Originally posted by Wilhelmina
Ne znam ni sama kako da ukratko formulisem temu...
No, pitanje je upuceno ljudima koji su u dugim vezama (pri tome mislim na one od preko dve godine), a pitanje je... da li ste ikada dosli do zakljucka da ste mozda propustili nesto bitno u zivotu, zbog toga sto ste se vezali za samo jednu osobu?
Pri tom, to nesto bitno mogu da budu izlasci, flertovi, upoznavanje vise ljudi, pa i seksualna iskustva.
I oni koji jesu bi mogli da kazu kako su se izborili sa tom mislju.
Introspekcija i stalno preispitivanje su deo moje prirode, tako da je sasvim logično da sam razmišljala i o tome o čemu ti pišeš.
To što sam u dugoj vezi ne znači da su mi roletne na očima pa da ih podižem samo kad mi je tu cura. Samim tim sam primećivala lepotu drugih devojaka. Ponekad mi se desilo da me uzbudi neka prolaznica ili npr. selebriti. I onda se zapitam da li ja nešto propuštam ili ne. I zaključim da NE propuštam, a evo i zašto. Moja devojka mi puno toga pruža, pre svega na opšteljudskom planu. Na više nivoa. Ja sam osvestila da su površni kontakti, bilo da je reč o flertu, žurkama i sl. samo jedan tren posle čega se osećam prazno. Pa i nesrećno. Znam da kad sam bila mlađa da me je uvek nerviralo što sam ja u odnose sa ljudima ulazila sa maksimalnom ozbiljnošću, a drugi su bili u fazonu 'opušteno' i sl. Pošto moja devojka u potpunosti odgovara mojoj prirodi onda nemam utisak da nešto propuštam.
Mislim da je to individualno i da je pitanje propusta u vezi kakvi smo zapravo mi sami. Jer ako je osoba sklona švrljanju, ili joj to odgovara u određenom momentu, onda je izlišno da ostaje u dugoj vezi. Isto tako i obratno.
Dakle, nema tačnih i netačnih odgovora. Oslušni sebe, izdvoj (lične) prioritete i kad to uradiš ne žali za propuštenim, jer slediš svoju prirodu.
Eto, primera radi, homoseksualnost je moja priroda i ja je sledim. Briga me kako je percepcira društvo. Sa druge strane, za mene je monogamija jedini oblik psihološki prihvatljive egzistencije. I to nije stvar patrijarharta, heteronormativa i čega li već, već sam jednostavno takva. Naravno, poštujem i tuđu prirodu i to što su neki ljudi skloni poligamnom ponašanju.
Ovo je jedna od boljih tema u poslednjih nekoliko meseci.