Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Чврст сам и храбар.
Умем да се изборим.

Удаљих од себе све што живот квари
и омета му нормалан ток.
Негативце и завидне.
Љубопитљиве и љубоморне...
Лажне пријатеље и праве непријатеље.
Жеље и амбиције.
Ленчуге и лопове.
На прву препознам лажова.
Малодушне
што би да копнем са њима...

Туђе монологе избегавам,
наметнуте обавезе
и разговоре у бескрај.
Једноставно заћутим.

Радим из задовољства,
Ништа ме више у томе не спутава.
Штедим и себе и друге и време
од себе, других и сувишног.

Ослобођен страха
од неизбегљивог.
Сада заиста живим
живот и јесте
када се ништа трагичног
не дешава.

Не бојим се смрти
али јој ни не хитам ...

Сваки дан, сваки тренутак је пун,
свака ми је реч на свом месту
Често се осмехнем без презира
на несувисло
и однекуд из мене избија
лакоћа
које раније нисам био ни свестан.
Ево још само мало,
па и овом августу,
свршетак само што није,
као да се месецима жури,
да оду, побегну, нестану, мину...

И мачак је један једно време био ту...

Време лети!
Ређаше се баш лепи, овде свежи,
дуги летњи дани...
Један се звао Скадарска,
други Фрушкогорска,
све зависно од улице
на којој тренутно радим.

Одавде, чујем где сад киша управо почиње да пада...

Подршка је ту, након посла,
протрчи његово присуство
кроз вече, обедујемо,
уз различита вина,
треба да погодим регију
и годину бербе.
Разговарамо о свему,
натенане, мирно.
И он у једном тренутку оде
да спава – сам.

Сваке ноћи кад то могу
откидам, од нечег жртвујем свесно,
од здравља, од снаге, од моћи
и све радећи, као у бунилу, стрепим...
Хоћу ли стићи и довршити
што намеравам и желим?

Више је не чујем, киша као да је, изгледа стала...

Лебдим над разгранатим сплетом улица,
не замишљам их, сваку појединачно видим.
И кад нисам - јесам тамо...
Уносим потом те слике у снове.

Прошле сам ноћи викао наглас:
''Знам и за ту кућу
и за ту адресу''...
И људи ме чули, долазе,
походе ме, бројни,
за свашта се распитују,
нешто знам а нешто богме ни не знам...
Korisnikov avatar
By IMPACT
Карин је као млађа, била девојка на типичној животној стази Парижанки, завршила је студије са 27, запослила се на телевизији као асистент режије свакодневних поподневних ток-шоова, радила је тамо ко' коњ, излазила два пута недељно викедном са ''бандом'' својих пријатељица у ресторан а затим у ноћне клубове.
Прошле су године и никад јој се за све то време није десила ни једна озбиљна љубавна прича. Једно слатко буцмасто створење, живо, весело, што брзо мисли, једе и прича.
И онда се појавио он. Као да је излетео из неког нашег филма из седамдесетих, црн, маљав, дебелих обрва и светлих, пламтеће сјајних циганских очију...
Пала је велика љубав. Ели је из предходне изашао на мала врата са великим проблемима са бившом женом, упознали смо га десет дана по њиховом познаству, после три недеље он који није имао куд, уселио се у њених 27 квадрата, после три месеца су се верили и почетком маја она је била трудна, по први пут у животу у 44-тој години.
Сви смо били свесни шта то значи али та дивна, божанствена љубав,тај ненадни дар што свима који су сами улива наду да наде има, да срећа постоји, да ту срећу сви заслужују, одједном нас је све вратила људскости као јединој нашој правој суштини, солидарност се прелила свим нашим срцима спојивши их у једно, једино, велико срце које се бодреће искрено радовало свој тој бујици тако лепих вести ...
Већ смо се договарали ко ће шта да уради кад дете буде ту. Све је било у реду до петог месеца а онда је Карин добила јако повишени притисак и пупчана врпца се стисла а дете више није храњено како треба. Пре недељу дана сазнали смо да копне и да неће, да неће бити добро...
Знали су већ да ће добити девојчицу и дали су јој име Мила...
Дивно Српско име Мила, Мица, Милица, Лепотица!
Oтишло је јуче чедо анђелима то. Мила наша мајушна Мила...
Живот је заиста понекад тако сурово неправедан...
Била је субота, девети март, 1991 године, леп, сунчан дан. Око подне, на првим демонстрацијама Опозиције у Београду, цео Трг и све околне улице преплавила је маса мирног света.

Моји пријатељи и ја, стајали смо код робне куће, преко пута ''Руског Цара'', када су одједном ''зазвиждали'' сузавци. Очи су нас стравично пекле, панично смо покушавали да дишемо, да у нешто обришемо сузе али смо се осећали још горе, и даље нас је пекло, непрекидно смо кашљали, било нам је мука. Био сам бесан, у неверици, у шоку. ''Они дакле тако, преваранти и кукавице, сузавцима на свој народ''...

Не волим гужву зато смо стајали ту у прикрајку, ако буде комешања да се брзо и лакше разиђемо.

Slika

Видео сам својим очима ову жену како, поред фонтане испред Дома Штампе, у црно обучена, скроз мокра, издигнута три прста пркоси полицији.

Кренуо сам кући преко Теразија. Те сам ноћи чуо тенкове како из правца Аутокоманде улазе у град. Све се у кући од њих тресло, посебно се сећам бата гусеница по калдрми, пригушене тутањаве, као да је у питању земљотрес.

Сутрадан предвече, стајао сам у маси на степеништу што из Фрушкогорске води на Косанчићев Венац и гледао како студенти покушавају да пређу Бранков мост. Видео сам и полицију кад их је зауставила. Касно у ноћ коначно су ушли у град и онда смо, они из Студентског града на Новом Београду и ми окупљени с ове стране моста, онда смо сви заједно кренули Браковом и Царице Милице ка ''Тањугу'', извикиване су разне пароле: Против Милошевића, комуниста и власти.

Ту сам се и ја осмелио, ''Митевићу свињо дебела'' и маса ју је за мном, наглас и громко, поновила у хору. Трештао је у два ујутро цели Топличин Венац, не би краја моме поносу. Тај Митевић, био је озоглашени директор Телевизије, његова је смена био један од главних захтева демонстраната.

И онда месецима, привидни тајац...

Припремао сам испите за јунски рок, после је дошло лето и распуст, за јули сам добио стипендију на две недеље у Паризу. Тада је почело, ''оно'', у Словенији...

Словенци који су били у нашој групи више нису ни са ким желели да разговарају нити да се друже а посебно не са нама из Београда. Демонстративно су напустили завршно вече представљања земаља учесница, кад смо ми, у име Србије, запевали ''Тамо далеко''.

Звао сам родитеље: “ Шта да радим?”, Ништа, враћаш се, ако буде драматично, јавићемо ти''...

Након повратка у Београд почео сам да учим за септембарски, тада поправни рок.
Самоиницијативно, тог сам лета одлучио да озбиљно преслишам своје знање француског, нашао сам преко огласа праву правцату Францускињу која се доселила у Београд и ишао код ње три пута недељно на часове. Богу иза ногу...

Пријатељима сам говорио, слутећи по интуицији, да на јесен сигурно одлазим на Запад. И тако је и било...

Испит сам положио у четвртак 19-тог а већ у понедељак 23. септембра, те 1991 године, у 16 часова, одлетео сам последњим авионом за Париз. Отац нас је пратио до пасошке контроле да се увери да ће нас заиста пустити у авион. Мене и мог брата.

Нас редовне студенте нису ''дирали'', али пошто војне власти нису успевале да сакупе довољно ''кандидата'' за одлазак у Вуковар, почели су да сачекују младиће увече по кафићима и на јавним местима и да их присилно одводе у касарне. Моји су се препали и тог викенда је одлучено да морамо да отпутујемо.

Тада ништа нисам разумео шта се заправо дешава али оно што се надвијало као несрећа над судбинама милиона људи, био је за мене прави и једини тренутак да се мој живот заиста промени. Отишао сам. Не жалим ни данас, да сам остао, живот би ми био грозан као што је већини оних који нису отишли или једноставно нису могли да оду.

Неки су на гробљу, већина је жива, живе бедно, животаре, многи су отпуштени са посла или не раде, они што раде страшно се муче, нередовно примају плату, запали су у тешке дугове и кредите, алкохол, депресију и у разне болести, многи станују још код родитеља...

Ово што се сада дешава са Сиријцима, десило се и нама, само нас Овде нико тада није жалио, нити нам је ко у било чему или на било који начин помогао. Довијали смо се сами. А отишло нас је на стотине хиљада. И скоро да се нико није ни вратио.

Из моје генерације, имам рођаке, пријатеље и познанике који данас живе на свим континентима, чиоде да пободем на мапи Света, где ко од њих данас да живео, било би тих пободених чиода, буквално, на скоро свакој држави, њих на десетине...
Korisnikov avatar
By IMPACT
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2428215#p2428215]Sanja Steppenwolfin napisao:[/url]Ne mogu ti reci da si ljubav mog zivota, ali isto tako ne mogu tvrditi da to vremenom neces postati.
Ako mi se ovih dana omakne poneko "Volim te", nemoj se uplasiti.. to su ipak najizlizanije reci.. svako ih izgovara.. kada ih ja izgovorim, to je kranje sebicno i krajnje moje. Izgovaram te reci kada ih osetim.
Nista nije vecno.
Osoba sam koji zivi za danas i sad, za ovaj jedan tren.. a u ovom trenu, ti si mi sve.
Ljudi gledaju na zivot kao na niz trenutaka, a ako kazem da sam osoba od trenutka, zar to ne znaci da mi se zivot sastoji od niza zivota?
I bas u ovom zivotu, ovom sad, ovog trena, ti si mi sve.. moja prva i poslednja.
Sutra mozda vise necu biti tu, ali ovaj tren ce ostati. Ovaj ceo jedan zivot ce ostati urezan.
Ceo jedan zivot, a u njemu samo ja i ti i ovaj tren, kraci od treptaja oka, jedog uzdaha, jednog osmeha..
Neki ljudi celog zivota cekaju taj ‘pravi’ tren. Ja ga imam sada. Zelim sve i zelim to sada.
Nemoj sklapati oci, proci ce, i cekaces sledeci, i sledeci, i sledeci.. a on mozda nece doci. Nemoj.
Ne trazim puno.. daj mi svoje sada, i imacemo zajedno jedno zauvek.

Slika

Сања, ево поново сам прочитао овај твој текст, јер је толико диван, топао, искрен, осећајан и јасан, из тебе бије једно заиста племенито, слободно и умно срце, запањује ме зрелост и прецизност твојих запажања, мисли и осећања. Дивим се брзини којом си у врло тешка времена стасала у изграђену личност. Жене то ионако учине пре мушкараца.

Али ти си се изградила у човечну, несаможиву и осећајну особу. Не сумљај у себе због туђих небитних замерки и придика, гарантујем ти, ти поседујеш суштину изузетности, ти си права реткост, драгуљ који се не поклања сваком, оплеменићеш све оне које ће твојом истинском добротом бити умивене и обасјане. А она је најлепша врлина, највећи дар, она и гвоздена врата отвара. Чувај се само ледених срца која никад нико није раскринкао...

''Ljudi gledaju na zivot kao na niz trenutaka, a ako kazem da sam osoba od trenutka, zar to ne znaci da mi se zivot sastoji od niza zivota?''

Откуд ти памет да овако нешто напишеш у твојим годинама? :klap:
Korisnikov avatar
By IMPACT
Рођењем бивате окружени људима које нисте избрали. Ни ви њих, ни они вас. Веза вам је крвна, рођачка, неизабрана. Требало би да сте били жељени и да ћете бити вољени. Али не мора тако и да буде.

Рођаштво је само база од које нешто позитивно може да се развије у току живота, гајењем међусобних односа где је љубав предвиђена да свему буде мотор.

Човечанство почиње да се међусобно угњетава и трви већ у тим првим, малим социјалним круговима. У наметнутим односима подређености и надређености, разликом у годинама, социјалном статусу, способностима, новчаним могућностима, човек уместо да се оплемењује и духовно богати све више и више ствара одбрамбене механизме бежићи у усамљеност иако је по својој природи друштвено биће.

Или упада у замку лажних блискости или пак бира да друге манипулише из неког интереса. Изграђује и бројне предрасуде...
И уместо да се током егзистенције круг односа шири, јача и продубљује он се нажалост све више и више сужава.

На сахрани којој сам присуствао било је тридесетак људи. Двадесетак их је дошло из поштовање према породици, шесторо, јер су део те породица а само су три особе искрено жалиле умрлу. А нису јој биле никакав род...
Драга Недо,

Већ je ево пуних 7 година протекло од нашег виртуелног познанства.
Створено пријатељство и присност утемељили су се на нама заједничкој страсти истраживања и упознавања историје и архитектуре Београда!

Колико смо се међусобно заиста упознали и тиме лично обогатили, шта смо све научили једни од других и шта све данас о Београду знамо ти си томе свему била и остала најбољи сведок и учесник!

Ова нас је истоветна пасија духовно преобразила и неизмерно нам улепшала животе, дајући огромну енергију, подстицаје и инспирацију у раду и стваралаштву.

Том заједничком преданошћу испуњени дани и ноћи избрисали су из наших свести колотечину времена у коме живимо и вратили нас пре свега нама самима, нашој суштини и бити, богатству пре свих наше, српске културне баштине, којег, у правој мери нисмо били ни свесни.

Срећан рођендан драга моја Недо, добро здравље и све најбоље ти желим!

Slika
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2734413#p2734413]IMPACT napisao:[/url]Рођењем бивате окружени људима које нисте избрали. Ни ви њих, ни они вас. Веза вам је крвна, рођачка, неизабрана. Требало би да сте били жељени и да ћете бити вољени. Али не мора тако и да буде.

Рођаштво је само база од које нешто позитивно може да се развије у току живота, гајењем међусобних односа где је љубав предвиђена да свему буде мотор.

Човечанство почиње да се међусобно угњетава и трви већ у тим првим, малим социјалним круговима. У наметнутим односима подређености и надређености, разликом у годинама, социјалном статусу, способностима, новчаним могућностима, човек уместо да се оплемењује и духовно богати све више и више ствара одбрамбене механизме бежићи у усамљеност иако је по својој природи друштвено биће.

Или упада у замку лажних блискости или пак бира да друге манипулише из неког интереса. Изграђује и бројне предрасуде...
И уместо да се током егзистенције круг односа шири, јача и продубљује он се нажалост све више и више сужава.

На сахрани којој сам присуствао било је тридесетак људи. Двадесетак их је дошло из поштовање према породици, шесторо, јер су део те породица а само су три особе искрено жалиле умрлу. А нису јој биле никакав род...
Није се мучила, отишла је у сну, сазнао сам на путу за Београд, знала је да долазим, нисмо се видели...

Било је лепо и дан је био осунчан, почива горе, на Лешћу, на дивном месту са кога пуца поглед на Дунав и Европу из које је дошла. То је била њена последња жеља.

Данас би јој био 77 рођендан, њој, која ме је родила.
Korisnikov avatar
By IMPACT
Пишем, разговарам са собом ...

Највећи део времена проводили смо у муку или бих слушао твоје баналности које си намерно претакала да би ме спречила да кажем било шта.

Нека сви знају да сам желео, да сам жарко желео да те волим, да те упознам, да ти се дивим, да ми будеш, да ти будем узданица. Сањао сам те иако си сво време била поред мене, увек ту тако близу али ипак никада са мном.
Вечито си била равнодушна на моју основну, нагонску, неусиљену потребу да ти искажем колико те волим. Да и исто то заузврат од тебе примим. Ништа специјално, ништа посебно. Оно основно. Само толико. Нема си била и када је та моја жеља за љубављу прешла на друге и коначно, негде ван тебе нашла себи одушка.

Знаш ли зашто пишем? Желим да из мене изроне сузе, желим да те ожалим, желим да ми недостајеш до краја мог живота...
Мајко! Надамном их нећу лити, не брини, не жалим себе, ја сам сада срећан, жалим и желим само да ми недостајеш, као некада давно, прадавно, када ми се чинило да си ми ти најпреча, важнија од свих ...

Slika

Мамина слика ''Коњаник'' из 1962 године...
''Eлоиз и Абелар''

''Лети песма око света лепа, лепа као бајка, нема детета ни цвета, нема док не роди мајка. У животу ја сам срео многе, многе добре жене ал' је само једна мајка хтела да роди баш мене. Добра мама, лепа мама...''

Сећаш ли се ове песме? Сваке године, певали смо је Вама, мајкама за Осми март...
Да, у школи, у школи, на приредбама, носио сам тада црвену пионирску мараму око врата и плави качкет и на њему спреда пободену велику златну звезду и у њој урезан црвени срп и чекић.
Знало се : Бела кошуља, плаве панталоне, ''Рудове'' ортопетске дубоке браон ципеле на шнирање...

Никад ниси дошла ни на једну од тих '' комунистичких '' светковина...
''Мама је знате уморна, болесна је, радо би дошла али тешко се креће''. Да те заштитим од њихове љубопитљивости, неку би лаж већ смислио. Једино си ти била та која је увек била одсутна.

Седео бих са кућном помоћницом у кухињи док си се закључавала у своју собу и из ње изазила тек сутрадан својим одласком у нови радни дан.
Годинама сам те чекао, седећи у кухињи, нисам разумео у чему је ствар, додуше никад ништа нисам ни разумео о теби.

Као дете јако сам патио, сада сам то мало и заборавио, сада је то престало да ме мучи, дуго је трајало, страшно је болело, дуго сам чекао, начекао се и недочекао те, сав од тога окорео, отупео, превремено сазрео.

'' Ако ме мама не воли мора да сам ја за то крив.''
''Не знаш ти шта је то Север, једна недогледна равница у којој нон стоп фијуче ветар и стално нешто ситно ромиња, подилази те вечито језа, наоколо блато, каљуга и црне, масне њиве а над њима димњаци рудника угља и фабрика текстила, магла, сивило, мрак што пада у пет поподне. Тамо је хладно и лети...

У томе сам рођена, уз њу и њега. Она је била моја мајка а он мој полубрат.
То као мала нисам ни знала. Твој деда је имао три сестре - уседелице које су живеле на великом сеоском имању, личило је на ове, овдашње, војвођанске салаше.

Годинама су сви мислили да нисам упућена у породичну тајну. И комшије су знале. Када су ми другарице саопштиле моју "бруку" мислећи да ја за њу не знам, да ће ме то сазнање поразити, уништити, погледавши их срећне од пакости право у очи, без беса ни срџбе одговорила сам им да не знају и не разумеју о чему блебећу. Знала сам истину и већ је одболовала..

Беше ми шест, тетке су једно вече причале о мајци мислећи да спавам. Чула сам и разумела све, прекрих се јорганом и ридах горко, хтедох да умрем од суза и плача. Брата на имање никад нису звале. Само мене. Ма да њих није било, за време рата би смо поцркали од глади. Дешавало се да заиста немамо шта у тањир да ставимо.

Мајка ме није трпела, сва је њена љубав и пажња само брату била посвећена. Он је учио у топлој соби а ја сам силазила у подрум по угаљ иако сам се плашила мрака, прала веш на руке у хладној бунарској води, руке ми беху модре и отечене. Спремала сам ручак, водила рачуна о повртњаку, хранила живину, била им служавка.
Видео си филм ''Бедници''? Е, та Козет, то сам била ја.

Slika

Мамина слика ''Пијачни дан у Прованси'' 1961, 100 х 50 цм.

Отац ми је мобилисан 40' и одмах је отишао је у рат. Није се вратио. Рањен у ногу, сакрио се код сељака на једној фарми, лечили су га како су знали и умели - ракијом. Дошло је до гангрене, кад су га, уплашени, коначно одвели у болницу, Немцима, већ је било касно. Било му је 33. Бог да му душу прости!

Касније сам схватила зашто се није предао: Знао је да га мајка не воли, разочаран, сигурна сам да је желео да погине, да нестане, разумео је да га је искористила. Послужила се њиме само да би она том удајом свој образ пред светом опрала.

Зато сам остала сироче, било ми је свега две године, нисам ни знала да очеви постоје. Да је поживео, он би ме волео, сигурно би ме волео јер сам била лепа.

Зашто им се није предао?

Моја мајка а твоја бака била је анархиста, положила је пријемни испит на највишој државној школи у Француској, та диплома директно води на најбоља места и врхунска звања, али слуђена комунизмом, напустила је и кућу и студије и кришом побегла од родитеља у Шпанију, у авантуру грађанског рата, да се тамо бори уз Републиканце...

Нашла је љубав, остала јој верна до краја живота. Отуда се вратила трудна и неудата. Можеш мислити, 1936-37 године, у то време!

На неком балу срела је мога оца, он се заљубио, прихватио туђе дете, чак му је и своје презиме дао. Венчаше се и добише мене. У новембру 1938. Она се убрзо променила, односи су им захладнели, рат и његова смрт спасли су их развода а њу срамоте. Овако је постала респектабилна удовица а ја ратно сироче.
Њен је даса за сво то време мењао женске, бавио се мутним пословима да би на крају рата био осуђен и послат на десет година робије. Од свих тих силних љубавница у затвору га је само твоја бака посећивала. Мислила је кад изађе, биће као пре. Чим је ослобођен, шмугнуо је без трага. Она га је тражила, писала му, није се јављао. Променио је идентитет, оженио се и добио децу. Твог ујака никада није посетио, никад му се картом или писмом није јавио. О поклонима да и не говорим. Какви поклони, никад ништа.

Зато јој је једнога дана дојадило, одврнула је гас, положила главу у рерну и завршила у болници из које жива није изашла.Те ноћи, пробудила сам се, јавила ми се у сну, све ми је било јасно, сутрадан телеграм нисам ни морала да отварам. Било је то годину дана пре вашег рођења...

Јел ти сад јасно? Све су жене курве само је моја мајка била светица.''
Korisnikov avatar
By IMPACT
Провео сам петнаест дана у Београду, у мамином стану. Дошле су ми рођаке и другарице, однеле су ствари, хаљине, блузе, џемпере, накит...

Свака је добила и по један њен цртеж. Почео сам да распремам намештај и слике. На пролеће ће стан бити издат. Време је пролетело. Било ми је дивно. Први пут на миру, први пут без свађа и вређања.

Slika

Мамина слика ''Вече на обали'', уље на платну, 100 х 60 цм

Ову њену слику највише волим. Стајала је некад у мојој, нашој, дечијој соби, гледао сам у то наранџасто сунце дана на заласку и размишљао о будућности, правио планове, маштао о срећи...

Цео тај стан још увек њоме одише, али ње није било нигде. Отишла је, нисмо ни о чему стигли да разговарамо, никад томе није било време а ни погодан тренутак. Оно што не треба да се деси, не ваља форсирати. Немам за чим да жалим.

На журу у њену част било је јако много света, закључао сам прошлост и вратио се у Париз.
Korisnikov avatar
By IMPACT
Сео сам за шанк и наручио водку са јабуком. Келнер ме пита шта ћу, не, не пита ме шта би да пијем, то већ зна, пита ме да ли бих нешто посебно, нешто од њега...
Пали ме, само настави да ме палиш тим својим рагби гаћицама, окрени се да те видим, спреда танге а позади ластиши...

Пу! сад ћу да те претворим у праћку, тамо, вамо, сагињи се, клечи, оно што видим, не могу да верујем, па није у реду, не може то тако, понаша се баш безобразно и дрско.

Slika

Сагиње се испод шанка, тражи нову, неотворену флашу вотке, омамљује ме то његово чврсто, маљаво и ознојано дупе. Каква буља, каква пичкица, сад бих га, како бих га, сад ту, испод барског шанка, осећам воњ његовог зноја, онај воњ недојебане шипарице, што хоће-неће, извољева, видим му леђа ишарана жућкасто црвенкастим пегицама, и гуза му је пегава, а маље боје печеног меса, ту на дохват руке, уби ме пожуда, још се ђубре и примио ...

Сада када сам га регистровао, сад кад сам постао сигуран да ће бити, да ће се десити, то сада ту и пред свима, успоравам дисање, сви мишићи ми крећу у покрет, спреман сам на готовс, спеман сам на паљбу, у струну ми се преобраћа тело, у стену, у челик, у шипку...

Свестан сам да сам начисто одлепио, време је стало, сада сам само са њим. Тих пар секунди разрађујем тактику изненађења, препад... Мислиш да нећу, чек, чек...

Slika

Нетемице пратим и најситније покрете тог тела што се предамном изазивачки увија све нешто чекајући, подуже тражи оно што је одавно већ пронашао али инстиктивно зна да је сада касно, да добијањем на времену, сада може слободно да развије своју игрицу, да отвори карте, да ме у њих већ уплетеног још додатно сагура, да измрцварен сагорим ...

