Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2648629#p2648629]MDNA napisao:[/url]Nego odes kod doktora koji se strucan za postavljanje dijagnoza, a ne da se blamiras... Ovako laicki sto ja mogu da primetim je da mi to zvuci kao kakvi manicno panicni napadi, malo porazgovaraj sa strucnim licem, mozda ce ti dati nekakve blaze lekove za smirenje da uzimaspred spavanje i to je to. Ali svakako poseti strucno lice a ne jebeni forum___
anksioznost.
Korisnikov avatar
By Madonna
Pa da, neki anksiozni poremecaj 99%...
Korisnikov avatar
By Vel boy
anksiozna reakcija na tragičan vanjski uzrok. s elementima ocd iliti opsesivno-kompulzivnog poremećaja, više opsesivni part tj. intruzivne misli koje donose anksioznost..

inače, ja bih ponekad radije da imam depresiju bez anksiogenog ocd-a umesto što imam ovo drugo, u mene je u novije vreme zbog običnog prelaska s Paxila na Prozac buknula ocd kriza. ne bih to poželeo ni neprijatelju.
By Aven
Koreograf Sean Cheesman je napravio jako lijepu koreografiju na temu borbe s depresijom (plesačica predstavlja depresiju). Ples je nešto što se svakako preporuča kao pomoć u toj borbi.

Korisnikov avatar
By Srklet
kako nisam prijemčiv za psihoterapiju, a uzimanje bilo kakvih psihofarmaka tek ne dolazi u obzir, izabrao sam način borbe s depresijom kakav su koristili chruchill i teddy roosevelt. Dakle, uvijek neka vrsta radne terapije, akcije i barem intelektualnog kretanja, that is kad imam the upper hand.
kad nemam, napušim se :/ & sakupljam energiju, istovremeno se mučeći sam sa sobom u borbi s očajem samog postojanja, da se opet trgnem. nije da ikome to mogu preporučiti, ali mi je definitivno život učinilo mnogo zanimljivijim, smislenijim i življim nego ostale opcije koje kao čovjek koji boluje od depresije imam na raspolaganju. bar nisam manično depresivan, pa je svaki high doista izboren u odnosu na low, a ne uvjetovan duševnom bolešću. :/
By Aven
John Nash se bez lijekova (iz)borio sa shizofrenijom. To nisu stavili u film "A Beautiful Mind", čisto da ne potiču ljude (koji nemaju ni izbliza intelektualni kapacitet poput njega) da pokušavaju isto.
Korisnikov avatar
By Srklet
ne mogu reći da sam se izborio s depresijom, ali definitivno mogu reći - a mislim da to pokazuje i moj život - da sam u toj konstantnoj borbi mnogo više pobjeđivao nego gubio. i can live with that. :)
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2416949#p2416949]deran napisao:[/url]svašta na netu,pa i ovo (sa sve forumom)...

http://www.depresija.org" target="_blank

inače,uvodni post ove teme treba da pročita barni... :giggle:
Na ovaj forum sam davno isla, i ne bih ga preporucila, pogotovo u anksiozno depresivnom stanju.
Ko jos zeli da cita postove ljudi koji idu linijom manjeg otpora i sebi su vec odredili da ce biti na lekovima ceo zivot.
Korisnikov avatar
By zozefin st
naravno da mozes, ne samo da zivis stim, nego i da pobedis potpuno...
mislim da svako moze...

*skrlet
Korisnikov avatar
By Mage
Ja iskreno mislim da covek mora da bude ili potpuno slep ili lud kako ne bi bio depresivan u ovom sjebanom svetu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
koliko sam informisan, čovek se može izboriti protiv depresije, anksioznosti i ostalih neuro-psihijatrijskih disturbancija sam- jedino ili barem najčešće - ako ima blaže forme istih, te ukoliko ima određeni tip ličnosti uklj. određene poremećaje ličnosti (jedan surov primer, dakle, npr. poznato je da psihopate, sociopate i sadisti ne osećaju ili vrlo retko osećaju anksioznost niti pate od anksioznih poremećaja pa ni depresije, histrionični, i misnomer-ski nazvani, narcisistički, takođe....) .

ukoliko čovek ima već umerenije do znatnije, a da ne kažem, teže forme anksioznih i/ili depresivnih poremećaja i ukoliko ima određenih biohemijskih neuravnoteženosti i neregularnosti u mozgu, dakle, u biohemiji mozga, i odsustvo ozbiljnijeg poremećaja ličnosti, vrlo retko do skoro pa nemoguće je bez ili psihoterapija ili psihofarmaka, obično obadvoje najbolje deluje, ukoliko je prava kombinacija i doza oba i/ili pojedinačnih ustanovljena.
najveći problem kod psihofarmaka su neželjena dejstva i nuspojave..... neuropsihijatrijska farmakologija bi zaista više morala da iznađe bolje i bolje lekove u ovom dobu više.
Korisnikov avatar
By HPLC
3x nedeljno psihoanaliza uz escitalopram (5mg dnevno) već godinu i po dana. odlčne rezultate daje.

