Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: BBC News
Izbor i prevod: Milan Đurić

Ubijen holandski filmski reditelj Theo van Gogh



 
 
Van Gogh je režirao TV serije, filmove i bio poznati kolumnista
Holandski filmski reditelj Theo van Gogh (u javnosti otvoreno gej, prim. prev.), koji je režirao kontroverzni film o islamskoj kulturi, pronađen je mrtav od posledica uboda nožem i rana zadobijenih iz vatrenog oružja u Amsterdamu, kako saopštava holandska policija.

Policija je uhapsila čoveka u obližnjem parku nakon ispaljenih hitaca iz pištolja. Osumnjičeni je čovek marokansko-holandske nacionalnosti (državljanstva) od 26 godina, kako navodi policija.

Van Gogh (47 godina) je primao pretnje smrću nakon što je njegov film Submission prikazan na holandskoj televiziji.

Film predstavlja portret nasilja nad ženama u islamskim društvima.

Submission je napravljen u saradnji sa liberalnom holandskom političarkom Ayaan Hirsi Ali, koja se u njemu pojavljuje, izbeglicom iz Somalije koja je pobegla iz svoje prvobitne domovine de ne bi stupila u prinudni, unapred dogovoreni brak.

Ayaan Hirsi Ali je pod zaštitom policije od kada je film prikazan. Ona je takođe primila mnoge smrtne pretnje i odrekla se Islama.

 
 
Ayaan Hirsi Ali je poznata, javna kritičarka islama.

Očevidac, citiran na Radio Holandiji, je rekao da je Van Gogha, dok je vozio bicikl, napao muškarac obučen u tradicionalnu marokansku jallabau.

Osumnjičeni i policajac koji je pokušao da ga uhapsi su zadobili rane od metaka i obojica se nalaze u bolnici.

Van Gogh - koji je rođak čuvenog holandskog slikara - je takođe režirao film o Pimu Fortuynu, populističkom političaru koji je pripadao desnom krilu i zalagao se protiv prava imigranata, ubijenom u atentatu maja 2002. godine.

Kontroverze oko filma

Film Submission je priča o muslimanskoj ženi primoranoj da stupi u unapred aranžirani brak, koju muž maltretira, a ujak siluje. Ovakav prikaz muslimanskog braka i položaja žene je izazvao bes i protest sledbenike islama.

U jednoj sceni filma se vidi glumica u prozirnoj odeći na čijem telu se prepliću stihovi Kurana i ožiljci od bičevanja.

Holandija je domovina skoro jednom milionu muslimana, koji predstavljaju 5,5% celokupne populacije.

Jedan od kolega Van Gogha u filmskoj produkcijskoj kompaniji je izjavio da je poznati reditelj primio pretnje smrću ''ali da ih nikada nije uzimao ozbiljno''.

''On je bio kontroverzna ličnost i šampion slobodnog govora'', dodao je za Reuters.

Holandski premijer Jan Peter Balkenende je izjavio: ''neprihvatljivo je da javno izražavanje mišljenja bude razlog brutalnom ubistvu''.

''Na dan kao što je ovaj mi se podsećamo ubistva Fortuyna. Mi ne možemo dopustiti ovakvu društvenu klimu'' dodao je Balkanende.

Kraljica Beatrix je izjavila da je šokirana i užasnuta povodom ubistva, prenosi novinska agencija AFP.

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi