Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

By Glasnik
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2389631#p2389631]smaug napisao:[/url]
Dakle koliko je trebalo svetlosti sa npr Andromede = 9460730472580800* x 2.5 / 299 792 458

Necu nista da ti zamerim kad budes opisivao. Ako znas strane sveta.
:)
Bavim se ja tako malo matematikom i rezultat ove jednačine mu dođe 78894000 sekundi.
To je 1314900 minuta.
To je 21915 sati.
To je 913.125 dana.
A ako uzmemo da mesec ima prosečno 30 dana, onda je to 30.4375 meseci.
To je grubo 2.5 godina.
:wow:

Znam strane sveta. ;)
Nadam se da ću se setiti ovog za koji mesec pa pisati. :)
Korisnikov avatar
By smaug
A to je isti onaj broj 2.5 koliko je Andromeda udaljena. Jer mu to gore dole levo desno dodje na isto. Jer je to poenta svetlosne godine.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Jednom sam po čitanju Kontakta ležao u travi i posmatrao zvezde, i onda sam imao isti trip kao junakinja, kada se toliko zadubiš u zvezde da imaš utisak kao da će te gravitacija "otpustiti" i da ćeš pasti u to svekoliko prostranstvo.

Nije uopšte prijatan osećaj. :D
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Volim astronomiju, pokušavam da prepoznam objekte na nebu, al za sada ništa sem planeta, Oriona i Velikog Medveda ne mogu da prepoznam :D Ok, sad znam gde su Regulus i Spica zbog blizine Marsa i Saturna, al da nema njih u blizini, ko zna da li bih mogao da ih nađem :)

Inače koga zanima, od planeta trenutno su vidljivi Mars i Saturn u toku većeg dela noći, i Jupiter na istoku u ranim jutarnjim satima pred svitanje.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ne volim. imao sam astronomiju u srednjoj i predavao je neki slogirani profesor i bio sam na dva njegova casa (pred polugodje i pred kraj, cisto da ne budem neocenjen :lol: ) i predavao je jako dosadno i sporo i lose. a i inace me ne interesuje mnogo, mnogo vise volim svaku granu fizike pojedinacno nego astronomiju.
zanimljivo mi je da slusam i citam o astronomiji sa druge strane, ali mi nije zanimljivo da se bavim time.
Korisnikov avatar
By KiviSuperSpy
Obožavam astronomiju :sweet:, poslednje tri godine se intenzivno bavim (predavanja, posmatranja, skupovi, kampovi...) i blenem u nebo :sunce:. I ja sam u fazonu if I could turn time verovatno bih to upisala.
Korisnikov avatar
By smaug
Ja bih vam rado opricala sta se sve odavde vidi ali sam onemogucena prisusvom kisonosnih oblaka poslednjih nedelju i kusur dana.
:(

On a positive note, nedavno sam sa bb bila ovde i bilo je kul:
http://www.bco.ie/" target="_blank
Korisnikov avatar
By 李香兰
Posto sam u gimnaziji prirodni-matematicki smer, receno nam je da u 4. dobijamo predmet astronomiju. Nece se officially zvati astronomija nego geografija, ali cemo da se bavimo samo tom oblascu i to detaljno.
Korisnikov avatar
By smaug
Na danasnji dan, pre 43 godine su Ameri u Nevadi iscenirali sletanje Apola 11 na Mesec.
Korisnikov avatar
By spliff
ne volem
Anhedonie objasnio...
Korisnikov avatar
By smaug
Planete vidljive u Avgustu:

Merkur, u jutarnjem nebu vidljiv tokom gotovo celog meseca, ali najbolje sa juzne hemisfere. Najveca zapadna elongacija od Sunca 16. Avgusta. (lepo se video jutros).

Venera je u ovom periodu jutarnja zvezda, jasno svetli pre samog svanuca.
Najveca zapadna elongacija od Sunca 15. Avgusta.

Mars se ubrzano smanjuje (i velicina i jasnoca). Nalazi se u Devici. Nisko je na jugozapadu (pri zalasku Sunca).

Jupiter se vidi ujutru. U Biku je i tik uz Veneru ceo mesec.

Saturn je nisko na jugozapadu, u Devici, zalazi oko 10:30 uvece.

Uran je vidljiv u okvilu konstalacije Cetus (ili Veliki kit).

Neptun je dosadan, vidi se tokom cele noci i u Vodoliji je.