Мој поглед више није израз људски, сада сам звер, знам да сам у лову, више нисам ништа друго до мишић, саздана огромна снага од јачине прокљулале страсти...

Јеси ли више нашао ту флашу ? Као да ћеш сад да је справљаш ту преда мном, шта ли те то толико мукотрпног задржава испод тог шанка.

Нагох се, само је то чекао, као жмиг, као знак. Осматрам његове припреме отпора који мора да ми пружи. Да бесни, да скаче. Сад и он зна да га ловим. Да треба да одуговлачи, да бих му пресецао одступнице и постављао замке, у коју, бар једну од њих мора, гарант, да упадне, да се дебело сурва и заглиби у блату, да се отима, да тоне, да се не да, да га лемам, да га кидам, кости да му ломим док се узневерено истеже и покушава да ме избегне и збрише...

Slika

Одједном сам прелетео шанк и изгрувао га својим падом, моје је тело страховитом брзином потиснуло његово у сред тих наређаних цегера флаша. Згњечило га је на једном толико да су му метални чепови боца изударали дубоке црвене печате по кожи. Крвнички сам га прикљештио уза зид ћошка из кога му више није било куд, више му није било спаса.
Korisnikov avatar
By IMPACT
Драган је таксиста, висок, крупан, увек пријатан, вредан, поштен, честит човек. Вози дан и ноћ, издржава жену и два одрасла сина.

Један од њих је и Ђорђе. Дошли су да из маминог стана пренесу у један мањи породичне ствари до којих ми је стало. Драган спушта ствари, ја уносим у приколицу, ређам, Ђорђе нешто мало радуцка, углавном забушава.

Кад смо ствари унели и кад смо кренули пита мене Ђорђе како је у Француској?

"Како, знаш и сам како, боље него овде у сваком случају"... Ни пет ни шест, наставља он пред својим оцем, "Дал' можеш да ме упознаш са неком Францускињом?"

"Јел ме ти то озбиљно питаш, поводаџија ми није ужа специјалност...Отац ти је нашао посао, ја да ти нађем женску а шта ћеш Ђорђе ти да већ једном више урадиш сам за самог себе?"

" Знаш, отац ти рмбачи, није вечан, шта ћеш после?"

"Него ти се лепо пицни, сиђи са оне твоје Раковице и спусти се у Савамалу, пуна је клубова и странкиња."

Slika

"Ја то не могу ја на та места не залазим"...

"Па како си онда замислио?"

"Велики труд мораш да уложиш и то са неизвесним исходом. Од новца који си сам зарадио одвоји за тај провод, дођи да муваш рибе а ја ћу ти представити Францускиње ако те баш оне занимају...

Али да ти кажем одмах, то ће ти бити као да идеш на састанак за новo радно место, да се спремиш и припремиш, оне су другачије, имају посао, стан, независне су, мењају фрајере, не везују се, не желе да се замлаћују, мораћеш баш добро да се потрудиш, нису оне покретни новчаници, навикле су да мушкарци са њима буду галантни и то на неком вишем нивоу него овде. То ти је Ђорђе и посао и инвестиција.

Да се потом дописујете, да она долази, да ти тамо идеш код ње, ризично је и неизвесно, може да ти се деси да извисиш.
Јако су обазриве са нашим типовима код којих су мотивације и намере уласка у везу по њима врло сумњиве јер често делују неискрене.

Оне желе пре свега да удовоље себи и својим прохтевима а не теби и твојим сањаријама."
Рођен сам у Комунизму за који многи мисле да је имао својих добрих страна. Не могу да говорим о различитим позитивним социјалним аспектима тога друштвеног уређења јер с обзиром на моје тадашње године тога тада нисам био свестан.

''Сигурност'' коју је већини пружио успавала је читаве генерације.

Оно што ми је из тог времена остало је искључиво осећај досаде. Кроз целу младост, на сваком месту и у свакој прилици било ми је досадно, све је било компликовано и недоступно а све што је било могуће деловало и заиста је било банално и посвуда истоветно.

Младост и јесте период у коме је осећај досаде врло распрострањен али у Комунизму он није долазио превасходно из нас самих, услед нормалних пертурбација у развоју личности, он је пре свега долазио споља, друштвеном индоктринацијом, био нам је наметнут, нежељен а код многих је трајно створио негативне навике којих се ни данас нису ослободили.

Досада је убијала Живот јер му је наметала једну уравнотеженост која није природна. Ничег изузетног покретачког није постојало што би давало подстицаје, амбиције или жеље за озбиљним радом, напорима и знојем. Права конкуренција сем у спорту није постојала.

Све је рађено напола, без жеље, офље, безвољно и немарно. Бити одличан ђак или понављач у суштини није представљало ништа битно.
Живело се јако скромно али уравнотежено, социјалне разлике нису биле драстичне а приходи су били исти без обзира на залагања, напоре и труд.

Slika

Миодраг Мића Поповић, 1923-1996 ...

Реч избор није постојала. Касније сам схватио тежину еманципације кроз коју су прошли и на којој су се изградили само изузетни појединци потпуно свесни ове својеврсне ''мишоловке'' којој су се енергично одупирали. Већина њих је већ тада напустила Земљу.

Задовољењем основних потреба свако је у тој маси успављиван да не мисли, да не сања, да не жели, да не тежи бољем...

Појединац није постојао. Човек је био искључиво део једног безименог колектива. Појединачне жеље, укуси и наклоности нису узимани у обзир нити су смели да постоје.

Само су заједничке идеје, пројекти и реализације представљали друштвено прихваћену и прихватљиву вредност. Комунизам никад није одобравао особеност. У најблажој форми одбацивана је подсмехом, у средњој подозрењем а у најоштријој искључењем из друштва.

У Комунизму је за сваку ствар постојао образац, друштвена норма, тако да је и оно што се сматрало лепим било такође врло прецизно дефинисано.
Сваки другачији вид или приступ овој ствари добијао је придев ''буржоаски'',''малограђански'' или ''порнографски''. Постојала је ''поштена'' и ''непоштена'' интелигенција. Лепота каквом ју је дефинисао Комунизам мене је остављала потпуно равнодушним.

А зашто баш лепота ?

Пре свега лепота и естетика у ширем смислу, као код многих других младих хомосексуалаца, оне су биле једини начин сублимације моје сексуалне оријентације коју нисам могао а ни смео јавно да искажем на било који други начин.

Претило је много врло озбиљних опасности којих сам врло рано постао свестан и које сам у страху за голи живот прихватио без поговора. Опрез нам је у свему рођењем био усађен.
Преко дипломатске поште мајка је примала француски недељник ''Elle'' на који је годинама била предплаћена. Завршавао је на хрпи помешан са другим новинама нагомиланим на подним плочицама вц-а, минијатурне и клаустофобичне нус-просторије забарикидиране иза троје врата, саме те просторије, кухиње и дневне собе. Глупи предратни распоред ми је парадоксално у том скученом простору пружао несметани мир. Волео сам да тамо преседим сате прелиставајући, читајући или исецајући новинске чланке а нарочито фотографије.

Прво сам само нехотице посматрао корице ''тог'' женског магазина који ме годинама уопште није привлачио. Шта ја знам зашто, предпостављао сам да су унутра мени неинтересантне теме, женски савети за шминку, лепу кожу и косу, разне дијете, креме, рекламе за доњи веш и парфеме, незаобилазни хороскоп... Чинио ми се идентичним ''Нади'', ''Базару'' или ''Практичној жени'' само у нешто бољем издању...

Тек сам се једнога дана, негде око шеснаесте, одлучио да га први пут прелистам. Пошто је мајка била класни непријатељ из буржоаске земље није ми било дозвољено да учим њезин језик ни у школи ни у гимназији. Да бих разумео о чему се ради, уз речник сам, преводио реч по реч чланке који су привлачили моју пажњу. У почетку је било јако тешко и напорно. Полако, миц по миц, успевао сам све више и све боље да појмим њихову садржину. Захваљујући "Elle"-у, научио сам сам да читам на свом матерњем језику.

Касније сам сазнао да су телефонски разговори мојих родитеља прислушкивани, да је маму годинама неко пратио кад је ишла и када се враћала са посла. Као странкиња која није постала Југословенка могла је да ради искључиво за амбасаду своје земље.

Листањем страница ''Elle''-a отварао се поглед на један другачији свет, свет у боји, на фином, танком и пластифицираном папиру. Rеђале су се рублике : о филму, о књижевности, позоришту, архитектури, музици, на крају се налазила и страна са неколико кухињских рецепата на тврдом картону који су могли да се одцепе и сачувају. Напред слика јела а позади текст његове припреме.

Slika

Колаж који сам направио од исечака из ''Elle''-а 1990-те године...

Највећи му је део као и данас био посвећен трендовима у одевању и увек је било нешто и о мушкој моди, пропраћено фотографијама згодних и разголићених тамо њима познатих глумаца, спортиста и певача.

Био је то један снажан естетски шок, отварали су ми се видици у потпуно непознатом смеру, све је било ново, сјајно, јарких боја, скупоцено и недостижно. У односу на сивило мог живота један сасвим имагинаран, недохватљив свет.

Нисам до тада мислио да сам креативан, нисам био свестан својих могућности, нисам се ни у чему још опробао. Писао јесам, цртао јесам али имајући искључиво утисак да учим копирајући друге.

Сада сам пронашао изворе инспирације који онима око мене нису били доступни. Од ''Elle''-а сам прешао и на друге часописе, књиге, плоче и касете које сам позајмљивао из библиотеке Француског културног центра. Заокупљен прождирањем садржаја свега што ми је падало под руку, буквално незасито гладан, нисам одмах ни приметио да је та круцијална промена у мом животу врло брзо учинила да ми је став, изглед и понашање постало нешто свима сасвим препознатљиво и оригинално.

Почео сам да излазим на ''Академију'', имао сам о чему да причам, почео сам да личим на нешто, међу старијима, лепшима и паметнијима од себе који су ме прихватили јер сам имао ''штофа'', тамо сам нашао своје право место...
Прегорети у себи...

Ноћас сам лоше спавао, устао сам са боловима у грлу, било ми је мука, вртео сам се двадесет минута у месту, да ли да идем или не, спавао сам стојећи, колена су ми клецала, мамио ме је кревет.

Онда сам се прибрао, отишао у кухињу, јутрос су ми све обичне, махиналне радње представљале ужасан напор, загрејао сам воду, извадио шољу из ладице и кашичицу из фиоке, помешао нес кафу и шећер, прелио их врелом водом, отпио три гутљаја и одлетео у купатило. Касним! Мрзим себе кад касним, мрзим да лажем и да се правдам, сав понос, сва се част сроза у самом чину закашњења, најгоре џубре може да ти спусти, да те омаловажи, мрзим себе кад попустим слабости, када заборавим на своју одговорност.
Боли ме курац шта ће ко да мисли ја сам у односу на себе самог захтевнији од других зато ми до сада нису успели да науде.
Али старим, рмбачим 25 година, тешко ми пада да по цео дан стојим, јурим, једва подносим будале, сада од њих бежим, разне петпарачке фазоне на рачун педера, каприсе својих муштерија, нарочито млађих новокомпонованих богаташица без укуса и мозга.

Истуширао се, опрао зубе, ставио дезодоранс, мирис, изабрао мајицу, џинс, каиш, џемпер, шал, ветровку, ципеле, понео сам у торби све што ми је неопходно за тај дан, излетео низ степениште моје зграде у кишно јутро, ушао у метро, променио линију, стајао у препуном купеу иако ми се седело, прешао у други, изашао из подземне станице, дао обезбеђењу да ми претури по стварима, спустио се покретним степеницима до мог оделења и коначно сам положивши торбу на радни сто застао пет секунди. У десет и петнаест.
Дубоко сам удахнуо ваздух, окренуо се и спреман и насмејан кренуо да поздравим своје колеге.

Slika

Био сам на радном месту.

Нови шеф, клинац, лепушкасто детенце, осмехнуо ми се, гледајући ме мало са неверицом и страхопоштовањем, знам да страшно импресионирам клинце...

''Ово је наш најбољи саветник за уређење куће.''

''Ја се вама господине извињавам, касним петнаест минута, није ми било добро, није ми се долазило, бојао сам се да нећу издржати.''

''Молим вас, ако је тако слободно се вратите кући.''

''Не, пошто сам сада већ ту, надокнадићу вам своје закашњене краћом паузом за ручак а посао ме чека, нема ко други, муштерије су заказале састанке, субота је кључни дан, промет нам и од мене зависи. ''

А самом себи ''Ја морам иако ми се неће а пошто морам онда се питање више ни не поставља.''
Време је пролетело...

