Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By bu
jel ovo club za one koje ne vole matematiku ? :D
Korisnikov avatar
By h2o
Kako sam je samo nekad voleo, davno, davno ...

Matematika je za mene pluskvamperfekat
By str00ja
E, isto kao h2o... tipa, voleo sam je davno, kroz veci deo osnovne skole, isao u razne skole matematicara, takmicenja, bas rasturao onako... posle mi je valjda postala previse komplikovana, te se presaltovah na dijametralno suprotne nauke, gajeci nevidjeni hejt prema matematici jer me je stvarno nevidjeno ubijala u pojam, posebno kada sam bivao prinudjen da iz nje radim svasta a znam da se time licno necu baviti niti ce mi trebati xD hvala bogu vise je nema... i uz duzno postovanje ljubiteljima, ne mogu da verujem da takva mozgojebacka posast ima svoj fan club, ovde i bilo gde :lol: salim se, postujem je, ali se ne petljam s njom, sto dalje od mene. :bouncy:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Jao, kako sam ovu temu propustio :doh:

Obozavam je :love:
Zavrsili smo analiticku pre nedelju dana, bila fina oblast, ali jebes to, teorija haosa :love:
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by Vetur úlfur
Zavrsili smo analiticku pre nedelju dana
:love:

ali ipak mi je analiza zakon (funkcije, integrali, povrsinski integrali (poseban :love: ), teorija realnih i komplesknih funkcija)...
Korisnikov avatar
By Mage
Obožavam matematiku i zaista joj se divim. Vrhunac ljudskog genija.

Moja oblast ekpertize su sistemi parcijalnih diferencijalnih jednačina :D
Korisnikov avatar
By Mars
Šta to beše?

Sistemi diferencijalnih...ok. I parcijalna integracija kao metod rešavanja integrala.

A parcijalne diferencijalne?
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Mars

Šta to beše?

Sistemi diferencijalnih...ok. I parcijalna integracija kao metod rešavanja integrala.

A parcijalne diferencijalne?
Pa kada ti je funkcija više promenjivih pa imaš izvode po jednoj promenljivoj dok druge promenljive držiš konstantnim i onda tako za sve promenljive :blenta:
Korisnikov avatar
By Mars
Aha. Kao kad recimo prelaziš iz jednog koordinatnog sistema u drugi (npr x,y,z u ro,fi,teta)...pa ti treba Jacobianova determinanta po tim parcijalnim izvodima...Al kod diferencijalnih jednačina se toga već slabo sećam...

Sve drugo mi je u glavi, bez nekog posebnog treninga bih uspeo sada da rešim...al što se parcijalnih tiče možda samo par naprostijih tipova...
Korisnikov avatar
By Mage
Pa tako nešto da...

Kao što kod običnih diferencijalnih figurišu obični izvodi (samo po jednoj promenljivoj), kod parcijalnih diferencijalnih figurišu parcijalni izvodi ;)

No, zajeban je to proračun, ja se samo šalim da sam ekspert, sećam se da mi je to bilo najteže iz matematike :)
Korisnikov avatar
By Frey
Evo i mene, čisto da svojim počasnim pristustvom dam svoj doprinos ovoj temi.
Korisnikov avatar
By Mage
No, Marse, pošto kontam da se baviš matom... Jel imaš neku dobru knjigu da preporučiš? Ja sam izgubio skripte koje sam pisao kad sam polagao matematiku 1 i 2 a ponekad mi zatreba nešto da pogledam :)
Korisnikov avatar
By Mars
Na žalost, retko se u svakodnevnom poslu bavim matematikom, a iz hobija ili da produbljujem znanja ili ono postojeće posmatram iz drugog svetla - jako retko. Ipak, kad naidje nešto od toga (posebno ovo zadnje) - sreća, sreća, radost...

S vremena na vreme to što kažeš - treba mi da pogledam nešto i onda se najčešće obratim Demidoviču jer tu tačno znam gde je šta, gde mogu da ga nađem. Inače kad mi treba da se na brzinu osetim pametno i povratim osećaj kako držim život u svojim rukama - onda Matematiskop 7 jer tu ima svega, pa za šta sam trenutno raspoložen to radim.

Možda se ono sa početka promeni, možda se budem intenzivnije bavio u budućnosti.

