Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Misfit
Ok, naslov je pomalo blesav, ali uveravam vas da tema nije! :D

Topik za teorijske tekstove koji su u formativnom periodu vašeg života (ili kasnije) uticali na stvaranje pojma o sebi kao gej osobi, izgrađivanje identiteta, odnosa spram ostalih, ali i izazvali u vama buđenje u pogledu zauzimanja jasnog stava oko borbe za ljudska prava, Prajda, itd.

Takođe i dela iz kojih ste više saznali o kempu, kvir teoriji, performativnosti, itsl, kao i uopšteno o gej kulturi i njenom nasleđu.

Da sve to ne bi bilo baš preterano kruto, može da se navodi i književnost, igrani filmovi, dokumentarci, stripovi... koji su bili značajni u ovom ključu. Poželjno bi bilo da ne dajete samo listu, već i ukratko kako/zašto/zbog čega je nešto uticalo na vas, a još bi bilo bolje ako biste imali i link ka e-tekstovima!

Veslajte. :)
Korisnikov avatar
By Srklet
a sta mislis sto je bilo prvo sto ja procitah i pomislih 'wow'? :trep: ok, da ne kompliciram :D 'notes on camp' od susan sontag. imao sam 18 ili 19 godina. nakon toga se dohvatih 'seksualnih lica' camille paglia i povratka s mracne strane duge vise nije bilo. :zastava:

doduse, kao klinac sam drkao mahnito na roman guillaumea appolinairea '11 hiljada buzdovana', al ne mogu reci da je vise od toga utjecao na mene. :saint:

edit: kod sontag sam bio impresioniran time sto mi nudi novi nacin gledanja na stvari koje sam vec vidio, sto se otvara jedan cijeli novi svijet interpretacije i razumijevanja. zato sam neko vrijeme bio opsjednut campom, procitah svasta o njemu, da bih na kraju skuzio da je nekako bezveze. :D a paglia jednostavno nudi tu ogromnu glorifikaciju pederluka kakva jednom mladom decku moze neopisivo znaciti. tesko je ostati imalo autohomofoban nakon citanja 'seksualnih lica'. :party:
Korisnikov avatar
By Misfit
e, tu Camille Paglia vijam već neko vreme, ali ne mogu nikako da je navatam. imaš li to možda negde pohranjeno?? :trep:
Korisnikov avatar
By Srklet
ja sam citao hrvatski prijevod, koji je izdala zenska infoteka. 'notes on camp' sam citao u originalu. mislim da nema 'seksualnih lica' online. doduse, na torrentima svasta ima, pa vidi. ;)

ps
s druge strane, nisam nikad do kraja popušio judith butler. ja sam čisti identitetlija, protiv kvira i svega toga. :pljuje:
Korisnikov avatar
By Misfit
nema, ni na torentima, ni na warez, mIRC, library.nu... :(

ako neka dobra duša to ima na kompu kao .txt ili skenirano, spreman sam da pregovaram!
Joj, ja sam to poodavno čitala, ali sam tad pozajmila iz biblioteke. Naslov je kod nas preveden kao "Seksualne persone", koliko se sećam. Sećam se i da me je nešto tu baš nerviralo, al' da me ubiješ, ne mogu sad toliko da se napnem i da prizovem uzrok.

A tanka sam, kad je reč o kvir teoriji. :blush:
Korisnikov avatar
By Misfit
e, sad sam video da je to Zepter objavio, pa bi trebalo da ima u njihovoj knjižari. u svakom slučaju ima u Narodnoj biblioteci, ali gledam da poštedim guzu tog iskustva.
Korisnikov avatar
By bas bleu
The Misfit napisao:...ali gledam da poštedim guzu tog iskustva.
:giggle:
Korisnikov avatar
By Misfit
Popeye napisao: a paglia jednostavno nudi tu ogromnu glorifikaciju pederluka kakva jednom mladom decku moze neopisivo znaciti. tesko je ostati imalo autohomofoban nakon citanja 'seksualnih lica'. :party:
a ta glorifikacija... da li je iole opravdana? mislim, sva ta čitanja (feminizam, marksizam, kvir, itd) su mi OK i veoma korisna kod osvetljavanja datog aspekta, ali često se desi da boluju od tunnel vision.
Korisnikov avatar
By Srklet
ona bezočno gura vodu na svoj mlin na svaki mogući način. ali nije nezanimljivo i glupavo, daleko od toga. voli i baciti veliku bombu, primjerice imaš rečenicu poput 'nitko nikad nije dosegao tolike vrhunce umjetnosti kao pederi' i sl.
da sada to čitam vjerojatno bih bio manje oduševljen, al s 20 godina to je bilo prosto genijalno! she makes you feel great to be gay. :D
Korisnikov avatar
By Mars
The Misfit napisao: Topik za teorijske tekstove koji su u formativnom periodu vašeg života (ili kasnije) uticali na stvaranje pojma o sebi kao gej osobi, izgrađivanje identiteta, odnosa spram ostalih, ali i izazvali u vama buđenje u pogledu zauzimanja jasnog stava oko borbe za ljudska prava, Prajda, itd.
Braca Karamazovi.

Posle njih nije nesto ostalo puno prostora za formiranje u bilo kom smislu.

Mozda malo Fear of Flying posle toga...
Korisnikov avatar
By Misfit
Popeye napisao:ona bezočno gura vodu na svoj mlin na svaki mogući način
Anthony Burgess ju je zanimljivo okarakterisao kao: "a fine disturbing book" koja napada emocije i predrasude čitaoca, ako Wiki ne laže, tako da ću je svakako overiti. :cheer:
Mars napisao: Braca Karamazovi. Posle njih nije nesto ostalo puno prostora za formiranje u bilo kom smislu.
o ovome bih želeo da čujem više! :)
Korisnikov avatar
By Srklet
e da, sjetih se jos jedne knjige koja me je prilicno definirala, ne bas toliko u pederskom smislu, nego u aktivistickom. 'a people's history of the united states' od howarda zinna. to jednostavno treba procitati.
Aha, sad mi je Popeye u dopunjenom postu rasvetlio šta me je to žuljalo u kamiljoj knjizi.

A met'la sam i Zinna na download. Gledala sam onaj njegov dokumentarac sa Čomskim i ostalom bratijom. Istina, tad sam bila primorana da odgledam taj film.
By Ulix
Popeye napisao:ona bezočno gura vodu na svoj mlin na svaki mogući način. ali nije nezanimljivo i glupavo, daleko od toga. voli i baciti veliku bombu, primjerice imaš rečenicu poput 'nitko nikad nije dosegao tolike vrhunce umjetnosti kao pederi' i sl.
da sada to čitam vjerojatno bih bio manje oduševljen, al s 20 godina to je bilo prosto genijalno! she makes you feel great to be gay. :D
Meni je ona ranije bila super, a onda sam skoro gledao neke intervjue sa njom i čitao neke tekstove iznova i nisam nikako mogao da se otresem jedne misli: "kakva pretenciozna, razmetljiva babetina".
:kopanos:
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Uf, moja feministička svest Kamil Palju ne može da smisli :D
Korisnikov avatar
By olga_diktator
A sad sam baš krenula da razmišljam kako je sve to interesovanje počelo, i naravno počelo je još pre autovanja, ali da me neko ubije ne mogu da lociram prve tekstove. Ali recimo da je u vrlo mladim danima počelo sa Vajldom i De Sadom, i filmovima Džona Votersa.

Onda sam upoznala ljude koji su čitali feminističku i kvir teoriju pa sam počela i ja, i onda je to tako išlo kroz razne faze, pa sam tako još na faksu mislila daj e kvir zakon i da nikad ništa bolje neće biti izmišljeno. To je ona faza kada je Džudit Batler kraljica i kada je sve konstruisano i kada je svaki identitet opresivan i onda se ti opireš stabilnim identitetima i mnogo si kul.

E a sada mislim da je kvir u svojoj praksi u biti apolitičan, da skreće pažnju sa stvari poput seksizma i mizoginije i zalažem se za povratak na sedamdesete i radikalne politike identiteta i gledam videa gde Anđela Dejvis jebe kevu svima redom.

E da, moram i da napomenem da sam stvari u početku kopala po ovom sajtu, onom delu gde su tekstovi i gde se ništa više ne dešava, pa i na Labrisovom sajtu, pa su užasno važna bila izdanja Centra za ženske studije jer je to bilo ono što je postojalo na srpskom kad mi ingliš još nije išao na dovoljnom nivou. Sve sam gutala i ushićavala se, divan je to osećaj bio :)
Korisnikov avatar
By Galateja
Prvi moj susret sa lezbejstvom je bila serija Pomorandže nisu jedino voće gde ima scena žensko-ženskog seksa. Pitala sam mamu zašto se tete ljube i dobila edukativni odgovor, bez ostrašćenosti, te 1991, da je to bolest. Ne moram da napomenem koliko se mama promenila u tih dvadeset godina. :D Kad sam bila tinejdžerka i kada homoseksualnost, jel te, nije postojala, zanimljivo mi je bilo pročitati u kultnom tinejdžerskom magazinu Super tin ispovesti čitalaca u okviru rubrike Tin ordinacija. Tu su se javljali i momčići i šiparice koji su pisali da vole isti pol. Ja sam za to pokazivala stanovit interes. :D Onda, imali su nekoliko teorijskih tekstova o homoseksualnosti (oh, da, pa to ima i ime!) propraćenih sa slikom zagrljena dva feminizirana momka i dve maskuline devojke. Aha, znači pederi su ženskasti, a lezbejke muškobanjaste - imala sam sa tim problem, nije mi se dopalo odsustvo estetičnosti kod devojaka na fotki. Sledeći susret je bila radio emisija Gejming na radiju 202 koja se bavila pitanjima homoseksuialnosti. Osim što sam se uzbudila kad je jedna gošća detaljno opisivala kako su je policajke pretresale, ne pamtim da je emisija imala većeg uticaja na mene. Zatim mi je dopala šaka knjiga Homoseksualnost pisana šezdesetih. :drama:

Sve ovo, gorenavedeno, nije imalo nekog efekta, više me je plašilo i izazivalo odbojnost. Kad sam došla na forum i gej sajtove 2005. osetila sam da je to to. Iskreno, nema te teorije koja može toliko da mi znači u prihvatanju sebe same kao što su mi značila čitanja ispovesti drugih ljudi i prepoznavanje. Jea, nisam jedina!
Korisnikov avatar
By Galateja
Popeye napisao: doduse, kao klinac sam drkao mahnito na roman guillaumea appolinairea '11 hiljada buzdovana', al ne mogu reci da je vise od toga utjecao na mene. :saint:
Popaj drka!!! :shocked:

:P
Korisnikov avatar
By Misfit
Što se ove teorije tiče, nisam nešto potkovan. Čituckao sam Džudit Batler i Fukoa pre dosta vremena, ali ništa ozbiljno. Valjalo bi to ponovo uzeti u šake. "Notes on Camp" Susan Sontag mi je bio zabavan i poučan, međutim ne bih baš rekao da je uticao na mene. Kao što vidite, sve je to mršavo - zbog toga sam i postavio ovu temu da vidim šta se ovde čita. Ono što sam izdvojio da bi me zanimalo da pročitam:

Teresa de Lauretis: Queer Theory: Lesbian and Gay Sexualities: An Introduction
Teresa de Lauretis: Alice Doesn't: Feminism, Semiotics, Cinema
Eve Sedgwick: Epistemology of the Closet
Lee Edelman: Homographies: Essays in Gay Literature and Cultural Theory
Lauren Berlant and Michael Warner: Sex in Public

Ako je neko čitao nešto ovoga, neka vrišti. Evo šta je meni bilo uticajno, nasumice nabacano:

1. QUEER IMAGES, Harry M. Benshoff & Sean Griffin
- Prvi sistematski prikaz gej kinematografije koji sam pročitao. Tu bi mogao da se doda i dokumentarac THE CELLULOID CLOSED po knjizi Vitoa Russoa.

2. Ruminacije i intervjui sa Vilijamom S. Barouzom
- Čovek je toliki vizionar da ovo prevazilazi puku gej tematiku, ali i tu je značajno uticao. Koji um, koja dalekovidost... Od svih značajnih gej osoba, njemu se možda i najviše divim, premda se ne slažem uvek sa njim. Neki put zna baš da ga pretera, kao sa čitavim konceptom maskuline homoseksualnosti i mizoginijiom. Kao književne razrade onoga što je promatrao, a vezano za gej teme, najbitniji su mi: NAKED LUNCH, QUEER i CITIES OF THE RED NIGHT.

3. SELF-RELIANCE, Ralph Waldo Emerson (edit, pardon, kratak spoj)
- Koliko sam samo svršavao čitajući ovo! Napokon, neko ko je sve to sročio mnogo bolje nego što bih ja ikada mogao. A must.

4. MIŠIMA... ŽIVOT BEZ KOMPROMISA, Džon Nejten
- Još jedna osoba kojoj se divim (Mišima, ne Nejten) - čitav njegov život svakako zaslužuje jednu studiju, a njegov odnos prema sopstvenoj seksualnosti mi je bio izuzetno poučan. Čovek veoma snažne umetničke vizije, sa jasno zacrtanim estetskim (životnim) putem koji se sasvim suvislo završio samoubistvom kao šlag na tortu. (moralisti, suck it!)

