio
yap, svi su psi zapravo mirni ko bubice a jedino što je loše na svijetu su zli ljudi...
Upravo, uzgoj/odgoj je bitan.
Ne znam šta da kažem na ovo... AždaHo, jel ti mali klića, pošto znam da boobs nisu?
ma to sam napisao da vas ne bih proglasio žrtvom iste mode koja uz šitbule propisuje tozla, utoke i narodnjačke klubove... u mojim očima Freud je vazda vrijedniji... no, ponavljam, to se odnose na one koji žele šitbule iako nemaju nikakva pojma o njima (osim ovog prvog kojeg imaju i koji je superzlatan) i usprkos tome što nemaju nikakve uvjete za njihovo držanje... ako se pronalazite u takvoj skupini slobodno ovo shvatite kao ličnu uvredu
Posebnim ukrštanjem? Nekih rasa? Svrha - stvaranje što agresivnijih pasa? Google is your friend?
Za tebe verujem da nije diskriminacija, pošto se razumeš, ali za poznavaoce/obožavaoce/držaoce dotične rase budi uverena da jeste, jer odgovorni odgajivači nemaju pojma o poreklu rase niti od kojih je rasa nastala niti sa kojom "svrhom".
Tješi se ti tješi... ipak je to istina i to tolika da i gooogle to piše...
i ja sam diskriminiran jer ne smijem držati svinju u kadi svog stana... jebiga, naučih se živjeti s time... ali velika je to diskriminacija... zamisli! potpuna zabrana držanja kokoši, ovca, koza, svinja, krava i konja u svom stanu u sloteru!!!