Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By gdestakako
Hej svi -> ima li neko gay/gayfriendly dermatovenerologa u bg? zakacio sam kondilome pa ne bih bas da me neki cika cudno gleda... nadam se da razumete... i unapred hvala!
Korisnikov avatar
By mish_beli
:iskolacen: omg, pa idi kod bilo kog...a ako te "chudno" pogleda jer si bi/gay onda se obrati da idemo da ga tuzhimo i da lepe parice zaradish :)

:shake: :mama:
Korisnikov avatar
By anastasija
hellp please...pre nedelju dana sam skidala kondilome iz anusa na studentskoj poliklinici.hirurg nije postavljao "dodatna" pitanja,a ja nisam pomenula da sam imala anal sex jer su me vec gledali popreko na pregledu.prilikom intervencije je radjena anoskopija pa me zanima da li bi trebalo uraditi neki dodatni pregled tipa rektoskopija ili tako nesto???
tnx
Korisnikov avatar
By spliff
idi u dz vashingtona
proveri koji lekari rade
neki milan neshto je gay friendly
so i've heard
By kico
Cao svima,
Po prvi put sam ovde. Dobio sam kondilome u analnom otvoru. Danas sam isao da mi stavljaju azot i jos nesto, nemam pojma sta. I to je trebalo da odstoji 4 sata i posle da sam skinem sa toalet papirom. Prepisana mi je jedna krema da mazem tri puta dnevno do sledeceg skidanja. Medjutim ta krema ne moze da se nadje, ai za mene je preskupa, inace se koristi za zarastanje. Da li eko zna sa cim bih mogao da mazem, a sto je dostupno? Cicefate je krema sto su mi prepisali.
Hvala puno!
Korisnikov avatar
By plavetnilo
Ja mislim da je najefikasnije kada ih uklone hirurskim putem, mada valjda lekari znaju bolje. Mozda je i ovo drugo resenje dobro, ako nisu stari i veliki...

kada ih srede, samo malo pojacaj imunitet, zivi zdravo i bice sve ok... A to je dobro i bez kondiloma... Zdrava ishrana i sl. :)

A kako je izgledalo to kod hirurga? Da li je to operacija sa lokalnom anestezijom i kako ih uopste ciste? Je l' to taj laserski noz ili...? Mada i ne znam bas sta je to. :)

Koliko si se zadrzala u bolnici? Pitanje za curu koja je isla kod hirurga...
Korisnikov avatar
By mitrandir
Zar se kondilomi uklanjaju hirurškim putem?
By novibgd
ni ne sanjate kroz kakav ja pakao prolazim...skidao sam ih pre dva dana radiotalasima( 20 000 din)
hocu da poludim od bolova i od straha da ce se ponovo vratiti..inace sam ih skidao treci put za mesec ipo dana...treci put sam otisao u drugu ordinaciju gde su mi rekli da su sliveni i duboko intranalno pozicionirani...jezivo...
sam prolazim kroz sve, moram na posao, niko od mojih ni ne sluti jer ne da me sramota da tako nesto kazem nego venem...jbg...za 4 nedelje kontrola, pa cemo videti....
Korisnikov avatar
By plavetnilo
:(

Zar se lecenje kondiloma placa? Mislio sam da to spada u obavezno zdravstveno osiguranje... Mislio sam da postoji neki bezbolni hirurski zahvat i da se sve radi sa lokalnom anestezijom... Zar nemas nikoga sa kim mozes da pricas, nije u redu da prolazis sam kroz sve to... :(
Korisnikov avatar
By plavetnilo
Srecno na kontroli! Valjda se nece vise ponavljati... Mozda bi trebalo malo da pojacas imunitet, da se ne vracaju vise tako lako...
By novibgd
ja sam isao privatno...najpre kod dermatovenerologa koji mi je dva puta skidao za mesec dana i treci put kada su se pojavili u jos vecem broju otisao sam u drugu ordinaciju (Ginekolosko akusersku) gde su mi rekli da su intraanalni i duboko i da se zato vracaju...horor...
Korisnikov avatar
By plavetnilo
Mozda bi trebalo u neku drzavnu zdravstvenu ustanovu da probas? Mislim da sam ovde negde procitao da se analni kondilomi najefikasnije uklanjaju laserskim nozem ili slicno; mada da ne lupam previse jer nisam upoznat sa terminologijom...