''Хвала вам, дивни сте, ваши су савети врло исцпни и корисни, дивно је упознати неког који воли свој посао као ви, пуно сте ми помогли, ви сте стварно изузетни''. Упознао сам и Драгана и Милу из Лознице, препознао их по акценту, један ми је клинац шапнуо да га нико не чује ''Ви сте најлепши мушкарац кога сам срео у свом животу'', промет је био милион и двеста хиљада еура, потписао сам пет нових уговора, чекају ме два градилишта наредне недеље, изашао сам у десет до осам, стигао кући у девет. Мртав уморан и срећан!

Осећам се сјајно јер ни данас нисам попустио себи!
Оне исте године када је Тито преминуо моји су се преселили у центар Београда.

Из осунчаног, модерног, тек изграђеног радничког насеља на периферији града одједном сам се нашао у сплету полумрачних, старих улица и излоканих тротоара, сивих и потпуно оронулих фасада.

И наша је зграда била таква. У њој није било деце, није више било живости, граје, овде се говорило шапатом, ишло се на врх прстију, ходало се нечујно. Станари су били све сами пензионери. Један мени сасвим нов и дотле непознат свет.

''Бриши обућу, не галами, поштуј кућни ред ''. На предратном прекидачу немачке производње писало је ''Licht''...

Slika

У самом улазу, у малој собици становала је госпођа Вера, хаузмајсторка, темпераментна Далматинка, пореклом са острва Виса.

Од два стана на свакој етажи, у приземљу, лево је живела госпођа Премовић, удовица, стара Загрепћанка која је говорила тако течно аграмски као да свој родни град никад није ни била напустила а десно исто тако аутентични, становали су Бајићи, праве Сарајлије, са оним само Босанцима својственим, финим и развученим начином изражавања.

На првом спрату, врата десно, живела је мени најиинтересантнији лик у згради, госпођа Пејчиновић, Нада, Надежда, Јеврејка која се за време рата спасила само зато што је била удата за Србина. Њено право, девојачко презиме било је Мунк.

Лево од ње био је стан госпође Јовановић, Марте, предратне професорке књижевности. Од ње сам добио на поклон две изузетно вредне књиге са цртежима наше народне архитектуре великог Александра Дерока и његовом посветом њеном покојном супругу из 1940-те године.
Ту су ми у Паризу, чувам их као очи у глави...

На другом спрату, десно били смо ми а до нас брачни пар Поповић.
Господин Миодраг Поповић, био је професор књижевности на Универзитету, наш највећи познавалац дела Вука Караџића, брат народног хероја Милентија Поповића и син предузимача из Црне Траве који је 30-тих година прошлог века сазидао нашу зграду.

Цела им је припадала до 1945-те године а после национализације остао им је био само један и то најмањи од укупно 10 станова. Касније су га заменили са госпођом Премовић која је пристала да се из великог на спрату пресели у гарсоњеру у приземљу...

На трећем, изнад нас живела је професорка француског језика у пензији госпођа Цакић са својим унуком, тешким наркоманом и алкохоличарем а до њих брачни пар Зорић.

Он је био господин врло углађених манира. Од Поповића сам сазнао да је бивши дипломата СФРЈ и да је за време Окупације био Љотићевац. Озна га је после Рата регрутовала да шара по свету и шпијунира нашу емиграцију.

На четвртом спрату је био таван и два омања стана за издавање где су се станари толико често мењали да се више ни не сећам кога је све ту било...

Овде је све заиста отпочело, овде сам оставио детињство и кренуо да трагам за својим правим интересовањима. Окружење је било толико подстицајно да ево тридесет пет година након свега желим да све те дивне људе поменем, никог нисам заборавио!

Они су део мог Пантеона, изнели су ми све оно што су знали, имали су иза себе дуге животе, имали су шта да ми кажу, на њиховим су се плећима преломила тешка историјска збивања, био сам жељан свих тих сазнања, они су то сигурно и осећали.

Млад, радознао и самоук, волео сам их јер су ме волели, био сам пажљив, без предрасуда, поклањао им своје време кога су они пак имали на претек.
Интересовали су се за мене јер сам се и ја за њих интересовао, само су чекали да крену сва моја бројна питања а ја сам са великом пажњом слушао њихове одговоре, сваку нову и другачије испричану причу. Стари људи не лажу и не улепшавају стварност...

Пружили су ми одскок у свет лепоте у коме ја једино заиста и живим.
Видим да ме пратите, хвала вам што придајете значаја мојој потреби да изнесем оно што сматрам важним и битним у свом животу. Ви сте моји читаоци и ја поштујем то што одвајате од свог времена да разумете нечију туђу, у овом случају, моју суштину.

Не улепшавам ствари, само негујем своју реченицу а све што овде износим онако је каквим сам га заиста видео, доживео и разумео.

Slika

Богородичина црква у Паризу, лево, мој цртеж из 1980-те а десно, такође мој из 2010-те године...

Биле су почеле да се нагомилавају стотине слика које сам помешане на хрпи, разврставао по тематици, одмах, једну по једну, неизбрисиво прецизно и трајно, слажући их памћења ради у засебне ''фиоке''. Заборав је проклетство овога Света...

Да одвајам битно од небитног нигде нисам био научио. То сам већ знао, неко ми је од мојих предака то генетиком пренео, као да је слутио да ће баш мени бити од користи. Састављао сам први фонд образаца свих мојих будућих неостварених пројеката...

На часовима математике, разредне Малине Максимовић, негде у седмом основне, почео сам, не из досаде већ да бих остао сконцентрисан, да на ивицама свеске са малим, бело-плавим коцкицама, бележим своје прве геометријске интерпретације откровљења која су ме управо тада не дајући ми мира, реметила, узбуђивала и збуњивала бунећи ме собом, дајући жељу за још више сазнања. Искључиво сам ради тога закључио да вреди живети даље...

Тада се појавила она, италијанска Ренесанса и Микеланђело Буонароти одзвонивши крај досади која је моју свест сама од себе дефинитивно напустила...

