Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija

andy bellAndi Bel (Andy Bell) je jedan od članova synthpop dua Erasure. Rođen u Engleskoj, Bell je zajedno sa klavijaturistom Vins Klarkom (Vince Clarke), postao jedna od najuspešnijih pojava kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Njih dvojica su nedavno izdali novi album 'Light at the End of the World,' i gostovali su na 'True Colors' letnjoj turneji Cyndi Lauper, gde su takođe gostovali Debbie Harry, the Gossip, the Indigo Girls, Rufus Wainwright i Dresden Dolls. Profit sa turneje će biti doniran kampanji Human Rights-a, kao i ostalim organizacijama koje pružaju podršku GLBT zajednici.

Kada se sećate da ste prvi put preispitivali Vašu seksualnost?
Verovatno kada sam imao trinaest ili četrnaest godina. Dolazim iz velike porodice, imam četiri sestre, i imao sam dosta devojaka u školi, ali smo se samo glupirali. Ali pretpostavljam da sam postao aktivno zainteresovan kada sam video dečake pod tuševima u školi posle časova fizičkog.  Tada sam pomislio " To izgleda zaista dobro. Oni izgledaju veoma interesantno."  Prvi put sam se zaljubio kada sam imao oko petnaest, šesnaest godina.

Kakav je on bio?
Zapravo, bila su u pitanju dva dečaka starija od mene, koja su uobičavala da šetaju oko škole držeći se za ruke. Rekli su da "rade to" i ja sam morao da odem i da ih vidim posle škole, zato što sam imao nešto važno da im kažem. Otišao sam do kuće u kojoj su bili i rekao "Moram da budem otvoren sa vama. Volim vas." Oni su rekli da rade to samo iz zabave, i da nisu zapravo gej.

Da li se sećate Vašeg prvog dečka?
Moj prvi dečko je bio moj najbolji drug iz škole. Bili smo ljubavnici jedno kraće vreme, ali je počeo da oseća sram, tako da smo raskinuli.

I da li ste pričali sa nekim tokom ovog perioda, ili ste zadržali svoja osećanja za sebe?
Ne zapravo. Bio sam malo na svoju ruku. Mogao sam da pričam dosta sa mojom majkom o seksu, ali joj zapravo nisam rekao o sebi. Zapravo nije bilo nikoga tada.

Kada ste rekli roditeljima?
Prvo sam rekao mojoj majci da sam biseksualan.  Nisam joj zapravo rekao da sam gej sve dok nisam napustio kuću i preselio se u London. Imao sam oko dvadeset godina, i napisao sam joj pismo u kome sam joj to rekao. Činilo se da joj to nije smetalo. Ona se uvek predstavlja kao da je zaista cool po svakom pitanju, ali ja mislim da je zapravo sasvim suprotno. Moj otac je onaj ko je ovo najbolje podneo. Majka je do sada prihvatila, ali joj je trebalo mnogo duže .

Kako je bilo vašoj porodici da ima Vas, koji ste otovreno gej i u fokusu interesovanja javnosti?
Mislim da je bilo teško mom mlađem bratu, koji je tada bio još u školi. Mislim da mu je nekolicina zbog toga pravila probleme. Kada sam ja bio u školi, bio sam beznadežan, nisam uopšte znao da se tučem. Ali je moj brat bio zaista čvrst.  I on i  moje sestre su morale da prođu kroz dosta toga zbog mene, ali sam mislio "ne mogu zaista da se osećam krivim zbog ovoga."

Kakvo je to bilo iskustvo zaVas?  Brzo ste postali gej ikona.
Bilo je zaista lepo. To je bilo poprilično gej vreme u Velikoj Britaniji, kasne osamdesete.  Postojao je veliki politički talas protiv vlade konzervativaca, to je bilo zaista vreme osnaživanja.  Osećao sam se kao da sam išao na vožnju.

Da li se sećate Vaše prve posete gej baru?
O da. Živeo sam sa jednom ženom u to vreme. Imao sam devetnaest ili dvadeset godina, i ona me je odvela u klub Embassy. Sećam se odlaska tamo razmišljajući "O moj bože. Svi ti tipovi tako dobro izgledaju. Nema šanse, nikad neću naći dečka." I tada, jasno se sećam kako je 'I Feel Love' od Donna-e Summer krenula. Ja sam pomislio "Wow, ovo je neverovatno." Bio sam zaista u raju.

Kako ste otkrili da ste HIV pozitivni?
Bio sam poprilično samodestruktivan u to vreme. Bio sam sa svojim dečkom i on je otkrio da je HIV pozitivan 1990. godine. On nije želeo da me inficira, tako da smo imali platonsku vezu.  Tako da sam ja izlazio i spavao sa mnogo drugih muškaraca. Počeo sam da dobijam stvari kao herpes zoster i zaista ozbiljne hemoroide. Trebalo je tada da saberem dva i dva, ali mislim da sam odbijao da prihvatim.  Testirao sam se ranije kada mi je slepo crevo bilo uklonjeno, i sve je bilo u redu. Ali kada sam dobio upalu pluća 1998. godine, nije bilo sumnje. "To je sad to." Ali kada sam započeo kombinovanu terapiju, bilo je neverovatno - preokret. Zaista, u roku od tri do šest meseci, gotovo se povratiš u normalu.

Da li se sećate nekih trenutaka apsolutnog straha nakoj saznanja dijagnoze?
Bio sam uplašen da će mediji to da saznaju, pošto je bilo grozne štampe u Britaniji. To je bio i razlog zbog koga ja nisam želeo da kažem ljudima. Nekoliko mojih prijatelja je imalo psihološke probleme, zabrinutost i nemogućnost da spavaju, ali ja sam izgleda prošao sasvim dobro sa svim ovim.

Da li je status HIV pozitivne osobe uticao na Vaše intimne veze?
Zapravo ne. Moj novi dečko je negativan i bila bi mi poslednja stvar na umu da imam nezaštićen seks sa njim.

Kako se osećate u Vašoj svakodnevici sada?
Osećam se sasvim udobno u tome ko ja jesam. Jedino što ne spavam dovoljno. Kada radite, imate turneje, nemate mnogo vreme za sebe. Ali volim svoj život, samo mi nedostaje moj san.

spinner.com
Prevod: JM

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi