Originally posted by Kiborg
Angra:
Ja sam odustao odavno, jer sam unapred znao da ti ne možeš da shvatiš šta je u toj rečenici sve istinito.
Pa šta je istinito? Da je postojala neka fizika paralelno sa Grcima, koji su bili "tamo neki", i zapravo nisu imali blage veze o njoj, samo su joj malo udarili temelje, postavili osnovne probleme, ponudili prve odgovore i dali joj grčko ime?
Pogledaj ponovo svoje knjige, ako si fizičar, a mislim da nisi, jer svaki dobar fizičar zna istoriju sopstvene nauke, kao i to da se u nekim oblastima (kvantna mehanika) ona i dalje dodiruje sa "čistom", spekulativnom filozofijom. I to nije slučajno, jer je ona zasnovana -- u staroj Grčkoj! -- kao posmatranje i promišljanje prirode (φύσις) nasuprot društvenim običajima (νόμος), u poznatoj Aristotelovoj definiciji.
U srednjem veku i sve do XVIII veka, humanisti-fizičari -- koji sebe zovu "prirodnim filozofima" -- detaljno proučavaju Aristotela i druge klasične autor[itet]e (auctores), pišu uglavnom na latinskom i paralelno su i pisci latinskih rečnika, botaničari, optičari, lingvisti, etnografi i šta sve ne. Oblast njihovog interesovanja je "philosophia naturalis" i
to je velika promena u odnosu na ranije vekove, kada je u centru filozofskih studija stajala metafizika, učenje o duši i sl. Filozofi prosvetiteljstva (Bayle, Newton, Leibniz, Diderot itd.) sakupljaju ogromna znanja iz fizike i drugih znanja o prirodi, geografiji, mineralogiji itd. ali i dalje nemaju ideju o nekakvoj "fizici" o kakvoj ti govoriš. Za njih je sve to samo prilika da igraju na kartu fundamentalnog Aristotelovog razlikovanja physis/nomos, da bi tako, kroz učenja o prirodi, proturili i svoje revolucionarne ideje o uređenju društva ili, u slučaju Leibniza, da bi ih stavili under scrutiny na način koji je njima odgovarao.
Npr. u Bayleovom
Istorijskom i kritičkom rečniku (1697, 1702), najvećoj enciklopediji prosvetiteljstva pre Diderota, umetanje članka o pironistima, sledbenicima starogrčkog empirijskog filozofa Pirona, služi kao tempirana bomba u katoličkoj Francuskoj -- Bayle je bio protestant u izbeglištvu u Holandiji -- i sve se i dalje vrti oko političke istorije i društvene teorije, a malo ili nimalo oko samih fizičkih zakona. Odrednice o fizici više liče na istoriju književnosti nego na današnje formule, sve vrvi od referenci na antičke filozofe, pesnike, istoričare.
Ukratko, kad bi bilo kome od XVIII veka unazad rekao ovo što si rekao meni, pogledali bi te belo i rekli da ne može neko da zna fiziku ako ne poznaje ostale oblasti filozofije.
A sad ti meni objasni šta je tačno istinito u onome što si rekao.
*vel boy mode on*
Moja puna podrška Incubusovom postu.
*vel boy mode off*