Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Iskustva, podrška, ...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Galateja
Što duže odlažemo odlazak zubaru strah je veći, popravak više boli i traumatičnije je, tako je i sa autovanjem.
Ovakvo generalno uputstvo je naravno pogrešno. Analogija sa zuboram je naskroz promašna; nasuprot tome radi se o jednoj toliko specifičnoj ličnoj socijalnoj situaciji i psihičkom stanju pojedinca koje ima vlastite zakonitosti, pogotovo ako je taj pojedinac još u fazi razvoja ( a društvena kočnica patrijarhata i ekonomske nerazvijenosti kod nas se pobrinula da se to sazrevanje produžava neprimereno dugo). Mreža relacija koje postoje oko pojedinca sa mrežom njegovih specifičnih psihičkih sadržaja uz sve odgovornosti koje taj pojedinac ili pojedinka ima na planu svog društvenog funkcionisanja nalaže nam da pristupimo pojedinačnom problemu. I da utvrđujemo zakonitosti pojedinačne situacije a da pri pri prenošenju iskustava na situacije drugih budemo krajnje oprezni.
Korisnikov avatar
By EYA
autovanje je osnovni cin aktivizma i zelje da se pomogne sebi!
pomazuci sebi, pomazemo i drugima... sta god radili.... to nikad nije sebicno, bar ne po posledicama, cak i kad je u osnovi motivacija usko ogranicena sposobnoscu uma da se koncentrise samo na sebe.

licno je politicko!
Korisnikov avatar
By greek_lover
Originally posted by Paris
svi nasi cinovi su sebicni :snob: it's human nature :kosa:
moglo bi i ovako da se kaze :D

Elem, autovanje jeste emotivno veoma stresan cin ali ne bih rekao da je sebican.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Ulix

Do sada smo uvek razgovarali i pisali o autovanju iskljucivo sa afirmativnog stanovista i govorili smo o velikom znacaju koje ima za nas, ali bi mogli da pogledamo i nalicje - postoji li nepotrebno autovanje? Postoji li situacija kada jedino vi dobijate time, i kada autovanjem pravite vise stete nego koristi?
Situacija: "više štete nego koristi" je možda prva opasnost autovanja sa kojom treba izaći na kraj. Zato što su seksualna ponašanja društveno kodirana, naravno. I u sferi uobičajene seksualne prakse devokama koje su u nešto davnijim vremenima imale romansu s momkom iz niže klase pa onda poželele da se udaju za njega, e pa nije moglo tako lako!

Ovde imamo nešto drugačiji problem ali tiče se opet kodiranja. Kada se autujete, vi želite nešto da poručite nekome, da učitate značenje vašoj intimnosti, da je objasnite. A šta vam se može desiti? Da budete objašnjeni nemilosrdno odmah po činu autovanja. Da iz optimistične pozicije nekoga ko želi da objasni, ukaže, ko daje značenje svojoj prirodi i postupcima i saopštava to drugima, naiđete na situaciju u kojoj "nema šta da se više priča". Sva značenja su već učitana.

To jeste jedan od većih problema autovanja koji treba rešiti: da se povede jedan inteligentni rat sa koncentratom društvenih predrasuda i neprihvatanja oličenog u konkretnim ljudima, u našim bližnjima, kako bi došli do autentičnog prihvatanja. Pri tome situacije mogu biti krajnje komplikovane. Mi živimo u društvu u kome se toleriše nasilje u porodici, prema ženama i deci, u kojemu su stege kontrole i prisile vrlo jake i moramo se pitati da li konkretna osoba u datom momentu to može izdržati. I onda neki stručnajci za takva pitanja, kada je potrebno, promišljaju i savetuju da li sad, kada i kako.

