[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2367646#p2367646]Sanja Steppenwolfin napisao:[/url]ajd da ne otvaram novu temu, nadovezacu se ovde..
da li neko od vas ima iskustva sa antidepresivima koji se mogu dobiti bez recepta?
imam te probleme sa blazom depresijom s' vremena na vreme, nije to "toliko" ozbiljno da bih konsultovala strucnjaka, svesna sam svojih problema i kako ih mogu resiti.
bukvalno mi samo nesto treba sto ce me dignuti u tim danima kada npr ucim ili moram da se fokusiram na nesto bitno, a ja to ne uspevam. dakle to, ne treba mi nista sto smiruje ili uspavljuje, vec nesto sto izostrava koncentraciju i smanjuje onaj osecaj kada nemas volje da se pokrenes.
u krajnjem slucaju, mozda bi bilo i dobro da mi preporucite nekog strucnjaka koga ste posetili, a koji ne smara sa pitanjima "kako si se osecala kada si imala 3 godine" i sl.
ako je nekome glupo da ovde odgovara neka mi napise u u2u
Kao prvo, ako si svesna da imash "potecijalne" depresije, nije za podcenjivanje! Rechenice tipa "Znam shta mi je, procji cje me, mogu ja to sama, nije strashno...) i sama sam izgovarala preko 3 godine. Ali, kada shvatish da sama ne mozhesh (naravno, u sluchaju da si zaista depresivna, a ne lenja ...), odesh kod psihijatra (znam, teshka rech po zvuchenju, ali preko potrebno, kako bi konkretno ustanovili shta ti je!)
Kao drugo, NIKAKO ne vrshiti ekspreimente, koristiti medikamente po preporuci laika!!! I tu ti je u najmanju ruku potrebna lechnichka pomocj. Pri tom, NE MORA da bude psihijatar. Ovde internista takodje mozhe pomocji (za pochetak)!
Trecje...Pojam depresije se na zhalost chesto povezuje sa pojmom ludaka, budale, lenjivca itd., itd... I zbog toga mnogi ljudi precjute! Sami sebe ubedjuju da su OK. Blam je zaboga da se izgovori pred najboljim prijateljima, upravo iz straha da cje chak i oni da te osude ili ismeju.
U svakom sluchaju, ako imash osecjaj da si "blago" depresivna, konZultuj se sa lekarima. Necje te niko pitati shta si radila pre sto godina, kako si zhivela, nego cje u prvoj liniji pokushati da ti pomognu.
Najbolji indikatori depresije su "mrzovolja" , "lenjost", nedostatak koncentracije, osecjaj da te Alcajmerova poterala, te da nishta ne mozhesh zapamtiti. Ovo poslednje je posledica "zatvaranja" mozga za sve spoljne uticaje! Kao kada chashu napunish do vrha i onda imash osecjaj da cje ta jedna kap koju dolijesh (informacija koju pokushash da ubacish u glavu) dovesti do prelivanja chashe i pravljenja nereda. U stvari, odbrambeni mehanizam organizma, koji trenutno nije spreman da prima ikakve nove informacije, jer je prepunjen nekim, tebi vrlo OGROMNIM sitnicama, shto je vrlo kontradiktorno. Ali takodje indikator depresije. ako ne i jedan od najbitnijih. I da...depresije mogu, ali NE MORAJU da budu konstantne. Raspolozhenja itekako mogu da se menjaju, pa chak i po nekoliko puta dnevno.
Dakle...mani se samomediciranja i dozvoli lechniku da te saslusha i da ti pomogne!