Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Eksperimente su izvodili i antički naučnici, najčuveniji je onaj Arhimedov sa specifičnom težinom. Fetišiziranje eksperimenta među pozitivistima a zatim prihvatanje te fetišizacije od strane marksista je razlog zašto su tebi u post-komunističkoj školi napunili glavu takvim stvarima.

Humanističke nauke su ono što ti daje sposobnost i slobodu da gorenavedeni proces shvatiš i da ne postaneš plen gospodara istine, na primer Morrisa Klinea.

Ἀρχὴ σοφίας όνομάτων ἐπίσκεψις. :superheroj:
Korisnikov avatar
By luciferin91
Originally posted by Dirrty

Sve do jedne društvene nauke su naslednice filozofije, preuzevši određeni deo njenog stvaralaštva.

I početak svake društvene nauke bio je vezan isključivo za teorijski razvoj.
Kao i sve prirodne zar ne?

Teorijski razvoj imaju i neke prirodne nauke, npr kvantna mehanika.
Korisnikov avatar
By luciferin91
Originally posted by AngraMaina

Eksperimente su izvodili i antički naučnici, najčuveniji je onaj Arhimedov sa specifičnom težinom. Fetišiziranje eksperimenta među pozitivistima a zatim prihvatanje te fetišizacije od strane marksista je razlog zašto su tebi u post-komunističkoj školi napunili glavu takvim stvarima.

Humanističke nauke su ono što ti daje sposobnost i slobodu da gorenavedeni proces shvatiš i da ne postaneš plen gospodara istine, na primer Morrisa Klinea.

To nije eksperiment. Procitaj definiciju eksperimenta.

Ne vidim kakva je poenta ovoga sa ex komunistickim stavovima obrazovanja.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dakle filozofija je nauka.

I to posle matematike, reklo bi se najopštija (makar u težnji).

Nije eksperiment jedini nosilac empirizma.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Kada glupost kao što je filozofija može da ima svoj folder, trebalo bi da ga ima i nauka.
Mada, da filozofira može svako, ali da nešto pametno piše u naučnom folderu retko ko može. Tako da je možda i to razlog što ovo jedno postoji, a ono drugo ne.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Dirrty, ne lupaj.
Filozofija nije nauka.
Idi sad uči nešto, valjda imaš neki kolokvijum, ako nisi obnovio godinu.
Korisnikov avatar
By luciferin91
Shto bi rekao moj profa fizike: Filozofija je za one koji imaju 2 iz fizike, 2 iz matematike i 5 iz istorije.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by luciferin91

Ne, ti pročitaj istoriju eksperimenta. Πείραμα (eksperiment) je sve ono što dolazi od πείρα, tj. čulnog, praktičnog iskustva, suprotno od θεωρία, spekulativnog iskustva. Arhimed je došao do istine praktičnim iskustvom.

Galileo je živeo i mislio u humanističkoj tradiciji i operisao je takvim pojmovima, kao i njegovi savremenici i generacije naučnika posle njega. Ono što Galileju daje značenje prvog eksperimentatora-pozitiviste, jeste samo deo istorije pridavanja značenja, određenim pojavama, kroz istoriju.

Radzume?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Kiborg

Kada glupost kao što je filozofija može da ima svoj folder, trebalo bi da ga ima i nauka.
Mada, da filozofira može svako, ali da nešto pametno piše u naučnom folderu retko ko može. Tako da je možda i to razlog što ovo jedno postoji, a ono drugo ne.
Jaooooj.... :doh:

Da nije bilo filozofije, ne bi bilo posmatranja i kritičkog promišljanja.
Da nije bilo posmatranja i kritičkog promišljanja, ne bi bilo fizike i matematike.
Da nije bilo fizike i matematike, ne bi bilo binarnog brojnog sistema i poluprovodnika.
Ergo:
Da nije bilo filozofije, ti sad ne bi sedeo za tim računarom i pljuvao po njoj.
Korisnikov avatar
By luciferin91
Originally posted by luciferin91

Ne, ti pročitaj istoriju eksperimenta. Πείραμα (eksperiment) je sve ono što dolazi od πείρα, tj. čulnog, praktičnog iskustva, suprotno od θεωρία, spekulativnog iskustva. Galileo je živeo i mislio u humanističkoj tradiciji i operisao je takvim pojmovima.

Ono što Galileju daje značenje prvog eksperimentatora-pozitiviste, jeste samo deo istorije pridavanja značenja, određenim pojavama, kroz istoriju. Radzume?
Ti ne razumesh dobro srpsko hrvatki jezik? Da se obratim na nekom od evropskih ili hebrejskom jeziku?

Eksperiment nije legnesh u kadu i skontash kako funkcionishe neki zakon u fizici.

I shta ko potice od tih reci? I naziv celija potice od soba za redovnike.

Razumesh sada?
Korisnikov avatar
By Kiborg
@Angra

:lol:
Drži se ti lingvistike. To je nauka za tebe. Pusti ovo ostalo.
A fizika je uvek bila fizika, to što su je tamo neki Grci zvali drugačije je njihov problem :P
Korisnikov avatar
By Dirrty

Dirrty, ne lupaj.
Filozofija nije nauka.
Sami činite vaše mišljenje nepotrebnim, pošto je izričito egoistično i bezobrazno.

Ako su prirodnjaci toliko superiorni, čemu onda omalovažavanje drugih?!

:canttouchthis:
Korisnikov avatar
By luciferin91
Originally posted by Dirrty

Dirrty, ne lupaj.
Filozofija nije nauka.
Sami činite vaše mišljenje nepotrebnim, pošto je izričito egoistično i bezobrazno.

Ako su prirodnjaci toliko superiorni, čemu onda omalovažavanje drugih?!

:canttouchthis:
Prvi zapoceli.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Budite malo i realni, nije li to jedan od vaših voljenih naučnih principa...

Nisam ja taj koji je nekog pljunuo zbog razlike u mišljenju.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Luciferin:

1. Piše se poTforum i srpskohrvatski jezik.

2. Znam sedam jezika i čitam još četiri, pa možeš da biraš na kome hoćeš da mi se obratiš.

3. To što misliš da možeš nečemu da me podučavaš jeste samo problem tvoje nežne mladosti.

4. Ja znam na šta ti misliš kada kažeš eksperiment, ali ti ne znaš na šta ja mislim kada kažem diskurzivnost naučne istine.

5. Nije dobro omalovažavati nijednu disciplinu niti oblast znanja. Po pravilu se vrati kao bumerang.

Eksperimentalno dokazano. :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina

@Angra

:lol:
Drži se ti lingvistike. To je nauka za tebe. Pusti ovo ostalo.
A fizika je uvek bila fizika, to što su je tamo neki Grci zvali drugačije je njihov problem :P
Ja se ne bavim lingvistikom (btw not of your business čime se ja bavim :D ), a ti o prošlosti fizike i istoriji nauke očigledno znaš jako malo.
Korisnikov avatar
By Mage
Ne bacajte hejt na filozofiju :die:

Što se tiče ideje za podforum "nauka"... podržavam! :up:
Korisnikov avatar
By Kiborg
@Angra

Idi bolje piši neki rečnik :P Korisnije je od te iluzije u kojoj živiš da znaš nešto o fizici. To je tebi očigledno blisko koliko meni deklinacije u starogrčkom.
Korisnikov avatar
By AngraMaina

@Angra

Idi bolje piši neki rečnik :P Korisnije je od te iluzije u kojoj živiš da znaš nešto o fizici. To je tebi očigledno blisko koliko meni deklinacije u starogrčkom.
Bacaš hejt Kiborže. To ti nije dobro za kožu. Zbrčkaćeš se pre vremena. :paradajz:

"Fizika je uvek bila fizika, to što su je tamo neki Grci zvali drugačije je njihov problem."

Ako ti ne vidiš na koliko je sve načina ova rečenica duboko pogrešna, I rest my case.
Korisnikov avatar
By luciferin91
Bez svadje. Tema nije filozofija vs nauka, vec o tome da je potrebno da se forum malo osvezi.
Korisnikov avatar
By Kiborg
edit:
Pa to je ključno. Ako filozofija ima potforum, mora ga imati i nauka :durenje:

Angra:
Ja sam odustao odavno, jer sam unapred znao da ti ne možeš da shvatiš šta je u toj rečenici sve istinito.

A što se hejta tiče, mogu da ga bacam kol'ko hoću, imam kremu sa koenzimom Q10, nema zbrčkane kože na mom licu :awesome:

/ovo može da ti ide u ~forumsku kozmetologiju~ kad budeš menjao potpis :P /
By Kragi
Ne vidim to kao bilo kakav uslov za obrazloženje u uvodnom postu. O zanimljivostima i naučnim dostignućima možeš da pišeš ili otvoriš temu gde hoćeš. Zar je uopšte i bitno? Koga zanima čitaće i učestvovati u raspravi. Jedina prednost može da bude to što bi takav potforum podstakao ljude da više pišu o tome, no i to mu bude mač sa dve oštrice. Npr. u delu foruma koji se zove 'kultura i umetnost' neretko pišemo o tome koliko balavimo, dok uz pisca koji nas smara, istovremeno gledamo Džonija Brava... ali dobro bitno da je tema u kulturi i umetnosti :)
eto :D
Korisnikov avatar
By Incubus
Ah, manifest dekadencije.
Moram da vam kažem da vas je odredio Aristotel, vjerovatno bi to uradio neko drugi da nije on, ali eto jeste. Zahvalite se ocu.

Ukoliko mislite da je filosofija glupa, nepotrebna i sl. vjerujem da ste odgovorili na sva pitanja, good 4 u.

Naravno da sam za uvođenje sekcije koja bi se bavila naukom u tom nekom tehničkom smislu.

Teorijska fizika je najbliža filosofiji.
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Angra:
Ja sam odustao odavno, jer sam unapred znao da ti ne možeš da shvatiš šta je u toj rečenici sve istinito.
Pa šta je istinito? Da je postojala neka fizika paralelno sa Grcima, koji su bili "tamo neki", i zapravo nisu imali blage veze o njoj, samo su joj malo udarili temelje, postavili osnovne probleme, ponudili prve odgovore i dali joj grčko ime?

Pogledaj ponovo svoje knjige, ako si fizičar, a mislim da nisi, jer svaki dobar fizičar zna istoriju sopstvene nauke, kao i to da se u nekim oblastima (kvantna mehanika) ona i dalje dodiruje sa "čistom", spekulativnom filozofijom. I to nije slučajno, jer je ona zasnovana -- u staroj Grčkoj! -- kao posmatranje i promišljanje prirode (φύσις) nasuprot društvenim običajima (νόμος), u poznatoj Aristotelovoj definiciji.

U srednjem veku i sve do XVIII veka, humanisti-fizičari -- koji sebe zovu "prirodnim filozofima" -- detaljno proučavaju Aristotela i druge klasične autor[itet]e (auctores), pišu uglavnom na latinskom i paralelno su i pisci latinskih rečnika, botaničari, optičari, lingvisti, etnografi i šta sve ne. Oblast njihovog interesovanja je "philosophia naturalis" i to je velika promena u odnosu na ranije vekove, kada je u centru filozofskih studija stajala metafizika, učenje o duši i sl. Filozofi prosvetiteljstva (Bayle, Newton, Leibniz, Diderot itd.) sakupljaju ogromna znanja iz fizike i drugih znanja o prirodi, geografiji, mineralogiji itd. ali i dalje nemaju ideju o nekakvoj "fizici" o kakvoj ti govoriš. Za njih je sve to samo prilika da igraju na kartu fundamentalnog Aristotelovog razlikovanja physis/nomos, da bi tako, kroz učenja o prirodi, proturili i svoje revolucionarne ideje o uređenju društva ili, u slučaju Leibniza, da bi ih stavili under scrutiny na način koji je njima odgovarao.

Npr. u Bayleovom Istorijskom i kritičkom rečniku (1697, 1702), najvećoj enciklopediji prosvetiteljstva pre Diderota, umetanje članka o pironistima, sledbenicima starogrčkog empirijskog filozofa Pirona, služi kao tempirana bomba u katoličkoj Francuskoj -- Bayle je bio protestant u izbeglištvu u Holandiji -- i sve se i dalje vrti oko političke istorije i društvene teorije, a malo ili nimalo oko samih fizičkih zakona. Odrednice o fizici više liče na istoriju književnosti nego na današnje formule, sve vrvi od referenci na antičke filozofe, pesnike, istoričare.

Ukratko, kad bi bilo kome od XVIII veka unazad rekao ovo što si rekao meni, pogledali bi te belo i rekli da ne može neko da zna fiziku ako ne poznaje ostale oblasti filozofije.

A sad ti meni objasni šta je tačno istinito u onome što si rekao.

*vel boy mode on*
Moja puna podrška Incubusovom postu. :up:
*vel boy mode off*
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!