Ono što je po meni, svakako, isključeno je neki uopšteni savet kada se radi o autovanju jer uopšteni saveti ne uzimaju u obzir pojedinačne situacije.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Tot
Originally posted by Galateja
Što duže odlažemo odlazak zubaru strah je veći, popravak više boli i traumatičnije je, tako je i sa autovanjem.
Ovakvo generalno uputstvo je naravno pogrešno. Analogija sa zuboram je naskroz promašna; nasuprot tome radi se o jednoj toliko specifičnoj ličnoj socijalnoj situaciji i psihičkom stanju pojedinca koje ima vlastite zakonitosti, pogotovo ako je taj pojedinac još u fazi razvoja ( a društvena kočnica patrijarhata i ekonomske nerazvijenosti kod nas se pobrinula da se to sazrevanje produžava neprimereno dugo). Mreža relacija koje postoje oko pojedinca sa mrežom njegovih specifičnih psihičkih sadržaja uz sve odgovornosti koje taj pojedinac ili pojedinka ima na planu svog društvenog funkcionisanja nalaže nam da pristupimo pojedinačnom problemu. I da utvrđujemo zakonitosti pojedinačne situacije a da pri pri prenošenju iskustava na situacije drugih budemo krajnje oprezni.
Kao prvo, nešto što napišem nazvati generelnim upustvom je naravno pogrešno.
Govorim na osnovu sopstvenog iskustva, kao i iskustva gej ljudi koje poznajem.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by EYA
pomazuci sebi, pomazemo i drugima... sta god radili.... to nikad nije sebicno, bar ne po posledicama, cak i kad je u osnovi motivacija usko ogranicena sposobnoscu uma da se koncentrise samo na sebe.

licno je politicko!
Slažem se napisanim: kratko, a efektno.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by EYA

licno je politicko!
to jeste tako by the book, ali život ne prati uvek napisana pravila, čak i ako su ta pravila ispravna. ako nekoga poznaješ toliko dobro da si sigurna da će mu/joj tvoje autovanje prouzrokovati samo patnju koju nikad neće moći da razreši i da prenese to saznanje na neki razuman nivo shvatanja i prihvatanja, po meni je sasvim u redu da to ne uradiš. isto tako ne mislim da je svaka gej osoba dužna da ima aktivistički pristup svojoj seksualnosti - ta vrsta forsiranja aktivizma zna da pređe u dogmatizam, što mi je mnogo manje prihvatljivo nego nečiji izbor da ostane in the closet. "lično je političko" je skroz ok parola, ali, kao i sve parole, pojednostavljuje stvari da bi efikasnije prenela poruku. uostalom, sumnjam da postoji osoba koja može pošteno da kaže da je svaki segment njenog ličnog života u svakom trenutku življenja istog bio u savršenom skladu sa njenim uverenjima ili porukama koje bi želela da "pošalje svetu".
Korisnikov avatar
By gneeebo
err..moram priznati da me malo zbunjuje ova tema...sam Ulix koji je zapoceo temu kaze da tu razmatra samo hipoteticku situaciju...u cemu je poenta?
ako nekoga poznaješ toliko dobro da si sigurna da će mu/joj tvoje autovanje prouzrokovati samo patnju koju nikad neće moći da razreši
vidim da se ovaj argument ponavlja. sta to znaci?

imam nekog dragog ko me voli i koga ja volim, samo bi se upucao u glavu kad bi znao ko sam stvarno, pa bi bilo lepo od mene da mu ne kazem... na koji nacin onda volimo te osobe i na koji nacin mislimo da one vole nas?

naravno, mozda ima 500 hipotetickih situacija gde bi prosto bilo prakticnije precutati, na primer to sto je neko naveo osobu na samrti i sl., nije poenta da neko tebi blizak umre od tvog autovanja. ali pricati tu o sebicluku potencijalne gej osobe u hipotetickoj situaciji?? hajde da zaboravimo na hipoteticke situacije i da se malo okrenemo realnim situacijama...

sin prizna caletu
cale prvo popizdi, posle zapadne u depresiju
--------------------------------------------------------
sin je sebican, ne voli i ne postuje caleta

nagradno pitanje:
STA JE SA CALETOM
By Sixto
Svakako, ukoliko svojim outovanjem dovodis u neprijatnu situaciju ili u krajnjoj liniji nekog sebi bliskog, tipa clanove najuze porodice i sl. Nismo sami na ovom svetu i ne funkcionisemo kao solisti, vec deo malo veceg orkestra ipak. Jedino u zivotu sto radimo sami sa sobom je obavljanje nuzde.
By Kragi
Neprijatnu situaciju tipa? :trep:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by Sixto

Svakako, ukoliko svojim outovanjem dovodis u neprijatnu situaciju ili u krajnjoj liniji nekog sebi bliskog, tipa clanove najuze porodice i sl. Nismo sami na ovom svetu i ne funkcionisemo kao solisti, vec deo malo veceg orkestra ipak. Jedino u zivotu sto radimo sami sa sobom je obavljanje nuzde.
slazem se. mene je recimo zamolila keva da ne sirim puno po rodnom gradu da sam peder jer su ljudi zatucani i glupi i imace predrasude o porodici i pricace se svasta o njima a ona i cale su osudjeni da ostanu tamo do kraja zivota, a verovatno ce i sestra ostati, a za bg je rekla da radim sta hocu i pricam kome zelim samo da se pazim nevolja. to cu da ispostujem, i onako sam ja 80% vremena u bgu, zabole me za autovanje u rodnom gradu (iako sam vec rekao gomili ljudi)
By Kragi
E znao sam :D

tako je i moja keva kukala sto ce joj komsinica eventualno reci kako joj je sin peder :radosnice:
Eh da, pocece da pricaju kako je to nastrano i kako cu da iskvarim 'normalnog' brata. :lol:

e a onda smo shvatili da je licna sreca njenog deteta mnogo vaznija od toga da li ce komsinica da se pita sto ja nisam ozenjen zaboga?! :drama:

no hard feelings, ali ako je to u pitanju, jebes roditelje koji te prihvate kao gaya a nastave da se zbog toga stide pred drugima.

Logika je obrnuta, oni su sebicni ne ti.
Ti si samo ono sto jesi. :)
By Sixto
Originally posted by Kragi

Neprijatnu situaciju tipa? :trep:
Tipa prozivanje na ulici, podsmevanje u lice i iza ledja, nasrtanje na licnu imovinu, verbalno nasilje i u krajnjoj liniji fizicko jer im je sin peder/lezba... Paleta asortimana srpskih zatucanih mozgova je siroka zaista.
Korisnikov avatar
By harlequin
Nakon autovanja sestri imala sam osecaj da jeste, veoma sebican.

Pogresno sam procenila njenu sposobnost da to prihvati. Toliko se uplasila i zbunila da je pobegla u ideju da sam se salila. Osetila sam se kao skot i pustila je da to tako sebi objasni, dok ne bude spremna da prihvati. Nakon gomile indirektnih prica, ponovila sam joj, tada me cula kako treba. Ali bilo joj je tesko da shvati, prihvati. Plasila se za mene...

Da nju pitate, verovatno bi rekla da bi volela da nisam imala razloga da joj kazem, bilo joj je tesko. Autovanje je za nju bilo neocekivano stresno, meni je frka bila samo kako njoj da olaksam.

Posle pocetnog utiska ne mislim da sam bil sebicna. Iskren odnos je bolji za nas i kada god joj je trebalo objasniti, saslusati, bila sam tu, pomagala joj u zelji da me prihvati. Nema tu jednostranosti, zajedno smo to pregurale, za nase dobro.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by Kragi

E znao sam :D

tako je i moja keva kukala sto ce joj komsinica eventualno reci kako joj je sin peder :radosnice:
Eh da, pocece da pricaju kako je to nastrano i kako cu da iskvarim 'normalnog' brata. :lol:

e a onda smo shvatili da je licna sreca njenog deteta mnogo vaznija od toga da li ce komsinica da se pita sto ja nisam ozenjen zaboga?! :drama:

no hard feelings, ali ako je to u pitanju, jebes roditelje koji te prihvate kao gaya a nastave da se zbog toga stide pred drugima.

Logika je obrnuta, oni su sebicni ne ti.
Ti si samo ono sto jesi. :)
pa nije meni neka sreca da se autujem ljudima koje vidim jednom godisnje. meni je svejedno.

a ne stidi se ona pred drugima vec kaze da skoro svi ljudi i njeni prijatelji ne bi to razumeli zato sto su plitki. a drugacije ljude tamo nema jer je mala sredina. sto znam da je istina i meni ne predstavlja nikakav problem da joj ucinim uslugu. zamolila me je, posle svega sto je za mene uradila ovo mi je najmanji problem.

a ti napisao da je tvoja sreca vazna, i da je njima tvoja sreca vazna, zar to nije malo sebicno?
By Kragi
Da, jadni Romi u Srbiji.
Suocavaju se sa istim/slicnim problemima a nacionalnu pripadnost ne mogu da sakriju ko pederi orijentaciju :smeh:

Sixto, niceg sebicnog nema u tome sto ce drugi znati da si gay. Jedino je sebicno to da ti, isti ti drugi, 'zabrane' da postojis ili postave limit u ponasanju koji se kosi sa tvojim pravima, zarad bilo cega.
Makar to bili i najblizi.

endofdiskasn
By Sixto
Tu se javlja jedna zamena teza na koju niko obraca paznju. Ne radi se o tome da neko od tebe to trazi ili ti postavlja limit. Radi se o tome da kad jedno jutro Petar Markovic, otac Marka Markovica koji je gay krene na posao ujutru i doceka ga auto izgreban kljucem ili razbijenog stakla ili ispisan sprejem. Videli smo kako se Paki proveo sa ispisanim haustorom zgrade.

Ja ne bi voleo, ma koliko mene moji podrzavali, da pricinim svojim clanovima porodice da im neko zivot cini manje prijatnim samo sto mojoj picki dunulo da kazem ja sam gay.
By Kragi
Anhe:

Sreca = moje pravo da u skladu sa sex. orijentacijom zivim kako zelim.
Ako bilo koga isto to moje pravo cini nesrecnim (a vec ovo je sebicno), cak do te mere da pokusava da mi odredi granice ponasanja koje se kose sa ravnopravnoscu ostalih (ljudi ili clanova porodice) - onda je tek to sebicluk.
Kako 'njihova sreca' moze da bude uskracivanje mog ili bilo cijeg prava? :D
Pitaj sestru da li bi joj bilo svejedno da joj kazu da krije muza/decja?
ili zasto bi ona kao hetero to mogla da radi javno a ja kao homo ne? zbog njihove srece?
opet sebucno.

i da, ne pricam o tvom outovanju. kome? sta? kako? ti sam znas mnogo bolje, vec samo o tome da outovanje ne moze da bude sebicni cin. ... ili bar ja tako mislim.
By Kragi
Originally posted by Sixto

Tu se javlja jedna zamena teza na koju niko obraca paznju. Ne radi se o tome da neko od tebe to trazi ili ti postavlja limit. Radi se o tome da kad jedno jutro Petar Markovic, otac Marka Markovica koji je gay krene na posao ujutru i doceka ga auto izgreban kljucem ili razbijenog stakla ili ispisan sprejem. Videli smo kako se Paki proveo sa ispisanim haustorom zgrade.

Ja ne bi voleo, ma koliko mene moji podrzavali, da pricinim svojim clanovima porodice da im neko zivot cini manje prijatnim samo sto mojoj picki dunulo da kazem ja sam gay.
Ne bih voleo ni ja, ali to ne znaci da sam sebican ako mi picki dune da kazem da sam gay.

prvo zato sto to jesam, drugo zato sto je to moje pravo.
By Sixto
To su vec individualne razlike. Ja npr nemam stomak da vidim nekog meni bliskom izlozenom provokaciji, sprdnji il nedaj boze necem visem.
By Kragi
To je vec pretpostavka situacije/a koja in real life uopste ne mora da se desi.
Mislim da je to ta individualna razlika. :)
By Sixto
Ne bi morala naravno, ali nije nemoguca. U mom slucaju da je dan sad bi ti fotografisao kucu majmuna koji bi mi unakazio auto sutra ujutru kad bi se desila takva pretpostavka.
By Kragi
Hahahahahahahahahahahahahaha!

u tom slucaju ja kacim pacijenta sa intenzivne nege i fotku mog brata na temi 'moja fotka'.
Cisto da znas kako bi prosao lik i ko bi mi pomgao. :smeh:

aj, odo da spavam.
Korisnikov avatar
By Blady
Tema : Sta bi bilo kad bi bilo. !
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja od mog nasilnog autovanja sam dobio izuzetno emotivno olakšanje, a moj tata teret i brige koje ga razdiraju unutra, a on samo ćuti.
Nisam se sam autovao, jer sam znao koji će biti rezultat, ali period dok nisam bio autovan je za mene bio opterećenje, tako da, ne znam. I kada budem rekao majci, to će predstavljati za mene olakšanje, a nju će jako pogoditi, tako da će to sto posto biti sebičan čin.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!