Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Pauceti
Umami je jedan od osnovnih ukusa pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Umami je prijatan ukus, od kojeg "vam se vise jede", "od kojeg krece voda na usta", mesnat i zaokruzen posle kojeg ostaje prijatan osecaj u ustima. Za prijem umami ukusa na jeziku su odgovorni receptori za glutamat. Prvi susret sa umamijem vecina ljudi je dozivela sisajuci majcino mleko. Ljudi najcesce dolaze u kontakt sa ovim ukusom (na ovim prostorima) preko vestacki proizvedene hemijske supstance mononatrijum glutaminat (MSG).

MSG inace sluzi za pojacavanje ukusa velikom broju namirnica. Da se MSG ne doda u procesirane proizvode vecina tih prozivoda ne bi bila jestiva. Zasluzan je takodje za adiktivnost cipsa. Ima ga u vegeti... MSG je izazvao vise kontraverzi oko upotrebe, vode se studije oko sigurnosti supstance i koliko zapravo utice na zdravlje judi.

Da se vratimo na umami. Glutamat se moze naci u vecini hrane biljnog i zivotinjskog porekla kao i u plodovima mora. Dve vrste nukleotida su zaduzene za umami ukus: inosinat i guanilat.
Inosinat (inosinate) se nalazi u mesu a guanilat (guanylate) u hrani biljnog porekla.

Hranu bogatu umamijem, dodatni materijal i recepte mozete naci ovde:

http://www.umamiinfo.com/umami-rich-food/" target="_blank

Kad se pomesaju namirnice bogate umami ukusom i sam umami postane jaci.
Zato se neke stvari tako dobro slazu.
Mislio sam da ovo bude tema gde mozemo podeliti nase recepte kao i dalje diskutovati o umamiju.

:vegi:
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam da li je unami, al ja za pojačanje ukusa koristim Maggi

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!