Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By superfly
Izvor: B92

Ženeva, Beograd -- Svet se ubrzano priprema za pandemiju, za koju se predviða da bi širom planete mogla odneti do sada najve?i broj žrtava.

Stru?njaci Svetske zdravstvene organizacije tvrde da je tip pti?jeg gripa H5N1, koji je od 1997. zarazio više od 100 ljudi, najgori virus koji su do sada videli. Iako još nije zabeleže slu?laj prelaska bolesti sa ?oveka na ?oveka, postoji velika mogu?nost da virus mutira. Nadležni u Srbiji tvrde da se radi na prevenciji, ali pitanje je da li je to dovoljno.

Predviða se da bi pti?ji grip mogao odneti daleko više života nego španska groznica, 1918, kada je umrlo 50 miliona ljudi. Broj žrtava pti?jeg gripa popeo se na 63, pošto je u Vijetnamu objavljeno da je još jedna osoba preminula. Više od 25 zemalja pravi zalihe vakcina i razraðuje planove za postupanje u trenutku kada pandemija zapreti.

Iako se H5N1 za sada širi uglavnom sa doma?e živine na ?oveka, stru?njaci strahuju od trenutka kada ?e taj tip virusa mutirati, u kontaktu sa obi?nim, i po?eti da se prenosi respiratornim, tj. putem disajnih organa, sa ?oveka na ?oveka. Predviða se da ?e samo u Velikoj Britaniji nova pandemija odneti izmeðu 750.000 i dva miliona života, a pri tom je ta zemlja jedna od onih koje su najbolje pripremljene za novu opasnost.

Ni 150 miliona ubijenih ptica u Aziji nije uspelo da zaustavi širenje virusa meðu živinom. Posle novih slu?ajeva u Rusiji, H5N1 opasno se približio Evropi. Holandija je svim uzgajiva?ima naložila da živinu drže u zatvorenom za vreme seobe ptica, a Nema?ka se sprema da u?ini isto. Uzgajiva?i se svakodnevno obaveštavaju kako da prepoznaju bolest i kako da postupaju kada je primete.

SCG nespremna?

U Srbiji, meðutim, sli?nih postupaka nema, kaže uzgajiva? pili?a Nada Divjak. "Mislim da ne bih znala da prepoznam simptome, nismo još toliko upoznati s tim", kaže ona.

Epidemiolog Radmilo Petrovi? kaže da nije pitanje da li ?e do pandemije do?i, ve? kada i gde ?e ona po?eti. "Može se dogoditi ove sezone, idu?e sezone, ali je ?injenica da je sve više zaraženih divljih ptica i kokošaka. Ove jeseni bi?e ljudi zaraženih obi?nim gripom, pa postoji mogu?nost mešanja virusa gripa i stvaranja nove vrste koja ?e napraviti kastastrofu", kaže on.

U meðuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija s vladama pojedinih zemalja ubrzano razraðuje planove za reagovanje. Ublažavanje posledica pandemije je meðu glavnim ciljevima ve?ine razvijenih zemalja. Uspostavljene su procedure akcije medicinskog osoblja, štampaju se priru?nici za sve službe koje ?e biti angažovane tokom pandemije, farmaceutske kompanije i državne laboratorije pokušavaju da naprave vakcinu, a vlade prave zalihe dostupnih lekova koji bi mogli da predstavljaju prevenciju ili bar uspore napredovanje gripa. Francuska je, na primer, naru?ila oko 14 miliona kapsula leka tamiflu, jedinog koji u ovom trenutku ima delimi?an uspeh u le?enju pti?jeg gripa. Velika Britanija s dva miliona kapsula planira da obezbedi osoblje koje ?e neposredno biti uklju?eno u suzbijanje pandemije.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljevi? kaže da Srbija ima stru?nu komisiju za zarazne bolesti. "Ta komisija, u saradnji s Centrom za kontrolu zaraznih bolesti, ima formiranu grupu koja se posebno bavi opasnoš?u od pandemije gripa i koja sa SZO priprema ozbiljan nacionalni plan", kaže on.

Radmilo Petrovi? kaže, meðutim, da Srbija i Crna Gora nije meðu zemljama koje su naru?ile tamiflu i upozorava da doma?a laboratorija u Torlaku nema tehnologiju da razvije vakcinu protiv te bolesti i da Srbija, zbog svoje ekonomske situacije, ne?e biti u stanju da kupi dovoljne koli?ine vakcina. "Nama ostaje maska s nanofilterom, a kažu da su Kinezi uz 60.000 tih maski izašli na kraj sa epdemijom SARS-a", kaže on.

Ta maska, meðutim, nema uspeha ako ne sadrži uvozni nanofilter. Iako se maska proizvodi u Gornjem Milanovcu, do sada je uvezeno samo 50.000 nanofiltera, a ne zna se kada ?e biti uvezen novi kontigent. Deo opsežnih priprema za predstoje?u pandemiju u Francuskoj podrazumeva pove?anje zalihe maski sa 50 na 200 miliona.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Eto resenja za nezaposlenost na kontinentu.

Prosta racunica kaze:
UK ima 55 miliona stanovnika.
Radno sposobno je oko 50%, sto ce reci oko 28 miliona
2 od 28 je oko 7%
To ce reci ako je nezaposlenost 11% to posle pticijeg gripa pada na 4%.

Da ne kazem sada da bi u nasem slucaju to imalo blagotvorni efekat na rasterecenje penzionog fonda...

Ko zna zasto je to dobro.
By Gost
Iju... A koliko blizak kontakt sa 'ticom treba da ostvariš da to pokupiš?
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
A shto da binemo kad je ipak sve to stvar sudbine.
By Gost
Originally posted by cLawT fRcaT
Iju... A koliko blizak kontakt sa 'ticom treba da ostvariš da to pokupiš?
Najblizi kontakt sa pticom, koji
mi garantuje da nista necu pokupiti,
je kad se okrece na grilu u rerni
na 200C.
Korisnikov avatar
By 2kune
Brzo zaspimo ?itav svijet DDT-em! Od toga se ljuske pti?jih jaja ne mogu stvrdnuti i DDT sigurno ubija pti?urine. Radimo na preventivi! Planet bez ptica!!! :klux:
By Çâðê_DUP
Originally posted by 2kune
Brzo zaspimo ?itav svijet DDT-em! Od toga se ljuske pti?jih jaja ne mogu stvrdnuti i DDT sigurno ubija pti?urine. Radimo na preventivi! Planet bez ptica!!! :klux:
Big Yellow Taxi... :gitara:
Korisnikov avatar
By jukie
Ja lepo kažem mojoj mami: Mama,. kupuj pili?e za zamrziva? SADA, ako krene epidemija ne?e mo?i nigde da se kupe.
Ne, kaže ona, sada je sezona paprike...
I dade sve pare na papriku...
a kad zahladni, ne?u imati pile?u supicu da me okrepi...
By Gost
Eto bas juce na TV-u govore o vakcini.
Originally posted by jukie
Ja lepo kažem mojoj mami: Mama,. kupuj pili?e za zamrziva? SADA, ako krene epidemija ne?e mo?i nigde da se kupe.
Ne, kaže ona, sada je sezona paprike...
I dade sve pare na papriku...
a kad zahladni, ne?u imati pile?u supicu da me okrepi...
Cinjenica je da nema 'tice bez prasice.
A uz pecenje uvek dobro dodju pecene paprike.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by pcelica
Cinjenica je da nema 'tice bez prasice.
Ma jeste, ali ako se i jedno i drugo pe?e u zajedni?kom plehu, onda mo?a posle bude mnogo ukusnija, a i dolije se te supe u mo?u, soja sosa i šta ve? još ho?eš (ja recimo prope?em malo belog luka da doda taj ukus), pa se to isparava dok se ne dobije sos.
Korisnikov avatar
By Skyen
i evo na sta se svela prica o pticjem gripu :lol:

ako ih ne mozes pobediti, onda ih skuvaj :curka: :meso:
Korisnikov avatar
By gaylove
Zaražene ptice i u Turskoj

Pti?iji grip otkriven je, posle Rumunije, i u Turskoj, gde je od te bolesti uginulo oko 2.000 ?urki na farmi u zapadnom delu zemlje. "Na žalost, ju?e smo imali prvi slu?aj pti?ijeg gripa. Ali sve je pod kontrolom, i sve mere bezbednosti su preuzete kako se bolest ne bi dalje širila", rekao je ministar poljoprivrede Mehdi Eker. Eker je rekao da su ?urkama virus verovatno prenele ptice-selice, koje iz oblasti Urala lete u Afriku preko Turske.