Srecno u svakom slucaju, i reci nekome - poveri se nekom prijatelju ili tako nesto, nije u redu da sam prolazis kroz sve to... :(

Ali ja verujem da se vise nece ponavljati, treba biti optimista u zivotu, nema nam druge. :)
Korisnikov avatar
By zozefin st
Originally posted by Zoe

Uhh, a mogu li i zene to da dobiju? :nerd:

Mada, sta se ja brinem :hekla: kad su sanse da me neko uopste dotakne minimalne........ :izbirljivazoe:
da mogu i zene da dobiju, cak ima vece posledice kod zena
moze da se dobije rak grlica materice ako se ne leci
Korisnikov avatar
By zozefin st
ondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam hpv virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.
Prenošenje kondiloma

Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.
Statistike

Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. U skladu sa statistikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi je zaraženo sa HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posledicu ili kondilome ili opasnost od raka grlića materice. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

U Hrvatskoj se procenjuje da je ovim virusom biva inficirano 60% seksualno aktivnih žena, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod žena starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

U Srbiji za sada nažalost nemamo pouzdane statistike, ali je za očekivati da ne odstupamo previše od ovih zemalja.

Kondilomi Simptomi

Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome.

Kondilome se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest.

I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).
Simptomi kondiloma kod muškarca

Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).
Simptomi kondiloma kod žene

Kod žena su simptomi isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

HPV Testiranje

Izvor: WebMD

Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice, nakon uvida u vaš medicinski karton (vaša medicinska istorija) i fizičkog pregleda. Ali ne uzrokuju kondilome sve HPV infekcije. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu. Može vam postaviti sledeća pitanja:

* Da li mislite da ste bili izloženi HPV virusu ili nekoj drugoj polno prenosivoj bolesti? Kako znate za to? Da li vam je vaš seksualni partner to rekao?
* Koji su vaši simptomi? Ako imate vaginalni sekret ili sekret iz penisa, važno je da primetite i zapamtite miris ili boju.
* Koju vrstu kontracepcije koristite? Da li koristite kondom da se zaštitite od polnih bolesti?
* Da li ste imali polne bolesti u prošlosti? Kako ste ih lečili?
* Da li ste radili papa test i kakav je bio rezultat (za žene)?

HPV Testiranje Za žene

Nakon uvida u vaš karton, imaćete ginekološki pregled, koji obično uključuje PAPA test.

Papa testom se skenira vaš grlić materice (cerviks), čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa MOŽE potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

Žene starije od 30 godina mogu da obave HPV test u isto vreme kada rade i PAPA test. HPV testiranje skenira uzorak tkiva u potrazi za genetskom informacijom (DNK) virusa. Ženama koje su mlađe od 30 godina preporučuje se da rade HPV testiranje samo ako rezultati prethodno uradjenog PAPA testa to zahtevaju.

Ako se testiranjem utvrdi postojanje promena na grliću materice (koje mogu biti posledica Hpv infekcije), doktor vam može preporučiti odgovarajuću terapiju.
HPV Testiranje Za muškarce

Takođe nakon pregleda kartona, imaćete fizički pregled kako bi se utvrdilo postojanje polnih bradavica.

Ne postoji HPV testiranje za muškarce. Iako nema formalnih uputstava, neki eksperti veruju da muškarci koji su primali analni seks trebaju da rutinski rade s vremena na vreme analni PAPA test, pogotovo ako imaju i HIV virus.
Za oba pola

Ako su kondilomi prisutni, dijagnoza obično može biti postavljena bez daljih testiranja.

Kada vaš doktor utvrdi promene na tkivu, ali ne može sa sigurnošću da donese dijagnozu, možda će vam doktor predložiti da se uradi biopsija tkiva koje ima promene. Tipizacija HPV virusa, tj. testiranje zarad utvrđivanja koji je tip HPV virusa u pitanju nije korisno za donošenje dijagnoze i ovaj test se ne radi rutinski.

plaćena reklama

Kondilomi u trudnoći

Izvor: hpv emedtv

U većini slučajeva, polne bradavice neće uticati na trudnoću. Vaš lekar će možda trebati da vas nadgleda češće i da vam preporuči odgovarajuću terapiju ako bude potrebna. Ako imate polne bradavice i ostanete u drugom stanju, odmah recite vašem lekaru, jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa (koji izaziva kondilome) na vaše novorođenče za vreme vaginalnog porođaja.
Kako kondilomi utiču na trudnoću?

