Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

By timi
Pitanje namenjeno prvenstveno onima do 30g
Da li i na koji nacin ste uspeli da ostvarite ekonomsku samostalnost? Skolom, vezom, parama...(slobodno navedite razlog koji smatrate relevantnim)? Pisite i ako niste uspeli zajedno smo jaci :friends:

Vec nekoliko meseci malo sizim, jer mi nije jasna poenta skolovanja, placanja istog ,ako si posle svega toga na nuli,i tretiras se gore nego neko ko ima mnogo nizi stepen (ovde prvenstveno mislim na nadoknade, jer ako je jednom pripravniku beneficija da radi za 200e, ili jos gore da volontira ,a neko sa 4 stepenom da ima 500e platu, meni onda stvarno nije jasno cemu studiranje?!)

Da se razumemo u startu uopste ne vrednujem ljude po tome koliko su se skolovali,naprotiv u prvi plan stavljam "skolu zivota" i snalazenje,rezultate, samo mi ove stvari nisu jasne. Zasto je spominjanje nadoknade postaje neka vrsta tabua u ovom surovom drustvu? Kao da gazde, komunalije, odlazak u prodavnicu ne postoje, stvarno mi to nije jasno? Razvoj i usavrsavanje bla ,bla, ok do zavrsetka studija, ali ako to tako do 70g kad li se dolazi do sustine stvari pitam se?! Potpuno je prirodno da kao sto je poslodavac zainteresovan za radni ucinak, da i radnik bude zainteresovan za nadoknadu.

Zaprvo bit ove teme je pitanje kako doci do izvora prihoda u Beogradu kada nemate neke jake veze i niste spremni da dajete mito? Vise mi zaista nije bitno da to bude u struci ,vazno mi je samo da se vec jednom osamostalim i prestanem da zivim na tudji racun! (makar delimicno)

Da napomenem da Infostud-ove i sl. pratim svakodnevno i saljem prijave kad god uocim interesantan oglas! I da s obzirom da sam gej ne bi bilo pametno da se vracam u provinciju i vodim prazan zivot sam bez ikoga!
Korisnikov avatar
By bothways
Škola, makar to ja preporučujem. I to ne bilo koja, već neka koja neće da te školuje za nešto što državi (Beogradu) ne treba. Dakle, pravnika, ekonomista i sl. je na birou ko blata.

Naravno, uvek postoje i drugi načini da se lepo zarađuje, ali tu je uglavnom potrebna snalažljivost, veza i/ili volja da se ide mimo zakona.

Pretpostavljam da neki zanati mogu biti relativno unosni (makar bi zarađivao nešto, u poređenju sa npr. gomilom arhitekata koji ne mogu ništa da nađu, a nekim od njih je ispod časti da konobarišu ili rade u prodavnici [ne kažem da ni meni ne bi bilo na njihovom mestu]).
Korisnikov avatar
By emo_haos_
zašto sam ja u zabludi da ekonomisti svima trebaju? nekako mislim svakakvom poslovnom entitetu treba ekonomista. ili je i računovođa dovoljan?

inače poznato mi je da arhitekte ne stoje baš najbolje. teško je upisati fax na budžet, onda se satreš godinama tamo crtajući u učeći, da bi na kraju godinama tražio posao.

farmaceuti (još uvek) dobro prolaze. jeste da su se sada namnožili pa je odnos ponude i potražnje odradio svoje, ali opet teško da ćeš sresti farmaceuta bez posla.
By Sixto
Finansijski jos nisam u potpunosti nezavisan, ali 95% svojih potreba podmirujem sam.
Korisnikov avatar
By gossip
jesam
ali prija mi jos uvek da zivim sa svojima jer me maze i paze :mazi:

ali ako bih vec sutra hteo da se odvojim od mojih mogao bih
pritom bih izabrao cimerisanje a ne solo zivljenje
By timi
Hvala svima koji se javljaju i daju svoj doprinos ovoj temi

Jel ima neko da mu/joj je NSZ nasao posao? (svi primeri koje znam su negativni, i govore u prilog tome da ta agencija sluzi za zamlacivanje,a ne nalazenje posla)
By Sixto
A bit complicated... u pitanju je stambeni aspekt. Kada bi morao da ga sam obezbedim u potpunosti onda bi taj procenat bio mnogo manji...
Korisnikov avatar
By Torry
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2616086#p2616086]timi napisao:[/url]Hvala svima koji se javljaju i daju svoj doprinos ovoj temi

Jel ima neko da mu/joj je NSZ nasao posao? (svi primeri koje znam su negativni, i govore u prilog tome da ta agencija sluzi za zamlacivanje,a ne nalazenje posla)

jedan jedini primer koji ja znam (ukoliko ne laze) je komsinica koja tvrdi da joj je biro nasao posao, kuvarica ili serviserka (nisam bas sigurna) pri vojsci
By space_oddity
Nisam. Studiram, možda od sledeće godine budem, možda ne, ne znam.

Ugl postoji i opcija freelance poslića. Znam neke ljude koji sebe u potpunosti izdržavaju i to sasvim fino baveći se, ne znam, 3D modelarstvom preko neta i sl, a znam i neke koji su tako samo zarađivali neku dodatnu kintu.

Čini mi se da se dobri programeri uvek mogu snaći, pri čemu je mnogo važnije da rade dobro nego da imaju dobru školu (nek me ispravi Anhe ili sl ko je bolje upoznat).

Inače, šta studiraš?
Korisnikov avatar
By blenta
uslovno receno kao jesam
nisam od roditelja uzeo ni dinara od kraja 16 recimo 17te godine

cela situacija je splet kojecega - nije ni da su oni bas silno sposobni da mi pomognu
a iskreno ni ja ih ne postujem dovoljno da bih sujete sopstvene radi ista od njih trazio

te realno gledano samostalan sam potpuno vec godinama
jer je moj problem i kad treba da jedem i nadjem te platim smestaj i kad mi trebaju patike
(znam gomilu koji zive sa roditeljima a misle da su samostalni jer plate svoj racun u kafani,
a i gomilu kojoj roditelji kupe stan pa ih jos za ruku vode vikendom u supermarket da im napune frizider :blentavi: )

nacin na koji sam ja licno do sada to resavao je skolovanje no to izgleda a pogotovu u srb varijanti nije najsretnije resenje. (opet jer znam gomilu koji posle visih poslovnih bez problema ulete na neke pozicije za koje treba ozbiljan fax i iskustvo a ulete posredstvom para ili poznanstava ili stranaka. takodje znam par lokalnih politicara koji su po dolasku na vlast odjednom u par meseci zavrsavali drzavne fakultete koje su gulili po 10 godina, specificno poljoprivredni, farmaciju i pravni. a znam i tarife za pojedine- ne za ispite nego diplome na gotovs -package deal)

... no, obzirom da imam srbijanske papire a da nisam genijalac mutant klase V sve to moze jako lako da se slomi i da se nadjem u teskoj situaciji - mada nije da stojim mnogo cvrsto

to ti je moja prica - a biro za zaposljavanje mislim da je gubljenje vremena i da je okej za kuvare, cistacice i tako neke poslove jer je nezaposlenost velika i firme bez frke nadju radnike preko oglasa - ne treba im biro kao posrednik

za mene - a verovatno i tebe osim ako nemas ozbiljni kes i veze obrazovanje jeste optimalno resenje jer nam je jedino dostupno, i naravno kao sto bothways kaze postoje fakulteti koji su vise trazeni i koji su manje no to se menja s vremena na vreme i bolja ti je opcija da zavrsis nesto u cemu ces biti relativno dobar jer se slaze sa tvojim interesovanjima i sposobnostima nego da upises nesto sto je relativno perspektivno i budes potprosecan
Nisam. Nisam prebogati baštinik, prestolonaslednik, ili plemić veleposednik, pa da mogu da kažem da sam ekonomski nezavistan. Zavisim od rada. Svaki radnik, bezemljaš, lumpen proleter i najmljenik bilo koje vrste, koji mora da radi, nije ekonomski samostalan.
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2616094#p2616094]Sixto napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2616086#p2616086]timi napisao:[/url]Hvala svima koji se javljaju i daju svoj doprinos ovoj temi

Zar jos neko ima veru u trazenje posla preko NSZ...
Pa to jeste nacionalna služba za zapošljavanje glomaznog birokratskog, partijskog aparata, koji u toj službi radi.
Prosto se po idiotskim licima tamošnjih uposlenika može videti da su talentovani samo za taj divan posao - da lupaju pečate i overavaju dolaske i javljanja nesrećnika koji su prinuđeni da koriste njihove ' usluge '.
Korisnikov avatar
By belch
trenutno nisam

ne uzimam novac od roditelja od kad sam krenula na faks, znači nešto više od deset godina.
dok smo studirale, sestra i ja živele smo same, u kući koju na sreću nismo morale da plaćamo, doduše u pančevu. a izdržavale smo se tako što smo pravile i prodavale neke slike od konca što nas je tata naučio. i on nam je dosta pomagao i pravio to. i onda svakog petka i subote u bezistanu, godinama, sunce ili sneg, kiša ili promaja, nije bitno, stojiš i radiš. kolko uspem da prodam tog vikenda, pola ide meni. i bogami uspevale smo da imamo za hranu u menzi, račun za telefon i prevoz, a ako pretekne i za pivo u parkiću :)
posle sam krenula da dajem časove engleskog, prvo sa jednom učenicom, pa sa tri, pa su me preko oglasa koji sam dala u novinama zvali iz neke privatne škole i ponudili mi posao. uleteo je tu i tamo poneki prevod, prvo volonterski, pa su posle počeli i da me plaćaju.
i za par meseci sam od jednog učenika došla do nekih 700-800e mesečno. radila sam po ceo dan, ali nije mi bilo teško, jer je osećaj nezavisnosti i uspeha dovoljno dobar da mi ne smeta ništa. imala sam dovoljno za stan kakav hoću, gde hoću, za hranu kakvu hoću, za putovanja kakva hoću.
u međuvremenu sam si našla srodnu dušu, on je jedno 17 puta uspešniji od mene u svom poslu, pa, kad sam slomila ruku i morala da prestanem da radim, imala sam na koga da se oslonim.
čim ozdravim otvoriću svoju školu, dovoljno sam radila sama pa vidim da za tim ima sasvim dovoljno potrebe. a do tad - milina

tako da ako znate neki jezik, ili fiziku, hemiju, matematiku, i ne smeta vam podučavanje, moj vam je savet da date oglas i krenete polako
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam bio najveca budalskija budala u istoriji tog izraza dok sam davao privatne casove i pokusavao da zaradim. Sreca te me prijatelji cimnuse za rukav da ne radim to vise.

OT: It's complicated.

Jesam nezavisan u smislu da servisiram svoje dugove. Kad se tog ropstva oslobodim - bicu, ali uslovno. Sve dok ne vratim ono sto su drugi i sto sam sam investirao u sebe, nekako necu da se osecam ekonomski nezavisno.
Korisnikov avatar
By belch
šta je išlo po zlu?
mislim, naravno, nije ni to za svakoga
Korisnikov avatar
By Mars
Po zlu je išla samo jedna sitnica: da sam bio budala.

Prvo, tu cas nikad nije trajao cas ili sat i dvocas, ne, to su bili sati i sati, sve dok to dete ne ukapira. Placanje, naravno, bilo u najbolju ruku za jedan cas, a cesto ni toliko, posto su mi sve neki socijalni slucajevi dolazili. Takodje, bilo je obavezno da se toj deci obezbedi sok, slatkisi, slanisi... a posto kompjuter nije bila masovno rasirena pojava - podrazumevalo se da se posle casova i poigraju kod mene. Da ne pricam moje stresove pred svaki njihov kontrolni i pismeni sta ce da urade.

Ko sto rekoh: BUDALA.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!