Kako je izvestila televizija Si-En-En iz Turske, zaražene ptice bile su vlasništvo farmera iz sela Balikešir u blizini Egejskog mora, na zapadu zemlje. Sve životinje na toj farmi su pobijene kako bi se spre?ilo širenje bolesti. Farma na kojoj su zaražene ?urke nalazi se u blizini nacionalnog parka koji je poznat po bogatoj populaciji divljih ptica.

Postoji nekoliko oblika virusa pti?ijeg gripa, ali je samo nekoliko njih i smrtonosno. Stru?njaci posebnu pažnju obra?aju na virus H5N1, iz straha da bi mogao da mutira i izazove pandemiju kod ljudi. Ljudi nisu imuni na pti?iji grip, zbog ?ega nau?nici upozoravaju da je samo pitanje vremena kada ?e do?i do epidemije širokih razmera.
Korisnikov avatar
By MARQUE
Uop?e mi se nimalo ne sviða ovaj rasplet dogaðaju u svezi pti?je gripe... :( ... Rumunjska je vrlo blizu, a danas sam ?uo na dnevniku da u prosjeku ptici bi trebalo 20tak sati da doleti iz Rumunjske do Vukovara, kao najisto?nijeg grada u HR .. :pilence:

nadam se da ?e sve to ipak završiti u Rumunjskoj :rida:
By amnesia_
fora je u tome sto je pticji grip vec i kod nas, samo je pitanje kad ce neko spaziti obolelu zivotinjku :closet:
Korisnikov avatar
By Mars
... A i Tomica i jos tamo neka iz nekog instituta - kad god se pojave na TV, ostro negiraju svaku mogucnost pojave kod nas, kao da je to nekakva sramota!?!? Neki njihov propust!?!?

Nema sanse, nema bojazni, vakcine, Torlak...

"A kako ja da znam da li mi racunar ima Internet?
http://www.ehow.com/
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by amnesia
fora je u tome sto je pticji grip vec i kod nas, samo je pitanje kad ce neko spaziti obolelu zivotinjku :closet:
naravno da je kod nas. Sada je po?ela seoba vodenih ptica, kojima je Dunav kod Beograda jedno od najvažnijih zimskih okupljališta - pobogu pa svake godine se ide da se te ptice broje, ima ih na desetine hiljada. Pitanje je samo koliko brzo ?e virus mutirati i izazvati epidemiju.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by MARQUE
nadam se da ?e sve to ipak završiti u Rumunjskoj :rida:
Ne?e se završiti u Rumuniji, Hrvatska ima jako važna pti?ija staništa i selice jedva ?ekaju da se pojave.
Korisnikov avatar
By Draco
Ne mogu sad jos o pticama da mislim, cicu za ruku pa na vakcinaciju.
Korisnikov avatar
By Skyen
Slika

One and only - Mr Clairvoyant
Korisnikov avatar
By Skyen
Al se Tippi nasnimala, pazi filmografiju i jos sljaka :oskar:
Panika zbog mrtve ptice !

Slika
Mrtva ptica, koja je u nedelju nadjena u Kninskoj ulici u naselju Durlan, izazvala je paniku medju Nislijama.
Niko nije smeo da joj pridje, jer su svi bili pod utiskom vesti o pojavi pticijeg gripa u susednoj Rumuniji.
Pticu je ispred svoje kuce pronasla Danica Mladenovic, ali su njeni pokusaji da alarmira nadlezne organe bili bezuspesni, jer u nedelju niko od njih nije radio.
Ptica je i juce bila na istom mestu, jer veterinari jos nisu nista preduzeli.

"Nisam se odmah zabrinula kada sam uocila mrtvu pticu ispred kuce, ali me je sin uplasio rekavsi mi da je moguce da je zarazena gripom. Odmah smo zvali Veterinarski institut i Institut za zastitu zdravlja, ali se niko nije javljao na telefon.
Nadala sam se da ce doci u ponedeljak, ali se i dalje niko ne pojavljuje.
Plasim se za unucice, pa sam za svaki slucaj preko lesa ptice stavila gajbu, kako je deca ne bi dirala" - kaze Danica Mladenovic za KURIR.

