Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By Quis
Gledao sam po forumu Zdravlje i nisam video da je iko okacio temu o bipolarnom poremecaju...
Ja imam bipolarni, te me zanima da li neko od vas boluje od ove bolesti, kako izlazi na kraj sa njom i da li imate neke prijatelje, poznanike koji imaju bipolarni.
Evo nesto o bolesti.

"Manic depression" redirects here. For other uses, see Manic depression (disambiguation).

Bipolar disorder
Classification and external resources

Many people involved with the arts, such as Vincent van Gogh,[1] are believed to have suffered from bipolar disorder.
ICD-10 F31.
ICD-9 296.80
OMIM 125480 309200
DiseasesDB 7812
MedlinePlus 001528
eMedicine med/229
MeSH D001714
Bipolar disorder or manic-depressive disorder, also referred to as bipolar affective disorder or manic depression, is a psychiatric diagnosis that describes a category of mood disorders defined by the presence of one or more episodes of abnormally elevated energy levels, cognition, and mood with or without one or more depressive episodes. The elevated moods are clinically referred to as mania or, if milder, hypomania. Individuals who experience manic episodes also commonly experience depressive episodes, or symptoms, or mixed episodes in which features of both mania and depression are present at the same time.[2] These episodes are usually separated by periods of "normal" mood; but, in some individuals, depression and mania may rapidly alternate, which is known as rapid cycling. Extreme manic episodes can sometimes lead to such psychotic symptoms as delusions and hallucinations. The disorder has been subdivided into bipolar I, bipolar II, cyclothymia, and other types, based on the nature and severity of mood episodes experienced; the range is often described as the bipolar spectrum.
Data from the United States on lifetime prevalence varies; but it indicates a rate of around 1% for bipolar I, 0.5%–1% for bipolar II or cyclothymia, and 2%–5% for subthreshold cases meeting some, but not all, criteria.[citation needed] The onset of full symptoms generally occurs in late adolescence or young adulthood. Diagnosis is based on the person's self-reported experiences, as well as observed behavior. Episodes of abnormality are associated with distress and disruption and an elevated risk of suicide, especially during depressive episodes. In some cases, it can be a devastating long-lasting disorder. In others, it has also been associated with creativity, goal striving, and positive achievements. There is significant evidence to suggest that many people with creative talents have also suffered from some form of bipolar disorder.[3]
Genetic factors contribute substantially to the likelihood of developing bipolar disorder, and environmental factors are also implicated. Bipolar disorder is often treated with mood stabilizing medications and, sometimes, other psychiatric drugs. Psychotherapy also has a role, often when there has been some recovery of the subject's stability. In serious cases, in which there is a risk of harm to oneself or others, involuntary commitment may be used. These cases generally involve severe manic episodes with dangerous behavior or depressive episodes with suicidal ideation. There are widespread problems with social stigma, stereotypes, and prejudice against individuals with a diagnosis of bipolar disorder.[4] People with bipolar disorder exhibiting psychotic symptoms can sometimes be misdiagnosed as having schizophrenia, another serious mental illness.[5]
The current term "bipolar disorder" is of fairly recent origin and refers to the cycling between high and low episodes (poles). A relationship between mania and melancholia had long been observed, although the basis of the current conceptualisation can be traced back to French psychiatrists in the 1850s. The term "manic-depressive illness" or psychosis was coined by German psychiatrist Emil Kraepelin in the late nineteenth century, originally referring to all kinds of mood disorder. German psychiatrist Karl Leonhard split the classification again in 1957, employing the terms unipolar disorder (major depressive disorder) and bipolar disorder.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
offt: koliko godina imas?

ont: mislim da i ja imam tako nesto. nije to utvrdilo nikakvo strucno lice al mislim da imam.

a mozda me i dalje drma pubertet :drama:
Korisnikov avatar
By Loni
Ne pričaj dijagnozu već nam prvo reci šta se konketno dešava s tobom.
By Quis
Ma nista, sad je sve okej. Jos uvek nisam imao depresivne epizode, ali su se manicne pojavljivale nekoliko puta. Verovatno imate predstavu sta je manicna epizoda, ali je prilicno tesko da se opise sva ta euforija, snaga, strast, sa druge strane pojacane emocije, bol na svetom i takve stvari... Specificna stvar jeste to da u manicnoj fazi nikada nisi svestan da si manican jer ti je prejebeno dobro... Medjutim, kako vreme prolazi, sve vise razvijes sablon u glavi i skontas kad si manican i kad je vreme za intervenciju... I da, sve vreme pijem lekove, al oni me uopste ne ogranicavaju niti imam bilo kakvu frku od njih
Sto se nekih tezih stvari tice, nikad nisam imao halucinacije, ozbiljnije suicidne misli, pokusaj suicida. Bio sam hospitalizovan, doduse, onda kad sam doziveo prvu manicnu epizodu.
By Quis
By the way, Loni... Sladak ti avatar! :)
By Kragi
^ :pucaodsmeha:

Originally posted by Anhedonie

offt: koliko godina imas?

ont: mislim da i ja imam tako nesto. nije to utvrdilo nikakvo strucno lice al mislim da imam.

a mozda me i dalje drma pubertet :drama:
E to sam i ja za sebe mislio.
Svi kao nesto pricaju o depresiji i sl, pa sam glavu hteo da dam da sam i ja.
I sad, kad sam 'zvanicno' hteo da proverim svoje mentalno zdravlje shvatio sam da nemam veze sa mozgom :smeh:

Sve i nekako ali sam bio ubedjen da sam antisocjalan (poremecaj licnosti) kad ono ni to nisam :wtf:

i tako ...