5. Langston Hughes, M. L. King, Malcolm X, James Baldwin
- Uopšteno vezano za ljudska prava, njihovi tekstovi su mi pomogli da iskristališem neke stvari. Kao književni exponent opresije crnaca koji pogađa tamo gde treba, bio crnac ili gej, ili i jedno i drugo, važan mi je bio NATIVE SON Richarda Wrighta.

6. CRASH, J. G. Ballard
- Jedno vrlo svojstveno seksualno buđenje o kojem ne bih baš želeo ovde da pričam. :D

7. THE DISPOSSESSED i THE LEFT HAND OF DARKNESS, Ursula K. Le Guin
- Njena dela su mi u srednjoj školi, dok sam bio mladi i neiskusni junoša, veoma otvorila oči što se tiče seksualnosti, roda i društvenog ustrojstva.

8. THE BOOK OF SKULLS, Robert Silverberg
- Ovu knjigu pamtim kao prvi opis gej likova i seksa na koji sam naišao tokom vulnerable youth. Istorijski značaj.

9. Walt Whitman
- Da turim i neku poeziju. Very liberating. "I am large, I contain multitudes."

10. Ceo bitnički pokret
- Gore sam odavde izdvojio WSBa, koji se uvek razlikovao od njih, iako je formalno pripadao. U svakom slučaju, njihova dela i delanje: Ginzberg, Keruak & co. Tada mi je bilo fascinantno koliko je sve to out in the open, jasno i glasno.

11. THE HUMAN STAIN, Phillip Roth
- Ovo me nije baš toliko književno oduševilo, koliko mi je bila inspirativna obrada čitave tematike passinga i skrivanja sebe.

12. Truman Capote, Oscar Wilde, Kenneth Anger, Francis Bacon, Clive Barker, Stephen Fry, Poppy Z. Brite, Virginia Woolf, Pasolini, Tennessee Williams
- Život i delo. Inspiracija.

Ovo mi je prvo što mi trenutno pada na pamet, da je uticalo na gej deo mog života, ali sigurno sam nešto katastrofalno propustio. :smokin:
Korisnikov avatar
By Misfit
hoću. preporučuješ još nešto od nje osim Sex in Public?

Slika

deluje dekadentno.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
u svakom slučaju najzanimljivija je kada priča o teoriji afekta, sentimentalnosti i opšte govoreći tim stvarima koje se uglavnom vezuju za emocije.
Korisnikov avatar
By Laerem
Gore Vidal: Sexually Speaking

Toplo preporucam. Vidalov laicizam je pravo osvjezenje od pretencioznosti queer toerije. I jako je zabavan. Esej o Henryu Milleru je vjerojatno the most inspired annihilation in the history of literary criticism.
---

Inace, uglavnom sam se klonio queer teorije, sto zbog nekih predrasuda, sto zbog mog gledanja na seksualnost iskljucivo kroz prizmu psihoanalitickih teorija, koje su u osnovi na drugoj strani debate. Ja jednostavno ne mogu popusiti nista sto olako odbacuje Freuda. Kako bi Zizek rekao, "I'm a card carrying Lacanian". Slika

Sontag duboko postujem ali se u osnovi u nicem s njom ne slazem, a i nekad mi se cini da svoju intelektualnu lijenost opravdava nekakvim slobodarskim izmisljotinama, poput onog njenog "protiv interpretacije" :roll:. Camille Paglia je protiv Lacana, sto znaci da sam ja protiv Camille Paglia. Iako, osim nekih kratkih tekstova na netu, nisam ju bas nesto citao. Svakako podrzavam njezinu afirmaciju pederastije i aktivizam za liberalizaciju djecje seksualnosti, te ne-histericni pogledi na pedofiliju, etc.

Generalno, u izbjegavanju pitanja djecje seksualnosti vidim najveci kukavicluk queer teorije, koja u osnovi ne izlazi iz liberalnih okvira.
Što se tiče književnosti, ne mogu da verujem da nitko još nije spomenuo Maurice od E. M. Forstera. No možda zato jer je prilično poznat.

Giovanni's Room od Jamesa Baldwina je nešto divno.

I Breakfast on Pluto od Patricka McCabea. Genijalan roman o preslatkoj ludoj trandži.

The Line of Beauty i The Folding Star od Hollinghursta sigurno svi znaju (btw The Stranger's Child je grozan, nisam mogao dalje od 70. stranice, jezivo), i netko je već spomenuo Oranges Are Not The Only Fruit od Jeanette Winterson...

Hadrijanovi memoari od Marguerite Yourcenar, naravno, ako netko to još nije pročitao, sramota. :saint:

Proust. :love:

Ne mogu se u ovom trenutku više ničega sjetiti. Možda poslije.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!