Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Ova tema je nastala usled mog dosadjivanja kuci jer ne idem u skolu zbog povrede noge.
Posto sam pre nekih 20 minuta vadila krv:drama:iz vene
imam jedno pitanjce za vas:
Da li vam je lakse kada vadite krv iz vene ili iz prsta?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Iz krvi nisam imao problem nikad iz vene sam vadio jedan jedini put i cica je uspela da mi probushi venu a ja vec ionako prestrashen, dodatno se istripujem skochi adrenalin padne secer i tras u nesvest.

Imam fobiju od davanja krvi na taj nachin, ali cu morati da je prevazidjem sto pre zbog pregleda za vojsku, testiranja na alergiju, hiv i slichno...
Korisnikov avatar
By 2kune
Meni je lakše iz vene. Palac me više boli... :placko:
Korisnikov avatar
By Super Mario
Bolje palac, pa nek i boli, samo da nije vena :hand:
Korisnikov avatar
By Goran Smith
iz vene sam vadio, pa recimo možda oko 10-15tak puta :rool:

...ne bojim se toga, ali ne volim da gledam kada to radi ....

ali onaj zvuk kada curi u epruvetu krv, kao sok iz tetrapaka da sipam ... odma se setim Buffy & vamp comp. :D

:mljac:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Super Mario
Bolje palac, pa nek i boli, samo da nije vena :hand:
C c c c, nikad od tebe pošteni ðanki... :odbij:
By Çâðê_DUP
Lakse mi je da vadim krv iz vene
(veliki pozdrav za sve sestre,
sa svih klinika, koje su mi davale
da umesto njih vadim krv
pacijentima).
A kad meni vade krv, skroz mi
je svejedno. (I nije mi problem
da gledam).
By fazza
Sve jedno mi je. Nikad nisam imao strah od vadjenja krvi bilo da je
iz prsta ili iz vene.

Jedino shto ne mogu da gledam u epruvete i u shpric dok mi
vadi krv a inache sam totalno ok po tom pitanju.

U nesvest nisam padao zbog vadjenja krvi ali jesam zbog
alergije na penicilin koja je konstatovana pre jedno 2 godine.
Koji je to trip!!!
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Vena rulez. Prst neprijatno boli, narocito ako se to ponavlja vise puta tokom dan. Uhhh. Grrrrrrr.
Korisnikov avatar
By Mars
Meni je bitno da sto krace traje, bas me briga koliko boli!

Mrzim davanje krvi iz vene, mrzim infuzije, mrzim igle u sebi!!!
A sada shvatam, mene ipak vise boli iz vene, iako mnogi tvrde suprotno. Posle sam sav ukocen, imam utisak da mi je cela ruka odvaljena...

U prst-boc, i kraj... Mrzim laboratorije, mirise, flasice, tecnosti...mrzim one zene tamo kada krenu Jaaaooooo....stooooimaaaaasssssdoooobreeeeeveeeneee. Neka ode korak dalje pa pomene nesto u vezi narkomana, kako bi mi zavideli...

I obavezno okrenem glavu kada je vena u pitanju.

:sunce: :snesko: :ledeni:
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
E pa kurac moj je boc i kraj. Vadi na svaka dva sata pa ces da vidis.
Zivele vene, sa ili bez kashichice u blizini.
Korisnikov avatar
By Kupper
Ne dajem ni pet para za vadjenje krvi. Niko me ne kolje, iz vene cak uopste ne boli, iz prsta na sekund...
Korisnikov avatar
By TheCurseofBlondie
joj ne volim iz prsta nikako!
jednom i nikad vise...
ta igla u mom malom prsticu izgleda tako velika...nenene,bolje mi je iz vene,imam jednu jako dobro se vidi...ne samo iz vene,nikako prst!!!
Korisnikov avatar
By Aksa
Kakva tema.
Kakva prva Unicornova recenica.

Elem. Ja sam dobrovoljni davalac krvi. Wanna piece of me?

Dakle... Pravo vadjenje krvi je iz vene...

Uzimanje krvi izvodi se ubodom sterilne igle u venu laktne jame.
- Davanje krvi traje oko 8 do 12 minuta i kroz to vrijeme igla se nalazi u veni.
- Po završetku uzimanja krvi igla se vadi, a koža se na mjestu uboda zašti?uje tupferom od vate.
- Da bi ubrzalo zatvaranje otvora u veni ispružena se ruka podiže uvis.

U ve?ini je slu?ajeva otvor u veni potpuno zatvoren u roku od nekoliko minuta i na koži ostaje samo mali trag uboda.
Korisnikov avatar
By Glaistig
dzizs
:drama:

ja toliko volem sve to sto ima veze s doticnim tjelesnim fluidom i nacinima na koji se :drama: vadi,donira,itd...da sam se uspjela onesvjestiti na biologiji;naime,razredna me smorila da odgovaram na temu sastav krvi.
I tako,krenem ja...vaka/naka krvna zrnca...uh,nema vazduha...su vazna za prenos...nije mi dobro...granulociti...i paf...pod klupu. :D

relativno mi je svejedno odakle mi vade,garant nece uspjeti iz prve jerbo sam gadno djetinjasta i bjezim iz ordinacije bar tri puta pre no sto me krvnici savladaju i zdruzenim snagama ne iznabadaju.

toliko dramim oko toga da sam uspjela zastrasiti i jednog pukovnika-Dete,gledam te vec pola sata kako menjas boje,sad je i meni prpa zavrnuti rukav. Svega sam se zivotu nagledao ali ovo... :kesa:

:barf:
u zadnje vreme vodim decu sa sobom pa mi malo lakse-prpa i dalje,ali ne padam u nesvest.
Gde da se blamiram,zezali bi me do kraja zivota.
:alexis:
Korisnikov avatar
By Rei
Nekoliko puta sam davao krv za neke analize, jedno nedelju dana svaki dan ujutro...
Vadili mi iz vene, nisu ni pitali ocu li iz prsta, al i da su pitali izabrao bih venu, ne boli uopshte, samo je maaaaalo neprijatan osecaj kada curi krv pa osetish onaj kao vakum... Dodushe to nije trajalo koliko aksa kazhe 8-12 minuta vec manje od 2... I nije mi bio problem da gledam, bash je simpa izgledalo :D
Korisnikov avatar
By Savitar
Poshto sam davalac, na venu sam se navikao, mada mi je prvi put (kao i svaki lol) bio malo neprijatan osecaj, imao sam trip da mi onolika igletina ne ostane unutra, koliko su je duboko zavukli...
Ni za prst mi nije frka... mada ne volim shto ti u tom sluchaju stalno gnjave i stiskaju prst, dok ne izvuku one 3 kapi shto im trebaju...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Swanheart
Posto sam pre nekih 20 minuta vadila krv:drama:iz vene
imam jedno pitanjce za vas:
Da li vam je lakse kada vadite krv iz vene ili iz prsta?
Meni ne mogu da nadju venu... A nikad mi nisu vadili krv iz palca :? nego uvek iz domalog prsta...

Vena mi je super zabavna, gledam ih kako se znoje dok mi pritiskaju ruku pokušavaju?i da napipaju neki krvni sud...
Korisnikov avatar
By IriS
ja glasam za venu, nekako mi je lakse da podnesem taj bol, lakse mi je da okrenem glavu i teze da istrgnem ruku, jer znam sta sve moze da mi se desi ukoliko to probam. a prst, e to je malo tezeeee.... ne mogu da odolim da ne pogledam, a boli ko djavo... uh...
a inace, dobrovoljni davalac krvi sam, pa vi vidite kakve stresove ja dozivljavam najmanje dva puta godisnje :roll:
Korisnikov avatar
By bambola
Originally posted by pcelica
Lakse mi je da vadim krv iz vene
(veliki pozdrav za sve sestre,
sa svih klinika, koje su mi davale
da umesto njih vadim krv
pacijentima).
A kad meni vade krv, skroz mi
je svejedno. (I nije mi problem
da gledam).

Kako to mislis-davale ti da vadis krv pacijentima???Jel si mozda sestrica na praksi(ili bila)?

Inace,zaista vadjenje krvi iz prsta moze biti jako neugodno,ipak je tu splet nerava...Vena nije problem cak ne okrecem ni glavu...
By ajkula
ihhhhhhhh strasni ste ;-)
kad vam ja budem vadio krv sigurno vas nece boljeti,a to sam radio zilion puta kako sebi tako dok sam isao u skolu,a kasnije na fax ;-)
sami znate da se iz prsta vade manje zapremine krvi,sto zbog tehnike busenja,sto zbog analiza koje se rade (vrijeme koagulacije krvi,odredjivanje krvne grupe,kvantitativna analiza glukoze....),ALI ne znaci da zbog manje igle i manje zapremine krvi manje boli prst,naprotiv boli vise jer i sami znate da se u jagodicama prsta nalaze veliki broj receptora za senzibilnu inervaciju.
sto se tice vena,u zadnjih par godina postoje posebni sistemi, Vakutaneri (Vakutejneri),koji su zahvaljujuci sprecijanim dizajnom i tehnikom gotovo bezbolni za pacijenta,a i tehnicaru je lakse punktirati krv iz vene pomocu njega,nego pomocu klasicnog sprica i igle.znam da je VMA davno presao na taj sistem jer oni sami zahtijevaju brz i suguran nacin punktiranja.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ajkula
ihhhhhhhh strasni ste ;-)
kad vam ja budem vadio krv sigurno vas nece boljeti,a to sam radio zilion puta kako sebi tako dok sam isao u skolu,a kasnije na fax ;-)
sami znate da se iz prsta vade manje zapremine krvi,sto zbog tehnike busenja,sto zbog analiza koje se rade (vrijeme koagulacije krvi,odredjivanje krvne grupe,kvantitativna analiza glukoze....),ALI ne znaci da zbog manje igle i manje zapremine krvi manje boli prst,naprotiv boli vise jer i sami znate da se u jagodicama prsta nalaze veliki broj receptora za senzibilnu inervaciju.
sto se tice vena,u zadnjih par godina postoje posebni sistemi, Vakutaneri (Vakutejneri),koji su zahvaljujuci sprecijanim dizajnom i tehnikom gotovo bezbolni za pacijenta,a i tehnicaru je lakse punktirati krv iz vene pomocu njega,nego pomocu klasicnog sprica i igle.znam da je VMA davno presao na taj sistem jer oni sami zahtijevaju brz i suguran nacin punktiranja.
Ne triba mi ni kruva ni vode, kad me tvoja iglica probodeeeee!!!! :love:
:ceca:
Korisnikov avatar
By Aksa
Originally posted by REI
Nekoliko puta sam davao krv za neke analize, jedno nedelju dana svaki dan ujutro...
Vadili mi iz vene, nisu ni pitali ocu li iz prsta, al i da su pitali izabrao bih venu, ne boli uopshte, samo je maaaaalo neprijatan osecaj kada curi krv pa osetish onaj kao vakum... Dodushe to nije trajalo koliko aksa kazhe 8-12 minuta vec manje od 2... I nije mi bio problem da gledam, bash je simpa izgledalo :D
Da, s tim da si ti davao krv za analize. A ja dobrovoljno. Velika je razlika izmedju epruvete i kesice od 300-450 ml. Znaci moze da potraje i do 25 min, sto zavisi od brzine oticanja krvi, koja se razlikuje od osobe do osobe, pritiska, blah blah...

Iz prsta se zapravo NE DAJE krv. Zato te ni ne pitaju zelis li iz prsta ili iz laktne jame. Iz prsta mogu da ti izvade krv samo za neke mini pretrage, tipa da ti izmere hemoglobin, odrede krvnu grupu ili neke male analize. Za detaljnije analize potrebno je vise krvi. A budimo uvereni da iz prsta, sem ako ga odseces, ne mozes krvlju napuniti epruvetu...

Uglavnom davaoce (cak i za analizu to rade), pitaju kojom rukom pises, da iz one druge vade krv...
By Swanheart
Originally posted by Aksa
. Znaci moze da potraje i do 25 min, sto zavisi od brzine oticanja krvi, koja se razlikuje od osobe do osobe, pritiska, blah blah...
:shocked: :iskolacen:
By Çâðê_DUP
Originally posted by bambola
Kako to mislis-davale ti da vadis krv pacijentima???Jel si mozda sestrica na praksi(ili bila)?
Studiram medicinu; pa su mi
sestre davale da vadim dok
smo bili po klinikama.
(a da ne bi neko pomislio
kako se eto zdravstveno osoblje
izivljava na pacijentima- mom
prvom vadjenju krvi je
prethodilo godinu dana
vezbanja na fantomu; pa vadjenje
krvi kolegi pred ass, pa sam onda
bratu vadila krv. E tek onda sam
se usudila da na Internoj B trazim
da mi daju da ja vadim krv;
i uvek je tu bila i med. sestra).
Korisnikov avatar
By Aksa
Originally posted by Swanheart
Originally posted by Aksa
. Znaci moze da potraje i do 25 min, sto zavisi od brzine oticanja krvi, koja se razlikuje od osobe do osobe, pritiska, blah blah...
:shocked: :iskolacen:
Pa da... Sta mislis koliko je potrebno da ti iscuri 3-4.5 dl krvi kroz rupicu precnika od oko 0,5 mm?

http://www.donjadubrava.com/ck/ZANIMLJIVOSTI.htm
Dobro, ovo se odnosi vecinom na Hrvatsku, stavila sam link samo zato sto kod nas bas i nema toliko informacija o zdravstvu na internetu, koliko ima na Hrvatskim sajtovima.
Korisnikov avatar
By bambola
Originally posted by pcelica
Originally posted by bambola
Studiram medicinu; pa su mi
sestre davale da vadim dok
smo bili po klinikama.
(a da ne bi neko pomislio
kako se eto zdravstveno osoblje
izivljava na pacijentima- mom
prvom vadjenju krvi je
prethodilo godinu dana
vezbanja na fantomu; pa vadjenje
krvi kolegi pred ass, pa sam onda
bratu vadila krv. E tek onda sam
se usudila da na Internoj B trazim
da mi daju da ja vadim krv;
i uvek je tu bila i med. sestra).

Bogami,ja isla u medicinsku i nismo vezbali na fantomima,vec par puta probole jastuche?!

Nakon toga sestre sa klinike nam odmah dadose da vezbamo na pacijentima(naravno samo koje su htele,za pocetak) :doktor:

Nije bas izivljavanje na pacijentima,al nije ni nasrecnije reseno!!!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
pali me krv, tako da kada mi vade iz vene krv meni se neshto pomeri na vishe, da ne kazem da mi se kurac digne.... iz prsta je bzvz osecaj jer posle toga trne:mljac:
Korisnikov avatar
By Zibro
uglavnom drugima vadim krv .. mljac
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!