Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By acid drop
Ništa.

i ne želim život posle smrti, želim malo da se odmorim. :drama:
Korisnikov avatar
By castor
a sta se posle smrti desava sa nasim fb profilima :puzzle:
Korisnikov avatar
By Dina
Nazalost ostaju da zive ako ih neko ne ugasi... Ja imam Femme fatale u prijateljima i profil stoji kako je stajao... uvek se secnem kada ga vidim. Druga isto jedna fb prijateljica je takodje poginula mlada, njenom profilu su samo dodali in memoriam i jos mi je strasnije sto tako zivi, ostala i slika i sve...

Moram da kazem Loniju da kad odem na onaj svet ugasi moj fb profil da vas ne plasim s one strane ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by acid drop

Ništa.
Nikad mi nece biti jasno kako ljudi mogu biti tako religiozno ubedjeni u to.
Nikada.

Onda je za tebe budizam ,) Nirvana je stanje 'nicega'. Bozanskog nicega ,)
Korisnikov avatar
By acid drop
Originally posted by svejedno

Ništa.
Nikad mi nece biti jasno kako ljudi mogu biti tako religiozno ubedjeni u to.
Nikada.
isto kao što su religiozno ubeđeni u suprotno :P
nisam ubeđena u to, već priželjkujem takav ishod.
Onda je za tebe budizam ,) Nirvana je stanje 'nicega'. Bozanskog nicega ,)
jeste, to mi je i fejsbuk rekao. hahahah.

kad smo već kod fejsbuka ima neka opcija gde administracija zaključava profil preminulog korisnika. njegovi prijatelji mogu sve da vide, ali se mogućnost prijavljivanja isključuje ili tako nešto.
Korisnikov avatar
By Mage

I ja bi želeo da se odmaram celu večnost od života, ali smrt nije odmor, nije nikakvo olakšanje.

Smrt nije nikakvo iskustvo, ona je odsustvo iskustva/svesti. Zato i sumnjam u njeno postojanje.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Mage

Šta vi mislite da se dešava sa nama posle smrti?
Nama se dešava isto što i strvini iz Bodlerove pesmice.

Šarl Bodler
"Strvina"

Sećaš li se, o dušo mila, dan beše letnji
i nebo spokojno i jasno,
kao na zavoju ceste, na šljunku, mi u šetnji
strvinu gnusnu ugledasmo?

Nogu dignutih uvis, k'o žena bludu sklona,
s otrovnim znojem vrenja ružnih,
nehajno je, bestidno širila trbuh ona,
sav prepun isparenja kužnih.

Tu gnjilež je grejalo i peklo sunce vrelo,
k'o savesni i vredni pekar,
željan da mnogostruko prirodi vrati delo
koje je sastavila nekad.

Nebesa su gledala bujanje mrtvog tela
što poput cveta stade rasti.
Smrad beše tako silan, da si od njega htela
u nesvest na travu pasti.

Roj muva je zujao kraj creva i kraj usta
a bataljoni crva, siti,
gmizahu naokolo, i kao tečnost gusta
prelivahu taj dronjak živi.

To beše kao talas, čas nadut, čas razliven;
meso je kipelo u vrenju,
kao da telo čuva dah neki, živ i skriven,
težeći umnogostručenju.

Sve to brujaše čudno, k'o vetar, kao plima,
K'o voda kada razlije se,
Il' zrnje žita, kad ga ritmičnim pokretima
u svom rešetu vejač trese.

Oblici nestajahu, kao san, kao slika,
što tek na mutnu skicu liči,
zaboravljena, pa je kičica umetnika
po sećanju tek uobliči.

Jedna nas kuja, malo podalje, ljutim okom
posmatraše, uznemirena,
vrebajući trenutak da na kosturu skokom
ugrabi komad svoga plena.

A međutim, i ti ćes ličiti na to smeće,
na ovu kužnu hrpu gnoja,
Ti, sunce moga sveta, očiju mojih cveće,
Moj anđele i strasti moja!

Kraljice draži, ti ćeš, kad dođe čas i za te
da s pomašću se zadnjom kreće,
među kosture sići, da zajedno buđate,
pod travu i pod tušto cveće.

Tada kaži crvima, kad te kroz tminu
ljubljenjem gladnim budu obasuli,
da ja još čuvam oblik i nebesku suštinu
ljubavi moje koja truli!
Korisnikov avatar
By acid drop

I ja bi želeo da se odmaram celu večnost od života, ali smrt nije odmor, nije nikakvo olakšanje.