Moguce je da se samo tripujes ;)
Ako te bas zanima, obrati se nekome ko je strucan i obavi neke razgovore i uradi neke testice.
Mislim da se ljudi suvise lako 'frljaju' nekim medicinsko psiholoskim terminima pa onda danas svako moze da kaze da je deoresivan recimo, a da to nema veze s' vezom :D
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ali ne zna se da li postavljac teme bio kod lekara ili nije.

Dalke, jesi li to zakljucio sam od sebe?
By Quis
U postu sam naveo da sam bio hospitalizovan, te da pijem lekove. Dakle, dijagnoza je postavljena od strane strucnih lica.
By Quis
I kako to ide? Da li se godinama njegovo/njeno stanje pogorsava ili se pomocu lekova odrzava u granici normale?
Kako se ti osecas kao neko ko pokusava da pruzi podrsku, da se izbori sa svim tim?
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by Quis

U postu sam naveo da sam bio hospitalizovan, te da pijem lekove. Dakle, dijagnoza je postavljena od strane strucnih lica.
o boze nisam video taj post.

izvini.
By Aven
From my point of view - rijetko tko ga nema. :'D

As a matter of fact, cijeli svijet je jedan veliki bipolarni poremećaj. Slika
By space_oddity
Pa mislim da ipak nisi u pravu. Bipolar je prilično opasna i zajebana bolest, nije to danas lepo a sutra ružno raspoloženje.
Korisnikov avatar
By V25
Upravo. Mnogo je kompleksnije od toga. Evo, živ sam primer, 6 godina nakon dijagnoze i dalje "učim" kako da živim. Mene više plaše moje manične faze. Tj. prelaz između "visoke manične" i depresivne. To je najjebenije.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Jel bi se ovaj citat mogao pripisati bipolarnom poremecaju:
"Have you ever felt invincible and seconds later absolutely worthless"?
Korisnikov avatar
By V25
Ja nisam uspeo. Na lekovima sam od 2009.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
mnogo sam volela jednu osobu za koju sam sumnjala da je bipolar. nikada joj to nisam rekla. zašto sam mislila da je bipolar? kod nje je sve bilo "superintenzivno". volela sam je baš takvu. ludo sam je volela. davala sam sve od sebe da budem cushion pri svakom njenom padu, i da joj dam krila u naletima sreće. nikako mi nije polazilo za rukom da joj odagnam nalete osećaja krivice, uvek se osećala kao da je osuđujem, i sama svesna da me je mnogo puta bluntly povredila ali to je bilo jače od nje. ponekad bih se osećala užasno bespomoćnom. bilo je tako očigledno da je gušim, moj život je (bio) isuviše miran za njene potrebe za uzbuđenjem.

neko ko nije imao nikakvih dodira sa bipolar disorder-om teško da može zamisliti kakve su to oscilacije, koliko je high high, koliko je low low, koliko je raw raw.

posvetila bih jednu pesmu tom turbulentnom periodu našeg (zajedničkog) života:

Korisnikov avatar
By Anhedonie
Just a reminder, granicni poremecaj je jako slican bipolarnom, jako je lako pomasati ih.
Korisnikov avatar
By Vel boy
u mene, nakon što sam promenio lek Paxil koji je delovao vrlo dobro deset jedanaest godina pa pooped out on me prošle godine, bude samo unipolarne depre kao posledica ptsd anksioznosti, anxiety attacks, i vrlo posebnog tipa ocda (totalno nikakve veze s pranjima ruku ni simetrijom...kao što se ocd tipično prikazuje). anksioznost mi je posledica izuzetno teških i nepovoljnih vrlo stresnih životnih okolnosti koje sam imao kroz čitavu mladost, i ta anksioznost "se ponaša" tako kao da će mi svaki ugodan ili neanksiozan trenutak urušiti, pokvariti..... u tom smislu kao da kvazi oscilira..... stalna strepnja...užas. najgori strah je strah od neke "tačke" bez povratka....iako znam da je ta "tačka" nemoguća, intruzivne misli ocda i anxiety attacks me stalno napadaju....

manija mi je baš totalno nepoznat osećaj, čak ni high nikada nisam doživeo (ukoliko se ne računa orgazam). dakle, nisam bipolaran već anxiety spectrum disorders kao konsekvence tj. štete učinjene mojim živcima od strane konstantnog stresa....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!