Praksa demantuje ovde dominantno prisutna gledišta da je prekomerna telesna težina uzročnik problematike iz uvodnog upita. Toliko debelog sveta ima u skladnim, dugim i romantičnim bračnim i drugim vezama, a u nekim od takvih primera je baš ljubav prema dobrom zalogaju značajan generator nepresušne ljubavi i privrženosti. Jedan od takvih harmoničnih primera nalazimo u selu Markovac, nadomak Velike Plane. Imao sam priliku tamo da boravim pre nekoliko godina prigodom seoske slave. Za vreme svog trodnevnog boravka upoznao sam jednu porodicu u kojoj su svi debeli - Mama debela, tata debeo, deca debela, baba debela, deda debeo. Svi, baš svi debeli. I oni svi tako sednu za sto i jedu. Jedu. Jedu.... Pola sata do 45 minuta traje taj obed, a za vreme slava i drugih svetkovina se dnevno ponavlja i više od standardna tri puta ( doručak, ručak, večera ). To su rođaci tog mog prijatelja, koji me je i doveo u to selo na slavu, pa smo jedne večeri otišli kod njih u najavljenu posetu. Dok smo sedeli i pili kafu, majka porodice ( od svojih približno 120 kg ) je odjednom izjavila da je gladna. To je bilo dovoljno da otac porodice pohita u kuhinju i počne da iznosi vozove i vozove pečenja, hleba, salate i druge hrane, koja je uvek spremna na gotovs. Svi su se , kao po komandi, parkirali za sto i krenuli da jedu. Nas su takođe zvali, ali pošto smo mi već večerali, ljubazno smo se zahvalili, na šta su oni rekli - '' Pa šta, i mi smo već večerali, ovo je samo zakuska .. '' Praktično, to im je bilo drugo večeravanje tog dana. Posmatrao sam ih u tom ritualu i zanosu, jeli su sporo, slatko i dugo. Ljubav se širila pogledima i slatkim zalogajima.
Suština je da je srećan onaj čovek koji nađe sebi odgovarajućeg bračnog druga. Moja drugarica Simona vaga 110 kg, a ima vanbračnog supruga od 78 kg. I sad će i da se venčaju, posle 15 godina vanbračne zajednice života, ja ću da budem kum.