Smrt nije nikakvo iskustvo, ona je odsustvo iskustva/svesti. Zato i sumnjam u njeno postojanje.
čekaj, ne razumem, sumnjaš u postojanje smrti?

ako je ona odsustvo svesti, to je za mene odmor.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
@acid drop - vidi se da nisi citao* celu temu

Sad baš nešto razmišljam... Mislim razmišljao sam o tome i ranije, ali ajde da sročim to u reči: Naime, šta je smrt? Prvo što mi pada na pamet je odsustvo svesti. Ako moja svest, ja, ne postoji, onda ja ne mogu "iskusiti" smrt tj. smrt za mene ne postoji. U smislu vremeprostora, ja sam ograničen na segment univerzuma između trenutka nastanka i nestanka moje svesti i to je sve što ja mogu "iskusiti". Smrt dakle za mene ne postoji kao stanje... ja ne mogu "biti" mrtav.

Da li neko od vas može da zamisli kako je to "biti mrtav" tj. "ne postojati"? Da li ste pokušali? :lukavi:
ako je smrt odsustvo svesti - ne mozes biti svestan da si mrtav, ne mozes iskusiti nista, pa ni odmor

(samo pojasnjavam Mejdzove reci, rekla sam vec u sta ja verujem...)

edit: citaLA umesto citaO :blush: sorry acid, ne znam zasto sam mislila da si musko :D (P.S. imas "citiraj" dugme u gornjem desnom uglu svakog posta)
Korisnikov avatar
By acid drop
nisam čitala temu, priznajem.

već sam rekla šta mislim o odsustvu svesti. nisam mislila bukvalno na odmor, već na to da je odsustvo svakako bolje od prisustva, po mom mišljenju.

ispizdeh sad, ne umem da citiram. pardon.
Korisnikov avatar
By Mage
Odsustvo svesti za tebe ili bilo koga od nas nije moguće stanje tako da se plašim da ga (verovatno) nikada nećeš iskusiti :( Stoga je paradoksalno reći da je odsustvo svesti bolje od prisustva.
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Najvise mi se svidja Svedenborgovo vidjenje zivota posle smrti. On je inace bio mistik, jedan od retkih evropskih. Prvu polovinu zivota se bavio naukom, i dao znacajne doprinose. Smatraju ga jednim od najpametnijih, univerzalnih genija ikada, pored Leonarda da Vincija i Getea. Zatim je u drugoj polovini zivota poceo da dobija vizije u kojima su mu dolazili bica sa drugog sveta i vodila ga tamo, kako u Raj, tako i Pakao. Napisao je dosta knjiga, ne zna se koja je vrednija. Uglavnom, po Svedenborgu covek kada umre ni ne primeti da je umro, posle nekog vremena primeti da su stvari cudnije, boje su mu blize, vidja ljude koje inace nije, cak i one za koje zna da su preminuli. Dok ispituje nove teritorije, prilaze mu razna bica, prave mu drustvo. I u skladu sa tim kakav je on u sustini, kakav je covek, prirodno ga privlace jedni vise od drugih. Nekima vise imponuju bica iz raja, nekima iz pakla. I on se pridruzuje tim bicima. Ako se odluci za pakao, njemu ce raj i rajska bica posle nekog vremena biti odvratni, i obrnuto. Kada bice iz pakla dodje u raj, ono povraca od smrada. Raj i pakao su dijametralno suprotni. U paklu je u fokusu licnost, njena zadovoljstva, zelje, prohtevi, u kojima ona sve vise izgara i postaje sve demonskija, nesto poput portreta Dorijana Greja. Dok u Raju dusa izgara od ljubavi prema drugim dusama i prema Bogu. Ima jos dosta stvari, zivopisno je mozda i vise od Danteove Bozanstvene komedije, vredi procitati, moze se dosta uvida steci u to sta Bog stvarno jeste i koja je sustina njegove ljubavi i zrtve.
Interesantne su mi i koncepcije koje su prikazane u filmu Lovely Bones, kada devojcica biva ubijena ona odlazi u neki drugi svet, u potpunosti njen, bogat, saren, ogranicen samo njenom mastom, ali ispunjen i strahovima koji su zaostali iz prethodnog zivota, a kojih se treba osloboditi. Takodje, i koncepcija Raja prikazanog u petoj sezoni serije Supernatural, gde svaka osoba ima nesto nalik matrixu posle smrti, i to je njen licni raj, ispunjen stvarima koje su joj bile bliske i za vreme zivota. Raj je zapravo sumativni zbir pojedinacnih matrixa, a u sredistu je Garden of Eden.
By Speculum Columbae
Let's talk of graves, of worms, and epitaphs;
Make dust our paper and with rainy eyes
Write sorrow on the bosom of the earth,
Let's choose executors and talk of wills:
And yet not so, for what can we bequeath
Save our deposed bodies to the ground

Posle smrti svako se vrati tamo odakle je došao i gde je živeo.
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Originally posted by Dante

Let's talk of graves, of worms, and epitaphs;
Make dust our paper and with rainy eyes
Write sorrow on the bosom of the earth,
Let's choose executors and talk of wills:
And yet not so, for what can we bequeath
Save our deposed bodies to the ground

Posle smrti svako se vrati tamo odakle je došao i gde je živeo.
A, Zivot i smrt Ricarda II :)
Nadovezao bih se sa Hamletom:
To die, to sleep, to sleep, Perchance to dream, Ay, there 's the rub, For in that sleep of death what dreams may come, When we have shuffled off this mortal coil, Must give us pause, there 's the respect That makes calamity of so long life ...
Korisnikov avatar
By nsc
a nece oni mene videti, na lomacu
Korisnikov avatar
By Mariška
Slika

U majcinoj utrubi razgovaraju,jos nerodjeni, blizanci.Jedan od njih je verujuci ,a drugi neverujuci.
Neverujuci malisan:Verujes li u zivot posle radjanja?
Verujuci malisan: Pa,naravno!Svima je jasno da postoji zivot posle radjanja.mi smo ovde samo da bi smo postali dovolno snazni i da bi smo se valjano pripremili za ono sto nas docnije ceka.
Neverujuci malisa:Ma,to je glupost!Nikakav zivot posle radjanja niti postoji ,niti moze postojati!Mozes li zamisiti kako bi taj zivot uopste mogao izgledati?
Verujuci malisan:Ne znam bas sve pojedinosti,ali verujem da ce tamo biti vise svetlosti ,i da cemo mozda sami hodati i svojim ustima jesti.
Neverujuci malisan :E,kakva besmislica!Nema sanse da sami hodamo i svojim ustima jedemo.To bi bilo zaista smesno!Pa, mi imamo pupcanu vrpcu koja nas hrani.znas ,hteo bih nesto veoma ozbilno da ti kazem:zivot posle radjanja ne moze postojati zbog toga sto je nas zivoy -pupcana vrpca- i inace suvise kratak.
Verujuci malisan:A ja sam siguran da moze i da postoji.Samo sto ce sve biti malo drugacije,nego sto je sad.Ja to zaista mogu da zamislim.
Neverujuci malisan:Ali ,niko se otuda nije vratio!Zivot se jednostavno zavrsava radjanjem.I uopste zivot-to ti je samo ogromno stradanje u tami.
Verujuci malisan:Ne i ne!Zaista se ne slazem sa tobom.neznam tacno kako ce izgledati nas zivot posle radjanja,ali,u svakom slucaju,znam da ce mo videti mamu i da ce se ona pobrinuti za nas.
Neverujuci malisan:mamu!zar zaista verujes u mamu?Ma gde se to ona uopste nalazi?
Verujuci malisan:Ona je svuda i u svemu oko nas .Mi u njoj prebivamo zahvaljujuci njoj ,krecemo se i zivimo.Bez nje mi jednostavno nemozemo postojati.
Neverujuci malisan:E,to je stvarno totalna besmislica!Ja nisam video nikakvu mamu i zato je ocito da ona jednostavno i ne postoji.
Verujuci malisan:Ne mogu se nikako sa tim sloziti.Jer,ponekad kad sve naokolo utihne,cujem kako poje i osecam kako posmatra ovaj nas svet.Cvrsto verujem da ce nas pravi zivot poceti tek nakon radjanja .A ti?
Korisnikov avatar
By Mage
Hmmm... Mislim da bi se isto moglo reći i za obrnuti slučaj Mariška:

Ja ne mogu da zamislim smrt i nepostojanje, ali to ne mora da znači da oni ne postoje :misli:
Korisnikov avatar
By Dr_Shortbus
Ljudi u stvari ne znaju sta je smrt...slicno kao sa svemirom, znamo da je tu negde, da postoji, ali ipak ne znamo pravu sustinu stvari... -.-
Korisnikov avatar
By Srklet
ako smrt nije kraj, ja ću se ubiti. seriously.

@mage: jesi citao decartesovu 'raspravu o metodi'? ako nisi, you really shoud.
By Speculum Columbae
Zamišljam raj u kome je bog Marianne Faithfull, zamenik boga Jennifer Saunders, a potparol za medije Eddie Izzard.

U takvom raju dostupne su ogromne količine voddy-ja, Bolly-ja i Stolly-ja, kao i neograničene količine narkotika.
Korisnikov avatar
By Laerem
Biti svjestan svoje smrti je ogroman kozmicki zajeb.

Priroda je jedna takva ogavna, gnjusna gadura, da joj nikakvo ljudsko "zlo" ne moze parirati. Kakvi god da bili, ljudi su zaista mozda jedina svijetla tocka ovog svemira. Barem mali, minimalni predah od neprekidnog masovnog ubojstva i bezumne rotacije nagona.

U tom kontekstu, Radovan Karadjic je ljepsi od bilo kojeg celestijalnog tijela.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!