Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By blenta
da, ne osporava ti niko tu sebicnost na koju ukazujes
kapitalizam glorifikuje zapravo sebicnost i gramzivost
jer veruje da gomila atomiziranih sebicnih jedinki zapravo
vodeci se potpuno vlastitim interesima zajednickim naporima
cini nevidljivu ruku trzista i zapravo stvara jedno opste dobro
i optimalne uslove privredjivanja za sve ucesnike

i ne mislim da je to nesto specijalno lose
protiv jedne stvari ne mozemo a to je ljudska priroda
i onda je optimalno da je iskoristimo i upregnemo na najbolji nacin
zarad najveceg moguceg opstog dobra

a glede distrakcija problem je serviranost svega na tacni i
rudimentacija znatizelje kao osnovnog pokretaca ... ima jedan dobar post
laeremov, sa'cu da iskopam
Korisnikov avatar
By blenta
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2314742#p2314742]Laerem napisao:[/url]The ones who dig the preaching are already in the choir.

Ali to nema veze s gay-aktivizmom niti queer teorijom. Stvar je u tome da su nove generacije neopisivo glupe i neobrazovane. Ne znaju nista sto se dogodilo prije njihovog rodjenja. Ne zele uciti. Imaju previse distrakcija, gadgeta, interneta, socijalnih mreza, interaktivnih medija; ukratko - hrpu forme, a nista sadrzaja. Ja dok sam bio klinac imao sam loptu, drvene kocke, mamine rolšuhe i drvo na koje sam se penjao. Sve to mi je vrlo skoro postalo toliko jebeno dosadno da sam jednostavno morao izmisliti svoje zanimacije iz nicega. Kao nuspojava toga, danas nisam glupi, isprazni retard bez znanja, strasti i interesa. Da bude jasno, ja nisam bio nikakav wunderkind koji je volio citati ruske klasike i igrati šah s djedom: sve što je mene interesiralo je raditi pizdarije, gadjat se kamenjem, praviti bombice od medicinskog alkohola, sakupljati trivijalne ukore. Ali opet, i te pizdarije sam morao sam smisliti, nitko mi ih nije servirao. Danasnjim klincima je sve servirano, tako da ne postoji ni minuta vakuma kojeg moraju ispuniti vlastitom kreativnoscu. Dosada u adolescenciji je kljucan element intelektualnog napretka.

Druga stvar su mediji. Iako sam ja u nepovoljnom polozaju u odnosu na generaciju koja je dosla prije mene (npr. moj stari i svi njegovi prijatelji probavili su hrpu umjetnosti bez obzira da li su uopce bili zainteresirani za umjetnost ili ne. to se jednostavno ocekivalo od tebe.), u mojem djetinjstvu nije postojala bas TOLIKA hiperprodukcija smeca. Naravno, pogledao sam ja hrpu losih filmova, ali tada si neminovno bio izlozen i dobrim filmovima, ako nista - zato sto ih nisi mogao izbjeci. Bili su u jednako zastupljeni u distribuciji kao i smece. I svaki puta kada bi pogledao nesto dobro, skuzio bi koliko su lose stvari lose i polako bi uspostavljao svoj sistem vrijednosti. Danas, na zalost, to uopce nije slucaj. Ti mozes svaki dan pogledati nesto, a da do kraja zivota ne pogledas nista dobro. Sto je najgore, moras se potruditi da bi nasao nesto dobro, a to uglavnom rade samo djeca koja su vec, well - in the choir.

Kad smo kod medija, treba spomenuti i kako je vizualnu narativnu umjetnost, kao jedan vazan segment masovnih medija, zamijenio glupi "reality"(sto je u osnovi samo eufemizam za loš, podilazeci scenarij) i jos gluplje videoigrice. Da ne pricam o retardiranim socijalnim mrežama, koje su platforma za najnizi oblik solipsisticke masturbacije, koja sustavno reducira sirinu ljudskih interesa na najmanju mogucu jedinicu - naviku. Enter Lady Gaga!

