Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

SlikaSlika Slika

Nevladina organizacija "Siguran puls mladih" iz Beograda u decembru otvara drop-in centar (svratište) za muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (Men-who-have-Sex-with-Men).

Drop-in centri su danas u svetu veoma poznati "alternativni" način pružanja zdravstvenih i opštih edukativnih informacija i usluga populaciji koja je pod povećanim rizikom (vulnerabilna populacija) u koju prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) spada i MSM.

U okviru 8. runde Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije odobrio je Srbiji sredstva za sprovođenje nacionalnog programa „Jačanje HIV prevencije i briga o grupama najugroženijim HIV-om” kroz osnivanje ukupno 4 drop-in centra u Srbiji, od kojih će jedan biti u Beogradu a osnovaće ga i voditi NVO SPY. Ovaj program ima zadatak da razvije i osnaži nacionalni odgovor na epidemiju HIV-a u Republici Srbiji ostvarujući sledeće ciljeve:
  • Obezbeđivanje odgovarajućeg pristupa sveobuhvatnoj prevenciji, lečenju, brizi i podršci grupama ugroženim HIV-om
  • Unapređenje kvaliteta brige i podrške osobama koje žive sa HIV-om
  • Stvaranje društvenog okruženja koje će podržavati osobe koje žive sa HIV-om
  • Jačanje sistema praćenja HIV epidemije među društvenim grupama u najvećem riziku

Programom Projekta predviđeno je da u drop-in centru pripadnici MSM populacije budu u mogućnosti da dobiju psihosocijalnu i medicinsku podršku koju će pružati psiholog/škinja i dermatovenerolog. Otvoriće se prva do sada SOS info linija u Srbiji putem koje će pripadnici MSM moći da dobiju informacije i savete vezane za HIV/AIDS, polne infekcije, testiranje na HIV i viruse hepatitisa i podršku u vezi coming outa. U centru će raditi i posebno edukovani i senzibilisani vršnjački edukatori koji će pružati informacije o testiranju i savetovanju na HIV/AIDS i druge polno prenosive infekcije, pružati podršku klijentima u procesu coming outa, samoprihvatanja, psihičkog i emotivnog osamostaljivanja i jačanja identiteta.

Radno vreme Centra biće utorkom, sredom, četvrtkom, petkom i subotom u terminu od 1700h do 2200h.

Više informacija o samom Centru i njegovom načinu rada biće objavljeno na sajtu organizacije: http://www.spy.org.rs

Centar ima cilj da obezbedi "siguran prostor" u kojem će pored besplatnog i anonimnog korišćenja navedenih usluga biti organizovane i filmske projekcije, tematska druženja, a postojaće i mogućnost korišćenja biblioteke.

Pište nam na safepulse@gmail.com ili na spy@sbb.rs

SPY Tim
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
A u kojim se gradovima nalaze ostala 3 centra?
Korisnikov avatar
By Delete
Svaka cast, ljudi!

Da li ce i dalje biti outreach aktivnosti zastupljene, ili potpuno prelazite na stacionarno pruzanje usluga MSM-ovima?

Osim MSM populacije, da li ce u drop-in centre moci da se obrate i zene, lezbejke i heteroseksualci, ukoliko se budu osecali sigurnije da dodju kod vas za savet nego da posete dosadasnje "ustanove"?
Korisnikov avatar
By Siguran puls Mladih
Outreach aktivnosti će se sprovoditi i dalje kao i do sada, dakle uporedno sa radom drop-in centra.

Centar je pre svega namenjen muškarcima koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima (dakle ne samo gej muškarcima). U Beogradu već postoje mesta na kojima slične usluge mogu dobiti žene i lezbejke, poput Labrisa i Ženskog centra
Korisnikov avatar
By Nbegi
Zanimljivo je da je Šabac važniji od Niša.
Korisnikov avatar
By Tungi
Sta fali Sapcu,ne znam zasto bi i Nis prednjacio:misli:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Nije svašta, radi regionalne zastupljenosti Niš je iste veličine i značaja kao i Novi Sad. To su činjenice, ništa nisam izmislio.
O tome mi ne odlučujemo ali možemo primetiti...

Slika
Korisnikov avatar
By Tungi
Pustimo sad velicinu,gradovi su gradovi...Ne znaci da nece biti i u Nisu ili recimo u Subotici,Zajecaru...
Korisnikov avatar
By Nbegi
Ima tu jedna začkoljica, u manjim mestima veća je stigmatizacija...
Korisnikov avatar
By Delete
U Sapcu su aktivisti aktivniji. :lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
Grad sa najvishe homoseksualaca(ormarusha):zvezda:
Korisnikov avatar
By Siguran puls Mladih
Poštovani prijatelji,

Ovom prilikom vas obaveštavamo da je drop-in centar u Beograd počeo sa radom.

Drop-in centri su danas u svetu veoma poznati "alternativni" način pružanja zdravstvenih i opštih edukativnih informacija i usluga populaciji koja je pod povećanim rizikom (vulnerabilna populacija) u koju prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) spadaju i muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima (MSM).

Podsećmo da je predviđeno da u drop-in centru pripadnici MSM populacije budu u mogućnosti da dobiju psihosocijalnu i medicinsku podršku koju će pružati psiholog/škinja i dermatovenerolog. Otvoriće se prva do sada SOS info linija u Srbiji putem koje će pripadnici MSM moći da dobiju informacije i savete vezane za HIV/AIDS, polne infekcije, testiranje na HIV i viruse hepatitisa i podršku u vezi coming outa. U centru će raditi i posebno edukovani i senzibilisani vršnjački edukatori koji će pružati informacije o testiranju i savetovanju na HIV/AIDS i druge polno prenosive infekcije, pružati podršku klijentima u procesu coming outa, samoprihvatanja, psihičkog i emotivnog osamostaljivanja i jačanja identiteta.

Radno vreme Centra biće utorkom, sredom, četvrtkom, petkom i subotom u terminu od 1700h do 2200h.

Radi vaše, kao i bezbednosti samog prostora i osoblja, sve detaljne informacije možete dobiti putem mail-a safepulse@gmail.com ili putem info linije 0600/NVO-SPY (utorak-subota 17h-22h)

Posetite i našu stranu na fejsbuku - http://www.facebook.com/pages/Drop-in-c ... 2828352..1
Korisnikov avatar
By jukie
Valjda seksualne odnose a ne seksualne usluge
ili je to frojdian slip?
Korisnikov avatar
By jukie
Baš me zanima da li će postojati posebni vršnjački edukatori za one od 40, 50, 60 itd. godina
Mislim da to vršnjački edukatori važi za srednjoškolce ili studente
Korisnikov avatar
By Siguran puls Mladih
Hvala na ukazanoj grešci. Ispravljeno :-)

Što se tiče vršnjačkog edukatora, to je u ovom smislu, osoba iz MSM populacije koja je posebno obučena da pruža različite (posebnim protokolom definisane) usluge korisnicima drop-in centra. Dakle, naglasak nije na starosti (ili mladosti) vršnjačkog edukatora.

SPY
Korisnikov avatar
By deran
po stoti put molim-objasnite mi razliku između " ...za muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima" i homoseksualaca...
Korisnikov avatar
By ::fy::
Pojam "muškaraci koji imaju seksualne osnose sa drugim muškarcima" je širi od pojma "homoseksualci" jer pored isključivo gej osoba obuhvata i biseksualne osobe, osobe koje se izjašnjavaju kao heteroseksualne (imaju devojku, ženu, decu,...) a povremeno imaju odnose sa drugim muškarcima, male-to-female transrodne osobe ...
Korisnikov avatar
By Nbegi
Dok ne stigne zvanični odgovor iz SPY-a, možda će ti pomoći ovaj moj: :)

MSM - To su ti oni oženjeni ili zvanično hetero koji se (kao dopisni članovi Akademije) seksaju sa muškarcima, a sebe ne smatraju biseksima ili gejevima.

"Ja nisam peder, ali moj dečko jeste" :)

EDIT: Eto ga odgovor dok sam pisao ovo
Korisnikov avatar
By ::fy::
Drop-in centari za MSM populaciju postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Šapcu
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Nbegi

Dok ne stigne zvanični odgovor iz SPY-a, možda će ti pomoći ovaj moj: :)

MSM - To su ti oni oženjeni ili zvanično hetero koji se (kao dopisni članovi Akademije) seksaju sa muškarcima, a sebe ne smatraju biseksima ili gejevima.

"Ja nisam peder, ali moj dečko jeste" :)

EDIT: Eto ga odgovor dok sam pisao ovo
au, koji hejt :lol:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Hepiša, živa istina :lol: A još se njima posvećuje poseban naziv... Samo još fali titranje mošnica :smeh:
Ali, lepo zvuči kad se pišu projekti, и онако је баш "наша" скраћеница, као бекстејџ међу речима :lol:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Ovo što se malo sprdam, ne znači da ne podržavam (ako je neko pogrešno razumeo). Fala :P
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!