Nislije su besne, a neki su pretili da ce pticu baciti u Nisavu.
Sta ako je ptica stvarno zarazena, bolest ce se prosiriti ko zna dokle ! - nagadjaju Nislije.

Iz Veterinarskog instituta kazu da ce izaci na teren, cim dobiju uputstvo iz Ministarstva zdravlja.

A dotle - mrtva ptica ostaje poklopljena gajbom ispred doma porodice Mladenovic. Dodatni nespokoj unosi cinjenica da nema jos informacija ni o kojoj vrsti ptice se radi. Mestani Kninske ulice kazu da takve ptice do sada nisu vidjali u svom kraju.

Sta vi mislite o ovom slucaju. Mislite li da nam preti ozbiljna opasnost od pticijeg gripa, ili je ova ptica u Nisu crkla od obicnog infarkta u letu ?
By amnesia_
slika nije dovoljno velika tako da ne vidim dobro, no... vise mi deluje kao da je strefio neki kamion! znas, ptice kada uginu od bolesti to ne izleda kao nasilna smrt (ova deluje kao da je neko namerno pocerupao i rascerecio). pa videli ste uostalom bolesne golubove... u svakom slucaju, ne padaju iznenada sa neba, nego im nije dobro... slete... teturaju se... i uginu...
By amnesia_
hmmmm, a kazu da do mutiranja mozda nece doci u skorije vreme... a eventualna epidemija se prognozira za dve-tri godine...

ak do toga dodje bice grdno! ustalom, otkrili su da je spanska groznica koja je pocetkom proslog veka pobila 50 miliona ljudi, ustvari bila - pticji grip!
Korisnikov avatar
By Nocturnal
A da li bi neko bio drag i praktican da objavi gde se vrsi vakcinacija i koliko to kosta :trep: :trep: :trep: ?
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by *deni*
Slika
Dodatni nespokoj unosi cinjenica da nema jos informacija ni o kojoj vrsti ptice se radi. Mestani Kninske ulice kazu da takve ptice do sada nisu vidjali u svom kraju.
Meni po slici ta ptica li?i na ?igru (ili Chlidonias ili Sterna, ali ne znam koliko je ta?no velika pa ne mogu da odredim vrstu). Naravno, glava po kojoj može da se odredi vrsta je sva krvava...
Naravno da vodenu pticu ne možeš da vidiš na ulici... a i ?igre retko ko kod nas poznaje.
Sta vi mislite o ovom slucaju. Mislite li da nam preti ozbiljna opasnost od pticijeg gripa, ili je ova ptica u Nisu crkla od obicnog infarkta u letu ?
Imam dva odgovora na ovo trik pitanje: da, preti nam ozbiljna opasnost od pti?ijeg gripa, i mislim da je pticu napao jastreb ili soko i pojeo jedan deo a ostalo ostavio. Kada ptice grabljivice jedu neku pticu, obi?no po?upaju grudne miši?e (belo meso) a krila i glavu ostavljaju (sem ako je baš mala tipa vrapca, onda je celu progutaju ili po?upaju na dva dela a onda progutaju). Ova ptica je veli?ine izmeðu kosa i goluba, tako da su je jeli po prvom na?inu.
Korisnikov avatar
By *deni*
Deco, ova ptica sa slike nema veze sa post mortem proslavljenom pernatom zvezdom iz Nisa.

Fotku sam stavio tek da post ne bude bez ilustracije.
:cheer:

Izvinjavam se zbog neprijatnosti i zbog toga sto sam vas nehotice doveo u zabludu, ali sam mislio da ste svi videli u novinama fotku autenticne ptice.
Ona je manja od ove tragicno dekoltirane ptice sto manekenise u mom postu, a i perje joj je tamno.
:mini:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Gaylove, ti jos nisi napustio forum? :lol:

Ma, pticiji grip... Ako dodje do epidemije u Srbiji, umirace stari i bolesni, tako da cemo smanjiti deficit penzionog fonda. Bolje gledajte na celu stvar kao na prirodnu selekciju Dakle, ziveo pticiji grip!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!