Svaka buduća majka je prirodno zabrinuta u vezi bilo čega što može da naškodi njenoj bebi. To ni ovde nije izuzetak. Na svu sreću, kondilomi u većini slučajeva ne uzrokuju probleme ni za bebu ni za majku za vreme trudnoće.
Ovde ćemo se fokusirati na

* Posledice prethodnih javljanja polnih bradavica
* Potencijalne posledice kondiloma na majku
* Potencijalne posledice kondiloma za vreme trudnoće na nerođenu bebu

Prethodna javljanja kondiloma i trudnoća

Ako ste imali kondilome u prošlosti i stanje vam se sredilo (bilo da su nestale vremenom ili kao posledica tretmana), malo je verovatno da će se vratiti za vreme trudnoće. Vi ipak trebate da obavestite vašeg lekara koji prati trudnoću ako ste imali polne bradavice u prošlosti.
Kondilomi u trudnoći: Kakve su posledice na majku?

Ne postoje istraživanja koja bi pokazala da razvijanje kondiloma za vreme trudnoće povećava rizik da se desi pobačaj, prevremeni porođaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija. Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, njihov lekar će pažljivo pratiti situaciju, iako možda neće preporučiti lečenje, s obzirom na činjenicu da se kondilomi posle lečenja u trudnoći mogu vratiti brže nego inače. Međutim, obično počnu da nestaju sami neposredno nakon porođaja. Ako terapija bude preporučena, nekoliko različitih opcija su moguće.

U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće. Npr. polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma može otežati mokrenje. Ako su kondilomi u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porodjajni kanal. Ako dođe do toga, porođaj carskim rezom možda postane neophodan. Ipak, postojanje kondiloma nije jedini razlog zašto se radi carski rez.

Naučnici nisu sigurni zašto polne bradavice postaju veće u trudnoći. Hormoni ili promene (oslabljenje) imunog sistema možda igraju bitnu ulogu.
Kondilomi u trudnoći: posledice na dete?

Polne bradavice su kao što smo na početku rekli uzrokovane HPV virusom. Za ženu koja ima kondilome prilikom porođaja, postoji veoma mali rizik da prenese HPV virus na bebu tokom vaginalnog porođaja. Svom srećom, čak i ako se HPV prenese, ogromna većina beba nema nikakvih posledica.

U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu (laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza, papilomi larinksa). Iako retko, ovo je potencijalno veoma opasno po život bebe, jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše. Ovakve bradavice se mogu formirati kod deteta i do 5 godina nakon rođenja.

Zbog malog rizika da se virus prenese vaginalnim porođajem, kao i zbog povećanog rizika od hirurškog zahvata, carski rez se obično preporučuje samo trudnicama koje imaju komplikovan slučaj kondiloma.

plaćena reklama

Lečenje Kondiloma

Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam sam vremenom izbori sa njim, samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda:

* krioterapija (smrzavanje)
* Elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma, elektrokoagulacija, EKT kondiloma)
* tečni preparati na bazi podofilina
* aldara krema, tj. imikvimod
* ubrizgavanjem interferona koji stvara imunost na virus u kondilome
* lasersko uklanjanje kondiloma
* uklanjanje kondiloma hirurški (isecanje kondiloma, skidanje kondiloma hirurškim putem)

Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa). Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.

U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina.

U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život i svesni ste koliko su kondilomi rasprostranjeni, ima smisla da razmišljate o vakcinisanju. Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.
copy/paste
By zvonce
Ni jedna medicinska terapija ne pomaze. Ja sam imao to islustvo. Toplo vam preporucujem kremu PAPILOMA koju mozete naci na Internetu i poruciti.
A evo i telefon ako vas mryi da trazite 0631697579
By zvonce
Otklanjanje kondiloma poznatim tehnikama kao sto je laser, azot ili radio talasi je dosta bolna, a i skupa.
I sto je najgore, po pravilu ostane poneki pa se razmnozavaju i opet na skidanje. Tako da i nije bas neko resenje.
Cuo sam za kremu Aldara, ali je skupa, oko 13.000 dinara.
Ja sam problem resio kremom koja se zove Papiloma. Tada sam je nasao u nekom magazinu, ali sada je ima i na internetu. Kosta 1.300 dinara, a potrosio sam dve. Niti pece, niti boli, a oni otpadaju ili se smanjuju i nestaju.
Miran sam godinu dana i nadam se necu vise ni imati tu gamad po sebi.
Srecom, ima ova Papiloma pa cu opet ako zatreba.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
krioterapije i terapije kiretom jesu oke, oke je da se koriste i podofilotoksini bilo kog tipa, a koliko sam upucen, sve se moze odraditi besplatno u nekom domu zdravlja
By zvonce
Ne moze se to uraditi u domu zdravlja nego u nekoj ginekoloskoj klinici i tamo se ne placa, ali se ceka. A koliko su ok ove terapije, culi smo u prethodnim postovima.
Ljudi to zaista boli, ai vraca se. prosao sam kroz to i ne jednom i nikome ne bih pozeleo. Ma daj nemojte nas zaludjivati.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
To nas sve vraca na onu temu poseta ginekologu... redovnog posecivanja..

Meni se kosa na glavi digne kada iz price sa devojkama saznam da ne idu,
ili cak nemaju nameru da idu kod ginekologa.. iz raznoraznih razloga..

Nista nije banalno, ako se previse "zapati", i onda prouzrokuje dalje probleme..

Procentulano lezbejke oboljevaju daleko vise od ostale populacije od
raka grlica materice... i nekada to moze da ima uzasno teske posledice
(znam iz licnog primera)

U Beogradu postoje ginekoloskinje koje su i vise nego gay-frendly...
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by zvonce

Ne moze se to uraditi u domu zdravlja nego u nekoj ginekoloskoj klinici i tamo se ne placa, ali se ceka. A koliko su ok ove terapije, culi smo u prethodnim postovima.
Ljudi to zaista boli, ai vraca se. prosao sam kroz to i ne jednom i nikome ne bih pozeleo. Ma daj nemojte nas zaludjivati.
a vidis, ja znam da u studentskom zdravstvenom centru dermatoveneolozi to rade za dz
Korisnikov avatar
By Ferdie
Originally posted by novibgd

ni ne sanjate kroz kakav ja pakao prolazim...skidao sam ih pre dva dana radiotalasima( 20 000 din)
hocu da poludim od bolova i od straha da ce se ponovo vratiti..inace sam ih skidao treci put za mesec ipo dana...treci put sam otisao u drugu ordinaciju gde su mi rekli da su sliveni i duboko intranalno pozicionirani...jezivo...
sam prolazim kroz sve, moram na posao, niko od mojih ni ne sluti jer ne da me sramota da tako nesto kazem nego venem...jbg...za 4 nedelje kontrola, pa cemo videti....
Koliko znam, kondilomi se danas skidaju laserom. Pre jedno 20 godina su se tako skidali kako ti opsuješ, i verovatno to još uvek rade po smrdljivim Domovima zdravlja i studentskim poliklinikama.

Laser, i to na nekoj privatnoj klinici. I više se neće vraćati.
Korisnikov avatar
By Ferdie
A tečni azot je živo sranje. Ko time sređuje kondilome neće ih istrebiti na vjek vjekov. :nope:
By zvonce
Moguce na sudentskoj, ali u domovima zdravlja to ne rade. Na zalost, to sam dobro utvrdio.
Korisnikov avatar
By Sad Princess
koliko ja znam iz moje skolske literature(idem u medicinsku srednju) ako zakacis kondilome jedamput i ako ne odes na vreme moras ih radikalno hiruski skidati iz vise navrata i to hiruski,a to je sigurno i bolno i dugo traje a i ostavlja posledice a i uvek postoji sansa da doca koji je radio intervenciju zaboravi jednog od njih te se razvije citava kolonija jer se oni rasejavaju.zato je bolje paziti na sebe a i ako se primeti nesto cudo otici da se vidi sta je i ako su kondilomi resavati to kod dermatologa tecnim azotom dok je malo.kasnije je zeznuto kao sto sam i opisala.
Korisnikov avatar
By Sad Princess
ponekad se znju udvostruciti i za nedelju dana ako je los imunitet a imaju sposobnost i recidiva sto znaci da ih je tesko iskoreniti
Korisnikov avatar
By Sad Princess
tako je ostaje u organizmu a ti sa tim terapijama samo sklonis te napasti sa polnih organa.i ako tvoj partner ima virus kondiloma,nemora da znaci da ces i ti da zakacis KLINICKU SLIKU ,moze ti preneti virus a dali ce se manifastovati,zavisi od tvog imuniteta
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!