Nijedan odgovor ne opisuje u potpunosti ono sto bih ja uradila-mozda 2. ali bez termina
moliti jer moje kukanje,molbe i sl. mogu biti samo kontraproduktivne.Isto kao i cinkarenje(grozan izraz) roditeljima-osim ako ne bih jako dobro poznavala roditelje,znala/predpostavila kako ce se poneti...nikako ne bih zelela da toj osobi(ma koliko mi bila draga)pored svih problema u kojima je nabacim i nerazumne,mozda i agresivne roditelje za vrat koji bi se ko zna kako poneli...
Sto se molbe tice,to nema sanse da upali-ako bi on/ona pristala da ode na lecenje samo da bih ja prestala da joj zvocam znaci da ne bi otisla svojom voljom vec bi na neki nacin bila naterana a lecenje tako nece uspeti(tako je kod svih koji su se skinuli pod pretnjom,u zatvoru itd...uradili bi se cim bi program bio zavrsen ili kad bi izasli na slobodu).
Tek kada ta osoba sama uvidi gde je,sta radi,gde takav nacin zivota moze da je odvede(razgovor moze da donekle utice da neko pocne da razmislja u ispravnom pravcu,prizna sebi da je u problemu pa onda i drugima-roditeljima,lekarima)i zatrazi pomoc ucinjen je prvi i najvazniji korak ka izlecenju...
Po meni,3 osnovne stvari u lecenju su:
1.motivacija
2.izolacija(prekidanje kontakata sa starim junk drustvom,mozda odlazak van grada na neko vreme,menjanje mob telefona...) i
3.autenticna podrska(od strane lekara,roditelja,porodice,prijatelja-neko od njih moze biti i obavezan saradnik u lecenju)
Kako god,dok sama osoba ne shvati koje ju je Zlo obuzelo i ne odluci da trazi pomoc price sa strane,molbe i sl. nece uroditi plodom...Ako su od strane roditelja,kao sto vec napisah,takve reci mogu da budu cak i kontraproduktivne tj da se kod te osobe javi inat i da jos zesce nastavi po starom...
Narkomanija je
bolest,bolest porobljene volje i to je prvo i osnovno sto treba imati u vidu...Ta bolest jeste izleciva,metodi su razni-svaki slucaj se mora individualno sagledati(individualni pristup pacijentu je ono sto najcesce fali u lecenju).Lekovi(metadon npr)mogu posluziti tek kao olaksavajuce sredstvo da se prebrodi fizicka apstinencijala kriza i koriste se samo u tom periodu,metadon u vrh glave 21 dan da ne bi doslo do zavisnosti od metadona...Blokatori mogu da sprece skinutu osobu da kada je uhvati "zuta minuta" ne uradi dop(ili nece osetiti dejstvo ili,jos gore,moze da dozivi over dose)...zelja,motivacija zasto zeli da se izadje iz problema narkomanije je kljucna stvar ali do toga osoba u problemu mora da dodje sama-prisila i agresivne metode tu nece pomoci...
Ukratko-pricala bih sa drugaricom,skrenula joj paznju na sve strahote koje mogu da joj se dogode(ako vec nisu),ispricala bih joj nesto iz moje price,price ljudi koje znam i bila bih tu uz nju ako bi se odlucila na lecenje-ali do te odluke morala bi sama da dodje...