Ti?
Korisnikov avatar
By Mage
Pa ja sam budući inženjer tako da mi s' vremena na vreme zatreba mata. No, ponekad se bavim matom čisto iz radoznalosti (koji sam ja štreber :kesa: ) ili da bi skontao neke stvari iz fizike koja me isto jako interesuje :)
Korisnikov avatar
By DoctorWho
Originally posted by Mage

Pa tako nešto da...

Kao što kod običnih diferencijalnih figurišu obični izvodi (samo po jednoj promenljivoj), kod parcijalnih diferencijalnih figurišu parcijalni izvodi ;)

No, zajeban je to proračun, ja se samo šalim da sam ekspert, sećam se da mi je to bilo najteže iz matematike :)
pa i niej bas tako nesto :P
;)

malo je mnogo teze :)

no matematika i u onom najgorem svom obliku je nesto najlepse :)

i tim se bavim i to volim :)
Korisnikov avatar
By Mars
Najgori oblik koji sam ja sreo sui Čebiševljevi ortogonalni polinomi...i nije mi bilo najlepše. Ne, ne...

Toliki fan nisam.

Mislim da na tehnici što se nekih stvari tiče - forsiraju žešću matematiku nego na PMF.

A gde trenutno živim kada su videli program koji smo radili, nisu mogli da veruju da se radi o osnovnim studijama...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
^ Joj mi smo radili ove godine Cebisevljeve polinome (nisu ortogonalni, ne znam, mozda je isto). Vise smo radili u MATLAB-u (jer se predmet zove MATLAB ;) ) nego rucno, ima previse racunanja, ali u svakom slucaju je :awesome:
Korisnikov avatar
By Mars
Ma ne znam više ni čemu služe. Niti šta su ortogonalni polinomi uopšte.

Nešto iz teorije polja, ali ne one lepe stvari divergencija, rotor, stator...gradijent...nego nešto...ma drago mi je da se ne sećam!

Ono kad nisam imao uopšte osećaj da sam ZAVRŠIO sa rešavanjem problema. Možda je to...a možda ima i da pišeš još dve strane do kraja - sve ti je podjednako moguće.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Mi smo to radili za iterpolaciju. Interpolacija je najbolja ako su takce na osnovu kojih interpolisemo cvorovi cebisevljevog polinoma :cool: I dokazivali smo to, al bilo davno, ne secam se :lol: Mada, mogao bih da obnovim, nece mi skoditi...
Korisnikov avatar
By Mars
E, da. Interpolacija.

Ja pre neki dan na jednom dosadnom sastanku provlačio funkciju kroz neke zadate tačke.

A pre toga rešavao problem zakonitosti susreta male i velike kazaljke na satu.

A šta sam radio pre toga...verovatno izvodio obrazac za povšinu kruga preko dvostrukih integrla, mada je to zgodno samo za neke kratke sastanke pošto brzo ide...
Korisnikov avatar
By DoctorWho
hahahaha kakve trivijalne stvari :Dbolje resavajte sisteme diferencijalnih jednacina :P
Korisnikov avatar
By Mars
Kad tebi na tvom sastanku bude dosadno, a ti radi šta ti hoćeš, netrivijalno.
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by DoctorWho
bolje resavajte sisteme diferencijalnih jednacina :P
:love:
Originally posted by Mars
Mislim da na tehnici što se nekih stvari tiče - forsiraju žešću matematiku nego na PMF.
na koje stvari tacno mislis? ja sam na matematickom (bg) i tamo nas ubijaju od matematike... naravno ne zalim se. :D stvarno ne mogu da zamislim oblast koju nismo dotakli.

mali doprinos sa sve ljubitelje matematike :)

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Dobar je.

Što se onog gore tiče...baš to što kažeš - dotkali (ili kao što su meni svojevremeno rekli drugari sa mf: samo smo pomenuli)...konkrtno neke stvari....recimo iz teorije polja neki račun...Beselove funkcije...pola semestra radili samo matematički aparat da bismo tek onda ušli u našu konkretnu materiju.
Korisnikov avatar
By nev
razumem sad :) to je dobra stvar. mi se na mf-u najvise bavimo torijom (sto je naravno super), ali se jako malo spominje prakticna primena matematike, sto meni nedostaje.
Korisnikov avatar
By Mars
Koliko se oslanjate na programe?

Daj još nešto od onog malog genijlca gore.

:B
Korisnikov avatar
By Mars
...a što me sad podsetilo: ajmo matematičke viceve :D

Znate verovatno "Ide operator diferencijala ulicom...." ?

:D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!