Покушавам да се сетим како сам до тога дошао, којим редом, у којој доби, када се то први пут догодило. Да ли сам одмах схватио о чему је реч, колико ми је тај уметник, не знајући о њему готово ништа, постао битан као узор, појма нисам имао о томе шта његов допринос у општој свести представља човечанству нити сам ишта знао о његовој судбини ...
Микеланћело је 1536-те године добио задужење од Папе Пија III да уреди у трг зараван ''Кампидољо'' на брду Капитол у Риму...

Ево како је то изгледало пре његове интервенције:

Slika

''Плато'' Кампидољо средином 15-тог века, анонимни цртач

План тог још неуређеног простора...

Slika

Под А, романска црква ''Свете Марије на небеском жртвенику'', под B, стара римска градска већница (сенат) а под C, судска палата ( палата Конзерватори ) ...

У то време је ископавањима случајно откривена коњичка статуа цара Марка Аурелија из другог века наше ере, за коју се дуго погрешно мислило да представља цара Константина. Папа је наредио Микеланђелу да је рестаурише и постави на том, новом тргу...

Сигурно је да се уметник дивио статуи коју је имао да поправи, дивио се слободи која је очито постојала у неким прошлим ''лепшим и бољим'' временима, радећи на њој упознавао је финесе римских вајара који су и те како умели да изразе мушку лепоту и мушкост саму, без скривања њених атрибута. У старом Риму није био проблем бити геј срамота је било бити пасиван...

Slika
Шта је ту генијално и какве то везе има са љубављу и сексуалношћу?

Већ сам знао да је Марко Аурелије, римски цар, филозоф-стоичар био хомосексуалац. Микеланђело Буонароти, такође али је он био прикривени, латентан, агресивног карактера, обичан мизантроп, неиживљених нагона, порива и страсти. Сви га савременици описују као тешку сировину.

Али зато какве ли истанчаности у њему...
Био је истовремено вајар, сликар, архитекта, врсни цртач, песник ! Једном је младом римском племићу посветио више од три стотине љубавних сонета који су у каснијим вековима представљани као да су били упућени жени...

''Давида'' је био већ извајао 1501-4 године, врло ефиминизираног, зар не?

Оно што је овде генијално је сам нацрт, ни од чега је осмишљено нешто импозантно, монументално и свечано:

Овални трг са статуом цара на високом постољу у његовом средишту, оивичен је двема складно постављеним палатама, нова је (на доњој слици десно од степеништа), пропорцијама и величином идентична оној већ постојећој, лево.

Slika

Да би се остварила хармонија и симетрија целине оне се овде под оштрим углом скоро да сустичу, трапезоидно отварајући цео тај простор низ велико и монументално степениште ка улици, на дну брда. Одатле је поглед на град Рим једна од његових најлепших перспектива. Најлепша је свакако она са Шпанског степеништа, историјски каснија и очито њоме дубоко инспирисана.

Кампидољо је право ремек дело архитектуре, чудо од лепоте произведено на стишљеној и врло незгодној локацији за градњу...

Ево пројекта...

Slika

И изгледа...

Slika

Жутим сам обележио ту нову палату коју је сам Микелађело пројектовао, остале две је само преправио дајући тиме склад и хармонију целом тргу.

Та његова палата је грађена за зграду Капитолског музеја који постоји и данас а иначе је први наменски зидан објекат те врсте у свету. У њему су римске Папе намеравале да излажу пронађење античке скулптуре...
Инспирисан свим овим чудом, давно сам, давно, баш бескрајно давно, нацртао на ивици оне свеске из математике ову моју прву верзију, први кроки, неку врсту копије тога трга...

Slika

А онда још једну, оригиналнију, са четири зграде и четири степеништа, тргом и коњичком статуом у средини...

Slika

И више од тада никад нисам престао да цртам урбанистичке пројекте. Никад ми то није постало занимање, нисам то студирао, не бавим се тиме професионално, ''не живим'' од тога...

Самоук сам, све што знам научио сам сам... Ово ме је задовољство толико обузимало, толико одушевљавало, време је летело, вечери када нисам излазио јер је у Београду моје младости већина вечери била таква, седео сам и цртао, сатима, ноћима, чекајући дан да сване, слушајући музику, гледајући кроз прозор руже у башти, сањарећи сан свог будућег неостварљивог живота.

Цртежима и писањем, сликом и текстом, преживео сам све удесе који су ме снашли. Искључиво вољом за делањем. Провоцирао сам окружење, наметао се, желео, хтео, нису ми дали, кињили су ме и обесхрабривали, спутавали на све могуће начине...

Сам против свих, нисам бежао, нисам се крио, није ме било ни страх, нити сам био тужан још мање депресиван, у својој сам пасији налазио мир, охрабрење и подстрек да гурам даље без обзира на све оно око мене што је желело да ме као човека физички и ментално уништи или унизи.

Моја ми је љубав према лепом, не као идеалу већ као суштој суштини живота сачувала и наду и вољу за тим истим животом.

Ја сам заиста и само зато одиста одувек био срећан...
Знам да ћу склопити очи миран, душа ће се моја узнети нечујно, лепршава, одлутаће високо и на далеко, другојачија. Мојим прахом нек буде засута земља подно ружа.

То ми је већ сада последња жеља...
Нећу непотребно заузимати места, не желим да од своје смрти правим лакрдију.
Душевност ми је продужила век, вредно је било све ово прегурати...

Ви који сте ме сусрели, који сте ме приметили, којима сам био драг, јер смо се препознали и зближили једноставно а и ви сви који сте ме очекивали, чекали и сачекали, обасули ме пажњом и топлином ваших срца, дали ми да вам се поверим, изјадам, допустили ми да будем саслушан. Ја вам се захваљујем. Била ми је част баш вас да упознам...

Slika

Није битна бројка, никаквог сад значаја немају интензитет или дуготрајност, био је важан и само један једини добронамерни поглед, чврст, пријатељски стисак руке, осмех, лепа реч. Хвала и вама који сте ме и само на тренутак волели, од тога сам живео месецима ...

Свачија је бол наилазила на сућут у мојој души а и радост ме је туђа чинила заиста срећним, без одабира чија, без предрасуда и премишљања, полазило је то од мене једноставно, директно, спонтано, људски.

Никог нисам мрзео, ником не желео зло, никог ниподаштавао, нити себе величао.

Кад и тај тренутак дође, отићи ћу спокојан јер ми је савест мирна, био сам што јесам био, нисам глумио оно што нисам. Икада, иоле, игде …
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 26
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!