Osim ovoga zanimljiv je i Mesec.
Pun Mesec u avgustu se jos zove i crveni, gromonosan ili Mesec pas. Na jeziku domorodackog plemena Severne Amerike (Algonquian) pun mesec u Avgustu se zove jesetrin Mesec. U severnoj i centralnoj Indiji je poznat kao narali poornima ili raksha bandhan i obelezava kraj monsuna i pocetak sezone ribolova.

To je prvi pun Mesec.

Avgust ce imati jos jedan (pun Mesec) sto je retka ali ne i neobicna pojava (u jednom veku, u proseku 41 mesec moze da ima dva puna Meseca).
Ovaj pun Mesec se zove blue Moon,(bb ovo ce te zanimati) iako to nema nikakve veze sa stvarnom bojom Zemljinog satelita.
Ima veze sa tim da je nekada davno izraz 'blue moon' koriscen da oznaci retke pojave (a ne obrnuto).
1946 jedan astronom amater je pisuci za magazim Nebo i Teleskop uoptrebio ovaj izraz za cetvrti pun Mesec u sezoni (koja obicno ima tri).
Onda je blue moon upotrebljen i zvanicno 1980 i sad smo stuck with it.

Pa ako ste prvog agusta videli pun mesec onda trideset prvog avgusta imate priliku da ga opet vidite.
Ako promasite, sledeci blue moon je 31. jula 2015.
By space_oddity
Ja zainteresovana.

Svi vi koji kažete da biste, pri ponovnom biranju zanimanja, odabrali astronomiju - možda bi vam bio zanimljiv podatak da je astronomija jedina nauka kojoj amateri zapravo daju dosta značajan doprinos javljanjem svojih kvantifikovanih zapažanja onima koji se profesionalno bave time. :) tako da, nikad nije kasno!

Gledao neko Perseide? :)
Ja uspela da vidim možda 20ak komada. Dečko video crveni i zeleni! (Odvojeno smo gledali.)
By space_oddity
Ja sam sa drugaricom otišla na krov neke zgrade (jedva nađosmo zgradu u kojoj je otključan izlaz za krov, lol), tu smo legle i dobrih par sati gledale.
Bilo je simpatično, mada bih volela da sam više videla. Do 24og traje kiša, pa se možda može ponešto još zakačiti...

Nego, smaug, ti vidiš neptun golim okom? :O
By space_oddity
Oh, hvala, taman ću 24og biti negde gde bi svetlosno zagađenje trebalo da bude znatno manje. Sumnjam da moje ćoravo oko može da vidi nešto što je prividne magnitude skoro 8 (7.8 će biti 24og), ali vredi pokušati :)
By space_oddity
Hah, dobra ideja :iskolacen:
nisam dosad koristila takve rekvizite, ali možda se okušam teleskopom :)
Korisnikov avatar
By smaug
^
Zezas li me ili se ja samoinicijativno primam ko saucesce?

Znas sta je prividna magnituda, znas da sto je ona veca vidljivost je slabija.....a nisi se setila da koristis ni dvogled ni teleskop i nisi ih do sad koristila. I onda od dva ponudjena izaberes 'tezu' varijantu?

Ke?

:puzzle:
By space_oddity
Teleskop mi je u tom periodu bio dostupan, a inače nije, te je svakako bio interesantnija varijanta i zato je odabran.
A ne pade mi napamet ni jedan ni drugi iz prostog razloga što nemam naviku da ih koristim. Meteorske kiše (astronomske pojave koje najviše pratim) posmatram golim okom jer mogu da vidim dovoljno da ne osetim potrebu da se smaram višesatninm držanjem dvogleda kako bih videla još više.
Korisnikov avatar
By Sisorama
Pozdrav poznavaocima astronomije!
Prevodim jedan stari egipatski tekst piramida već par dana, plus sam pišem napomene. Pošto tekst govori o dekanima, da li neko za kako da prevedem termin heliacal rising na srpski? Nešto kao 'helijakalno uzdizanje' (verovatno sam izmislio prevod). smaug, u te se uzdam, ti si mi Jevanđelje.
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
To je helijački izlazak, pojava kada planeta izlazi iz sunčevih zraka i ponovo je vidljiva na nebu. Dešava se kada se planeta odalji oko 15 stepeni od Sunca (ili Sunce od planete).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!