Naravno da to ne znaci da ce svatko tko pogleda dobar film ili procitati dobru knjigu biti novi Kubrick ili Tolstoy. Ali ne smijemo se zavaravati s romanticnom iluzijom da su nasa intelektualna dostignuca inherentna nasem bicu. U drugacijim okolnostima, od mnogo nas koji smatramo sebe kolko-tolko suvislima, ispao bi sirov drek. Mazivo za bolje funkcioniranje usranog sistema.

You can't change human nature; so change the system.
Korisnikov avatar
By blenta
a zasto mislis da zivotinje nisu sposobne za apstraktne misli?
to nije dokazano niti istrazeno
niti mi se cini toliko nemogucim
Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495448#p2495448]blenta napisao:[/url]nisam ja ni znao da sam ovo napisao
a ruku na srce ni prvi odgovor kad sam pisao nisam bas bio sav svoj

cek sad da vidim sta si napisao
i da se setim sta htedoh reci

vezano za mrezeto je vise problem kine negoli epla

no opet, problem kine i njihovog tretmana vlastitog stanovnistva
(jel i dalje mislite kako je socijalizam/komunizam kewl?)

---------------------------------------------------------

ovo sa velikim procentom ljudi koji radi za drugoga ne razumem poentu. uvek ce biti oni koji su talentovaniji lideri, preduzetnici, radnici, integratori etc.
da se umešam na tren...(mrzelo me da seckam)...

-imamo isti problem kao kina...

-da,YU socijalizam je bio bolji neg ovo zlo...

-nije problem raditi za navedene,problem je raditi za lopove koji su do bogatstva/položaja došli kako su došli (kad kažem bogatstvo,ne mislim na lokalnu boraniju...)...

i ipak milsim da ima nade... :camac:
Korisnikov avatar
By blenta
nemamo isti problem kao kina derane
vidjao sam gudure za koje je srbija svajcarska bez preterivanja

nije nam super ali...
Korisnikov avatar
By svejedno
@blenta

pa ovo sto larim prica i ja sveeee vreme pricam - change the system ,)

the system is fucked up. jebeno fucked up.

mada ja cenim da ce se promeniti neminovno; vrlo brzo, chak.

..

pS. nisam ja siguran da zivotinje nisu sposobne za apstraktnu misao. al mi deluje tako, uglavnom.
ali recimo i da mi deluje verovatno da delfini npr. jesu sposobni za apstraktnu misao.

ali ono sto nas razlikuje os zivotinja nikako nije spoljna manifestacija (poput tehnologije) vec ono sto je, jel, dovelo do te manifestacije. a to je apstraktna misao i samosvest (kada kazem samosvest mislim na ...dublje, jbg, nemam bolju rec... shvatanje sebe & sveta & svog mesta u svetu)

i shimpanze imaju palceve, jbg, i koriste razne stapove etc.

nas je potpuno apstraktna misao navela na to da se setimo tocka etc.
Korisnikov avatar
By blenta
change to what?
nemamo nist bolje na lageru

jok, veca kora velika mozga od simpanze - nesto kao veci ram na kompjuteru

sto opet ne znaci da zivotinje nisu sposobne za apstraktnu misao

i kako ti deluje da delfin jeste, a ajkula npr nije?
Korisnikov avatar
By svejedno
Slika

change to something new.
jebo lager.

..

nem pojma, gledao razne neke experimente sa delfinima, sposobni su za komunikaciju sa ljjudima preko nekih dugmica, imaju sex iz zadovoljstva (bez zacheca) i uopste, deluju mi highly evolved.

btw, postoji teorija da su nam magic mushrooms pomogle u prosirenju RAM-a ,))
Korisnikov avatar
By blenta
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah
slika
Korisnikov avatar
By Mage
@deran: Mislim da demokratizacija jedne zemlje retko kada ide lako, pogotovo kada je prethodni rezim bio komunizam. U komunizmu si imao centralnu figuru koja svima govori sta da radi i kako da misli, i kada ona nestane, dobijes vakuum moci. Tada sve manje ribe pokusavaju da ugrabe sto vise vlasti i popune tu prazninu, a u isto vreme u narodu nije razvijena samosvest i odgovornost bas zato sto su prethodno bili u komunizmu. Sada se odjednom svi pitaju, odgovornsot je na svima, a niko ne zna sta treba da radi. Sto je razumljivo i prirodno.

Ja i dalje verujem da komunizam, kao i svi sistemi koji su mu prethodili nisu fundamentalno odrzivi jer se kose sa tom nekom ljudskom prirodom. Pricajte sta hocete, ali ja i dalje verujem da svako od nas ipak zeli da bude prvo slobodan.

@blenta i svejedno: Meni je recimo interesantno da ona plemena u africi i amazonu koja su izolovana od civilizacije nisu za svo ovo vreme otkrili ni vatru i tocak npr. Kako to objasnjavate? :misli:
Korisnikov avatar
By blenta
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496224#p2496224]Mage napisao:[/url]

sistemi koji nisu fundamentalno odrzivi jer se kose sa ljudskom prirodom.
tags: blenta komunizam socijalizam priroda

(pravim post lakim za pretragu da mogu da ga met'em u svaku mrsomud temu koju forumski filozofi, teoreticari lingvistike, vajari i vokalni umetnici otvore o tome kako bi trebalo regresirati u soc/kom varijantu)
:geisha:
Korisnikov avatar
By Srklet
ne. svijet ide prema tome da ima sve više ljudi a sve manje radnih mjesta. hrpa radnih mjesta se gubi u automatizaciji i kroz tehnološke inovacije. plus nedovoljno hrane i klimatske promjene.

i give us 300 years. :sudija:

kao što bi rekli marx i clinton: it's the economy, stupid! ^^
Korisnikov avatar
By nsc
no problem, ja sam planirao da zivim samo 100
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495482#p2495482]svejedno napisao:[/url]@blenta

pa ovo sto larim prica i ja sveeee vreme pricam - change the system ,)

the system is fucked up. jebeno fucked up.

mada ja cenim da ce se promeniti neminovno; vrlo brzo, chak.

..

pS. nisam ja siguran da zivotinje nisu sposobne za apstraktnu misao. al mi deluje tako, uglavnom.
ali recimo i da mi deluje verovatno da delfini npr. jesu sposobni za apstraktnu misao.

ali ono sto nas razlikuje os zivotinja nikako nije spoljna manifestacija (poput tehnologije) vec ono sto je, jel, dovelo do te manifestacije. a to je apstraktna misao i samosvest (kada kazem samosvest mislim na ...dublje, jbg, nemam bolju rec... shvatanje sebe & sveta & svog mesta u svetu)

i shimpanze imaju palceve, jbg, i koriste razne stapove etc.

nas je potpuno apstraktna misao navela na to da se setimo tocka etc.
to se naziva metafizicko znanje i ima ga svaki covek a ni jedna zivotinja

Biblija, Knjiga postanka govori upravo o tome, svrsi tvoje stvarnosti.

Prica iz Edenskog vrta govori o tome.

Pomenuo si delfine, recimo delfin kada se pogleda u ogledalo prepozna sebe isto kao i covek stim sto ce svaki covek pogledom u ogledalo teziti da izgleda lepsi pa ce recimo popraviti frizuru, delfin da ima kosu nikada to ne bi uradio.
Cini se mala razlika ali to je ogromna razlika.
Korisnikov avatar
By blenta
ergo delfini imaju bolju, redukovanu
sto bi lektori rekli prociscenu verziju biblije?
i nemaju kosu i aksesoar da im skrece paznju?

delfini mu onda dodju boga ti nesto kao
pomorski celavi amiši, ne?
Korisnikov avatar
By svejedno
@barni

a znas za sta ja znam?

radili su isti experiment i sa slonovima.

e sad, slonu kad das ogledalo takodje prepozna sebe - i sad, sta su radili -

nacrtali slonovima po 'x' na glavi, iznad oka, da vide da li ce slon da prepozna da je na njemu nesto sto ne treba da bude tu -
99% slonova je, cim je videlo sebe u ogledalu, odmah surlom krenulo prema svojoj glavi, prema mestu na kome stoji to nacrtano 'x',

jer je 99% slonova prepoznalo da to ne treba tu da stoji.

to ti dodje nesto slicno 'lose namestenoj frizuri' ,)
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2497316#p2497316]svejedno napisao:[/url]@barni

a znas za sta ja znam?

radili su isti experiment i sa slonovima.

e sad, slonu kad das ogledalo takodje prepozna sebe - i sad, sta su radili -

nacrtali slonovima po 'x' na glavi, iznad oka, da vide da li ce slon da prepozna da je na njemu nesto sto ne treba da bude tu -
99% slonova je, cim je videlo sebe u ogledalu, odmah surlom krenulo prema svojoj glavi, prema mestu na kome stoji to nacrtano 'x',

jer je 99% slonova prepoznalo da to ne treba tu da stoji.

to ti dodje nesto slicno 'lose namestenoj frizuri' ,)
pa upravo ti i govorim o tome, ta zivotinja prepoznaje sebe i samo to ume
obrni redosled toga eksperimenta i bice ti jasnije
imamo slona(zamisli da ima ruku), flomaster i ogledalo
slon se pogleda u ogledalo i sta mislis bi li on uzeo flomaster i napisao nesto na svome licu?
dete bi po svoj prilici uzelo flumaster i saralo sebe
odrastao covek bi sebe "ulepsao" nekom linijom, crtezom

zivotinju bi morao dresirati za tako nesto

@blenta

jos me mamurluk radi, nisam te razumeo :p
Korisnikov avatar
By blenta
ismevam te
al bacio si me u zasenak sa svojim metaforama
i neprkosnovenim dedukcijama
Korisnikov avatar
By svejedno
pa da, ok, tu se slazemo - to je ono sto ja nazivam apstraktna misao (iako nisam siguran koliko je to primenljivo na decu, al ajde)
a ti 'metafizicko znanje', ok.

ali sto se dece tice - po svoj prilici, zivotinja poput shimpanze npr bi sharala po sebi, pored toga sto bi verovatno pokusala da pojede flomaster - ali to (zvakanje) bi pokusalo i dete ,)
By Misim...
Pa ako npr. pokusamo da svakoliku ljudsku bedu kvantifikujemo (neizbezno banalizujemo) kroz nekakvu statistiku cini mi se da ljudska vrsta prema nekim parametrima ima prosecno "kvalitetniji" zivot nego pre. Jedno istrazivanje na tu temu koje kaze da ljudi danas zive sretnije i duze (bar u modernijim drustvima?).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... po=2.77778" target="_blank

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2493902#p2493902]Mage napisao:[/url]

Ali ja nekako ne mogu da se oslobodim ideje da smo svi mi nastali procesom prirodne selekcije. Da nam je jedini pravi motiv opstanak i prenos gena... Moze li postojati evolucija bez selekcije? Moze li covek zaista da "kontrolise" svoju sudbinu? Da stvori "svrhu" koja je "iznad" prostog principa selekcije i borbe za resurse i potomstvo? Mozda se odgovor delimicno nalazi i u gay ljudima...

Da li su principi evolucije univerzalni? Moze li postojati neka "drugacija" evolucija?

Ponekad razmisljam o ljudskoj znatizelji pitajuci se da li je i ona samo jos jedna forma mehanizma opstanka. Da li je nasa znatizelja ono sto nas razdvaja od zivotinja... sto nas cini malo drugacijim?
Mozda je upravo poenta da covek prevazidje evoluciju kao surovi princip selekcije, zameni utom uloge sluge-gospodara i stavi je u svoju sluzbu da uzdigne princip humanosti.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!