morao sam da sačekam i do 3 meseca da escitalopram počne da deluje. prvo sam bio na 10mg, i to je davalo sve moguće nusefekte. kad mi je smanjena doza na 5mg, nakon ukupno 3 meseca (1 mesec na 10mg i 2 na 5mg) - počeo sam da se osećam mnogo bolje.

video sam da ima promena, jer sam odjednom počeo trezveno da planiram budućnost, uzeo i rešio par problema koji su mi lebdeli nad glavom par meseci itd.

preporučio bih svima prvo konsultacije sa psihijatrom, ako misle da je psihofarmakologija za njih. imajte na umu da uzimanje antidepresiva bez psihoterapije nema mnogo efekta...
By OpetMacak86
Mene za sad jos uvek spasava prave depresije to sto sam pomalo feak koji sebe okupira tudjim problemima i konstantno trazim nove ljude sa novim problemima na koje cu da usmerim svu svoju paznju a svoje probleme resavam onako uz put sa samo pola mozga ukljucenim...Bas zato ljudima ponekad dejulem neunistivo jer sam mnogo toga tako prebacio preko glave uz put,bez da sam previse razmisljao o tome...Kamo srece da sam stvarno neunistiv.
By OpetMacak86
[quote="Vel boy"]koliko sam informisan, čovek se može izboriti protiv depresije, anksioznosti i ostalih neuro-psihijatrijskih disturbancija sam- jedino ili barem najčešće - ako ima blaže forme istih, te ukoliko ima određeni tip ličnosti uklj. određene poremećaje ličnosti (jedan surov primer, dakle, npr. poznato je da psihopate, sociopate i sadisti ne osećaju ili vrlo retko osećaju anksioznost niti pate od anksioznih poremećaja pa ni depresije, histrionični, i misnomer-ski nazvani, narcisistički, takođe....) .
[\quote]

Izgleda da su svi oni ljudi koji mi govore dan sam socopata pomalo u pravu
By OpetMacak86
Moguce...mada koliko ponekad znam da budem distanciran i socially awkwbard,ni mene ne bi mnogo iznenadilo da sam ili stvarno pomalo sociopata ili malo gazim u autisticni spektar...mada pre ce biti sociopata koliko da ne razocaeam kevu :lol:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@Opetmacak86, da li znaš šta stvarno znači sociopata? da li sebe prepoznaješ u tomu? to jedino ti znaš..... btw., nisam te nešto upoznao kroz pisanje ovde na forumu, novajlija si, ali ne bih rekao da sam uočio sociopatiju u tebe.

@Madonna, ne petljaj se gde ti nije mesto, moliću! ...ili si pak iznimka tj. sociopata s anksioznošću? :lol:
By OpetMacak86
Vel...naravno da se zajebavam malo na svoj racun.
Mislim da je to valjda ocigledno da nisam ni blizu sociopate...Cak mislim da malo i previse saosecam sa ljudima nego sto bi to bilo dobro
Korisnikov avatar
By 7Hz
Vidim da se puno spominje odlazak stručnim osobama...

Ali to što je netko stručan u smislu titule, ne znači da će vam stvarno pomoći. Psihijatrija je jedina grana medicine koja već 200 godina tapka u mraku i kroz koju se farmaceutski lobij osobito bori za svoj dio kolača u unovčavanju tuđe nesreće...To je ta ista grana medicine koja je sve donedavno prakticirala lobotomiju, proglašavala homoseksualnost mentalnom bolešću i sve ostalo.

Tako da pomoć od psihijatrije treba uzeti sa velikom rezervom i obavezno slušati svoju glavu te intuiciju.

Meni su u početku prepisali fluvoksamin i alprazolam sa produljenim djelovanjem. Od toga doslovno nisam znala što radim, bila sam jako neprijateljski raspoložena prema okolini i fizički sam se osjećala poprilično drogirano.

Onda su mi stavili amitriptilin i bromazepam, što se pokazalo boljim izborom. Boljim u smislu da to navečer progutam, zaspim i ujutro se nekako iskobeljam iz kreveta bez nuspojava. Tijekom dana mi je bilo okej, subjektivno malo bolje nego prije, ali vjerojatno ne vrijedno gutanja tolikih tabeta. Skidanje sa tih lijekova nije bilo lako. Kad ih nisam uzmela odmah se javila nesanica, a kada sam zaspala onda su to obično bile kratke i isprekidane epizode spavanja popraćene sa paralizama sna i halucinacijama. Tako da mi je to skroz poremetilo dnevni ritam.

Sve je to samo borba sa simptomima dok uzrok ostaje. A kvalitetna psihoterapija preko zdravstvenog osiguranja je skoro pa science fiction, jer svi samo dijele tablete i ne žele se baviti sa pacijentom kako spada.

Po meni vrijedi ona stara "uzdaj se u se i u svoje kljuse".
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ne znam, meni nije preostalo ništa drugo, pa sam krenuo na terapiju. Dve godine sam imao depresivne epizode i konstantnu nesanicu, potom gomila životne drame i smrt majke pa sam skroz počeo da pucam po šavovima i tako godinu dana i ode sve u kurac. Imao par napada panike, jedan me drmao čak 4 sata da sam na kraju zvao hitnu pomoć. I tu sam prelomio i odlučio da idem kod psihijatra. Pijem escitalopram i alprazolam (Lata i Xanax), mada tek par sedmica, čekam da prorade. :lol:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2730331#p2730331]7Hz napisao:[/url] A kvalitetna psihoterapija preko zdravstvenog osiguranja je skoro pa science fiction, jer svi samo dijele tablete i ne žele se baviti sa pacijentom kako spada.
:up: :up: :up:

Prvo, doktorka medicinske psihologije u studentskoj poliklinici (Miroslava Vuković) je divna divna divna divna. Kod nje idem na psihoterapiju jednom sedmično, i osećam se opušteno, ume da postavi dobra pitanja i da da odlične odgovore, ume da sasluša i odgovori. Inače sam je proguglao malo, potpuno je gay friendly i gostovala je u par emisija gde se govorilo o LGBT pravima.

A psihijatrica... Uvek u nekoj žurbi, šalta pacijente; dođem na kontrolu kod nje, pitala me 'kako ti je mama?' :cut:
Dakle ne da nije pročitala izveštaj psihološkinje, nego nije pročitala ni anamnezu. Verovatno je samo je bacila oko i ugledala rečenicu 'vezan za majku', iako je ceo prvi pasus o njenoj smrti.

Al' zato je bila kompetentna da mi preporuči (skupu) knjigu svog kolege i da mi poveća terapiju. Pitam se na osnovu čega, pošto očigledno nije imala pojma ko joj je došao na pregled, deli lekove ko bombonice.

Al pijem ih, šta ću, bolju zdravstvenu negu ne mogu da priuštim.

Cheers. :calista:
By Aven
Voljela bih kroz život upoznati barem 5 dobrih psihijatara pa da ih mogu nabrojati na prste jedne ruke. <3

Hrvatska realnost:

Psihijatri se bave psihičkim bolesnicima, a usto, nažalost, naši psihijatri ne znaju dovoljno o psihologiji. Svi naši psihijatri su odgojeni na Freudu. A Freud nema veze sa psihologijom, osim u samo nekoliko dodirnih situacija. U inozemstvu psihijatri znaju i psihologiju. Bolje su obrazovani. Morate znati psihičke procese normalnog čovjeka da biste mogli uvidjeti da netko, možda, nije normalan. Naši psihijatri ne znaju ništa o percepciji, stalno govore o volji, o snazi volje... Kaj god.

Mirjana Krizmanić, znanstvenica i klinička psihologinja

Kaj god. :meda:

* * *

Bliska (starija) osoba koja boluje od depresije je krenula na tretmane akupunkture kod jedne liječnice u ZG i navodno joj pomaže. Promijenila je valjda 10 psihijatara i svojevremeno bila hospitalizirana. Lijekovi su utjecali na nju tako da je otupila i vegetirala po cijeli dan. Kad bi ih prestala piti, opet depresivne epizode. Nadam se da će joj zaista biti bolje. :sigh:
Korisnikov avatar
By emo_haos_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2730449#p2730449]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Prvo, doktorka medicinske psihologije u studentskoj poliklinici (Miroslava Vuković) je divna divna divna divna. Kod nje idem na psihoterapiju jednom sedmično, i osećam se opušteno, ume da postavi dobra pitanja i da da odlične odgovore, ume da sasluša i odgovori. Inače sam je proguglao malo, potpuno je gay friendly i gostovala je u par emisija gde se govorilo o LGBT pravima.
citiram jer je lepo čuti nešto pozitivno o bilo kome iz državne zdravstvene službe. :cheer:
A psihijatrica... Uvek u nekoj žurbi, šalta pacijente; dođem na kontrolu kod nje, pitala me 'kako ti je mama?' :cut:
Dakle ne da nije pročitala izveštaj psihološkinje, nego nije pročitala ni anamnezu. Verovatno je samo je bacila oko i ugledala rečenicu 'vezan za majku', iako je ceo prvi pasus o njenoj smrti.
psihijatrica je :ubise: :nope:
Korisnikov avatar
By Vel boy
jedino što kraće mogu --- pominje se alprazolam u Americi poznat kao Xanax, nikad ga nisam pio i odbio sam ga i kad mi je samo jednom bio preporučen, davnih dana.. ovde to psihijatri najčešće više ne prepisuju jer kažu da je to najnajpodmukliji i opasniji benzodiazepin koji postoji, daje olakšanje brzo ali još brže se sasere tj. izbaci iz organizma pa treba još i još, prava klopka od leka, tolerancija se brzo razvije tj. lek prestane delovati i u propisanoj dozi, i rebound anxiety gora od prvotne nastupi. jedini benzo od kojeg se lako može umreti, pogotovo u kombinaciji s drugim depresantima CNSa.

molim vas, ja samo iznosim što sam čuo i znam, sigurno da sve zavisi od doze,ne bih da se mešam u doktorske prepise, ali za alprazolam nisam čuo dobre stvari.

ja sam takođe na escitalopramu ovde Lexapro, nakon 11 godina Paxila, prepisan mi je blaži benzo klonazepam ovde Klonopin, u vas mislim Rivotril, antioksidant N-acetilcistein koji smiruje neurotransmiter glutaminsku kiselinu, "vitamin" inozitol

ps. u mene je primarna dijagnoza široki anksiozni spektar uklj. posebnu vrstu OCDa---sve posledica stresnih životnih okolnosti, depresija je samo nusprodukt anksioznosti, nije primarna.
Korisnikov avatar
By 7Hz
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2730613#p2730613]Vel boy napisao:[/url]jedino što kraće mogu --- pominje se alprazolam u Americi poznat kao Xanax, nikad ga nisam pio i odbio sam ga i kad mi je samo jednom bio preporučen, davnih dana.. ovde to psihijatri najčešće više ne prepisuju jer kažu da je to najnajpodmukliji i opasniji benzodiazepin koji postoji, daje olakšanje brzo ali još brže se sasere tj. izbaci iz organizma pa treba još i još, prava klopka od leka, tolerancija se brzo razvije tj. lek prestane delovati i u propisanoj dozi, i rebound anxiety gora od prvotne nastupi. jedini benzo od kojeg se lako može umreti, pogotovo u kombinaciji s drugim depresantima CNSa.
Jok, u svim izvorima alprazolam se označava kao dosta siguran baš zato jer se njime vrlo teško predozirati.

On the contrary, samo je pola kutije bromazepama dovoljno da me ubije, ne ubrajajući amitriptilin.

Btw, slučajno sam kasnije otkrila da je amitriptilin ključan sastojak u miksu za eutanaziju (tzv. Amytriptyline cocktail).
Korisnikov avatar
By 7Hz
Meni je do sad najbolja kombinacija koju su mi dali amitriptilin i tramadol.
Korisnikov avatar
By Vel boy
jesi li ikad probala perphenazine tj. Trilafon, u vas mislim Decentan? jeste potentan tipični tj. klasični antipsihotik starije generacije, ali ako imaš --- nepsihotičnu ali intenzivnu i jaku anksioznost tj. neurozu (moj slučaj), u manjim tj. trankvilizatorskim količinama ispod 10 mg može biti dobar anksiolitik. neželjena djejstva dobitka kilaže su uglavnom znatno manja nego kod atipičnih antipsihotika novije generacije, mada u većim količinama kada djeluje kao antipsihotik umjesto anksiolitik može dati ekstrapiramidalne simptome.
edit, Wikipedia s izvorima kaže- In low doses it is used to treat agitated depression (together with an antidepressant). Fixed combinations of perphenazine and the tricyclic antidepressant amitriptyline in different proportions of weight exist (see Etrafon)
Korisnikov avatar
By 7Hz
Nope, samo klorpromazin (u nas Prazine), i gadna je to stvar.

Kod mene nema te anksioznosti koju bromazepam ne može poništiti, ali kao što rekoh - za sad su mi se najbolje pokazale slijedeće kombinacije:

Ako sam skroz psihički na dnu i/ili k tome imam nekakve migrene: amitriptilin + tramadol (preporodim se nakon toga)

Standardna kombinacija ako me muči nesanica ili anksioznost: amitriptilin + bromazepam (ovaj potonji mogu po potrebi izostaviti, ili pak dodatno uzeti tokom dana).

Iznimno (kod vrlo visokih doza tramadola) mogu unaprijed uzeti bromazepam da snizim rizik od napadaja, ali to je dosta rijetko i samo ako prilike dopuštaju (jer nema šanse da tada ostanem u budnom i lucidnom stanju).

Mada je hidroksizin također jako dobar anksiolitik koji nije iz skupine benzodiazepina (pa time nema i nedostatke tipične za njih), ali ovdje kod nas nije na listi HZZO-a pa ga treba plaćati u punoj cijeni, a i doktori ga baš nemaju običaja prepisivati.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!